..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




11 Mart 2013
Ayda 800 T. L. Vatandaþý Geçindirmez Ama Öldürmez de  
Kâmuran Esen
Bizi yöneten siyasilerin vatandaþý ciddiye almamalarý, ikide bir sen kim oluyorsun þeklindeki çýkýþlarý, bizi hiçbir þeye lâyýk görmemeleri; kendileri bolluk içinde yaþarken vatandaþtan neredeyse hava ve su ile idare etmelerini istemeleri, insanýn midesini bulandýrýyor, sinirlerini bozuyor. Bakan Faruk Çelik’in “Sekiz yüz lira iyi para.” demesi, kendisinin, vatandaþýn hayati ihtiyaçlarýný nasýl yok saydýðýnýn bir göstergesi. Yazýklar olsun!


:AAAE:
Merhaba sevgili okurlar;

Bizi yöneten siyasilerin vatandaþý ciddiye almamalarý, ikide bir sen kim oluyorsun þeklindeki çýkýþlarý, bizi hiçbir þeye lâyýk görmemeleri; kendileri bolluk içinde yaþarken vatandaþtan neredeyse hava ve su ile idare etmelerini istemeleri, insanýn midesini bulandýrýyor, sinirlerini bozuyor. Bakan Faruk Çelik’in “Sekiz yüz lira iyi para.” demesi, kendisinin, vatandaþýn hayati ihtiyaçlarýný nasýl yok saydýðýnýn bir göstergesi. Yazýklar olsun!

Hadi ayda sekiz yüz lirayla yarý aç yarý tok geçindik diyelim. Bir baþýmýza deðiliz ki. Üstüne üstlük baþbakanýn istediði gibi bir de üç çocuk yapacaðýz. Ailemizi bu parayla geçindireceðiz. Býrakýn bu parayla üç çocuða bakmayý; býrakýn ahýrýnýzdaki üç ineði, koyunu, keçiyi beslemeyi; kümesteki üç tavuða bile para ayýramayýz. Çünkü 800T.L. bize yetmez ve tavuklarýmýza bir avuç bile yem alamayýz.

Ama, bakana göre sekiz yüz lira iyi para. Çünkü, tok insan aç insanýn halinden anlamaz. Senin ölün, bir baþkasýna uyuyor gibi gelir. Ayrýca bakan bizi aþaðý tabaka olarak görüyor. Aþaðý tabakanýn ne ihtiyacý olabilir ki?

Bakan bizi þöyle bir çerçeve içinde görüyor olmalý:

Vatandaþ dediðin, çocuk doðurmayacak. Baþbakanýn bu konuda fýrça atmasýný içine sindirecek.
Kuru ekmekle karnýný doyurup, açlýktan ölmediðine þükredecek.
Elektrik kullanmayacak, mumla idare edecek. Zaten elektriði bulan kiþi ecnebi. Ýktidar yanlýlarý, ecnebilere benzememek gerektiðini her fýrsatta söylüyorlar.
Çamaþýr makinesi, bulaþýk makinesi de kullanmak yok. Bunlar da gâvur icadý. Ecdadýmýz çamaþýr makinesi mi kullandý? Osmanlý döneminde bulaþýk makinesi mi vardý? Sen kim oluyorsun da, makine kullanacaksýn. Ellerin armut toplamýyor ya. Yýka elinde çamaþýrýný, bulaþýðýný.
Bir kýyafeti yýllarca giy. Giysinin üzerinde ne kadar yama olursa, o kadar sevap. Çünkü, dinimizde israf haramdýr.
Telefon kullanmak, sizin için lüks; bizim için zorunluluk. Zamanýnda atalarýmýz dumanla haberleþiyorlardý. Ýþte siz, böyle bir neslin çocuklarýsýnýz.
Tv izlemek de haddiniz deðil. Zaten, tv dizileri ahlâk bozuyor.
Ekmek satýn almak size mi kalmýþ? Ekmeðini kendin piþir. Unun mu yok? Bir partiye üye olduðunda bedava unun gelir. Hem de malum partiye otomatikman üye yapýlýrsýn.
Tatile gitmeyi düþünmen bile saçmalýk. Tatile, sizi yönetenler gider, yüksek tabaka gider. Nal çakýlan at’a özenip, ayaðýný nalbanta uzatan kurbaðanýn durumuna düþmenin âlemi yok. Tatile memurlar gitmez, üst tabaka gider. Hatta bakan ve vekillerin çoluk çocuk yaptýklarý yurt dýþý gezilerinin
masraflarý devletçe karþýlanýr. Vatandaþ, kendini bu kiþilerle bir tutma gafletinde bulunamaz. Hindi gibi yumurtlamak isteyen tavuðun g.tünün nasýl yýrtýldýðý darbýmeseli, vatandaþa caydýrýcý olmalýdýr.
Ev kirasý sizi zorluyor mu? Sen kimsin ki, kiralýk evde oturuyorsun? Git babanýn köyüne, yýkýlmaya yüz tutmuþ baraka gibi evde otur. Saray yavrusu evlere siyasiler lâyýktýr; yabancý dil bilmeyen dýþiþleri elemanlarý lâyýktýr. Onlara oy veren- vermeyen vatandaþ Allah’a emanet. Aç mezarý yoktur. Otur, haline þükret. Dünya malý dünyada kalýr. Mezara giderken, yanýnda evini götüren var mý hiç!
Ýþte bize çizilen þablon bu. Bakan; “ Eðer ona mahkumsanýz 800 lira da büyük paradýr. Geçinirsiniz. Netice itibariyle peynirin kilosunun fiyatý belli, ekmeðin fiyatý belli.” demekle þunu söylemek istiyor :” Biz canýmýzýn istediði her þeyi yiyoruz, içiyoruz sizin adýnýza. Siz peynir ekmekle idare edin. Ancak; bir bütün ekmeðe bir dilim peyniri katýk etmek þartýyla. Aksi taktirde, 800 T.L. yetmiyor diye isyan edersiniz.”

