..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Vildan Sevil
Vildan Sevil - Merhaba
Site Ýçi Arama:


Deneme
  Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek (Vildan Sevil) 28 Mart 2011 Günlük Olaylar 

Dünyayý yöneten, parayý elinde tutan egemenler, petrol ve diðer zenginliklere yeniden el koymak, paylaþmak ve daha önce kendi sattýklarý silahlarý bu savaþlarda tükettirip yerine yenilerini satabilmek için, ülkeleri ve halklarý ekmek dilimler gibi bölmek üzere savaþlar baþlatýyor.

  Yoksa Biz Sürü Müyüz? (Vildan Sevil) 25 Þubat 2011 Toplum 

SÖMÜRÜ ÇARKIný döndürmenin tek yolu deðerleri üretenleri yönlendirebilmek, yönetebilmektir. Bu nedenle iktidar olabilmek için yýðýnla vaat, yalan dökülüyor önümüze. Kanýyoruz...Çünkü ayný talandan pay kapma umudumuz, isteðimiz var.

  Evren - Zaman - Hýz ve Hýz Tutkumuz Üstüne (Vildan Sevil) 26 Þubat 2011 Ýliþkiler 

HIZ'ý yaþarken, sular, köpükler, yollar, evler, aðaçlar, tüm nesneler, aþka gelir....Þarkýlar, türküler söyler, çýðlýklar atmaya baþlarlar aniden....En kývrak, en otantik, en erotik, en karmakarýþýk figürleri içeren bir dans baþlar ki...kývýrtmadan duramazsýn...O hýza, vücudumuz tam uyum saðlayamasa da, en derinlerinde, hepsine coþkuyla eþlik eder...Ona yetiþmeye, uyum saðlamaya çalýþýr içimizdeki BEN, tinsel yapýmýz...

  Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi (Vildan Sevil) 6 Nisan 2011 Yüzleþme 

Ýzedebiyat’ýn bu iki deðerli kalemi, edebiyat tarihimizde sanýrým bir ilki gerçekleþtiriyorlar. En deðerli varlýklarýný; beyinlerinden, yüreklerinden damýttýklarý yapýtlarýný kuþanýp yürüyorlar barikatlara...Ýnadýna, inadýna, inadýna...

  Bir Dinazorun Bitmez Tükenmez Sorularý (Vildan Sevil) 8 Nisan 2011 Yüzleþme 

Baðýþlayýn beni sevgili okur ve yazar dostlarým. Dinazorlar böyledir iþte. Bu sorularý sorduðum için bana ne derler, hesabýný hiç yapmayýz. Cahilliðimizden hiç utanmayýz. Yaþýmýz ilerledikçe, insanlarýn kullandýðý maske çeþitlerinin çokluðuna tanýk olur, þaþýrýr kalýrýz. Suçlu bizmiþiz gibi hemen kendimize sorarýz, bundan bende de var mý, diye. Bulursak indirir çiðneriz. Maskelerimiz azaldýkça iyice cam kavanoza döner, daha hesapsýz kitapsýz olur, daha saf salak sorular sorar, duvara çarpar, yine de akýllanmayýz iþte..

  Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum... (Vildan Sevil) 13 Nisan 2011 Ýstanbul 

Gençler edepsizce özgürleþmiþ mi, yoksa, “Onu yapma, þunu içme, el ele tutuþma, elini sevgilinin omzuna atýp parkta oturma” diyenlere inat, yeni baþkaldýrý yöntemleri mi geliþtirmiþ, anlamadým. Metronun yürüyen merdiveninde, ayakta duran sevgilisinin beline bacaklarýný, boynuna kollarýný dolayýp yapýþarak inen genç kýzý görünce, benim yorumum yolunu þaþýrdý, afalladým kaldým.

  Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt (Vildan Sevil) 23 Nisan 2011 Ýliþkiler 

Onlarca yýllýk, birbirimizin ýcýðýný cýcýðýný bildiðimiz az sayýdaki dostlarýmdan biridir Nuray. Kadýn gibi kadýndýr. Ýçi dýþý bir. Yalan dolan, riyadan eser bulamazsýn. Laf aramýzda, arkaik kalýtlarýmýzdan olan kadýnsý oyunlarý, entrikalarý bilinçle reddetmiþ,kiþiliðiyle var olmaya çalýþan, okuyan, özümseyen ve öyle yaþayarak bu dünyada kendine yer bulmaya çalýþan bir kýzdýr. Bu yüzden hayatýn çok sillesini yemiþ, yiðitçe savaþmýþtýr. Çok severim, kafa dengidir. Ama hayat iþte...Zýrt zýrt telefonlaþýr da sýk sýk görüþemeyiz.

  Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul... (Vildan Sevil) 2 Mayýs 2011 Ýstanbul 

Davullar, zurnalar, halaylar, oyunlar, Grup Yorum, Kardeþ Türküler...Babalarýn omuzunda çocuklar..Bebek arabasý süren anneler..Derdini anlatmak isteyen, kesinlikle 1.000.000 çok üstünde insan. Konuþmalar baþladý, miting bitecek, Gümüþsuyu, Saraçhane, Mecidiyeköy kollarý hâlâ uzayýp gidiyor. Gezi alaný da hýncahýnç.

  Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt (Vildan Sevil) 16 Mayýs 2011 Yaþam 

Onlarca yýllýk, birbirimizin ýcýðýný cýcýðýný bildiðimiz az sayýdaki dostlarýmdan biridir Nuray. Kadýn gibi kadýndýr. Ýçi dýþý bir. Yalan dolan, riyadan eser bulamazsýn. Laf aramýzda, arkaik kalýtlarýmýzdan olan kadýnsý oyunlarý, entrikalarý bilinçle reddetmiþ,kiþiliðiyle var olmaya çalýþan, okuyan, özümseyen ve öyle yaþayarak bu dünyada kendine yer bulmaya çalýþan bir kýzdýr. Bu yüzden hayatýn çok sillesini yemiþ, yiðitçe savaþmýþtýr. Çok severim, kafa dengidir. Ama hayat iþte...Zýrt zýrt telefonlaþýr da sýk sýk görüþemeyiz.

  Aman Allah'ým Ne Günlere Kaldýk!.. (Vildan Sevil) 27 Mayýs 2011 Günlük Olaylar 

Görücü usulü evlenmeyi reddedip büyüklerimizin dengi dengine bulmadýklarý eþ seçimlerimiz; kýz istenmesini, kýzýn kendisini mal gibi algýlamasýna neden olduðu için reddetmemiz; söz kesmelere, niþanlara, tantanalý düðünlere, eþya taký düzmelere burun kývýrmamýz gibi davranýþlarýmýzý da anlayamazlardý. Her þeyin bir usulü adabý vardý, kural tanýmaz gençlerdi bu yeni yetiþen okumuþ kýzlar

  Bir Seçim Kampanyasý Monologlarý Ya da Uzun Sözün Kýsasý (Vildan Sevil) 7 Haziran 2011 Günlük Olaylar 

Emekli öðretmeni mi sordunuz?..Onun için de “Tabi bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliðini bilmiyorum, üzerinde durma gereði de duymuyorum, kalp krizi sonucu ölmüþ.” dedi. Ne yani, alt tarafý bir öðretmen parçasý..Onu da mý dert edeceðiz?..

  Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (I) (Vildan Sevil) 14 Haziran 2011 Sanat 

Yazýlý basýnda, medyada süregiden özgürlük daralmasý, ona baðlý olarak geliþen yazýnsal kabýzlýk ve tekelleþme, güdümlenme, içe kapanma, internet sitelerinde acemice bir arayýþa itti beni. Genelleme yapmama bakmayýn. Sözlerim, yazýlý basýnda, vaktiyle bir biçimde yer edinmiþ, sayýlarý iyice azalmýþ gerçek sanatçýlarý kapsamýyor.

