..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Vildan Sevil




9 Aðustos 2012
Akkuyu"da Ateþböcekleri Çýðlýk Çýðlýða... Nükleere Hayýr!..  
Yürüyüþte binlerce, kampta her gece 75- 150 arasý deðiþkenlik gösteren sayýda ateþböceði, 7 Temmuz 2012’den bu yana yine çakým çakým çakmakta... Çýðlýk çýðlýða...

Vildan Sevil


Bu gerekçelerin yanýsýra, çevreciler ve nükleer reaktörlerle ilgili bilim insanlarýnýn bir endiþesi daha var. Reaktörleri soðutmakta deniz suyu kullanýlacak. Denizsuyu ýsýsýnýn, Akdeniz’de soðutma iþlemini yapacak yükseklikte olmadýðýný söylüyorlar. Bu durum, tehlikeyi daha da büyütüyor. Ayný zamanda, tesisin, nükleer enerji üretmek yerine, nükleer atýk temizlemekte kullanýlacaðý kuþkularý doðuyor.


:AIAG:
Onlara “Ateþböcekleri” demiþtim. Yurdun dört bir yanýnda, öbek öbek yanýp sönen, karanlýklarý aydýnlatanlardýr onlar...
Çýðlýklarý sürekli susturulmak istenen, ýþýklarý söndürülmek istenen ateþböcekleri...
(http://www.izedebiyat.com/yazi.asp?id=109598)
*******
Yer, Mersin’in Gülnar Ýlçesi, Büyükeceli Beldesi. Oraya nükleer santral kurulmak isteniyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali.

“Olurdu olmazdý” derken, ihaleyi bir Rus þirketi kazanýyor, inþaata baþlanýyor. Rus þirketi deniyor ama sermayenin dünyadaki bugünkü yapýsý, uluslarötesi bileþkenli olduðu için baþka ortaklar da mutlaka vardýr. Elbette Türkiye’den de ortaklar vardýr. Olmasa bile, 20 milyar dolara yapýlacak olan santralde, bugüne kadar 7 Türk þirketine, 50 milyon dolarlýk iþ verildiði belirtiliyor. Türkiye’deki firmalara, sadece çimentodan 250 milyon dolar, toplamda ise 2 milyar dolarlýk iþ hacmi öngörülüyor. Kimler yararlanacak, kimlerin aðzýnýn suyu akacak, ihalelerde komisyonlar nerelere gidecek?... Çünkü AB normlarý derken, ihalelerin þeffaflýðý ve güvenirliðine iliþkin yasa, normlar dýþý kalývermiþti. Bölge insanýna, binlerce iþçi çalýþtýrýlacaðý vaat ediliyor. Bunlar bir yana...

Yýllardýr, çevreci ve nükleer karþýtý güçler, var güçleriyle eylemler yapýyor, bu santralin yapýmýný engellemeye çalýþýyorlar. Bilim insanlarýndan, yenilenebilir enerjiyi savunanlar tümden karþý. Nükleer enerjiye kesin karþý olmayanlar ise seçilen yerin asla uygun olmadýðýný savunuyorlar. Denizden uzak, deprem riski az baþka yerler öneriyorlar.

Santral yapýlýp da çalýþmaya baþladýðýnda doða harikasý bir koy, yok olacak. Tarým arazileri, hava, yeraltý sularý olumsuz etkilenecek.

Nükleer Reaktör Mühendisliði ve Jeofizik Mühendisliði bilim dallarýnýn ortak görüþünden derlediðim diðer sakýncalar þunlar:

Seçilen yer kesinlikle güvenli deðil. Biliyorsunuz, Japonya gibi depreme en hazýrlýklý bir ülkede Fukuþima facianýn eþiðine geldi. Kilometrelerce uzaktaki Tokyolular bile kaçtýlar. Akkuyu’da deprem riski ve tsunami açýsýndan daha büyük tehlikenin varlýðýndan söz ediyorlar.

Akkuyu’nun 25 Km uzaðýndan 190 Km.lik Ecemiþ fay hattý geçiyormuþ. 6.3 büyüklüðünde deprem üretebilirmiþ. Daha da tehlikeli olan ise, Osmaniye ve Antakya’dan geçen Ölüdeniz kýrýðýymýþ ki yeryüzünün en büyük depremlerini üretmiþ.

