..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Sanat ve Sanatçýlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Uðruna Nefes Alýp Verdiðim
Alp Þahin
Deneme > Din

Ne son peygamberin yolunda gidiyormuþ zannedenlerin yanýnda oluyorsun, ne de son peygamberinden baþlayarak, geçmiþ peygamberlerin yolunu az biraz anlamaya çalýþanlarýn… Hiçbir þekilde olan bitene ne adalet getiriyor, ne de kiþisel özgür iradelerin sonunun güzelce sonuçlanmasýna müsaade ediyorsun. Aksine… Ýyiler ve iyilik; acý çeksin diye inatla bir savaþ veriyor ve onlarý sýkýþtýrdýkça sýkýþtýrýyorsun… Ne zaman iyiler artýk dayanamayýp; ‘’sever

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
101 
 Rus Soylusu Nikolai Starvogin,"in ve Rum Teo"nun Hikayesi...  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Ahhhhhhh! Daha fazla tutamadýðým soluðumu bir nefeste geri vermiþtim. Sanki çok derinlere dalmýþým da vurgun yememek için yüzeye çýkmaya çabalayan ama bir yandan da acele etmek istemeyen balýk adamlar gibi hissediyordum kendimi. Karþýmdaki adam bir yandan
102 
 Bir Sait Faik Güzellemesi : Semaver Kumpanya  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Bir ömür kadar uzun, bir nefes alýp verme süresi kadar anlýk bir bakýþ. Tek bir kaçamak bakýþa kaç öykü sýðar? Hangi hayatlar gelip geçti bu gri sarýya dönmüþ siyah beyaz fotoðrafta. Zamanýn yýkýcý etkisine karþý kaç hikaye sessizce takýlý kalýr o yarýsý yenmiþ týrtýklarda. Silkelesen kaç umut, kaça neþe, kaç hayal dökülür bu fotoðraftan? Kulaðýmý dayasam repliklerin fýsýltýlarýný duyar mýyým? Sanki kadýnýn dudaklarý oynar gibi, sol köþedeki adamýn gözlerindeki parýltýlar. Hani dile geldi gelecek derken…
103 
 "Bana William Deyin" Diyor Oscar : Zafer Diper  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Bugün “iyi bir tiyatro” varsa, bunu gizli kalmýþ Oscar’lara borçluyuz. Onlarýn tiyatro aþkýna. Hayatlarýný gözlerini kýrpmadan tiyatroya adayýþlarýna. O adayýþtaki dürüstlüðe ve cesarete. Oscar’larýn hatýrýna tiyatro yapmak. Ýnadýna tiyatro yapmak. Hele de günümüz koþullarýnda. Üstelik kaliteli ve “iyi tiyatro” yapmak.
104 
 Adnan Menderes Döneminde Türk Musýkîsi  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

1950-1960 arasý DP iktidarý döneminde yürütülen müzik politikalarý içinde geleneksel türk müziðinin yeri...
105 
 "Cazca" Konuþmalar : Maffy Falay  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Ýnceltilmiþ beðeniler dediðimiz türden süslemelere sapmadan, ruhlar odasýndan gelirken cebine koyduðu bir parça “yeni doðan tazeliðini” orada unutmuþ gibi çalýyor. Azar azar cebinden çýkardýðý çocuk ruhlarýn kahkahalarýndan kalan kýrýntýlarý yavaþ yavaþ bize doðru üflüyor. Üzerimize bir temizlik hissi çöküyor, bir hafiflik hissi. Adýný koyamadýðýmýz bir iç huzuru. Hiç kimsenin ve hiçbir þeyin kirletemeyeceðinden emin olduðumuz özel bir paylaþým sunuyor bize. Muhtemelen Peter Pan’ýn “var olmayan ülkesinden” aþýrdýðý “peri tozunu” da kullanýyor olabilir. Belki hafiflik hissi bundandýr.
106 
 Denemekten Korkmayan Bir Yazý Ýnsaný: Enis Batur  (Hulusi Geçgel)

Üretken bir yazý insaný olarak Enis Batur üzerine bir deneme
107 
 Karanlýk Ýþler  (Hakan Yozcu)

