..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Akakiy Akakiyeviç




4 Nisan 2011
Açýlýmýn Mantýðý ve Ýslamcý Muhafazakârlarýn Toplum Tahayyülü Üzerine  
Akakiy Akakiyeviç
Mevcut siyasi iktidarýn ayrýca hegemonik bir güç haline gelme gibi bir amacý da vardýr. Kendi dünya görüþlerinin ve sýnýfsal çýkarlarýnýn evrensel çýkarlar olarak temsil edilmesi mutlak hedefleridir. Çevreden merkeze gelerek belirli bir sýnýfýn iktidarýný, muhafazakâr burjuva sýnýfýnýn iktidarýný tesis ve idame ettirme gibi bir sýnýfsal duruþ da sergilemektedirler. Sýnýfsal duruþun ve çýkarlarýn sadece sermaye yoluyla mümkün olmadýðýný, bunun bir ayaðýnýn da Dünya görüþünün benimsetilmesi ve yaygýnlaþtýrýlmasýyla mümkün olduðunu iyi bildiklerinden toplum üzerinde baský kurmaya ve rýzayý zorla imal etmeye çalýþmaktadýrlar. Ergenekon davasýnda, legal siyaset dýþý, antidemokratik yöntem benimseyen odaklarý ve darbecileri yargý önüne çýkarmak yerine, hedef saptýrarak muhalif basýný sindirmeye ve susturmaya çalýþmalarý da rýzanýn zorla imal edilmesi tanýmýna tipik bir örnektir.


:BFFC:
Mevcut siyasi iktidar, cari siyasal ve toplumsal düzene muhalif olan, etnik ya da dinsel kökenleri itibariyle de azýnlýk olarak addettiði kesimleri “kazanmak” amacýyla bir süredir “açýlým” adý altýnda kendince “icraatlarda” bulunmuþtur. Kürt, Alevi, Roman gibi Türkiye toplumunun temel bileþenleriyle ve bunlarýn önde gelen temsilcileriyle çeþitli tarihlerde bir araya toplanýlmýþ, güya sorunlar masaya yatýrýlmýþ ve çözüm yollarý üretilmeye çalýþýlmýþtýr. Esasýnda, iktidarýn, belirttiðimiz kesimlerin sorunlarýný çözmek ve eþit yurttaþlýk temelinde ve hatta pozitif ayrýmcýlýkla güçlendirilmiþ bir kimlik tanýmý ortaya koymak gibi amacý yoktur.”Açýlým” adý altýnda gerçekleþtiren faaliyetlerin ulaþmak istediði hedef ya da toplum biçimi, Ýslamcý muhafazakârlýðýn ortak payda olduðu totaliter bir toplum tahayyülüdür.

Ýslamcý muhafazakâr iktidar, özellikle Alevilik konusunda gerçekten samimi olmadýðý gibi üstelik bu dinsel, kültürel yapýyý Sünni Ýslam’a eklemleme düþüncesi içerisindedir. Aleviliði, Ýslam’ýn sapkýn bir yorumu olarak deðerlendirdiði gibi özellikle ibadethane konusunda da tek geçerli adresi cami olarak gösterir. Cemevlerinin Ýslam’da yeri olmadýðýný, ibadethane olarak düþünülemeyeceðini ve dolayýsýyla ortada kabul edilemeyecek bir durum olduðunu iddia eder. Alevilerin sadece Sünni Ýslam’ý anlatan din derslerinden muafiyet istemesini dinsizlikle eþdeðer bir duruþ biçimi olarak deðerlendirir. Bu düþünüþ biçiminin, bu mantalitenin gerisinde ise homojen bir toplum hayali vardýr. Etnik, dinsel ya da kültürel bileþenleri olduðu gibi kabul etmek yerine, kendi siyasi, dinsel ya da yaþam tarzlarý doðrultusunda biçimlendirme arzusu ön plana çýkmaktadýr. Dolayýsýyla siyasi iktidardan samimiyet beklemek ve Türkiye toplumunu farklýklarýyla bir arada yaþayan, farklýlýklarý dezavantaj deðil zenginlik olarak deðerlendiren bir zihniyet biçimine sahip olabileceðini düþünmek safdillik olur.

Siyasi iktidarýn eþitlik temelinde demokratik bir toplum tahayyülü olmadýðýný düþünmek için baþka nedenler de ileri sürülebilir. Siyasal, kültürel, dinsel ayrýlýklarý kullanarak bunlar üzerinden beslenen ve toplumsal kutuplaþmayý sürdürebildiði ölçüde iktidarda kalabileceðini iyi bilen zihniyet zaten samimi olarak çözüm için adým atmamaktadýr. Türkiye toplumunun sorunlarýný çözüyormuþ gibi yaparak siyasi gündemi meþgul etmekte ve dolayýsýyla zaman kazanmaktadýr. Seçim öncesi yapay gündem yaratarak, demokratik açýlým teranesi altýnda toplumsal beklentiyi artýrarak ve tabii ki beklentileri de sonuçsuz býrakarak siyaset sanatýný çok iyi kullanmaktadýr.

