..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Vildan Sevil




5 Mayýs 2012
Her 1 Mayýs'ta Yenilenmek  
Umudu; kendi yaþamýmýzla ölçer ve taþýrsak, her gün karanlýktýr, güneþ uzak ve görünmezdir bizim için. Ama akýp giden zaman ve dönüp duran evren içinde, minicikliðimizi ve aczimizi unutmazsak eðer, umudumuz alabildiðine büyür böyle zamanlarda.

Vildan Sevil


1 Mayýs’a örgütlü bir biçimde katýldýklarýna ilk kez tanýk olduðum, kocaman pankartlarýnýn ardýnda, futboldaki sömürüyü algýlamýþ, isyan eden taraftar gruplarý… Kolejliler ve Vosvosçular… Evet bu örgütlenmeleri, Taksim kutlamalarýnda, ben ilk kez görüyordum. Oyuncularýn, sinemacýlarýn ve aklýnýza gelen her meslek grubunun kortejleri de her zamankinden kalabalýktý… Güvencesizlik o boyuta gelmiþ ki, Güvencesizler Hareketi olarak örgütlenmiþ, yürüyordu her yaþtan insan.


:AIJD:
11 Mayýs Ýþçinin Emekçinin Bayramý…

Bu ülkede, 1 Mayýs’ýn özgürce ve tehlikesizce kutlanmamasý için, her yýl, yer tartýþmalarý yapýlýr; önceden tehlike sinyalleri verilir; yýðýnsallýðýn saðlanmamasý için elden gelen yapýlýr. Buna karþýn, emekçiler, kutlamak için koþullarý zorlar.

Geçen yýlki 1 Mayýs, 1980 sonrasýnýn, en yýðýnsal; toplumsal sýnýf, katman ve renk açýsýndan en çok çeþitlilik gösteren bir biçimde kutlanan 1 Mayýs bayramýydý. O coþku ve mutlulukla, duygularýmý ve izlenimlerimi sizlerle paylaþmýþtým.( http://izedebiyat.com/yazi.asp?id=98883)

Þimdi, alandaki izlenimlerimi paylaþmadan önce, kiþisel yaþamýmdaki bir ilkten söz etmek isterim sizlere.
Sanalla tanýþmamýn yeni olduðunu sýkça vurgularým, bilirsiniz. Teknoloji ve sanal alem, benim için çok ürkütücü ve güvensizdi baþlangýçta. Bir yýlda epeyce yol aldým, korkularýmý aþtým. Henüz sayýsý çok olmasa da çok güzel dostluklarýn kurulabileceðini deneyimledim. Aklýmý biraz geri plana atýp, artýk sezgilerimi öne çýkartarak yaþamaya karar vermiþtim. Sezgilerim beni yanýltmadý.

Ýstanbul’a ayýrabildiðim kýsa süre içinde, 30 Nisan günü ve gecesi, eskiden gerçek yaþamdan ve þimdi de sanal alemden tanýdýðým dostlarla buluþma olanaðý yarattýk. Akýllarýn ve yüreklerin bu ilk karþýlaþmasýnda, anýnda, kýrk yýllýk tanýþýklýk duygusu uyandý hepimizde. Yürekleri eskimemiþ, yurdun ve insanlýðýn sorunlarýyla çarpan, sýcacýk, olduðu gibi görünen ve yaþayan, maskelerini yýrtýp atmýþ, nice cefalar çekmiþ, güzeller güzeli kadýnlar ve erkekler… Sanki, çeþitli nedenlerle uzun süren ayrýlýktan sonra, kaldýðýmýz yerden devam ediyorduk. Ne çok konuþacak konu, ne çok paylaþacak duygu vardý… Zaman yetmedi. Dahasý, onlarýn dostlarýnýn da katýlýmýyla, yeni dostluklara yelken açan bir Nevizade gecesi bile yaþadýk ki tadý damaðýmýzda kaldý. Onlara teþekkür borçluyum. Yaþam, bir yanýyla da sürekli böyle tazeleniyor iþte.

Gelelim Bayramýmýza, 1 Mayýs Alaný’na…
Bu yýl, yurdun deðiþik yerlerinde geçen yýla göre daha da yoðun bir katýlýmla kutlandý 1 Mayýs.

