..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > M.NÝHAT MALKOÇ




24 Mart 2012
Eski Of Medreseleri Belgeseli  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon deyince öncelikle akla kültür, sanat, edebiyat ve futbol gelir. Trabzon deyince deniz, bir tabloyu andýran doða ve emsalsiz yaylalar gözümüzün önünde canlanýr. Oysa Trabzon’un sadece doðasý deðil, dinî ilimleri gelecek nesillere aktaran hocalarý da meþhurdur. Zira bu þehrin birbirinden deðerli ilmî þahsiyetleri de zihinlere kazýnmýþtýr. Özellikle Of deyince akla medreseler ve o eðitim yuvalarýnda karþýlýksýz hizmet veren birbirinden kýymetli hocalar gelmektedir. Bu yörenin donanýmlý hocalarý büyük gayretler göstererek dine ve ilme hizmet etmiþlerdir. Onun içindir ki Of deyince derin hocalarýn hatýra gelmesi boþuna deðildir. Bu bereketli vadiden yayýlan dinî ilimler, ülkemizin deðiþik yörelerinde yanký bulmuþtur.


:BFEH:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Trabzon deyince öncelikle akla kültür, sanat, edebiyat ve futbol gelir. Trabzon deyince deniz, bir tabloyu andýran doða ve emsalsiz yaylalar gözümüzün önünde canlanýr. Oysa Trabzon’un sadece doðasý deðil, dinî ilimleri gelecek nesillere aktaran hocalarý da meþhurdur. Zira bu þehrin birbirinden deðerli ilmî þahsiyetleri de zihinlere kazýnmýþtýr. Özellikle Of deyince akla medreseler ve o eðitim yuvalarýnda karþýlýksýz hizmet veren birbirinden kýymetli hocalar gelmektedir. Bu yörenin donanýmlý hocalarý büyük gayretler göstererek dine ve ilme hizmet etmiþlerdir. Onun içindir ki Of deyince derin hocalarýn hatýra gelmesi boþuna deðildir. Bu bereketli vadiden yayýlan dinî ilimler, ülkemizin deðiþik yörelerinde yanký bulmuþtur.

Geçmiþte Of, Çaykara ve Köprübaþý’nda derin âlimler yetiþti. Bugüne kadar Of’un derin hocalarý hep kulaktan kulaða konuþuldu; zor þartlarda fedakârca gerçekleþtirdikleri hizmetler anlatýldý. Cumhuriyet döneminde medreseler kapatýldýktan sonra bile medrese eðitimi bir þekilde el altýndan devam ettirildi. Hocalar, evlerinin bir bölümünü öðrencilerini yetiþtirmek için medrese olarak kullandý. Buradan yetiþen talebeler, birikimlerini ilahiyat fakültelerine taþýyarak paylaþtýlar. Fakat bunlar bugüne kadar bir belgesel film bütünlüðünde anlatýlamadý. Oysa bu gelenek günümüzde devam ettirilemediði için kaybolma tehlikesiyle karþý karþýyaydý. Bölgesinin deðerlerini yaþatmak isteyen Muhammet Çakýral bu iþe de el attý.

     Trabzonlu Yapýmcý-Yönetmen Muhammet Çakýral, bugüne kadar gerçekleþtirdiði birçok güzel çalýþmaya “Eski Of Medreseleri” adlý belgesel filmi de ekledi. 23 Mart 2012 Cuma günü Trabzon Hamamizade Ýhsan Bey Kültür Merkezi’nde “Eski Of Medreseleri” adlý belgeselin gösterimi vardý. Gösterim öncesi belgeseli seyretmeye gelenlere bir kokteyl verildi. Belgesel filminin gösteriminden evvel filmin yönetmeni Muhammet Çakýral þunlarý söyledi:

“2009 yýlýnda Karadeniz’deki göçlerle ilgili ‘Yýlký Atlarý’ adýnda bir belgesel çektim. Çaykara’nýn Köknar Köyü’nde gerçekleþtirdiðimiz çekimler sýrasýnda birçok eve misafir olduk. Ve evlerde çok fazla kitap olduðunu, insanlarýn kitap okuduðunu fark ettik. Kitaplarýn eski ve çok deðerli el yazmasý olduðunu gördük. Orada birçok evin Osmanlý döneminde medrese olduðunu öðrendik. Daha sonra ‘Yýlký Atlarý’ belgesel filminin kurgusunu yaparken aklýma medreseleri belgesel yapma fikri geldi. Araþtýrmaya ve medreselerin izini sürmeye baþladým. Ýstanbul’daki arþivleri inceledim. Karþýma Türkçeye çevrilmiþ Trabzon Salnameleri çýktý. O salnamelerde 1869 yýlýnda Of’ta 350 medresenin olduðu yazýyordu.”

Çaykaralý Muhammet Çakýral’ýn yönetmenliðini yaptýðý “Eski Of Medreseleri” adlý belgesel geçmiþe ayna tutuyor. Bu belgesel bize pek çok þey öðretiyor. Bilindiði gibi Of ve Çaykara’yý içine alan Solaklý Vadisi, Osmanlý döneminde adeta üniversiteler diyarýydý. O zamanlar her köyde bir deðil, birkaç medrese mevcuttu. 1869 tarihli resmi belgelere göre, sadece Of’ta (1940’lý yýllara kadar Çaykara, 1980’lere kadar Dernekpazarý ilçeleri de Of’a baðlýydý) 350 medrese, 2.364 öðrenci bulunmaktaydý. Oflu müderris Hacý Hasan Efendi’nin son nefesine kadar dinî eðitim vermeye devam ettiðini ve daha birçok bilgiyi bu belgeselden öðreniyoruz. Geçmiþinden habersiz kalmamalarý için bu belgeseli özellikle gençlerin seyretmesini isterim. Zira gençlerin o büyük insanlardan alacaklarý pek çok ders vardýr.

“Eski Of Medreseleri” belgeselini Muhammet Çakýral yönetti. Danýþmanlýðýný Atatürk Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Nasrullah Hacýmüftüoðlu yaptý. Görüntü yönetmenliðini Oðuz Çiçek’in yaptýðý belgeselde Erdal Eksert de yardýmcý yönetmen olarak görev aldý. Bu belgeselde sadece Of’la yetinilmemesini, kapsamýn geniþ tutulmasýný isterdik. Zira o zamanlar bu coðrafyaya dâhil olan Köprübaþý ve Beþköy medreselerinden hiç bahsedilmiyor. Oysa orada da çok önemli dinî eðitim kurumlarý vardý. Eksikleri olmasýna raðmen bu belgeselin büyük bir boþluðu doldurduðunu söyleyebiliriz. Belgeselin hazýrlanmasýnda emeði geçenleri yürekten kutluyor, benzer çalýþmalarýn devamýný diliyorum. Gün yüzüne çýkarýlmamýþ nice deðerlerimiz ve deðerlilerimiz, vefalý insanlarý bekliyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.