..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > Aysel AKSÜMER




21 Mayýs 2011
Bir Gün Gelecek Bir Gün Kalacak  
Aysel AKSÜMER
Gelecek; geçmiþi yastýk yapýp, geleceði saten parlak kumaþlardan örülü yorgan yapýp üstümüze çekeceðimiz güzelliklere tanýk olsun hep. Umduklarýmýzý yaþayalým, yaþarken de tat alalým.


:BFBA:
Geleceðin, gelmeyeceði ihtimali olsa da geçmiþten gelen alýþkanlýklarýmýz bizi hep gelecekle ilgili düþünmeye iter. Üstelik, anýn bir saniye ötesinde ne olacaðýný bilmememize raðmen.

Yarýnlara iliþkin düþündüklerimiz sadece ve sadece ileriye dönük yapmýþ olduðumuz planlar ve koyduðumuz hedeflerden ibaret. Geleceðin bize nasýl bir dünya çizeceðini nereden bileceðiz ki. Bizim çerçeve içine aldýðýmýz resme göre mi yoksa çerçevesi olmayan meçhule göre mi yaþayacaðýz; bunu hiç kuþkusuz aynalar kadar gerçekçi olan zaman, en acýmasýz haliyle gösterecektir.

Geleceði çok fazla düþünenle, hiç mi hiç düþünmeyenin karþýlaþtýðý sonun ayný olduðunu görünce tepkiniz ne olurdu? Benim yaptýðým gibi bazý kurallarý kafanýzdan siler miydiniz? Ben sildim hem de çocukken.

Benim bir oyunum vardý. Hep anneme "sen þu yaþa gelince ben þu yaþta olacaðým" der sonra da hiç üþenmeden aramýzdaki yaþ farkýný çýkarýrdým. Fakat deðil on yýl sonrasý bu hesaplardan bir yýl sonra annem öldü ve ben yýkýldým. Þimdi düþünüyorum da matematiði belki de bundan dolayý sevemedim. Çünkü iþlemlerim hep bir yerlerde hata verdi.

Cümlelerimin baþýna "Allah kýsmet ederse" sözünü eklemeden bir plan yapamaz oldum. Sanki unutursam kötü bir þeyler olacakmýþ gibi bir psikolojiye kapýlýyorum. Ertesi günü düþünmek beni hep ürkütüyor. Bugünü doya doya yaþamayý daha çok seviyorum.

Askerlerin terhise yakýn kullandýklarý ve hepinizin bildiðini düþündüðüm bir sözü vardýr; “Bir gün gelecek, bir gün kalacak" diye. Bu sözü oldu bitti çok severim. Sabrý, beklemeyi, umudu daha pek çok güzel duyguyu içinde barýndýrýr. Gelecek, gözümüze çok uzak bir yer gibi görünürken bir de bakarýz ki burnumuzun dibindedir. Zaman her zamanki gibi akýp geçer ve beklenen günler Allah ömür vermiþse hep çýkagelir.

Ama geleceðin sýrtýna taþýyacaðýmýzdan fazla yük bindirmemiz de doðru deðil diye düþünüyorum. Sonrasýnda aðýrlýðýnda ezilmemek ve kamburlaþmamak adýna bu çok önemli bir ayrýntý.

Zaman zaman "falanca yerde falanca kiþi, insanýn geleceðini okuyormuþ" diye söylentiler gelir kulaðýnýza. Geçmiþ, bir yerlere yazýlmýþtýr belgelenebilir veya hafýzaya kazýnmýþtýr hatýrlanabilir. Ama geleceði Yüce Allah'tan baþka kim bilebilir ki. Gelecek, ruh halimize göre pembe veya gri olan bir hayaldir.

Bugüne kadar hiç kahve ve tarot falýna baktýrmadým. Aslýnda çok da merak etmiyorum geleceði. Geçmiþte veya bugün içinde yaptýklarýmýz geleceðin bir teminatý deðil midir. Ne ekersek onu biçeceðiz.

Maalesef gelecek meraký "Falcýlýk" adý altýnda yeni bir ticaret kapýsý oluþturmuþ. Araþtýrýp, tavsiyelerle falcý bulup gidenler bile mevcut. Sonra ne mi oluyor? Eðer falcý kötü bir þey demiþse "Acaba dediði olacak mý? Olacaksa ne zaman olacak?" diye de kiþi sürekli bir endiþe yaþýyor. Ya da falcý, "sevinçli bir haber alacaksýn" diyor. Kiþi sürekli bir beklenti halinde oluyor.

Bir arkadaþým; tam Ýstanbul'a gidiþ arifesinde "Benim rüyalarým çýkar. Dün seni gördüm. Kötü bir þeyler olacak" dedi. Ben "bu tür þeylere inanmýyorum" desem de yolculuk boyunca "Allah'ým kazasýz belasýz gidelim" dediðimi hatýrlýyorum. Normalde de derim ama arkadaþýmýn sözleri bilinçaltýmý epeyce etkilemiþti. Þükürler olsun hiç bir þey olmadý. Bazen ufak tefek tutan þeyler olabilir ama bunun da tamamen tesadüfi olduðunu düþünüyorum.

Aslýnda geleceðimizi görmemek bir avantaj bizlere. Düþünsenize ömrümüzün çok kýsa olduðunu veya baþýmýza gelecek bir þeyi önceden görebildiðimizi. Kim bilir ne kadar korkunç olurdu.

Geçmiþin iyi anýlarýný hafýzamýzýn üst rafýna, üzüldüklerimizi de en ama en alta koyar ve çok irdelememeye çalýþýrsak, aný yaþamak daha zevk verebilir. Çünkü geçmiþ geçmiþte kalmýþtýr. Bugünü güzel deðerlendirmeliyiz.

Gelecek; geçmiþi yastýk yapýp, geleceði saten parlak kumaþlardan örülü yorgan yapýp üstümüze çekeceðimiz güzelliklere tanýk olsun hep. Umduklarýmýzý yaþayalým, yaþarken de tat alalým.

Geçmiþ, geleceðimizin bir yatýrýmý olsun. Mesela bugün çok güzel þeyler yapalým. Ziyaret etmek istediðimiz ama gerçekleþtiremediðimiz bir büyüðümüzü veya bir dostu ziyaret edelim. Sevdiðimiz bir kiþiye çiçek alalým kýsaca iyi þeylere imza atalým. .

Güzel yarýnlara.

Aysel AKSÜMER



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gelecek kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karþý Geliyorum
Gidiþim Çaðý
Elimde Deðil
Gel Tezkere Gel

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ruhumun Ýçi
Ýnsan Profili
Buyur Buradan Yaz
Fýrça Günlüðüm
Bakýþ Acýsý
Uygulamalý Atasözleri
Taksiler Kan Kýrmýzýsý
Ýnsan Sýnýfý
Kendini Sev
Öteleme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.