..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > M.NÝHAT MALKOÇ




26 Kasým 2011
Yýl 1433… Hicrî Yeni Yýlýnýz Kutlu Olsun…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bazýlarýnýzýn içinden “Adama bak, nerelerde kalmýþ, hicrî yýl, hicrî yýlbaþý da ne oluyor, kaç kiþi bu takvimi kullanýyor, o da nesi, bu adamlar bizi geri býraktý, bunlar yüzünden yerimizde sayýyoruz…” dediðini duyar gibiyim. Onlara göre geçmiþini unutmayan bizler, geri kalýþýmýzýn potansiyel suçlusu… Aslýnda bizler geri kalmýþ filan deðiliz. Bu serzeniþlerde bulunanlarla makul ilericilikte yarýþmaya her an hazýrýz. Biz geri filan kalmadýk, onlar lüzumsuz þekilde ileri gittiler. Bu ileri gidiþ bilimde, sanatta, edebiyatta olsaydý onlarý yüceltirdik. Fakat gel gör ki bu ileri gidiþ özünü kaybetmekten ve taklitçilikten ibarettir. Bu noktada ecnebi deðerleri alýp benimseyenlere, bizi deðerlerimizden koparmaya çalýþanlara ‘dur’ demek, sanýrým, bizim doðal hakkýmýzdýr. Çünkü bizler de bu memleketin çocuklarýyýz.


:BEGI:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Bazýlarýnýzýn içinden “Adama bak, nerelerde kalmýþ, hicrî yýl, hicrî yýlbaþý da ne oluyor, kaç kiþi bu takvimi kullanýyor, o da nesi, bu adamlar bizi geri býraktý, bunlar yüzünden yerimizde sayýyoruz…” dediðini duyar gibiyim. Onlara göre geçmiþini unutmayan bizler, geri kalýþýmýzýn potansiyel suçlusu… Aslýnda bizler geri kalmýþ filan deðiliz. Bu serzeniþlerde bulunanlarla makul ilericilikte yarýþmaya her an hazýrýz. Biz geri filan kalmadýk, onlar lüzumsuz þekilde ileri gittiler. Bu ileri gidiþ bilimde, sanatta, edebiyatta olsaydý onlarý yüceltirdik. Fakat gel gör ki bu ileri gidiþ özünü kaybetmekten ve taklitçilikten ibarettir. Bu noktada ecnebi deðerleri alýp benimseyenlere, bizi deðerlerimizden koparmaya çalýþanlara ‘dur’ demek, sanýrým, bizim doðal hakkýmýzdýr. Çünkü bizler de bu memleketin çocuklarýyýz.

Mikrofonu elinize alarak en iþlek bir caddede durup gelip geçenlere onu uzatýp hicrî kaçýncý yýla girdiðimizi sorsanýz kaç kiþi bu sorunuza doðru cevap verebilir? Býrakýn doðru cevap vermeyi, sorunuzu anlamakta güçlük çekenlerin sayýsý da bir hayli kabarýk olacaktýr. Çünkü dinî ibadetlerimizin zamanlamasýnda esas aldýðýmýz hicrî takvimin ne olduðundan, neyi esas aldýðýndan haberi olmayanlarýn sayýsý hiç de az deðil bu Müslüman topraklarda. Ýsterseniz bir deneyin bakýn; hicrî kaçýncý yýla girdiðimizi doðru bilenlerin sayýsý en iyimser rakamla bir elin parmaklarý sayýsýný geçmeyecektir. Hodri meydan, bir bakýn ne haldeyiz.

Hicrî takvim de neyin nesi?... Bazýlarý bunun ehemmiyetli bir þey olmadýðýný, bir ayrýntýdan ibaret olduðunu düþünebilir. O kiþilere þunu sorarým: “Siz miladî kaçýncý yýlda olduðumuzu bilmeyen bir kiþiye hangi gözle bakarsýnýz? Miladî kaçýncý senede olduðumuzu bilmeyene deli damgasýný vurmaz mýsýnýz? Þöyle bir empati yapýn bakalým... Böyle düþünmez misiniz?” Miladi takvim söz konusu olunca durum bu iken bizim öz be öz kültürümüzün ve inancýmýzýn bir parçasý olan hicrî takvim söz konusu olunca bunu niçin ayrýntý olarak görüyorsunuz? Bu iki yüzlülük ve çifte standart deðil de nedir? Varýn bir düþünün…

“Bilmemek ayýp deðil, öðrenmemek ayýptýr” demiþ akil kiþiler… Biz de öðrenmek isteyenler için söyleyelim... Yüce Peygamberimizin Mekke-i Mükerreme’den Medîne-i Münevvere’ye hicretinin baþlangýç kabul edildiði târihe, seneye “Hicrî Yýl” denir. Hicret deyip de geçmeyin. Hicret öyle alelade bir göç deðildir. Hicret cemaatten devlet düzenine geçiþin baþlangýcýdýr. Bu yönüyle de Ýslam tarihinin dönüm noktalarýndan biridir.

Bilindiði gibi Peygamber Efendimiz, miladi 571’de, 20 Nisana rastlayan, Rebiulevvel ayýnýn 12. Pazartesi sabahý, Mekke’de dünyaya geldi. Ýslam Peygamberi 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanlarýn þemsî yýlbaþýsý oldu. O yýlýn Muharrem ayýnýn birinci günü de, hicrî(kamerî) yýlbaþý oldu. Muharrem ayýnýn birinci gecesi Müslümanlarýn hicrî yýlbaþý gecesidir

Malum olduðu üzere Arabî aylarýn bir yýlý, bir güneþ yýlýndan on gün kýsadýr. Hicrî kamerî aylar, hicrî þemsî ve miladî aylara göre, on gün önce gelmektedir. Bunun için Müslümanlarýn mübarek günleri veya geceleri, þemsî yýllara göre, her yýl on gün önce olur; çünkü mübarek günler, güneþ aylarýna göre deðil, kamerî aylara göre yapýlýr. Bütün ibadetlerde ve dinî faaliyetlerde, kamerî aylar, yani hicrî sene esas alýnýr. Hac, oruç, kurban ve bayram günleri kamerî aylara göre tespit edilir. Durum bu iken Hz. Ýsa’nýn doðumunu esas alan, dinî hayatýmýz için hiçbir önemi olmayan miladî takvime bu kadar önem veriþimizin sebebi ne? Dinî hayatýmýzý tanzim etmekte kullandýðýmýz hicrî yýlý kulak ardý ediþimiz niye?...

     Sorular, sorular; zihnimizi kemiren cevapsýz sorular… Bu sorulara makul ve mantýklý cevap verebilenleri dinlemeye hazýrýz. Fakat onlarýn býrakýn makul ve mantýklý olmalarýný, bu hususlarda verecek cevaplarý bile yoktur. Onlar emanet fikirlerle dolaþarak, birilerinin borazanlýðýný yapmaktadýr. Bizi biz yapan deðerlerden uzak yaþayan bu insanlara kýz(a)mýyor, aksine acýyorum. Çünkü onlar sapla samaný birbirine karýþtýrmýþ zavallýlardýr. Hicrî yýlbaþýnýzý tebrik eder, yeni yýlýn Ýslam âlemine ve bütün insanlýða hayýrlar getirmesini dileriz...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Trabzon'un Kültürel Meseleleri
Millî Bütünlüðümüz ve Türkçe

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.