..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Vildan Sevil




1 Aðustos 2011
Yoldaþ General Nereye?.. Daha Karpuz Keseceðdik Yahu...  
Þimdi... Þu yazýya acaba nereden tutup baþlasak sevgili okur?

Vildan Sevil


Sevgili okur, bu ülkede, bir gazete var. Ýlk çýktýðýnda hiç bitip tükenmeyen özlemimle, özgür basýn arayýþýnda olan ben “Acaba yeni bir soluk mu?” deyip hemen almýþ, okumuþ, bir süre sonra da fena halde güdülmek istendiðimi anlayýp feryat figan býrakmýþtým. Býrakmýþtým da derdimi kimseye anlatamamýþtým. Sakalým yok ya...(Þimdi de yok ve ne yazýk ki hâlâ gereksinim var)


:BCFG:
Þimdi... Þu yazýya acaba nereden tutup baþlasak sevgili okur?

Politik konular; araþtýrma, inceleme istediðinden, boyumu aþtýðýný düþünür yazmak istemem. Ne var ki sevgili ülkemde öyle þeyler oluyor ki benim gibi “Sokaktaki vatandaþ”a bile söz hakký düþüyor.

Hani bu kadar da keriz, koyun ya da sürü yerine konunca, kanýna dokunuyor, dayanamýyor insan.

Sevgili okur, bu ülkede, bir gazete var. Ýlk çýktýðýnda hiç bitip tükenmeyen özlemimle, özgür basýn arayýþýnda olan ben “Acaba yeni bir soluk mu?” deyip hemen almýþ, okumuþ, bir süre sonra da fena halde güdülmek istendiðimi anlayýp feryat figan býrakmýþtým. Býrakmýþtým da derdimi kimseye anlatamamýþtým. Sakalým yok ya...(Þimdi de yok ve ne yazýk ki hâlâ gereksinim var)

Ýþte o gazetenin baþýnda; 12 Eylül’de insanlar iþkencelerde inler, sürüm sürüm sürünürken týrnaðýna bile dokunulmamýþ, bulanýk ve de erotik sularda “Sudaki Ýz”leri arayan bir zat oturmakta. Arada velinimeti ile kavga ediyormuþ gibi yapýyor hani...Hani oðlunun evinde ünlü bir kadýncaðýz ölü bulunduydu da Adli Týp’ýn verdiði rapora, kadýnýn ailesi itiraz ettiydi ve dava maalesef sonuçlanmadý henüz. Bir de 12 Eylül öncesinde solda yerini almýþ ama þimdi bir CÝA ajanýyla evli olduðu yazýlýp çizilen (Yalanlandýðýna rastlamadým) bir hatun var bu gazetenin baþýnda. Gazete gazete deðil, mübarek yýllardýr yalan haber üretme makinesi sanki. Ben aklýmda tutamadýðým için saðolsun her derde deva Google’a girip “.....f’ýn yalan haberleri” diye týklayýverince, hangi haberler ve nasýllarý, nedenleri sayfa sayfa dizildi de belleðim tazelendi.

Sonracýðýma, bu gazetenin bir dinamo gibi boþaldýkça haber þarj edilen bir muhabiri var bir de. Bu muhabir, her zamanki gibi þarjýný boþaltýp haberini patlattý yine. “Millet kýçýyla güler” deyimini kullanmýþ olmayayým, “Kargalar bile güler” diyeyim bari. Çünkü aziz milletimiz, çoðunlukla böyle þeylere hiçbir yeriyle gülmüyor, duymuyor, bilmiyor, görmüyor ama iþine geldiði yerde ve zamanda, aðzý olan konuþuyor vaziyetinde.

Eh bizim de “sokaktaki vatandaþ” olarak aðzýmýz var çok þükür. Konuþalým bari...

Þimdi benim halkým, her kentte, Ramazan nedeniyle kurulan çadýrlarda karný doydukça duasýný da esirgemeyecek, yatýp kalkýp Allah’ýna, haline, devletine þükredecektir... Ve þükürlerin artýþýyla doðru orantýlý olarak, fuhuþ, çeþitli suçlar, yoksulluk, vergiler (Özellikle dolaysýz), fiyatlar, kadýnlara yönelik cinayetler, iþsizlik, hapisanelerdeki doluluk da artmaya devam edecektir.
Sakýn ne ilgisi var, demeyin, izleyin, bir yýl sonra görüþelim.

