..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Cemal Zöngür
Cemal Zöngür - Makaleler
Site Ýçi Arama:


Eleþtiri
  Türkiye Halkýna Tek Soru; Demokrasiden Ne Anlýyorsunuz? (Cemal Zöngür) 4 Aðustos 2016 Özgürlük ve Eþitlik 

Herkesin diline doladýðý kadar demokrasi basit bir malzeme olacak yapý deðildir. Bu yüzden demokrasinin ilkeleri hem parlaktýr hem de aðýr bir yumruktur. Ve bu da birçok çýkarcý anlayýþlarýn keyfini kaçýrdýðý için, her türlü engel set olarak kullanmaktadýr.

  Bu Hezeyanla Türkiye Nereye Gidiyor? (Cemal Zöngür) 12 Eylül 2016 Günlük Olaylar 

Bu baskýcý faþist politikasýný devam ettiren devlet; uluslararasý haklarýna sýðýnarak, terörle mücadele ediyorum adýyla, sürekli bir cadý avý sürdürmesi demek, devletin haklý olduðu anlamýna gelmemektedir.

  Anayasa Deðiþikliðinin Yarattýðý Umutlar ve Uçurumlarý..! (Cemal Zöngür) 15 Ocak 2017 Güven ve Güvensizlik 

Osmanlý her yerde Arap dil ve din kültürünü yayarak yaþamaya çalýþýrken, Cumhuriyet bunun yerine Türk Dilini resmileþtirmesine raðmen, Arapça kelime istilasýndan Türkçeyi kurtarmamýþtýr.

  Fetö, Deaþ ve Kenan Evren Kardeþliðinin Tarihçesi (Cemal Zöngür) 8 Ocak 2017 Türkiye 

Kenan Evren öncülüðünde 12 Eylül 1980 Askeri darbesinde birçok siyasi insan iþini ve hayatýný kaybederken, ne hikmetse Fetullah Gülen Ýzmir Sýkýyönetim Komutanlýðý tarafýndan aranmasýna raðmen, tam Askeri Darbenin yapýlacaðý dönemde yeniden resmi Ýmamlýða alýnmýþtýr.

  Halka Götürülen Her Oylama Demokratik Midir? (Cemal Zöngür) 29 Ocak 2017 Türkiye 

Demokrasi demek; belirli sýnýrlar içerisinde yaþayan farklý kültür ve düþünceden olan insan topluluklarýnýn her türlü insani ve sosyal haklarý tanýnarak, Anayasal sözleþme ile garanti altýna alýnmýþ bir devlet yönetimidir.

  Türkiye'nin Suriye ve Fýrat Kalkaný Politikasý Ýflas mý Etti? (Cemal Zöngür) 9 Nisan 2017 Politik Olaylar ve Görüþler 

Türkiye yetkililerinin biraz tarih bilinci ve birazda siyasetteki gerçeklere saygýlarý olsaydý, özellikle bölge toplumlarýnýn kaderlerini 1500 yýllarýndan günümüze kadar Avrupa ve Rusya gibi devletlerin belirlediklerini bilip, ona göre kendilerini geliþtirmeleri gerekirdi.

  Akp'li "Evetçiler" ile Chp'li Hayýrcýlarýn Halka Açýklayamadýklarý Sýrlarý..! (Cemal Zöngür) 12 Þubat 2017 Politik Olaylar ve Görüþler 

Örneðin bir devlet laikse; laik bir devlette, devletin resmi dini asla olamaz. Ayný þekilde Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’nýn varlýðý ve tüm faaliyetleri, Türkiye’nin yarý Þeriat bir devlet olduðunu göstermeye yetmektedir.