Sýkýntýlar, yokluklar, çaresizlikler... Salon yok, kadro dar, bütçe yetersiz... Böyle þartlarda çalýþmak gerçekten zor. Zordan da öte. Mucizevi bir þey. Fakat ne olursa olsun parmaðýmýzýn arkasýna saklanmadýk
108 
 Yüz Görümlüðü  (Hakan Yozcu)

Þair Murat Arýcý’nýn duygu dünyasýndan inci taneleri gibi dökülen, sevgisini, mutluluðunu, coþkusunu dile getiren þiirler. Büyük bir pýnardan akan coþkun su gibi kaleminden dökülen büyülü dizeler “Yüz Görümlüðü” YÜZ GÖRÜMLÜÐÜ Vuslata beþ kala titreyen eller, Geline takarmýþ yüz görümlüðü. Yoksa ses vermezmiþ þakýyan diller, Ýnadý yýkarmýþ yüz görümlüðü.
109 
 Cardenio : Shakespeare"in Önce Unutulan ve Sonra Tekrar Hatýrlanan Eseri  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Cardenio’nun kaderinde hep “unutulmak” sonra “yeniden hatýrlanmak” ve “yeniden unutulmak” var. Ýlk defa, Shakespeare’in imzasýyla 1824 yýlýnda basýlan oyun, sonralarý unutuluyor. Oyun uzun bir kýþ uykusundan sonra tekrar hatýrlanýyor. Sýrasýyla, 1875, 1892, 1910, 1978 ve 1994 yýllarýnda tekrar basýlýyor. Bu sefer artýk “unutulmamak üzere”, Türkçe basýmýyla birlikte tiyatro severlerin karþýsýna çýkýyor.
110 
 Alaturka Musýkiyi Ayaða Kaldýran Adam  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Geleneksel Musýkîmizin Ýmparatorluk' tan Cumhuriyet' e aktarýlmasýnda önemli bir misyon yüklenen Münir Nureddin Selçuk' un hayatýna iliþkin bir inceleme...
111 
 Ýyi Günde, Kötü Günde, Sonsuza Dek Hep Birlikte : Ali Poyrazoðlu  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Bu bir oyun deðildir. Bu bir pipo deðildir. Bu bir elma deðildir. Aslýnda hiçbir þey göründüðü gibi deðildir. Aslýný görmek için lütfen resmin arkasýna bakýnýz. Sahnede kalýn kartondan yapýlmýþ bir kadýn ve bir erkek maketi. Ama yüzleri yok. Hayal gücünüzü çalýþtýrýn. Siz tasarlayýn. Yani oyun öncesinde,aklýmýzý çalýþtýrýp beyin jimnastiði yapmanýn hiç birimize zararý olmaz deðil mi? Hem belki oyuna hazýrlýk süreci de oyunun bir parçasýdýr. Kim bilebilir? Emin olmak için lütfen resmin arkasýna bakýnýz.
112 
 12 Mart 1971 Muhtýrasý Ýle Baþlatýlan Hareketler Sadece Demokrasiye Deðil Öz Mûsýkîmize de Yönelik Despotik Bir Yok Etme Amaçlý Müdahale Dönemidir…  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

12 Mart Muhtýrasýnýn Geleneksel Mûsýkîmize etkisi...
113 
 Þair Sabahattin Alinin Hapishane Hayatý  (suat engin yýlmz)

ÞAÝR BÝR HALK ADAMI sSABAHATTÝN ALÝNÝN HAPÝSHANE HAYATI
114 
 Ýzmir Liseler Arasý Tiyatro Festivali  (Ulaþ Tuzak)

17 Mayýs 2010 Pazartesi, 14:00 te açýlýþýnýn yapýlacaðý ve 27 Mayýs 2010 Perþembe gününe kadar devam edecek olan Ýzmir Liseler arasý Tiyatro Festivali Eþrefpaþa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Güzelyalý Kültür Merkezi ve Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi 'nde sergilenecek oyunlarla gerçekleþecek..
115 
 Soprano Laden Ýnce  (Hakan Yozcu)