Konuþuyoruz ya, lafý uzattýk. Gelelim habere:

Haber “General Yoldaþ” baþlýðýyla veriliyor sözünü ettiðimiz gazetede. Balyoz davasýndan tutuklu Korgeneral Rýza Güler, meðer vaktiyle TKP üyesiymiþ. Eh, ben de Greta Garbo’yum kardeþim. Marilyn Monroe, Grace Kelly’e de hiç itiraz etmem uygun görülürse.

Yahu yanýbaþlarýnda, ayný gazetede, Komünizmle Mücade Derneklerinde, Iþýk Evlerinde, Milli Görüþlerde yetiþmiþlerden demokrasi getirecekler diye medet uman... Onlarla ayný saflarda Ýkinci Cumhuriyet ve Ýleri Demokrasi için canhýraþ savaþým veren, biatta kusur etmeyen TKP eski Genel Sekreteri(Haydar Kutlu), likidasyon ustasý Nabi Yaðcý var. Ýnsan bi yol ona danýþýr be kardeþim. Ama danýþmaya ne gerek var, çamur at, izi kalsýn. O zavallýcýk da, “Eh pes yani” deyip, birisi kalkýp da gerçeði açýklar, elde kalan az buçuk müritten de olurum korkusuyla, utangaç biçimde yalanladý haberi. Vah vah vah ki vah...

Yahu, 12 Eylül’de, solun “s”ine deðmiþ nice subayýn baþýna gelmedik kalmadý. Onlardan biri yok yere Gölcük Donanma Komutanlýðý mahkemesinin kararýyla Ýzmit cezaevinde asýldý. (Cezayý veren yargýç da rüþvet alýrken suçüstü yakalandý da hüküm giydi sonra.) Yani orduda solcu teðmen mi býraktýlar ki general yapsýnlar?

Þimdi gelin de, Ergenekon, Balyoz gibi davalardan yýllardýr tutuklu olan insanlarýn tümünün darbeci, yetmiþten fazla tutuklu gazetecinin de darbeci ya da terörist olduðuna inanýn bakalým. Ahmet Þýk’ýn doðmadan boðulan kitabýnda anlatýlan örneklerdeki þeytanýn aklýna gelmeyecek oyunlara ve Ergenekon’un (Eskiden Kontrgerilla denirdi) icraatlarýyla herkesçe tanýnan bazý elebaþlarýnýn ortalýkta dolaþtýðýna bakýlýnca, içeri alýnanlarýn çoðunun, darbeciden çok darbe karþýtlarý, belki anti-Amerikancý olduðunu bile düþünüyor insan. Ýçerde formalite icabý az sayýda darbeci varmýþ gibi sanki.

O zaman, bu davalarýn bütün toplumu sindirmeye, muhalefeti iyice susturmaya, eski derini biata zorlamaya, biat etmeyenlerin boyun eðmesini saðlamaya, biat eden deneyimlilerle yenisini oluþturmaya yönelik olduðuna, demokrasi getirmek yerine üniformasýz bir diktatörlük kurmaya yaradýðýna inanmayýn bakalým. Bir de Hrant, Malatya, Trabzon’daki siyasal cinayetlerin aðbabalarýna bir türlü ulaþýlamadýðýný düþünürsek...Tövbe tövbe...Þeytan, sokaktaki vatandaþý da mý dürtüyor, nedir?

Ne var ki, baþbakana dokunmanýn milletvekillerince bile ibadet sayýldýðý bir ülkede, þeytan da boþ durmaz herhalde. Sonuçta o da Tanrý’dan büyük deðil ki...Tanrý, kendinle fani bir baþbakanýn eþ tutulduðunu görür de kýzmaz mý? Salar þeytaný ortaya, ayýkla pirincin taþýný...

Þeytan dürtmeye devam ediyor galiba:

Yýllardýr, iþte böyle, dünya egemenlerinin politikalarý doðrultusunda, onlarýn mutfaðýnda piþirilip kotarýlan bu haberlere kanýp Ýleri Demokrasi savaþýmý verdik ey halkým. Þimdi de komutanlarýn istifalý (Ýstifadeli olabilir mi acaba? Limuzinli emeklilik görmüþtük de...) emekliliðiyle yeni bir çýðýr açýlýyor. Nur topu gibi bir Ýkinci Cumhuriyet’imiz doðdu doðacak. 12 Eylül’de, dönemin ABD baþkaný, darbeciler için “bizim çocuklar” demiþti.