  Sayýn Baþbakan Binali Yýldýrým, Alevi Kültürünü Ne Kadar Tanýmýþtýr? (Cemal Zöngür) 24 Mart 2017 Tarihsel Olaylar 

Artýk dünya alemde biliyor ve görüyor ki, Aleviklerin Cem Evin’de Semah dönerek yapmýþ olduklarý ibadetin, Ýslam’la veya Ýslam’ýn herhengi bir Mezhep ve Tarikatýyla uzaktan yakýndan en ufak bir ortak yaný bulunmamaktadýr.

  Bir Toplum Hak Ettiði Þekilde Yönetilir (Cemal Zöngür) 17 Nisan 2017 Türkiye 

Laik bir devlette devletin resmi dini ve bu dini propagandayý sürdüren Diyanet Ýþleri gibi bir kurumun asla olmamasý gerekir. Gerçek laik ve demokrasiye sahip ülkelerde, din vb. olgular resmiyetin dýþýnda özerk olarak yaþatýlýrlar.

  Katar'la Ne Yapýlmak Ýsteniyor? (Cemal Zöngür) 11 Haziran 2017 Politik Olaylar ve Görüþler 

Böyle bir iðrenç insanlýk tarihi varken, hangi toplum, devlet, din, düþünce ve ideoloji ben haklýyým diyebilir ki? Elbette zaman zaman haklý olanlar vardýr; ancak o haklý olanlarýn büyük çoðunluðu da, emellerine kavuþtuktan sonra, kendisine uygulanan zulmün aynýsýný, bir baþkasýna yaþatmayý en büyük var oluþ ve politika olarak görmüþlerdir, görmeye de devam edilmektedir.

  21. Yüzyýl ve Sosyalistlerin Çýkmazý (Cemal Zöngür) 23 Haziran 2018 Politik Olaylar ve Görüþler 

Sosyalizmin temelinde en ufak bir çýkarcýlýk, artý deðer gibi doyumsuzluk söz konusu olmadýðýna göre, onur ve özel zevkler eþitlenerek yaþanacak þekle getirilmelidir.

  Atatürk'ün Din ve Alevilere Bakýþý (Cemal Zöngür) 27 Temmuz 2019 Özgürlük ve Eþitlik 

Öz kimlik deðerlerini inkar eden veya edilen birey ve ulustan halklarýn, kendilerine hiçbir faydasý olmadýðý gibi, mecburi sahiplendikleri düzene de yararlarý söz konusu deðildir, sadece kullanýlýrlar

  Deprem Öldürmez Zihniyet Öldürür (Cemal Zöngür) 31 Ocak 2020 Türkiye 

Bizde yeraltý depremlerinde büyük derecede can ve mal kaybý yaþanýrken, ayný þekilde siyasal depremlerinde buna eklenmesiyle derin psikolojik yýkýmlara da sebep olmaktadýr. Sürekli büyük acýlar yaþandýðý halde, halkýn buna örgütlü tepki vermemesinin nedeniyse, toplumun psikolojisine aþýlanan ýrkçýlýk, kadercilik ve aþýrý derecede korkudur. Her türlü korku, insanýn düþünce yeteneðini kullanmasýný engellediði gibi, tamamen edilgen býrakýr.

 

 



GERÇEÐE KISA BAKIÞ
Her insan yaþamýþ olduðu toplumu, kültürü, dünyayý ve sahiplendiði düþüncelerinin doðruluðunu anlaya bilmesi için, derin bir "Empati" yapmayý bilmelidir.
Ve böylece baðýmsýz bir bakýþ açýsýyla, hem kendi düþünce ve yaþam þeklini, hem de diðer dünya toplumlarýnýn neden, nasýl, niçin gibi sorularla sorgulayarak derinliklerine inmeyi bilmelidir.
Ýþte o zaman kendi yaþamýnýn ne kadar gerçekler ve doðrular üzerine kurulduðunu anlayacaðý gibi, diðer kültür ve toplumlarýn yaþamlarýnýn da büyük bir öneme sahip olduðuna karar verecektir.
Cemal Zöngür
Arþ. Yazar



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 19:28:49