Ýþçi sendikalarýnýn bazýlarýnýn, açýk ya da utangaç biçimde, iktidara yaranma, yan tutma, iþçi sýnýfýný bölme, yýðýnsallýðý engelleme çabalarýna karþýn hem de. Sendika merkezlerinin kararýna raðmen, pek çok sendikanýn, Ýstanbul’da kutlamalara katýlmasý, bence, uzun yýllardýr süre giden uykudan yavaþça uyanýþýn belirtilerinden biriydi. Yine bindirilmiþ kýtalar (Diðer illerden getirilenler) yoktu. Ýstanbul ve yakýn çevresiydi oradaki kitleyi oluþturan insanlar.

Bebek arabalarýný süren anneler, çocuklarýný omuzlarýna almýþ babalar…
Toplumun her sýnýf ve katmanýný, neredeyse yurttaki bütün il ve ilçeleri, Ýstanbul’un semtlerini temsil eden dayanýþma dernekleri…
Etnik yapýlarýn, mezhepsel, dinsel farklarýn oluþturduðu örgütlenmeler…
Adýný duyduðum duymadýðým politik partiler ve gruplar…

1 Mayýs’a örgütlü bir biçimde katýldýklarýna ilk kez tanýk olduðum, kocaman pankartlarýnýn ardýnda, futboldaki sömürüyü algýlamýþ, isyan eden taraftar gruplarý…
Kolejliler ve Vosvosçular… Evet bu örgütlenmeleri, Taksim kutlamalarýnda, ben ilk kez görüyordum.
Oyuncularýn, sinemacýlarýn ve aklýnýza gelen her meslek grubunun kortejleri de her zamankinden kalabalýktý…

Güvencesizlik o boyuta gelmiþ ki, Güvencesizler Hareketi olarak örgütlenmiþ, yürüyordu her yaþtan insan.

Çeþit çeþit liseli gruplar… Gençler, gençler… Gözbebeklerimi her zaman nemlendiren gençlerim, çocuklarým, canlarým…

Elbette, damgayý vuran, kasklarýyla, yavaþ yavaþ kýrmaya hazýrlandýklarý zincirleriyle iþçilerimiz…
Vahþi kapitalizmin dayatmasýyla artýk kendilerini iþçi olarak ya da onun yanýnda gören çeþitli meslek gruplarý, örgütleri…

Ve benim göremediðim anti-kapitalist Ýslamcý grup… Göremedim, çünkü bu yýl alan, biraz daha daraltýlmýþtý ve dört bir yandan oraya akýn eden gruplarýn tümünü izlemek, bu yýlki kalabalýkta, benim olaðanüstü, saðlýðýmý tehlikeye atan bir çabamý gerektiriyordu. Bu nedenle ilk kez her yeri turlayamadým.

Renk renk bayraklarýyla, türküleriyle, giysileriyle, hatta kimi gruplar, gelinliðin bile kullanýldýðý kostüm çeþitliliðiyle aktýlar 1 Mayýs alanýna.

Dostça, kardeþçe… Birbirine saygýyla, alkýþlarla aktýlar aktýlar… Þarkýlarla türkülerle, marþlarla aktýlar, aktýlar… Saatler geçti, önden gidenler yenilere yer açmak, onlarýn alanla kucaklaþmasýný saðlamak için geri dönüþe geçtiler, diðerleri doldurdu alaný.

Balyozla ezilmiþ, her türlü yöntemle uyutulmuþ, sürüleþtirilmiþ bir toplumun çekirdeði biraz daha çatlamýþtý bu yýl.

Ýþ güvencesinden nasýl yoksun olduðumuzu daha çok kavramýþtýk. Taþeronlaþmalarýn, özelleþtirilmelerin, vurgun ve soygunlarýn, rant kapýlarýnýn ve ABD güdümünün daha da farkýna varmýþtýk bu yýl.

Suriye’ye karþý savaþa soyunmanýn ve halklarýn birbirine neden kýrdýrýldýðýnýn da daha çok farkýndaydýk. Pankartlar ve sloganlar bunu haykýrýyordu.

Savaþa, iþ cinayetlerine, saðlýkta soyguna, kadýna þiddete, taþeronlaþmaya, zamlara, paralý eðitime, 4+4+4 yasasýyla çocuk iþçiliðine ve çocuk gelinlere “Hayýr” diyorlardý. Sivas’ý yakanlarýn iktidarda olduðunu, 12 Eylül’ün AKP’yle sürdüðünü haykýrýyorlardý.