Dünyanýn egemeni olmak kolay deðil, daha nice çocuklar yetiþtirdiler, yetiþtirmekteler, yetiþtirecekler. Dünyanýn olanaklarý onlarýn ellerinde. Yetmeyeni, ilerde yetmeyecek olaný da halklarý birbirine kýrdýrýp elde ediyorlar nasýlsa...

Son günlerde, yüzlerini görmekten artýk gýna gelen TV kuþlarý, kanal kanal dolaþýp iþte bu yeni cumhuriyeti ilan etmekte, muþtuyu vermekte.

AB, Avrupa basýný, yandaþ, karýndaþ, üvey karýndaþ basýn da zil çalýp oynamakta.

Avrupa Birliði Bakaný ve Baþmüzakereci Egemen Baðýþ, büyüðümüz ise"Türkiye normalleþiyor. Þimdi Türkiye'de kimileri tartýþýyor; 'Karpuz kesecektik, kesmeyecektik. Karpuz kabuðu suya düþtü mü, düþmedi mi?' Ama asýl üzerinde durulmasý gereken nedir biliyor musunuz? Artýk karpuzun göbeðini Türkiye'de sadece belli bir takým elit kesimler yemiyor, paylaþýlýyor" dedi. Milli irade görevinin baþýndadýr, muktedirdir. Türkiye'nin önü açýktýr." dedi.
( http://www.haberler.com/karpuzun-gobegi-paylasiliyor-2903227-haberi/

Yine dürttü þeytan. Aldý beni bir merak... Ýþsizlik çýð gibi artarken, iþçi, emekçi, emekli kan aðlarken, bir tas çorba, bir kap yemek için çadýrlar dolup taþarken, her protesto eyleminde biber gazlarý püskürtülüp coplar çalýþýrken karpuzun göbeðini kimler paylaþýyor acaba?...

Sorularý ve yanýtlarý birlikte düþünüp sýralayalým mý ey halkým?...

Durun yahu... Korkmayýn kaçmayýn... Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Ermeni, Rum, Sünni, Alevi, Süryani... Ey halkým kaçmayýn!... Daha karpuz keseceðdik yahu...

01.O8.2011
Vildan Sevil

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: -----
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
3 Aðustos 2011
Deðerli hocam belki o üç yönetim þeklini yani "Komünizm, Faþizm, Þeriat" yönetim þekillerini yorumda açýklamamakla ben hata yaptým...-Faþizm- yönetim þeklinin Cumhuriyet dönemi baþlamýþtýr..Alman milliyetçiliðinin Osmanlý subaylarýna öðrettiði bir bakým Ýttihat Terakki ve sonrasý Kemalizm ve sonrasý da Menderes dönemine kadar geçen süreç olduðunu düþünmüþümdür...Menderes sonrasý da dini irticanýn yeniden hortladýðý bilakis asýrlardýr bu toplumun Osmanlý yönetim biçiminin deðiþik bir þekli ile dini otorite, tarikatlarýn yeniden harekete geçirilmesi, ulema fetfalar, örf adetler ile yeniden canlandýrýlmasý bunun karþýlýðýnda kýsa kýsas töre cinayetleri, namus cinayetleri ve köylü kýrsal alanlarda halkýn kendi iç dünyasýnda yaþadýðý o yaþam biçimini Þeriat yönetim biçimi düþünmüþümdür.-Komünizm- yönetim þeklini de Silahlý Kuvvetler uygulamýþtýr..Askeri darbeler, iþkenceler,katý yasalar ile hak ve özgürlüklerin yok edilmesi tek bir insan tipi yaratýlmasý ve kendi iç örgütlerinde Kýzýlordudan farksýz uygulamalarý bir yana halka bakýþ açýlarý...En azýndan mili bayramlardaki törenlerde, generallerin koca kafalarý kasketleri ile duruþlarý Kremlinde ki törenlerdeki Rus generalleri ile benzerliði dikkatinizi çekmiþtir....Bu açýklamam sadece yüzeysel.Birde devletin kurumlarýný incelediðimizde örneðin bakanlýklarý belediyeleri, adliye, kolluk kuvvetleri, cezaevi sisteminde bu üç yönetim biçimin bu kurumlar arasýnda nasýl yayýldýðýný ele almak da ayrý bir yazý konusu olacaktýr...Görünmeyen bu üç yönetim iþte bu alanlarda saklanmasý, bir yana kendi aralarýnda çatýþmalarýný da az çok görsel, yazýlý medyada sýk sýk izliyoruz..Yargýtay, Parlamento,Polis, Jandarma, Silahlý Kuvvetler, Belediyeler vs..örnek verebilirim...

