..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Adem Armaðan




24 Mayýs 2011
Ýslam"a Göre Þiir  
Ýslam, ayetlerin yüzeysel olarak ele alýnýþý halinde anlaþýlacaðý gibi þiire ve sanatýn kendisine karþý savaþ açmaz.

Adem Armaðan


"(Peygamberi hicveden kâfir ve Ýslâm dýþý) þairler ise, onlara sapýk kimseler uyarlar." Kur’an-ý Kerim » 26 / ÞUARÂ SURESÝ - 224 .AYET.


:AHEF:

ÝSLAM’A GÖRE ÞÝÝR VE ÖNEMÝ:‘Onlarý(kafirleri,Ýslam düþmanlarýný) hicvet, çünkü, nefsimi elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, senin þiirin onlar için oktan daha etkili ve yaralayýcý olacaktýr’Hz.Muhammed(s.a.v.) .Güzel þiirler, petekten damla damla sýzan bala benzer. Bunlar, insanýn ruhuna tat verir.
"(Peygamberi hicveden kâfir ve Ýslâm dýþý) þairler ise, onlara sapýk kimseler uyarlar." Kur’an-ý Kerim » 26 / ÞUARÂ SURESÝ - 224 .AYET.

Ýslam yapýsý hayat pratiðinde uygulanmaya müsait, hazýr, eksiksiz bir hayat programýdýr. Ýslam gizli olan vicdanlardan hayatýn görülen bütün uygulamalarýna varýncaya kadar herþeyi kuþatan geniþ kapsamlý bir harekettir. Ýslamýn bu tabiatý, þairlerin insanlýk tarafýndan bilinen genel karakteri ve tabiatýyla uyuþmaz. Çünkü þair iç aleminde bir takým ütopyalar yaratýr ve onlarla tatmin eder kendisini. Ýslam ise, hayallerin gerçekleþmesini ve onlarýn gerçekleþtirilmesi için çalýþmayý gerektirir. Bütün duygularý realite aleminde üstün bir örnek olarak gerçekleþtirmeye çalýþýr.

Ýslam insanlarýn hayatýn gerçeklerini olduðu gibi karþýlamayý onlardan kaçýp ütopya türü hayallere yönelmemeyi tercih eder, sever. Eðer bu gerçekler, onlarýn hoþuna gitmiyorsa, uyguladýklarý programa uygun düþmüyorsa, islam bu durumda insanlarýn onlarý deðiþtirmelerini ve istediði programý gerçekleþtirmelerini öngörür.

Bu nedenle islam, insanlarýn uçup giden kuruntulara, hayallere mümkün ölçüde kapýlmamalarýný, onlarýn kökünü kazýmalarýný ister. Ýslam insanýn bu gücünü yüce hayallerin gerçekleþtirilmesi uðrunda harcamasýný öngörür. Yüce ve geniþ kapsamlý programýný gerçekleþtirme uðrunda bütün enerjisini harcamasý gerektiðini belirtir.

Bununla beraber islam, ayetlerin yüzeysel olarak ele alýnýþý halinde anlaþýlacaðý gibi þiire ve sanatýn kendisine karþý savaþ açmaz. Belki ayetlerin yüzeysel olarak deðerlendirilmesiyle böyle bir yargýya varabilirse de gerçek öyle deðildir. Ýslamýn karþý koyduðu savaþtýðý þey, þiir ve sanatýn izlediði yol ütopyalarýn yolu: sýnýrsýz arzularýn hiçbir ilkeye baðlý olmayan tepkilerin yolu. Ýnsanlarý tasavvurlarýný gerçekleþtirmekten alýkoyan ütopyalarýn yolu.

Ruh, Ýslam’ýn yoluna girip oraya yerleþtiðinde, þiiri ve sanatý ile islami prensiplerle yetiþtiðinde, olgunlaþtýðýnda ve ayný zamanda realite dünyasýnda bu tertemiz duygularý gerçekleþtirmeye çalýþtýðýnda kuruntulara dayalý dünyalar yaratýp bunlarýn içinde yaþamakla yetinmediðinde, hayatýn realitesini, çarpýk, geri kalmýþ ve çirkin halde yüzüstü býrakmadýðýnda;

Ruhun islami bir amaca yönelik deðiþmez bir programý bulunduðunda, dünyaya bakýp onu islam açýsýndan islamýn ýþýðýnda deðerlendirdiðinde; sonra da bunlarýn hepsini þiir ve sanat ile ifade ettiðinde;

Ýþte bu durumda islam þiire soðuk bakmaz, sanata karþý savaþmaz. Belki ayetleri yüzeysel olarak deðerlendirdiðimizde böyle bir bakýþ açýsý ilk etapta göze çarpar ama gerçekten öyle deðildir.

Kur’an-ý Kerim kalpleri ve akýllarý bu evrenin harika sanat güzelliklerine ve insan ruhunun derinliklerine yöneltir. Dikkatlerini bu alanlara çeker. Bunlar ise þiir ve sanatýn ana malzemesidir. Kur’an’ý Kerim maddi ve manevi varlýklarýn güzellikleri önünde bir takým duruþlar yapar ki, þeffaflýkta, etkilemede bu sanat üstünlükleri ve güzelliklerini bir bütün olarak sergilemede hiç bir þiir Kur’an’ýn bu tesbitlerine ulaþamaz.

Bu nedenle Kur’an-ý Kerim þairlerin bu genel karakterinde bir istisna da yapar. Hükmünü mutlak olarak vermez.

KAYNAK: Fi zýlal-il Kur’an




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mutlu Aile [Þiir]
Gönül Gözü [Þiir]


Adem Armaðan kimdir?

Yazar ve Þair

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem Armaðan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.