Umudu; kendi yaþamýmýzla ölçer ve taþýrsak, her gün karanlýktýr, güneþ uzak ve görünmezdir bizim için. Ama akýp giden zaman ve dönüp duran evren içinde, minicikliðimizi ve aczimizi unutmazsak eðer, umudumuz alabildiðine büyür böyle zamanlarda. Dal budak sarar, büyür de büyür. Orada, küçücük bir yapý taþý olmanýn hazzýný yaþarýz.

Onun için, ben de her 1 Mayýs’ta tazelenir, yeþeririm, elimde deðil. Gevþeyen kol kaslarým dirilir kol kola girdiðim saflarda. Ayaklarým, gövdemi bir baþka hafiflikte taþýr, kilometrelerce yürürken. Ýþte 1 Mayýs böyledir, güzel bir geleceði imler ve çaðýrýr.

Herkesin istemlerini þiddete uðramadan dillendirdiði, her düþüncenin þiddetle karþýlaþmadýðý, yazýldýðý çizildiði, konuþulduðu sakin zamanlar düþlersin. Sokaklarda, yaþam endiþesi taþýmayan tok insanlarýn, çocuklarýn, þarkýlarla, neþeyle, özgürce dansýný düþlersin.

Duygular böyledir de akýl yerinde durur mu hiç?... Toplumun hücrelerinde sinip kalmýþ bu gizilgücün, insanca gereksinim ve özlemlerin; kalýcý birlikteliklerle, barýþa, adalete, özgürlüðe dönüþtürülmemesinin nedenlerini sorgularsýn hemen. Canýn yanar, ateþ basar, öfke uç verir bir yerlerinde… Yine insanlýðýn tarihini, tarihin akýþýndaki yavaþlýðý, ömrünün kýsacýklýðýnýn getirdiði ivecenliðini anýmsarsýn. “Ah seni gidi yaramaz, afacan, deli gönül, deli bir sevda bu…” der ve gülümseyerek susarsýn. Deli bir sevdadýr bu... Susarsýn ama deli deli de coþar sevdan yüreðinde…

Deli bir sevda iþte…

Gün; deli sevdamýzla yaþamýmýzý donatmak için çabalama günüdür.

Gün; hangi gerekçeyle olursa olsun, çocuklarýmýzý, ülkemizi savaþtan korumak için birleþme günüdür.

Gün; dünya egemenlerinin ve iþbirlikçilerinin vahþi, saldýrgan, bölen ufalayan, uyutan, güdümleyen ve sömüren politikalarýna alet olmamak için, onlarýn karþýsýnda, tüm güçlerimizi birleþtirme ve oyunlarýný bozma günüdür.

Tehlike gerçekten çok büyüktür ve baþka çýkar yolumuz da yoktur.

05.05.2012
Vildan Sevil



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: cvp
Gönderen: mehmet avcý / , Türkiye
9 Mayýs 2012
Deðerli Vildan hocam!Avukatlýk empati gerektirmezken hakimlikte empati gereklidir.Avukatlar meslek icabý olsa gerek olaylara objektif bakamazlar.Kendi müvekkilini her halükarda savunmaya endekslidirler.Empati yaptýðý zaman meslef iþ zaafý ortaya çýkar.Bu sebepten dolayýdýr ki inanýp inanmadýðý tüm davalarý alýr ve yanlýþta olsa savunmak zorunda kalýr..Maalesef avukatlýk mesleði dünyada bilmem ama türkiyede yanlýþý savunan bir doðru haline gelmiþtir..Bu nedenle devlet,katili savunan bir avukata sen neden katili savunuyorsun diyememektedir..