:: Teþekkür
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
3 Aðustos 2011
Sevgili Aysu ve Durmuþ, her ikinize de katkýlarýnýz için teþekkür ederim. Yalnýz yorum kutusunda polemiðe girmek istemediðim halde, sevgili Durmuþ'un bir saptamasýna deðinmek zorundayým. "Faþizm, Komünizm ve Þeriatýn en baba þekliyle görülmeyen bir þekilde yönetilmiþtir ve bu hala devam etmektedir." burada bir kavram kargaþý gözlüyorum. Birincisi her üç yönetim biçiminin bir arada bugün de sürmesi olasý deðil. Ýkincisi ise ne bu ülke ne de dünyadaki baþka bir ülke hiçbir zaman komünizmle yönetilmedi. Komünizm, eþitsizliðe ve sömürüya karþý bir ütopyaydý. Dünyada uygulanan modeller, ilk deneme adýmlarýydý ve 70 yýlda, binlerce yýllýk deneyimi olan sýnýflý, eþitsiz, sömürücü, kârla ve kanla beslenen sistem tarafýndan bu deneme, daha bir kürtaj edildi. Barýþa, eþitsizliðe, sömürüye karþý, insanlýðýn ütopyasý, özlemi, hedefi hep oldu, olacaktýr. Dünkü adý komünizm idi; bugün, yarýn baþka olabilir. Ama bu, kadim zamanlardan bu yana, yarýna aktarýlan bir bilgi ve özlemdir. Sizler, ben ve burada, dünyada baþka birileri, bu kadim özlemin hamallarýyýz, taþýyoruz, taþýyacaðýz. Ýkinize de sevgilerimle...

:: ilginçlikler yumaðý..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
2 Aðustos 2011
Daha dün darbe yapanlar hep bu ülkede aydýn solcu genç yetenekleri biçip durdular,sanki darbeler baþkalarýna mý yapýldý ,kafalarý hep uçanlar ve sindirilenler belli bir düþüncenin sahipleri deðil miydi.Hani yani nerdeyse sosyalizmi de bunlar bu ordu savunuyordu diyecekler,ne bileyim sap saman çöpler ,fikirler ,düþüncelerin karýþtýðý ortalýðýn toz duman olduðu bir zamanda yaþýyoruz.Dönekler liboþlar ,el ele zincirin halkasý gibi kümeleniyorlar her türlü iftira fikirleriyle,bir sürü ve þükür toplumu olduk biz.

:: Bu ülkede dert biter mi?
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
2 Aðustos 2011
Tarihini saklayan bilakis ondan utanan bir toplum olduðumuz gerçektir.Osmanlý ve Cumhuriyet dönemi ve sonrasý da buna dahildir.Çadýr toplumunun demokrasiyi öðrenmesi alýþmasý bir yana insanlýk deðerlerine uyum saðlama zorluðudur.Bu ülke adý cumhuriyet ile yönetim biçimi ile anýlsa da bu ülke þimdiye kadar, Faþizm, Komünizm ve Þeriatýn en baba þekliyle görülmeyen bir þekilde yönetilmiþtir ve bu hala devam etmektedir...Askerler bir yana siviller sorunumuz en çok olanýdýr bilinir..O "köylü kurnazý" insanýmýz yok mu Vildan haným en büyük sorunumuz odur..Yönetim biçimini o kadar önemsemedim..Bilirsiniz ideolojiler "sürü" gütme sanatý biçimleri ve kollarýdýr..Kendisine uyan toplumlar o þekilde yaþatýlýyor..Bizim köylü memet bir gün general bir gün iþ adamý o gazeteci milletvekili, yönetici olarak sürekli sistemde yerini almýþtýr.Ölenin yerine biri doðuyor..Sürü...SAYGI, SEVGÝYLE, SELAMLAR...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek
Aman Allah'ým Ne Günlere Kaldýk!..
Tek Ýstekleri Konaklamak ve Doyunmaktý... Oysa...
Bir Seçim Kampanyasý Monologlarý Ya da Uzun Sözün Kýsasý
Hrant Cinayeti, Davasý ve Sorular... Sorular... Sorular...
Her 1 Mayýs'ta Yenilenmek
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…….
Eyvah!.. Postmodern Tanrýça Angelina Yine Geldi. Ateþ ve Kan Kokusu Mudur Burnumu Yakan?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Belleðim... Gaddar Belleðim Benim!.. Zalim Belleðim!..
Bir Dinazorun Bitmez Tükenmez Sorularý
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.