  Ozan/þair> Þiir> Okur// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iý) (Vildan Sevil) 15 Haziran 2011 Ýliþkiler 

Þiiri öne çýkarýþýmýn birinci nedeni, ülkemizde çok üretilmekte oluþudur. Tuvalet kapýlarýna, duvarlarýna kadar sözüm ona þiir götürmüþ bir milletiz. Baþka ülkelerde böyle bir þey var mý, bilmem. Üzülelim mi, sevinelim mi?...Doðrusu kararsýzým.

  Benim Güzel Þiirlerim ve Þiirde Eytiþim// Yazýnsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iýý) (Vildan Sevil) 15 Haziran 2011 Ýliþkiler 

Çünkü, çiçek, böcek, göðün mavisi, derenin þýrýltýsý, yapraklarýn hýþýrtýsý, erguvanlar, bitip tükenmez yarým aþklar, deniz ve dalgalar, kýr çiçekleri, içki þiþeleri, þiþelerin dibi, dibinin dibi/camýn içi, martýlar...Hayýr, tüm bunlar, ozanýn özündeki sýnýrsýzlýðý doyuramayacaktýr. Sýnýr, ozanýn doðasýna aykýrýdýr.

  Bir Akþamüstü Çaðrýþýmlarý (Vildan Sevil) 20 Haziran 2011 Anýlar 

Sahile indim. Suadiye yönüne doðru yürüyorum. Güneþ arkamda, ters yöne, Moda Burnu’nun üstüne yürüyor. Güzelim Marmara’ya sereserpe serilmiþ en az iki bin yaþýndaki Prens Adalarý. Kim bilir hangi iktidar savaþlarýyla sürgün edilmiþ prenslerin diyarý. Marmara’nýn, yeþilleri giderek azalan, iki bin yaþýndaki yakýþýklý delikanlýlarý.

  Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv) (Vildan Sevil) 21 Haziran 2011 Yazarlar ve Þairler 

Anlý þanlý poetikalarý bulup okumak olasý. Ben sizlere internette þiirleriyle tanýþtýðým iki ozan/þairin, güzelduyu yaratýcýlýðý sürecini, bunalýmýný, sancýsýný nasýl yaþadýklarýný kendi dillerinden aktarmak istiyorum. Ýþte adeta poetika. Birlikte izleyelim:

  Postmodern Tanrýça Angelina (Vildan Sevil) 24 Haziran 2011 Yüzleþme 

Brad, çocuðunun anasý, sevgilisi Angelina’yý aldattý. Aþklarýyla ünlü çaðdaþ Afrodit Angelina geri kalýr mý?...Tuttu, lezbiyen iliþkilerini basýna anlattý. Diðerleri cabasý. O, postmodern bir tanrýçaydý.

  Ahtapotun Kollarýnda Bir Adam (Vildan Sevil) 5 Temmuz 2011 Yüzleþme 

O, görmüyor, duymuyor , bilmiyor. Öylece oturuyor. Yataðýn iki yanýnda, çeþitli sývýlarla dolu þeffaf torbalar, yüksek metal askýlarda. Hortumlar, hortumlar...Sývýlar vücuda akýyor, oradan aþaðýda asýlý duran baþka torbaya boþalýyor.

  Yoldaþ General Nereye?.. Daha Karpuz Keseceðdik Yahu... (Vildan Sevil) 1 Aðustos 2011 Günlük Olaylar 

Sevgili okur, bu ülkede, bir gazete var. Ýlk çýktýðýnda hiç bitip tükenmeyen özlemimle, özgür basýn arayýþýnda olan ben “Acaba yeni bir soluk mu?” deyip hemen almýþ, okumuþ, bir süre sonra da fena halde güdülmek istendiðimi anlayýp feryat figan býrakmýþtým. Býrakmýþtým da derdimi kimseye anlatamamýþtým. Sakalým yok ya...(Þimdi de yok ve ne yazýk ki hâlâ gereksinim var)

  Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?.. (Vildan Sevil) 22 Kasým 2011 Gülmece (Mizah) 

Allah sizi inandýrsýn, körkütük aþýk olup diþiyi gözlerini kýrpmadan kesmekten, tavuðu, ciðeri gözü görmez olan erkekler gördüm. Diþi, afiyetle tavuða gömülmüþ yerken, öylece, kýpýrdamadan izleyen erkekler... Bir tanesi, benim Kömür’dü. Hem de ilk aþkýydý bakir Kömür’ümün... Karý da kart ve çirkin bir þey, iyi mi?... Eh, gönül bu, öteki de þans...

