..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




23 Nisan 2011
Salaklar Sofrasý  
Hakan Yozcu
22 Nisan Gecesi Vadili'de özel bir geceye davet aldým. Özel diyorum, çünkü gerçekten özel bir gece oldu benim için...


:CCJG:

hakan.yozcu@hotmail.com
     
22 Nisan 2011 Cuma gecesi Vadili’de özel bir geceye davet aldým. Özel diyorum çünkü gerçekten özel bir gece oldu benim için.
Vadili’nin kiliseden bozma Kültür Ve Sanat Evi’ndeydik. Salona girdiðimde Vadili Belediye Baþkaný Sayýn Mehmet Adahan ve Saygýdeðer Eþleri karþýladý bizi. Ýçten ve samimi bir karþýlamaydý bu. Sayýn Adahan, günlük hayatýnda da misafirperver, candan, insanlarý ayýrmayan, herkese eþit davranan, adil bir kiþiliðe sahipti. Kültüre ve sanata da oldukça düþkün biriydi.
Bu gece de bir, kültür ve sanat gecesiydi. Yenierenköy Belediyesi Esprin Karpaz Tiyatrosu’nun sahnelediði “Salaklar Sofrasý” oyunu oynanacaktý.
Oyunda Karpas Bölgesi’nin pýrýl pýrýl gençleri görev alýyordu. Hepsi de amatördü. Belki de içlerinden birçoðu hayatlarýnda ilk defa bir tiyatro oyununda oynuyordu. Bir ikisi dýþýnda hemen hepsi Erenköy Lisesi öðrencileriydi.
Oyun baþlamadan Sayýn baþkanla kýsa da olsa sohbet etme imkâný bulduk. Türkiye’den yeni gelmiþ. Köylerine ilk defa bir tiyatro ekibi getirtilmiþ. Fakat köylüler fazla raðbet göstermemiþ. Salonda en fazla on beþ kiþi var. Sayýn Baþkan bunu, görevlilerin halka duyuramayýþýna baðlýyor. Ne kadar yazýk. Oysa Vadili büyük bir köy. Bu tür sanat etkinliklerini çok iyi kaldýrabilecek bir nüfusa sahip. Evde oturup sýkýlmaktansa, ilk defa ayaklarýna kadar gelen bir tiyatroya gidip farklý bir gece yaþamak daha iyi deðil mi idi?
Ben, bu durumu görünce çok üzüldüm. Hadi köylülere duyurulmadý diyelim, peki belediyede çalýþan ve bu kültür hizmetinden haberi olan görevliler niye gelmedi? Doðrusu kaybeden kendileri oldu. Çünkü oyun çok zevkli ve çok eðlenceli idi. Ben, büyük bir keyif aldým. Zevkle izledim oyunu.
Seyircisizliðin acýsýný çok iyi bilenlerdenim. Oyunculuk yaptýðým sýralarda veya yönettiðim oyunlar ile gittiðimiz bazý köylerde seyirci “Haberimiz yoktu” bahanesinin arkasýna sýðýnarak gelmezdi. Tabii bu durum karþýsýnda bizlerin morali eksilerin altýna düþerdi. Oyuncularýn performanslarý istenilen düzeyde olmazdý haliyle. Moralleri bozulurdu.
Fakat ben bu oyuncularda o olumsuzluðu görmedim. Seyircinin azlýðýna raðmen oyuncular performanslarýndan hiçbir þey kaybetmediler. Gayet canlý ve dinamiktiler. Hareketli bir oyundu.
“Salaklar Sofrasý” Francis Veber tarafýndan yazýlmýþ 2 perdelik bir komedi. Hem de öyle bir komedi ki izleyenleri kahkahaya boðuyor. Bir an bile gülmekten kendinizi alamýyorsunuz. Seyirci bu oyunu gerçekten çok seviyor. Gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da çok sevilen bir oyun oldu. Giþe hâsýlatlarý birçok yerde rekora ulaþtý. Öyle ki oyun birçok defa filme de alýndý. Sinema dünyasýnda da ayný ilgiyle izlendi.
Oyunda kibirli olan ve kendilerini farklý gören bir grup iþadamýnýn baþkalarýný küçük görmenin baþlarýna açtýðý sýkýntýlar anlatýlýyor.
Güzel sevgilisiyle lüks bir yaþam süren Tolga ve arkadaþlarýnýn en büyük eðlencesi çevrelerindeki ilginç ve saf insanlarý keþfedip onlarla bir akþam yemeði boyunca dalga geçmektir. Bu zalim grup, Çarþamba günlerini “Salaklar Sofrasý Günü” ilan etmiþ ve her Çarþamba toplanýp bu sofrada kendilerince eðlenmeyi adet edinmiþlerdir. O güne katýlmanýn þartý ise herkes yanýnda bir salak getirecektir. En ilginç salaðý bulacaklar ve onu getirene ödül vereceklerdir. Yemeðe davet edilen saflar ise neden davet edildiklerini bilmemektedir.
