..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Haydar Köprülüoðlu




22 Ekim 2011
Bir Liderin Hazin Sonu  
Haydar Köprülüoðlu
En ufak birim insan ve aile, Devletin bir parçasýdýr. Kamuoyu yaratarak bir ülkenin rejimini deðiþtirmek, hiçbir ülkenin hakký deðildir. Libya'nýn % 95'i çöldür. Ralli yaparak çölünden geçilir de, bu yönüyle Libya'ya bir çözüm gelmezken, % 5'lik bölümündeki çözümsüzlükle uðraþýlmýþtýr. Muammer Kaddafi akýllýlarýn delisidir. Zaman bakalým ne gösterir. Saygýlar.


:BJIB:
Bir liderin hazin sonu

Ýnsan, -Ýnsanlýðýn- verdiði özellikleri taþýr. Ýnsan milletin bir parçasý, Devlet’in nüvesidir. Ýnsan doðar, yaþar ve ölür. Hiçbir insan Muammer Kaddafi gibi ölmek istemez.

Libya 400 yýl Osmanlý Ýmparatorluðu yönetiminde yaþamýþtýr. Kaybettiðimiz diðer yerler gibi, 1911 yýlýnda bilinen sonuçtan dolayý Ýtalyanlarýn eline geçer. Halký sindirerek yöneten Ýtalyanlara karþý çýkan Ömer Muhtar yakalanarak idam edilir. Birleþmiþ Milletler 1951 yýlýnda
Meþruti Krallýk olarak Þeyh Ýdris’in yönetmesine izin verir. 1971 Yýlýnda da Yzb. Muammer Kaddafi tarafýndan, askeri müdahaleyle, kendisine en yüksek Albaylýk rütbesini vererek yönetimi ele geçirir.

Kaddafi’nin sýk sýk sað yumruðunu havaya kaldýrmasý Libya’da ki gücünün yansýmasýdýr.
Kaddafi Ýslâmiyet’e, özellikle Türklere deðer veren, 1911 yýlýnda Türklerin ülkeyi Ýtalyanlara býrakmasýna (elbette býrakýlmadý o günkü þartlarý bilmeyerek) kýzan, mücadeleci liderdi. Bir konuþmasýnda iç burukluðuyla, Libya’yý terk ettiði için Atatürk’e sitem eder.

Muhalif vatandaþýna karþý silah kullanmasý doðru olmadýðý gibi, bu muhalefetin yaratýlmasý, dýþ güçler tarafýndan desteklenmesi de, doðru deðildi. Bu sistem geri kalmýþ, içinde ayrýlýk çatýþmasý yaþayan ülkelerin de baþýna çorap örecektir. Bu mudur yapýlaþma. Zaman neler gösterecek göreceðiz.

Libya’dan 1974 yýlýnda bana Ýngilizce ticari bir mektup gelmiþti. Tercüme ettirdiðimde mektubun zengin içeriði, iþyerimin ölçeðine uygun deðildi. Mektubu Tercüme edenle birlikte
Hayretler içinde kalmýþtýk. Baþýndan sonuna adres doðruydu. Mektupta, ürettiklerimle birlikte
Türkiye’de üretilen bütün plastik emtianýn, diðer detaylarýný da zikrederek firmam tarafýndan karþýlanmasý isteniyordu.
O kadar ki detaylarý da gayet açýktý. Mallarýn Bingazi liman gümrüðünde Cif olarak teslim edildikten sonra, bedeli akreditifi açýlmýþ bir bankaya 15 gün içinde ödeneceði yazýlýydý.

Yeryüzünde bir iþadamýna durup dururken böyle bir fýrsat çok az doðar. Daha önce Merkez Bankasý Mali Tahliller Þubesinin tanýmýþ olduðu reeskont kredim, kendine çýkar þartý koymadan, aracý banka tarafýndan ödenseydi, bu fýrsatý deðerlendirebilirdim. Çünkü fiyat araþtýrmasý da yapýlarak, bu iþ teklif, kendi branþýmda bana yapýlmýþtý. Koskoca Türkiye’den Libya’ya polietilen poþet alýmý ve bilumum plastik emtianýn benimle temin edilmesini çok düþündüm. Bonservisini alan iþçinin Almanya’ya gideceðini hatýrlamaya çalýþýrken, iþçinin Libya’ya gittiðini öðrenmiþtim.

Sonunda bu fýrsatýn özellikle bana nasýl doðduðu çözülmüþtü. Yanýmda çalýþan bir iþçi yurt dýþýnda iþ bulduðunu söyleyerek ayrýlýrken, iyi halini gösteren bonservis istemiþti. Ayrýlan iþçi çalýþmak için Libya’ya gidiyor. Çalýþacaðý iþyerine verdiði bonservise, benim ve iþyerim hakkýnda, biraz da kendinden abartý kattýðý, Adýmýn baþ harflerini taþýyan ‘HAK, Firma adý olan HAK PLASTÝMAL sözcüðü olasýlýkla, Kaddafi’nin de ilgisini çektiðinden, bu teklif bize yapýlmýþtý.

Kendilerine mektupla ancak Polietilen poþet, torba gönderebileceðimizi, baþka plastik üretimimizin olmadýðýný ticari bir lisanla bildirmiþtik.

Asýl konumuza gelecek olursak, bana göre Kaddafi Ýslam delisi, Cemahiriyesi içinde genç nesle, çocuklara çok deðer veren bir liderdi. Kýbrýs barýþ harekatýnda, Türkiye’ye isterse bütün gücünü emrine vereceðini söylemiþti. Belki de ruh olarak da Türkiye’ye baðlýydý. Büyük bir Ýslâm Devleti kurmak istiyordu. Bunun için Mýsýr Devletiyle ülkesini birleþtirmiþti. Mýsýrla yürümeyince Suriye ile birleþmiþ, siyasi, sosyal kaynaþma saðlanamamýþtý.
Bence Ýslâm karþýtý batýlý güç odaklarý, Türkiye’yi maþa olarak kullanmýþlardýr. Türkiye de bu dönemde, baþka çýkarý için kabul etmek zorunda kalmýþtýr. Libya da oluþan muhalif gurubu da, kamuoyu yaratarak batýnýn kendisi çýkarmýþtýr. Demokrasi arayýþý veya metazori ülke yönetimine baþ kaldýrýþ, yalnýz Ortadoðu ve Afrika’nýn kuzey ucunda mý yaþanýyor. Ýnsan, Ýnsanlýðýn verdiði özelliði taþýr. Ýnsanlara nasýl yargýsýz infaz yapýlýyorsa, Muammer Kaddafi ve çocuklarýna, Libya ya da o yapýlmýþtýr. Saygýlar. 23.10.2011







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millete Taziye
Doðup Büyüdüðüm Semt
Bekçi Ýmdat
Sonbahar Güneþidir
Harf Devrimi ve Bir Aný
Harf Devrimi ve Bir Aný
Biri Yer, Biri Bakar
Sýradaným Sýradan
Bir Baþarý Kutlamasý
Realite

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
La Teþbih ve La Temsil
Doðduðumuz Dünya Bu Deðil
Kýsa Öz Geçmiþim
Beni Aþan veya Dýþa Taþan Duygular
Boþa Giden Erdemlerim
Kýz Ýsteme
Kendimizle Hesaplaþma
Alpaslan'dan Beri...
Köprü Yaptýn
Bildiðim ve Þahidi Olduklarým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.