  Þaþýracak Ne Var Bunda?.. Gözyaþlarýnýn Tadý Baþka Baþka Olur (Vildan Sevil) 19 Aralýk 2011 Sevgi ve Aþk 

Biliyor muydun?... Meþeler, çok güçlüdür. Kökleri, topraðýn derinlerine iner ve yayýlýr. Meþenin bu derinliðe doðru dalýþýný ve çeperlere açýlýmýný ayný esirgemezlikle kucaklar toprak... Ve aðaç, büyük bir güvenle birleþir toprakla. Güven duymadýðý peliti, toprak istemez; pelit güven duymazsa, sereserpe veremez kendini topraða.

  Tek Ýstekleri Konaklamak ve Doyunmaktý... Oysa... (Vildan Sevil) 26 Aralýk 2011 Günlük Olaylar 

“Kendim için istiyorsam, namerdim” diyerek ikiyüzlülük yapmayacaðým. Kendim için istiyorum. Çünkü sen, ben’sin; ben sen’im sevgili okur. Hep birlikte göklerin mavi, gri bulutlarýyýz. Hep birlikte; su, toprak, gök, mineral, bitki ve aðaç ve siyanür ve benzin ve ateþiz... Akýl almaz, kan dökücü silahlarýz biz... Bebeleri bile gözümüz görmez... Kör, saðýr ve dilsiz oluveririz çoðu kez

  Belleðim... Gaddar Belleðim Benim!.. Zalim Belleðim!.. (Vildan Sevil) 5 Ocak 2012 Ýtiraflar 

Facebook’u açýyorum. Uzun süreli gözlemlerden sonra face geyiklerini öðrendim galiba. Bir süre, sanal sanal zaman geçirmek iyi geliyor. Ýyi geliyorsa, gülüyorsam kýrk yýlda bir, hoþbuldum valla... Yalnýzlýklar yurduna hoþbuldum... “Hoþbuldum anasýný satiiim !” deðil tabi... Satmasam iyi olur ama Sophie’nin seçimi gibi bir seçim yapacaksam, babasýný satmayý yeðlerim doðrusu.

  Sadakat (Vildan Sevil) 7 Ocak 2012 Ýliþkiler 

Akþam olmuþ. Tinleri ve bedenleri, birbirini istemiþ. Dolamýþlar kuyruklarýný birbirlerine. Diþi, uzun bir borucuða benzeyen üreme organýný, erkeðin kesesine deðdirmiþ, akýtmýþ yumurtalarýný.

  Kassandra'nýn Güncel Kehaneti (Vildan Sevil) 11 Ocak 2012 Günlük Olaylar 

Akþam bana geldi Kassandra. Keramik kupalarýmýzda kýrmýzý, sýcak þaraplarýmýzý yudumlarken anlattý bunlarý. “Topla kafaný yaz, belki duyurursun” dedi. Yazdým.

  Hrant Cinayeti, Davasý ve Sorular... Sorular... Sorular... (Vildan Sevil) 19 Ocak 2012 Günlük Olaylar 

Hrant ne istiyordu ? Onun istekleri, dünyayý yöneten güçlerin, Büyük Ortadoðu Projesi’yle yeni sýnýrlar çizmeye kalkanlarýn, iþbirlikçilerinin ve bu coðrafyada yaþayan, emeði ile geçinenlerin hangilerinin çýkarlarýyla çatýþýyor; hangilerininkiyle çakýþýyor ? Çünkü, davanýn, karakollarda bayraklarla resmi çekilip arkasý sývazlanmýþ bir çocuðun tek suçlu görülerek sonuçlanmasý, bunun hukuki ölçütlere sýðmamasý, sanki özellikle uzatýldýðý, temcit pilavýna döndürülmek istendiðini akla getiriyor. Bundan kimlerin, neden, hangi çýkarlarý olabilir ?

  Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!.. (Vildan Sevil) 1 Þubat 2012 Günlük Olaylar 

Ýmdiii... Desem ki o Adli Týp’takilere ve yargýçlara: “Siz zihinsel engelli oldunuz mu? Çocuklarýnýz var mý ? Kadýn, ana oldunuz mu? Tecavüze uðradýnýz mý?” desem, yargýya hakaret ve müdahale etmiþ olurum, demiyorum onun için.

  Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?.. (Vildan Sevil) 22 Þubat 2012 Anýlar 

Tarihi; sýradan insanlar, neferler oluþturur. Koþanlar, düþenler kalkanlar... Konuþanlar susanlar... Düþünenler düþünmeyenler... Üretenler, üretmeden tüketenler... Baþkaldýranlar, boyun eðenler... Her þeye karýþanlar, hiçbir þeye karýþmayanlar... Yönetenler, yönetilenler... “Aslýnda tarihi sýradan insanlar yazar, onlar ‘parmakla sayýlmayanlar/ kýrmakla tükenmeyenler’ dir...” dedim.

  Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz (Vildan Sevil) 2 Nisan 2012 Post-Modernizm 

Çoðumuz okurken birden metnin bizi zamanda baþka bir yere taþýdýðýný biliriz ama bunu yazarýn nasýl yaptýðý üzerinde pek durmayýz. Üzerinde durmayýz çünkü metnin gizemi hem konusunda hem de bize sonra ne olacak dedirtiyor olmasýnda saklý. Bu gizeme kapýlýr gideriz. Ne zamanki yazmaya karar veririz tam da bu anda bu iþte aslolanýn zamanýn düzenlenmesi olduðunu görürüz.

  Deliþmen Bahar, Geldi Ýþte (Vildan Sevil) 13 Nisan 2012 Doða ve Dünya 

Katmer katmer yapraklý sütleðenler, gül taklidi yapsalar da hep yeþil kalacaklar. Yazýk. Oysa nasýl hevesle öykünüyorlar güle. Sarýyla cilalanmýþ yapraklarýyla saçkýranlar... Topluiðne baþlý beyaz çiçekleri, ince uzun boyunlarýyla salýnan çobançantalarý, maviþ mügeler, sapsarý lahana çiçekleri, mor mor çiçeklerinden bal akýtan ballýbabalar, morun lacivertle karýþtýðý araptaþaklarý, unutmabeniler...

  Her 1 Mayýs'ta Yenilenmek (Vildan Sevil) 5 Mayýs 2012 Günlük Olaylar 

1 Mayýs’a örgütlü bir biçimde katýldýklarýna ilk kez tanýk olduðum, kocaman pankartlarýnýn ardýnda, futboldaki sömürüyü algýlamýþ, isyan eden taraftar gruplarý… Kolejliler ve Vosvosçular… Evet bu örgütlenmeleri, Taksim kutlamalarýnda, ben ilk kez görüyordum. Oyuncularýn, sinemacýlarýn ve aklýnýza gelen her meslek grubunun kortejleri de her zamankinden kalabalýktý… Güvencesizlik o boyuta gelmiþ ki, Güvencesizler Hareketi olarak örgütlenmiþ, yürüyordu her yaþtan insan.