Siyasi iktidar “açýlým” adý altýnda kitleleri oyaladýðý gibi ayný zamanda bir de insanlarýn yaþam tarzlarýna müdahalede bulunarak ya da bulunulmasýna vesile olarak toplumsal kutuplaþmayý ayrýca artýrmaktadýr. Ýnsanlarý giyim tarzlarýna bakarak ayýrmakta, içki kullanan toplum kesimlerine kâh fiili müdahalelere zemin hazýrlayarak kâh ekonomik yaptýrým uygulayarak yýldýrmaya çalýþmaktadýr. Muhafazakâr yaþam biçimini mutlak doðru olarak topluma dayatmakta, haricindeki yaþam biçimlerini tasvip etmediði gibi türlü vesilelerle eleþtirmeyi ve hatta “cezalandýrmayý” borç bilmektedir. Bu eleþtirilere karþý iktidarýn savunusu ise, geçmiþte de muhafazakâr çevrelere yaþam ve giyim tarzý nedeniyle ayný baskýlarýn çeþitli þekillerde uygulandýðý þeklindedir. Buradan þöyle bir sonuç çýkarmak mümkündür: Siyasi iktidar geçmiþte kendilerine uygulandýðýný iddia ettiði baskýlarýn rövanþýný alma peþindedir. Daha açýk ifadeyle rövanþist bir tutum takýnarak geçmiþin hesabýný sormaktadýr. Takým tutar gibi rövanþý alma hýrsý ve isteði ise, toplumu bir bütün olarak kucaklama iddiasýný boþa çýkarmaktadýr. Ayrýca belirtmek gerekir ki, Ýslamcý muhafazakârlarýn geçmiþte yaþam tarzlarýna yapýlan müdahale toplumda onlar gibi düþünmeyen kesimlerden deðil, asker-sivil bürokratik vesayetçi entelijensiya tarafýndan gerçekleþtirilmiþtir.

Mevcut siyasi iktidarýn ayrýca hegemonik bir güç haline gelme gibi bir amacý da vardýr. Kendi dünya görüþlerinin ve sýnýfsal çýkarlarýnýn evrensel çýkarlar olarak temsil edilmesi mutlak hedefleridir. Çevreden merkeze gelerek belirli bir sýnýfýn iktidarýný, muhafazakâr burjuva sýnýfýnýn iktidarýný tesis ve idame ettirme gibi bir sýnýfsal duruþ da sergilemektedirler. Sýnýfsal duruþun ve çýkarlarýn sadece sermaye yoluyla mümkün olmadýðýný, bunun bir ayaðýnýn da Dünya görüþünün benimsetilmesi ve yaygýnlaþtýrýlmasýyla mümkün olduðunu iyi bildiklerinden toplum üzerinde baský kurmaya ve rýzayý zorla imal etmeye çalýþmaktadýrlar. Ergenekon davasýnda, legal siyaset dýþý, antidemokratik yöntem benimseyen odaklarý ve darbecileri yargý önüne çýkarmak yerine, hedef saptýrarak muhalif basýný sindirmeye ve susturmaya çalýþmalarý da rýzanýn zorla imal edilmesi tanýmýna tipik bir örnektir.

Ýslamcý muhafazakârlarýn tahayyül ettiði toplum biçimi, iddia ettikleri gibi çeþitli etnisitelerin, inanç biçimlerinin ve kültürel farklýlýklarýn dostça, kardeþçe bir arada yaþadýðý demokratik bir Türkiye deðildir. Bilakis, adý geçen kesimler, Ýslamcý muhafazakâr yaþam biçimini içselleþtirdikleri ve bu yaþam biçimine uygun olarak yaþadýklarý ölçüde makbul vatandaþ olabilirler. Onlarýn tahayyülündeki toplum, cemiyetten ziyade cemaate benzeyen, homojen, türdeþ insanlardan oluþan, muhalefet etmeyen, insanlarýn bireyden ziyade kul olduðu ve çoðunlukla da Osmanlý’ya benzeyen bir organizmadýr. Bu itibarla mevcut siyasi iktidarýn mantalitesi çok iyi analiz edilmeli, demokrasi adýna attýklarý her adým iyi takip edilmeli ve nasýl bir toplum istedikleri toplumun her kesimine açýk bir biçimde anlatýlmalýdýr.