:: **
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
8 Mayýs 2012
Deðerli Mehmet Bey,Sivas ve 12 Eylül'ün devamý konusunda, taþýnan pankartlardan ve atýlan sloganlardan söz etmiþtim yazýda.Sivas katliamýna katýlanlardan ve onlarýn avukatlýðýný yapanlardan bazýlarýnýn, hangi mevkilerde olduðunu görmek için, gerekli sorularý yazýp internette gezinmeniz yeterli. Liste bu sütuna sýðmaz çünkü. Ayrýca baþbakanlýk koltuðuna oturmuþ birinin, böyle bir davanýn zamanaþýmýna uðramasýyla sanýklarýn kurtulmuþ olmasýný "Vatana millete hayýrlý olsun, onlarýn da bekleyen gözü yaþlý çoluðu çocuðu vardý" diyerek kutlamasý, sizce ne kadar adil ve insani? Yazýlarýmý okuduðunuz için teþekkür ederim ama gözlerinizle deðil de yüreðinizi ötelemeden okumanýzý yeðlerdim. Çünkü ben, yazarken yüreðimi bir yana koymayý beceremeyen bir yazýcýyým. Ve baþka yðreklere kulak veren yüreklerin, insanlarý yaklaþtýracaðýna inanýrým. Teþekkürler, selamlar...

:: Teþekkürler...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
8 Mayýs 2012
Tüm dostlara, yorum ve kakýlarý için teþekkürler. Sevgiler...

:: Teþekkürler...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
8 Mayýs 2012
Tüm dostlara, yorum ve kakýlarý için teþekkürler. Sevgiler...

:: eleþtiri
Gönderen: mehmet avcý / , Türkiye
7 Mayýs 2012
Vildan haným!Sivasý yakanlarýn iktidarda olduðunu yazmýþsýnýz.Eðer dediðiniz gibiyse, bugun Türkiyenin yarýsý Sivasý yakanlarý destekliyor olmalý.Demokrasiyle iþbaþýna gelen bir parti ve bu partiyi iþ baþýna getiren bu halký nereye koyuyorsunuz? 12 eylülün akpartiyle devam ettiðini haykýranlarý duyup yazmýþsýnýz.Tasdik edip yazdýysanýz,bugün öyle yada böyle fiili yada yazýlý darbe giriþimcilerinin kýsmende olsa yargýlanmasýný nereye koyuyorsunuz...Aykýrý ve uç düþünceleriniz ideolojik bakýþýnz kaleinize yansýsada,akýcý kaleminize baðlýlýðým devam edecek ve gözlerim sizi okumaya devam edecektir..Saygýlar..

:: saðlýk
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
6 Mayýs 2012
Elinize saðlýk Vildan Haným. Çok güzel bir yazý kaleme almýþsýnýz.

:: :: ...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
6 Mayýs 2012
Teþekkürler yorumun ve katkýlarýn için sevgili Durmuþ.Tarihsel iyimserliðimizi korumak zorundayýz. Çünkü o hep daha ileri yürüyor ve hiç kimse kalýcý deðil bu yeryüzünde. Sevgiler...

:: ..
Gönderen: lacivertiðnedenlik / , Türkiye
5 Mayýs 2012
yeniden merhaba sevgili hocam ,selamlar

:: ...
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
5 Mayýs 2012
Düþüncenize yürekten katýlýyorum Vildan hocam. Gerçekten zor dönemler bir yana sancýlý süreçler yaþanýyor. Sapla samanýn karýþtýðý günlerdeyiz. Kim haklý kim doðru belli deðil. Askeri, yargý, basýn vesayetleri derken birden parti vesayeti karþýmýza çýkyor. Ama bunun bir de sivil toplum örgütleri denen vesayet sorunlarý var.. Özellikle sendika kodamanlarý ve dernek çeteleri henüz sahnede deðil. Bu tip yapýlarda görev aldýðým için o yerleri az çok bilirim. Maalesef ülkemizde her sýnýf ve zümre sadece ve sadece kendi hakkýný, hukukunu savunur. Umut veren güzel düþüncenizin bir gün gerçekleþmesini dilerim. Sevgiyle, selamlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek
Yoldaþ General Nereye?.. Daha Karpuz Keseceðdik Yahu...
Aman Allah'ým Ne Günlere Kaldýk!..
Tek Ýstekleri Konaklamak ve Doyunmaktý... Oysa...
Bir Seçim Kampanyasý Monologlarý Ya da Uzun Sözün Kýsasý
Hrant Cinayeti, Davasý ve Sorular... Sorular... Sorular...
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…….
Eyvah!.. Postmodern Tanrýça Angelina Yine Geldi. Ateþ ve Kan Kokusu Mudur Burnumu Yakan?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Belleðim... Gaddar Belleðim Benim!.. Zalim Belleðim!..
Bir Dinazorun Bitmez Tükenmez Sorularý
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.