..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




30 Aralýk 2011
Mudurnu"lu Fatma Nine"nin Günlüðü / 19  
Kâmuran Esen
Aycýk da Ben Bulaþýkçýlýk Yapayým


:ADBJ:
Sevgili Günlüðüm;

Ah benim býldýrcýným, gabak çekirdeðim, gülbebeðim. Senle aycýk dertleþiverem. Sorunlar gene yýðýldý dað gibi. Memet Amcanla aramýz bozuk. Para isdiyom vermiyo, yok diyo. Aycýk masraflarý gýs diyo. Daha nasýl gýsayým sevgili günlüðüm? Pilâv biþirirken pirinç tanelerini mi sayayým?

Millet bindiði arabayý beðenmiyo, ben günlük ekmeðin hesabýný yapýyom. Bir bakan yardýmcýsý uçun Audi A-4 makam aracý kiralanmýþ. Aracý beðenmeyen bakan yardýmcýsý “ A-8 olsun ” diye ýsrar etmiþ, ayda 43 bin lireye Audi A-8 kiralanmýþ macestelerine. Kimi aslý yok, kimi var diyo. Her neyse. Baþbakan Erdoðan vatandaþa “ Porche’ye deðil Fiat’a binin. ” demiþti. Bize diyeceðine bakan yardýmcýsýna desin. Vatandaþ arabasýný kendi parasýyla aldýðý uçun, istediði- alabildiði arabaya binebilir. Ama; makam araçlarýnýn parasý devlet gasasýndan ödendiði uçun, bakan yardýmcýsýnýn istediði arabaya binme, verilen arabayý beðenmeme hakký gatiyen yok, olamaz. Aksi takdirde, “ Dilenciye hýyar vermiþler, eðri diye beðenmemiþ.” misali olur.

Asgari ücrete 63 kuruþ zam yapýlmak istendiðini biliyosun. Maliye Bakaný M. Þimþek, "Asgari ücreti belirlerken bir yandan asgari ücretliye makul bir ücret bir yandan rekabet gücünü göz önünde bulundurmak zorundayýz. Bunu bulundurmayan ülkeler battý, Yunanistan’a dönmek istemiyosak, bu dengeleri gorumak durumundayýz." demiþ. Siz rekabet gücünü düþünürken, asgari ücretli açlýkdan ölecek. Bakan yardýmcýsýna ayda 43 bin lirelik audi- 8 kiralarken dengeler bozulmuyo mu?
Milletvekili danýþmanlarýnýn, meclise hiç uðramayan meclis müþavirlerinin, bakan yardýmcýlarýnýn – ki bunlar yeni türedi- mayiþlerine, RTÜK üyelerinin kira yardýmýna, milletvekillerinin mayiþlerine gat gat zam yaparken ülke batmýyo da, asgari ücretliye zam yapýnca mý batýyo? Yunanistan’a dönmek istemiyorsaymýþýz….. Hýh !

Ýnsan Audi A-8 isterken, dýþ borcumuzu bi düþünür. Dýþ borç yüzde 14.3 artýþla 89.4 milyar dolara yükselmiþ. Ýthalat borçlarý, yüzde 22.7 artýþla 21.4 milyar dolar olmuþ. Hani Türkiye en hýzlý büyüyen 3. ekonomiydi? Büyüyen, borçlarýmýzmýþ meðer. Ama bunu her gastede okuyamazsýn sevgili günlüðüm. Çünkü yazamazla, gorkarla. Onlar, baþbakanýn bütçe gapanýþ gonuþmasýný yapmayacaðýný, kendisinin yerine Bülent Arýnç’ýn gonuþacaðýný bile ballandýrýrlar. “ BAÞBAKANDAN BÝR ÝLK DAHA” manþeti altýnda haber yaparla. Yesinler sizin ilk’inizi. Bütçenin gapanýþýnda baþbakanýn ilk defa gonuþmayacak olmasý, sanki övünülecek bir ilkmiþ gibi yazýyorla. Ondan sonra da kendilerine “ Yandaþ medya” deyince gýzýyorla.