Ayrýca belirtilmesi, vurgulanmasý gereken çok önemli bir husus daha vardýr. Mevcut siyasi iktidar, geçmiþten gelen antidemokratik siyasi yapýyý olduðu gibi koruyarak ve hatta tahkim ederek bugünkü mecliste sayýsal çoðunluðu elde tutmaktadýr. Sürekli olarak dile getirilen ve antidemokratik olduðu her fýrsatta vurgulanan yüzde onluk seçim barajýný makul bir seviyeye çekmeye bir türlü yanaþmamaktadýrlar. Zira böyle bir deðiþiklik yapýldýðý zaman bugünkü sayýsal çoðunluðu kesinlikle yakalayamayacaklarýný çok iyi bilmektedir. Demokratik bir anayasa yapýlmasý sürecinin önünün sürekli týkanmasý, kapatýlan DGM’lerin yerine özel yetkili mahkemelerin kurulmasý, düþünce özgürlüðünün teminat atlýna alýnmamasý,12 Eylül rejimiyle hesaplaþma vaadinin arkasýnda durulmamasý ve daha sayamayacaðýmýz kadar çok bir sürü antidemokratik engeller yerli yerinde durmaktadýr. Saydýðýmýz hususlar göstermektedir ki, siyasi iktidarýn demokratik bir Türkiye isteði yoktur. Sadece kendileri iktidar olduklarý ve iktidarda kaldýklarý sürece siyasetin, siyaset yapmanýn bir anlamý vardýr. Siyaset ikbal aracý olmaktan öte bir anlam taþýmayan bir kurumdur.
4 Nisan 2011

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Akakiy Akakiyeviç / , Türkiye
5 Nisan 2011
Yorumunuz için teþekkür ediyorum...

:: Ýmza atarým
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
5 Nisan 2011
Çok gerçekçi, mantýklý, dizgesel bir çözümleme. Altýna imza atýlacak bir yazý. Ancak sorun; bu ideolojinin ve yönteminin, kendi deyiþleriyle "mübah sayýlan takiyye"nin, toplumun geniþ kesimleri bir yana, aydýnlar arasýnda bile bir türlü kavranmamýþ olmasý. Üzücü olan bu. Teþekkürler..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhafazakar Tahayyülde Osmanlý Ýmgesi
Türkiye'nin Yeni Vesayeti: Muhafazakar Hegemonya
Dersim Meselesi,chp'nin Tutumu ve Cumhuriyet Politikalarý Üzerine
Muhaliflikten Muktedirliðe,maðduriyetten Mütegallibeliðe
Þeriat Deðil Muhafazakar Tahakküm Tehlikesi Var
Türkiye’nin Demokratik Anayasa Arayýþýnýn Önündeki Engeller Üzerine

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
12 Eylül,anayasa Tartýþmalarý ve 1960 - 1980 Dönemine Dair Bazý Deðerlendirmeler
Otoriter Demokrasimizin Hal-i Pür Meali
Kýlýçdaroðlu'nun Mevkii Belli Oldu: Sað (A) Açýk Oynuyor!
Ramazan Bizim Neyimiz Oluyor?
Alevilik ve Kemalizm
"Yeni" Chp ve Sol Arayýþlar
Nuri Bilge Ceylan’ýn "Taþra Epiði" : Bir Zamanlar Anadolu’da…
Cumhuriyete Nasýl Bakmalý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Memurun Sabah Mesaisi Öncesi Gördükleri,düþündükleri [Öykü]
Alevilik Ýslam'ýn Dýþýndadýr..! [Deneme]
Askeri Vesayetten Sivil Otoriter Vesayete: Kýsýrdöngü,imkanlar ve Sýnýrlar [Deneme]
Futbol ve Ben [Deneme]
Türban ve Ýslami Kesim Üzerine Bazý Mülahazalar [Deneme]
Rus Edebiyatý'nda Gerçekçilik Akýmýnýn Öncüsü: Gogol'un Palto'su [Ýnceleme]
Son Otuz Yýlýn Ýdeolojisi Yeni Muhafazakarlýk [Ýnceleme]
Seçmen Davranýþlarýnýn Önemi ve Dp (Akp) 'Nin Nasýl Uzun Süre Ýktidarda Kaldýðý Üzerine Bazý Deðiniler [Ýnceleme]
Çoðunluk: Türk Kimliðinin Sýradan Halleri [Ýnceleme]
Son Ekonomik Krizin Düþündürdükleri [Ýnceleme]


Akakiy Akakiyeviç kimdir?

Özellikle eleþtirel yazmaya özen gösteren,Türkiye tarihi,politika,sinema ve hatta edebiyat üzerine kafa yoran ve yazmaya çalýþan ve yazmayý önemseyen bir amatör yazar. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Gogol,Puþkin,Çehov,Ahmet Ýnsel,Murat Belge,Ömer Laçiner v.b.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Akakiy Akakiyeviç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.