Diyorlar ki, “Ölüdenizkýrýðý, Kýbrýs yayý, Doðu Anadolu kýrýðý, Ýskenderun Körfezi ve Çukurova’da birleþiyor. Suriye, Lübnan ve Kýbrýs’ta oluþacak depremler de burayý etkiler. Geçmiþteki büyük depremlerde oluþan süprüntü dalgalar, Antalya’ya, Fethiye’ye, Kaþ’a, Rodos’a, Girit’e ulaþmýþ, Kýbrýs’ýn tümünü süpürmüþtür. Dalgalar 10 metreye ulaþmýþtýr.” Bu büyüklükte son deprem, 1822’de olmuþ.

Depremle oluþacak sarsýntý ya da çatlamalarla sýzan nükleer enerjinin getireceði yok edici tehlikeyle olasý 7,5’luk bir depremin yarattýðý hasar bir araya geldiðinde, rüzgârlarý da hesaba kattýðýmýzda, Akdeniz ve çevresinin, Anadolu’nun ve çevresinin vah ki vah haline...

Çernobil faciasýnýn can yakýcý etkileri bugün de Karadeniz’in iki yakasýnda görülmekte.

Bu gerekçelerin yanýsýra, çevreciler ve nükleer reaktörlerle ilgili bilim insanlarýnýn bir endiþesi daha var. Reaktörleri soðutmakta deniz suyu kullanýlacak. Denizsuyu ýsýsýnýn, Akdeniz’de soðutma iþlemini yapacak yükseklikte olmadýðýný söylüyorlar. Bu durum, tehlikeyi daha da büyütüyor. Ayný zamanda, tesisin, nükleer enerji üretmek yerine, nükleer atýk temizlemekte kullanýlacaðý kuþkularý doðuyor.

Ýþte saydýðýmýz hatta eksik býrakmýþ olabileceðimiz bu tehlikelerden ötürü yýllardýr, ateþböcekleri Akkuyu’da çýðlýk çýðlýða...

Her yýl, yazýn uzun süreli kamplar kurup, çadýrlarda barýnarak, imece usulü piþirip yiyerek, haftalarca, sýcaðýn altýnda seslerini duyurmaya çalýþýyorlar. Anamedyada kýyýda köþede yer verilirse verilir. TV’lerde kolay kolay göremeyiz onlarý. Balýkçýlardan, köylülerden, bisikletçilere ve neredeyse yerel tüm kuruluþlarýn desteðini aldýklarý halde... Çeþitli partilerden birkaç milletvekili bile destekliyor. Kulaklar da, yürekler de, ekranlar da saðýr...

Eyleme katýlan kuruluþlarýn platformu, Mersin Nükleer Karþýtý Platform Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, þöyle sesleniyor bizlere:

“Nükleer santraller, tarih boyunca milyonlarca insanýn ölmesine ve sakat yaþamasýna, milyarlarca para deðerinin heba olmasýna neden olmuþtur. Nükleer santrallerin insanlýða verdiði ekonomik ve sosyal zararlarýnýn korkunç boyutlarýný Çernobil ve Fukuþima’da gördük. Nükleer santrallerde üretilen nükleer silahlarýn özellikle Ortadoðu da halklarýn öldürülmesinde kullanýlmasý acýmasýzlýðýnýn da bilincindeyiz”

Yürüyüþte binlerce, kampta her gece 75- 150 arasý deðiþkenlik gösteren sayýda ateþböceði, 7 Temmuz 2012’den bu yana yine çakým çakým çakmakta... Çýðlýk çýðlýða...

Ömrümce, acý çýðlýklarý duymaktan hâlâ saðýrlaþmayý baþaramayan kulaklarým çýnlýyor geceler boyunca. Gözlerim kamaþýyor çakýmlardan.

Gidemedim yanlarýna, yatamadým çadýrlarýnda... Karavanaya kaþýk sallayamadým.

Ben de karýnca kaderince, þu cýlýz sesimle, o çýðlýklarý sizlere yansýtmak istedim.

Duyan duysun, gören görsün...

Ateþböceklerine buradan bin selam olsun!...
09.08.2012
Vildan Sevil




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Kadýn Sorunlarý, Piyasa ve Üreme Organlarýmýz/ (8 Mart Yazýlarý - IV)
8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü"nden, Þapþal Þabalak Konserlere, Cicili Bicili Maðazalara // (8 Mart Yazýlarý – I)
2017’nin 8 Mart’ý Bu Ülkede Çýðlýk Çýðlýða #hayýr’dýr
12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (I)
Savaþ… Savaþ… Savaþ… Ölüm… Ölüm… Ölüm...
12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (Iý)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…
Sultanahmet"ten Femen Geçti Amma!.. Biz Ne Anladýk Bu Ýþten?
18 Mart 1915. Çanakkale O Gün Geçilmedi. Ya Bugün?
Tahir Elçi ve Kendi Masumumuz, Kendi Mazlumumuz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.