Tolga, dünyanýn en salak insaný olarak kabul ettiði Abidin’i bu yemeðe davet eder. Olaylar Abidin’in eve gelmesiyle geliþir. Hareket ve canlýlýk artar. Artýk, keyifli, eðlenceli ve bol kahkahalý dakikalar baþlar. Tolga, oyunda kontrolü kaybeder. Abidin belki de bilerek veya farkýnda olmadan ön plana çýkar. Adeta her þeye hükmeder. Öyle ki oyun sonunda kimin gerçek salak olduðuna seyirci karar verecektir.
“Salaklar Sofrasý”ný Cengiz Bayraktaroðlu yönetti. Oyunda Aysel Teyarecioðlu, Nazým Bayraktaroðlu, Atakan Bayraktaroðlu, Zehra Vurana, Mehmet Bulut, Çaðrý Cecer, Nezaket Teyarecioðlu, Kaþif Yýkýcý ve Mehmetemin Yýldýzçoban yer alýrken, ýþýk ve ses sisteminde Nurþen Mahmutoðlu ve Evþen Mahmutoðlu görev alýyor.
Oyuncular tamamen amatör. Fakat ortaya koyduklarý performans amatörlükten çok daha öte, çok daha ileri. Özellikle Abidin rolünde Nazým Bayraktaroðlu ile Tolga rolünde oynayan Atakan Bayraktaroðlu çok baþarýlýydýlar. Oyunu sýrtlayýp götürdüler. Nazým Bayraktaroðlu bana göre bu iþi götürebilecek bir kabiliyete sahip. Ýnþallah bu iþi ciddiye alýr ve kendini bir konservatuvarýn Tiyatro Bölümünde bulur. Çünkü deyim yerine ise bu çocukta iþ var. Ve bizim de böyle gençlere ihtiyacýmýz var.
Oyunun yönetmeni Cengiz Bayraktaroðlu da tiyatroyu kendine mesele edinmiþ biri. 1999 yýlýnda tanýþtýðý tiyatro ile adeta arkadaþ olmuþ. Ondan bir daha hiç kopamamýþ. Yenierenköy’de 8 arkadaþý ile birlikte “Kardelen Tiyatrosu”nu kurmuþlar. “Kadýnlýk Bizde Kalsýn” oyunu ilk deneyimleri olmuþ.
“Çaðdaþlar Kültür Derneði” ile tiyatro macerasýna devam etmiþ Bayraktaroðlu. Haldun Taner’in “Vatan Kurtaran Þaban”, Nazým Hikmet’in “Enayi”, Refik Erduran’ýn “Yemenimin Uçlarý” gibi oyunlarda rol almýþ. Ve en nihayet Yenierenköy Belediyesi adýna Esprin Karpas Tiyatrosu’nu kurmuþ. Burada da “Nuh’un Gemisi”, “Çukur”, “Ah Þu Gençler”, “Gerdek Gecesi” oyunlarýný sahnelemiþ.
Esprin Karpas Tiyatrosu 12 Mayýsta ise ilk defa bir yurt dýþý gösterisine çýkacak. Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Müdürlüðü’nün önerisi ile 9-16 Mayýs tarihleri arasýnda Denizli’de yapýlacak olan 15. Uluslar arasý Denizli Amatör Tiyatro Festivali’ne katýlacaklar. Ben de bu festivalde onlarla birlikte olacaðým. Orada, ayný tarihlerde “Kýbrýs Türk Tiyatrosu” konulu bir konferans vereceðim. Dolayýsýyla bu ekiple Denizli’de yarenlik yapacaðýz. Onlarla birlikte KKTC’yi uluslar arasý arenada temsil etme mutluluðuna eriþeceðiz.
Baþarýlý olacaklarýna inanýyorum. Çünkü o gücü, o performansý gösterdiler. Kendilerine sonsuz güvenleri var. Doðrusunu isterseniz ben, onlardan bu kadar büyük bir performans beklemiyordum.
Denizli için iyi bir seçim yapmýþýz.
Sizler de bir seyirci olarak “Salaklar Sofrasý”ný izlemediyseniz, nerede olurlarsa olsunlar bu gençlerin ilk oyunlarýna mutlaka gidin.
Ýzlemezseniz çok þey kaybedersiniz…


                                   23 Nisan 2011-Gazimaðusa







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu
"Bir Okkaya Bir Önge" Herkese Göre

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.