..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Muhammet AYHAN
Muhammet AYHAN - Mahlas-ý Bedevi
Site Ýçi Arama:


Yazar Tanýtýmý
Gönül, sözleri oluþturup da, sözler elleri çalýþtýrmaya baþladýðý andan beri, hep yazdým. Bir arayýþtan farklýydý benimkisi. Yazmak , elimdekilerle yetinememekten veya onlara yeni anlamlar yükleyecek yeni insanlar bulma isteðime aracý olduðundan, sýradan bir arama bocalama eylemi deðildi.
Parlak sözlerle iþim olmadý hiçbir zaman. Ýnsanlýðýn hizmetine demiyorum, en azýndan, kiþinin kendi geliþimine katký saðlayan en bozuk cümle benim için, en özlü sözden evladýr. Ama üslubun, insanlara ulaþmada ve onlarý etkilemede gerekli olduðu gerçeði, yok sayýlmamalý. Hangi türde yazýlacaksa yazýlsýn muhtevanýn saðlýklý sunulmasý dolayýsýyla anlaþýlmasýný hedefleyen bir biçem tercih edilmelidir. Yani biçimle içerik arasýnda hassas bir denge kurulmalýdýr. Zaten büyük yazarlarý büyük yapan nabza göre þerbet vermeleri deðil midir?

Yazýsýnýn Özellikleri
Þiirlerimde, sonraki mýsranýn öncekinin canýna okumasýný hedeflerim. Bunu yaparken herhangi bir mantaliteye kurban etmem dizelerimi. En orijinal tümcelerle bu yöntem, þiirin sonuna deðin sürer gider.

Edebi Etkiler
Necip Fazýl Kýsakürek, Fuzuli,

Benzer Yazarlar
Kendisine benzetilenle benzeyeni birbirine karýþtýrmamak gerekir. Henüz böyle bir soruya cevap veremeyeceðim.

Özgeçmiþ
1983 Batman doðumluyum. Arap asýllýyým. Altý çocuklu bir aileye bakmakla yükümlü emektar bir öðretmenin ikinci evladýyým.
Tanrý, buðdayýn rengini tenime; kahveninkini gözlerime; kestaneninkini de saçlarýma baðýþlamýþ. Sonra, üç metre kýrk dört santimetrelik bir kavaðýn ancak yarýsý kadar boy, toparlak bir karpuzun üçte ikisi oranýnda da aðýrlýk vermiþ þu naçiz vücuduma.
Peki bunlarý veren akýl fikir vermemiþ mi? Vermiþ vermiþ de "Akýllý olup da cihanýn kahrýný çekeceðime deli olayým dünya kahrýmý çeksin." (?) deyip kabul etmemiþ deli gönlüm Tanrýnýn bu hediyesini. Kurban olduðum Allah, sinirlenip Einstein’ýn aklýný ceza vermiþ bana. Ancak deli gönlüm isyan edip densizliðe, kýymet bilmezliðe devam edince, Yüce Yaratan bu sefer çok hiddetlenmiþ ve bir sabah þimal rüzgarlarýyla atývermiþ deli gönlümü gurbet ellere. Ona en çok hala süren bu gurbetlik koymuþ. Zira deli gönlüm annesini, babasýný, memleketini çok severmiþ. Sözde, gurbet beni adam edecekmiþ de para kazanýp çoluk çocuða karýþacakmýþým. Ýþte o gün bu gündür dilimden nara, cebimden para, gönlümden de yara eksik olmaz.
Babamýn öðretmenliði nedeniyle birçok okulda öðrenimime devam ettim. Genelde ailemden ayrý geçen öðrenim hayatýma þu an Tarih lisans öðrencisi olarak devam etmekteyim. Yerel ve bölgesel radyolarda programcýlýk ve sunuculuk deneyimlerimle beraber gene bu basýn kurumlarýnda seslendirilip yayýnlanmak üzere birçok reklam metni çalýþmam olmuþtur. Hayatýma þiir, kýsa öykü ve reklam metni yazarak devam ediyorum.
Þimdi buradayým. Edebiyatýn izinden buradan da devam edeceðim. Umarým bu uðurda beni sözcüklerim gibi yalnýz býrakmayacak olan arkadaþlarla birlikte yürürüz E, ne diyelim, bu düþünsel ve yazýnsal süreçte dimaðýmýz açýk; vicdanýmýz hür olsun.

Bulunduðu Yer
Çanakkale



Edebiyat, medeniyet, hürriyet... Bu mefhumlar hep sözcüklerle hayat bulmuþ, onlarla nesiller arasý iletiþimde ve bilgi aktýnda öncül etkenler olmuþlardýr.

Ýçinde yaþanýlan zamaný doðru yorumlamak bir baþka deyiþle onu adlandýrmak hep kelimelerle olmuþtur. Kiþinin sosyalleþme sürecinde öðrendikleri, hissettikleri, hayata geçirmek istedikleri yani idealleri, sözcükleri -o sihirli deðnekleri- kullanabilmesini dolayýsýyla yüreklerin telini titretebilme katsayýsýný etkiler.

Nasýl bir geçmiþiniz olursa olsun. Onu en iyi biçimde aktarabildiðinizde artýk "bu kulvarda ben de varým" demeye hakkýnýz da vardýr. Bunu düþünmeye baþladýðýnýzdan itibaren, oluþabilecek muhtemel okurlarýnýzla artýk gizli bir dostluk antlaþmasý yapmýþsýnýzdýr. Sözün özü, onlar sizden üretkenlik bekleyecek siz de bunu kendinizi her defasýnda yineleyerek deðil yenileyerek saðlayacaksýnýz.

Daha önce deðindiðim sosyalleþme süreci yanlýþ anlaþýlmasýn. Adý üstünde süreç bu. Ölene kadar devam eder. Ýþte, siz ancak bu süreçte yeni eðilimler yaparsanýz, kendinizi bu uðurda geliþtirmeye devam ederseniz ancak o zaman aktarýlmasý lazým ürünleriniz olduðundan bahsedebilirisiniz. Bu da yenilenmeyi zorunlu kýlar. Her defasýnda farklý bir kimliðe bürünün demiyorum. Farklý kimlik düþüncelere kendi damganýzý vurun. Ama bunu yaparken býrakýn kendi özünüz bir komutan edasýyla en baþta yürüsün, ve ardýndakileri sizinkilerle birlikte miraca çýkartsýn.

DÜÞÜNSEL VE YAZINSAL SÜREÇTE DÝMAÐINIZ AÇIK, VÝCDANINIZ HÜR, KALEMÝNÝZ DAÝM OLSUN.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammet AYHAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 16:07:06