Genç ve güzel bir sanatçý olan Laden Ýnce, özellikle þu son günlerde, adýndan, gerek ülkemizde ve gerekse Dünyanýn birçok ülkesinde söz ettiriyor. Birçok ülkede konserler veriyor. Fransa, Almanya, Türkî Devletler gibi daha birçok ülkede sahne alýyor. 1986 yýlýnda Lefkoþa’da dünyaya geldi. 7 yaþlarýnda müzik çalýþmalarýna baþladý. Zehra Topçuoðlu ve Yýltan Birand’dan piyano dersleri aldý. Þarký söylemeyi çok seven Laden Ýnce zaman içerisinde Yýltan Biran’dýn dramatik sesinden çok etkilenerek operaya yöneldi.
116 
 "Bir Dilim Ekmek ve Kaðýdýn" Sebebi Hikmeti : Finn Campman  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Kaðýt adam uyuyakaldýðý vadide uyanýr. Ne devler vardýr, ne de kendisini izleyen kocaman bir göz. Sonra cebinde bir dilim ekmek bulur. Ekmeði bitmemiþ miydi? Büyük hediye. Çünkü o artýk “bir dilim ekmeðin kýymetini” bilmektedir. Kýrýntýlarý dökmeden bir dilim ekmek yemenin, bir dilim ekmek “ikram etmenin” deðerini öðrenmenin ne kadar büyük bir hediye olduðunu iþte o an anlar.
117 
 Paris"te "Art En Capital 2010" da Beþ Türk Ressamý : Biz de Varýz!  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Anayasanýn deðiþtirilmesi, türban, laiklik derken Türkiye, aðýr gündemi ve uluslar arasý platformda her gün yaþadýðý olumsuzluklarla tarihinin en hassas döneminden geçiyor. Böyle bir ortamda, maalesef bir çok kiþiye göre sanat “düþünülecek en son þey”. Tepki vermek. Karþý çýkmak. Hayata karþý duruþunu göstermek. Sanatçý olarak, “ben de varým!” diyebilmek. Bunu, sanatýn evrensel diliyle yapabilmek.
118 
 Burgaz Devlet Kukla Tiyatrosu"ndan "Ormanda Eðlence"  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Bu neþeli ormanýn bir çok yetenekli sakini sýrayla sahne alýr. Derken, üç iddialý karga yarýþmaya dahil olurlar. Biz de varýz! “The Crows” rock grubu. Ýki çýlgýn gitarist ve iddialý bir bateristten oluþan grup son moda hard rock parçalar seslendirirler. Çok renkli parlak kostümleri, maviye ve parlak kýrmýzýya boyadýklarý saçlarýyla tam rock yýldýzý olmuþlar. Bir an kendimizi “uçmuþ bunlar abi” dedirten bir rock konserinde zannediyoruz. Çýlgýn rockçýlar sizi.
119 
 Þakayla Karýþýk Sadri Alýþýk  (Serdar YILDIRIM)

[[K]]ÝSTANBUL HASTASI[[/K]] Ben mi Ýstanbul romansa eðer Bir sayfasýyým Gemi ise Tek tayfasýyým Þiir gece Deniz martý Þarký ýþýk mevsim mehtap Ýstanbul hastasýyým Ben onun Son sayfasýyým
120 
 Gülmekten Öldüren Terör…  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Dünyanýn hiçbir oyununda, vahþete ve teröre bu kadar çok gülünmemiþtir. Ve hiçbir oyunda bu kadar çok insan ve bu kadar çok kedi katledilmemiþtir. Kan gövdeyi götürürken biz seyirciler, cehennem zebanileri gibi kahkahadan kýrýlýyoruz.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Kuzeyden Gelen Melek
Osman AKTAÞ
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Iýý. Richard / Okan Bayülgen
Alp Þahin
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Fatma Girik
Cafer ÞAHÝN
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Niçin Yazýyorsunuz?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Justin Býeber Nasýl Yürür
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Asýl Yetenek Kim
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar
Necip Fâzýl - Nâzým Hikmet
Salih Zeki Çavdaroðlu
Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.