Türkiye’nin giderek artan dýþ borçlarý Maliye Bakaný M. Þimþek’i gorkutmamýþ. “ ABD'nin 15, Ýngiltere'nin 9, Almanya'nýn 4,7 trilyon dolar borcu var. Bizim ise 309 milyar dolar.” demiþ. Ona bakarsan benim de birkaç bin lire borcum var, birçok büyük þirketin borcu benim borcumdan kat kat fazladýr. Þimdi bu, benim borcumun az olduðunu mu gösterir? Borcun azlýðý- çokluðu, borç sahibinin ödeme gücüyle doðru orantýlýdýr. Bi de þu var: Ýç- dýþ borçlarýmýz; bakanlara, vekillere þöyle bi dokunur da geçer, biz emeklileri, memurlarý yere yýkar sevgili günlüðüm. Þiddetli bir örüzger çýnar aðacýný þöyle usulca bir sallar ama, zayýf bir fidaný gýrar geçer. Bakana göre hava hoþ tabi. " Dünyayý sel bassa, ördeðe výz gelir." demiþler. Ya vergileri arttýrýrlar, ya yeni vergi bindirirler, borçlarýnýn birazýný gapatýrlar. Vergi artýnca da bizim gelirimiz iyice düþer.

Bi de bu vergileri artýk saklý gizli yapacaklarmýþ. Elektrik faturalarýna gonan vergilerin hepsini bi galemde toplayacaklarmýþ. Bak bak bak! Yok TRT payý, yok bilmem ne payý diye yazmayacaklarmýþ. Biz salaðýz ya, anlamayýz ya! TRT, elektrik faturasý dahilinde ödediðimiz TRT payý sayesinde, dünyanýn en büyük televizyonu olmuþ. Ýþte böyle sevgili günlüðüm. Ali Cengiz oyunlarýndan ben býkýverdim artýk. Ihhh!

Geçen akþam yeðenler yatýya geldile bize, pek sevindik .Sýkýntýlarýmýzý unuttuk bi ara. Ýþte yidik, içtik filân. “ Biz dans seyredecez.” dedile. Acun’un programýný açdýla. Yarýþmacýla çok güzel dans ediyorla. Hoþuma gitti. Ama, gýrmýzý odada keçi yavrusu gibi bi gýz gördüm. Hiç beðenmedim sevgili günlüðüm. Lâflarý aðzýnda geveliyo, gonuþurken gývrýlýp bükülüyo garný sýzlýyomuþ gibi, çiþi gelmiþ gibi. Yüzü gözü görünmüyo misir püsgülü gibi gabarýk saçlarýndan…” Ayol bu gýzýn burada ne iþi var? Baþga birini bulamamýþla mý? ” dedim. Acun bu gýzda ne buldu bilmiyom. Bi yerlerde denk gelirsem Acun’a soracam zaten.

Ýçiþleri Bakaný N. Þahin, garagolda dayak yiyen gadýný programýna alanlara “ bulaþýkçý” demiþ. ”O polisleri asalým mý? Onlar da bizim vatandaþýmýz.” demiþ. Dayak yiyen gadýn bizim vatandaþýmýz deðil mi? Basýn, dayak olayýný kamu oyuna duyurdu diye gabahat oldu. Basýn, görevini yapýyo. Ama birileri hâlâ “ Gol gýrýlsýn yen içinde galsýn.” isdiyo. Hani þeffaf olacadýnýz, herkese eþit mesafede duracadýnýz, hani ileri demokrasiye geçdiydiniz?

Durumlar bundan ibaret sevgili günlüðüm. Ben de epey bulaþýkçýlýk yapdým bugün . Sonra galdýðým yerden devam ederim bulaþýkçýlýða. Þincilik hoþça gal.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.