Vatandaþýn ihtiyaçlarýný önemsemeyen; vatandaþý kapýya gelen dilencinin eline ne verildiyse onunla idare etmesini istemek gibi bir yaklaþým gösteren bakana yazýklar olsun. Eðer bakan böyle bir yaklaþým, böyle bir bakýþ açýsý içinde olmasaydý; 800 lira iyi para demezdi. Bakanýn bizi, yukarýda yazdýðým çerçevenin içinde gördüðü çok açýk. Vatandaþý, yemek artýklarýyla beslenen kedilerle bir tutan bakaný þiddetle kýnýyorum. Böyle insanlarý seçip baþýmýza getirdiðimiz için b(s)izi de kýnýyorum. Aðacý kesen baltanýn sapý, nasýl aðaçtan yani kendindense; bize ayda 800 T.L.’yi yeterli gören bakan da bizden. Bizim oylarýmýzla orada. Suçlu kim dersiniz?

Hiç gýkýnýzý çýkarmayýn. “ Ayda 800 T.L. lik bir gelir, vatandaþý geçindirmez. Geçindirmez ama, açlýktan öldürmez de. O halde oturun oturduðunuz yerde, ölmediðinize þükredin. Var mý ölümden daha ötesi? “

Haydý bakalým sevgili okurlar; siz sað, ben selâmet.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Köyde Yaþanýr !
Gönderen: Gürcan Erbaþ / , Türkiye
24 Mart 2013
Sayýn Öðretmenim, Hani bir iþin, bir olayýn sonunda gerçekten uzaklaþýnca ne derler ? Ýþin suyunu çýkardýn derler. Hökümetimiz de böyle yapýyor. Ya Sabýr da diyemiyorum. Dünyada belki örneði vardýr. Yüreði olan bir dener. Sayýn Bakanýmýza verelim 800 lira. Ýstanbul, Ankara, Ýzmir'den vazgeçtim. Baþka bir kente gitsin, bir ay yaþamaya çalýþsýn o parayla. Elbet karýsýný, çocuðunu da yanýna alarak.Evini biz verdik diyelim. Beslenme, elektrik, su, telefon, interneti de olsun... devir, teknoloji devri. Büyük þehirlerden birinde ya.. Ayda bir sinema, tiyatro þart. Faturalý cep telefonu varsa konuþacak elbet. Onun da bir faturasý var. Ödeyecek.Evi ferah, geniþ ama bazen çýkan arýzalar oluyor. Sifon bozulur, eviye bozulur, diðer elektrikli âletler hiç mi arýza yapmaz. Tamir ettirmek zorunda. Mart ayý dert ayý diyelim. Emlak Vergisi geldiyse ( Ev bizden, Vergiler ondan)onu da ödeyecek. Bakanýn oðlu, kýzý Üniversitede ise yandý. Hem masrafý var, hem Fakülte harçlarý. Daha masraf çýkarýrdým ama hadi acýdým. Sekizyüz lirayý geçmiþizdir diyorum. Elbet geçtik. Saydýklarýmýn beþte biri yetmez Eskiþehir'de, Konya'da, Mersin'de bu parayla yaþamaya. Ýþin suyu çoktan çýktý. Asýl bu söze Eþek Þakasý derler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.