  Kürtaj Mý?.. Allah Senden Razý Olsun Baþbakaným!.. (Vildan Sevil) 1 Haziran 2012 Yüzleþme 

Küçücük bir çocukken, kötü havalarda bahçeye çýkamaz, annemle birlikte komþu kadýnlarýn toplantýlarýnda zorunlu olarak bulunurdum. Onlar, “Bunlar çocuk nasýlsa anlamaz” diye ya da kendi aramýzda oyuna daldýðýmýzý düþündüklerinden, yanýmýzda her konuyu konuþurlardý. “Ah, vah… Nasýl yaptýn kýz?... Canýn yanmadý mý?... Eee sonra ne yaptýn?... Canlý mýydý?... Kýpýrdadý mý?... Küçücük kan parçasý ha?... Sabun mu?... Neee ebegümeci mi?... Hiii hem de þiþle ha?...” gibi sözlerin, çocuk düþürme yöntemini anlatmak için kullanýldýðýný yýllar sonra kavrayacaktým. Beyin kaydediyor ve bir köþede saklýyor demek ki… Ýtiraf etmeliyim ki, ben de çok meraklý bir çocuktum. Çaktýrmadan kulaklar, gözler hep tetikte.

  Böyle Bir Þey Ýþte Yaþamak (Vildan Sevil) 3 Temmuz 2012 Ýtiraflar 

Seçimin akmaktan yanaysa eðer, baþka acýlar da çaðýracaktýr seni… Bombalanan bir toprakla, yanan börtü böcekle, bitki ve insanla birlikte yanacaksýn. Senin de kolun bacaðýn kopacak, beynin parçalanacak, darma daðýnýk olacaksýn öleceksin. Ateþe verilen insanlarýn derileriyle birlikte kavrulacak derin, saçlarýn tutuþacak, cayýr cayýr yanacaksýn. Aldatýlan masum bir kadýn ya da erkek gibi arkandan saplanan býçaðýn acýsýný duyacak, kaçacaksýn.

  (Vildan Sevil) 20 Temmuz 2012 Günlük Olaylar 

Börklüce’nin felsefesini, ruhunu, Karaburun yerelinden hareketle, tüm yurtta canlandýrma çabalarýnýn son üçüncüsüydü bu etkinlik. “Son üçüncüsü”, diyorum; çünkü, daha önceleri de denenmiþ; denenmiþ de, suskunluða itilmiþ kaç kez. Börklüce Mustafa adý çýkarýlýp, Karaburun Festivaline dönüþtürülmüþ ince taktiklerle. Yerel ve genel yönetimlerin, çeþitli yöntemleriyle, özellikle 12 Eylül’den sonra daha çok üretilmiþ korku virüsü.

  Eyvah!.. Postmodern Tanrýça Angelina Yine Geldi. Ateþ ve Kan Kokusu Mudur Burnumu Yakan?.. (Vildan Sevil) 14 Eylül 2012 Günlük Olaylar 

Ateþ ve kan kokusu mudur burnumu yakan?... Ve biz... Sen, ben, o... Ateþin dumanlarý arþa yükselmeden henüz, etnik, dinsel, mezhepsel ayrýmlarla çatýþacak, kýsýr ideolojik tartýþmalarla boðuþup duracak mýyýz?... Ýzin verecek miyiz çocuklarýmýzýn kan gölünde boðulmasýna?... Ýzin verecek miyiz topraklarýmýzýn ekmek diler gibi dilimlenmesine ve yok edilmesine?... Hem de gözümüzün içine baka baka, postmodern tanrýlar ve tanrýçalar ölüme çaðýrýrken bizleri?...

  Yeni Bir Yýl Daha Geliyormuþ!.. Ateþ Püskürüyorum!.. (Vildan Sevil) 1 Ocak 2013 Yüzleþme 

Ýnsanlýða ve ülkemize egemen olan aptallýklardan, bencillikten, açgözlülükten, çýkarcýlýktan, acýmasýzlýktan, vicdansýzlýklardan, vahþetten, vurdumduymazlýklardan býktým.

  Yolunuz Açýk Olsun Çocuklar!.. (Vildan Sevil) 19 Haziran 2013 Günlük Olaylar 

Onlarý ilk kez, 2011 Nisan ayýnda, Ýstanbul’da, Galatasaray Lisesi önünde görmüþtüm. Orada toplanýyorlar, Taksim’e doðru yürümeye çalýþýyorlardý. Cývýl cývýl ama öfke doluydular. Biraz þaþkýn ve daðýnýktýlar. Bizlerin alýþkýn olduðu örgüt, yürüyüþ disiplinleri yoktu. Dans eder gibiydiler. Baðýrýyorlar, sloganlar atýyorlar, müthiþ esprili pankartlar taþýyorlardý.

  Bir Yerlerde Karanfiller Açýyor… Kokusu Buram Buram… (Vildan Sevil) 23 Haziran 2013 Günlük Olaylar 

Bugün, Avrupa ülkelerinde, Latin Amerika’da, Ortadoðu, Yakýn Doðu ve Kuzey Afrika’da ve birbirinden farklý biçimde yaþanan baþkaldýrýlara tanýk oluyoruz. Küresel egemenler, bunlarýn bir kýsmýný kendi çýkarlarýna göre yönlendirmekte þimdilik baþarýlý. Baþarýnýn sürdürülebilirliði ise ülkelerin geliþmiþlik düzeyine ve halklarýn, sosyo-ekonomik ve kültürel yapýsýna, bilincine, halklarýn uyanýþtaki hýzýna göre deðiþkenlik gösterecek.

  Gençlik Nereye Gider?.. Zorbalýk Nereye Gider?.. Ya Tarih?.. (Vildan Sevil) 6 Temmuz 2013 Yüzleþme 

Namaz kýlanlarý, namaz kýlmayan, ateist, agnostik, sosyalist, komünist, demokrat ya da baþka inançlardan gençler kolladý. Onlar da diðerlerinin bira içmesine, davranýþlarýna karýþmadý. Tesettürlülerle tesettürsüzler kaynaþtý. Sýð bir laiklik anlayýþý aþýldýðý gibi direniþe katýlan dindarlarca da Tanrý’yla iliþkinin giyim kuþamla ölçülemeyeceði anlaþýldý. Ýnançlarýn ve sembollerin de gerçek deðerlerine kavuþacaðý günleri muþtuladý gençler bize. Artýk kimse, eskisi gibi kandýramayacak onlarý. Darýsý büyüklerin baþýna diyelim. Aslýnda büyükler, gölge etmesin, gençler baþka ihsan istemez diyorum ben.

  Senden Bir Þeyler Ýsteyeyim Mi?.. Ne Dersin?.. (Vildan Sevil) 20 Temmuz 2013 Ýliþkiler 

Artýk kýzýla dönmüþ ay, o kapkaranlýk adanýn ardýndan, o kapkaranlýk sulara daldýðýnda… Hani o anda… Kýzýl karaya dönerken tam da… Tam da o anda iþte… Karanlýk sular da kýzýl kýzýl yanar mý acaba?...

  Aþksýz Býraktýn Bizi Hera, Aþksýz Býraktýn Bizi… (Vildan Sevil) 22 Ekim 2013 Sevgi ve Aþk 

Gömülü kaldý aþk ateþi, Hades’e yakýn bir yerlerde. Ne Hades’i boylayabildi, ne gün yüzüne çýkabildi. Kimsesiz, yapa yalnýz , ancak acýlarýn en derininde, umutsuzluklarýn en kuytusunda kapkaranlýk kaldý o Ateþ, söndü o Ateþ… Tanrýlar, tanrýçalar, yarý tanrýlar, satirler, sirenler, Pan’ýn flütü… Ormanlarýn perileri Musalar, Nympha'lar, Dionysos…Elbette ölümlüler… Tümü, aþký aradý döne dolana yeryüzünde. Ekho, kara sevdaya düþüp öldü, ona yüz vermeyen Narkissos yüzünden, tüm kemikleri darmadaðýn dolup kayalara yapýþtý, eko oldu, kayalardan çaðýrdý aþký.

  Tekinsiz Bir Gece, Dört Ýdam (Vildan Sevil) 28 Ocak 2014 Anýlar 

Kadýn, uykuya doymamýþlýðýn aðýrlýðýyla kahvaltý gürültüsüne uyandý. Musluk baþýnda kuyruða girip elini yüzünü yýkadý, ayýlmaya çalýþtý. Ranzasýna dönerken, dostluk kurduðu yaþlý, mahpusane kýdemlisi bir mahkum teyze, yavaþça kenara çekti. “Duydun mu, akþam, dört infaz varmýþ, kimsenin haberi olmamýþ” dedi.

  Birinci Tura Ýki Kala (Vildan Sevil) 7 Aðustos 2014 Günlük Olaylar 

Yine baþarýlamaz, sistemin ve küresel güçlerin seçeneklerinden medet umulursa yeni baþkanýn kýsa sürede alaþaðý edileceðini ve yeni diktatörlerin yaratýlacaðýný bilelim. Kapitalizmin iþleyiþi böyle.

  "Hakkýmda Çok Çirkin Þeyler Söylediler" (Vildan Sevil) 8 Aðustos 2014 Günlük Olaylar 

Maskelerden arýnmýþ gerçek varlýðýmýz bilinçdýþýmýzda yatar, uyur gibi yapar. Bilincimiz, bilinçdýþýmýzdaki en dizginlenmez duygu ve düþüncelerimizi gün yüzüne çýkartmamak, gizlemek için çabalar durur. Ancak oradaki baskýn duygu ve düþünceler, bazen bilincin denetimden kaçar, dil sürçmeleri, espriler halinde dile yansýr.

  29 Ekim… Elveda Eski Türkiye!… Merhaba Yeni Türkiye!.. (Vildan Sevil) 28 Ekim 2014 Yüzleþme 

MERHABA madenler için delik deþik edilen daðlar, kesilen zeytinler ve tüm aðaçlar, yeþilsizlikten yok olan kuþlar, börtü böcek, kurumaya yüz tutmuþ pýnarlar, çaðlamayan çaðlayanlar!

  N"olur, Beni Sakýn Kutsama Papa (Vildan Sevil) 28 Kasým 2014 Din 

Kaçakaksaray’ýn ilk yabancý konuðu olarak orada ikamet edenleri kutsayacak mý, bilmiyoruz. Ama Papa Iþid konusunda Avrupa Parlamentosunda yaptýðý konuþmada, tecavüz eden, kafa kesen, ciðer yiyen “Iþid’le diyaloðu kesmeyin” demiþ. “Saldýrýlar durdurulmalý”demiþ ama bombalamaya karþý olduðunu belirtmiþ.

  Fahiþelik... Durmadan Büyüyen Bir Pazar (Vildan Sevil) 4 Aralýk 2014 Yüzleþme 

Ýki konser kapýp dünyalýðý çýkarmak için muktedirin elini ayaðýný öpüyorsun. Muteber sanatçýsýn. Para için, güç için, o zavallý çirkin baþýna bir þey gelmesin diye kalemini, beynini, ruhunu satýyorsun. Muteber yazarsýn, gazetecisin.

  Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde……. (Vildan Sevil) 22 Aralýk 2014 Günlük Olaylar 

Gözyaþlarým söndürür mü sizi sarmýþ ateþi? Bilemem. Yoksa hep birlikte el ele verip yangýnlarý söndürmeyi öðrenmiþ olur musunuz? Bilemem. Biliyorum, unutulmak umurumda olmayacak. “Ha gayret, ha gayret!... Silip atýn artýk þu tekinsiz yazgýyý!” diye haykýracaðým size göklerden.

  Tecavüz Ettim, Katlettim ve Devam Edeceðim… Çünkü Benim Sýrtým Kalýn (Vildan Sevil) 16 Þubat 2015 Yüzleþme 

“Kadýna þiddet abartýlýyor, ben zaten kadýn erkek eþitliðine inanmam”

 

 



Kýyýyý gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keþfedemez.
Andre Gide



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 16:58:55