..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




16 Mart 2011
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!  
Siyasilerin kullandýðý maganda aðzý

Kâmuran Esen


Biz; Yunus Emre’lerin, Aþýk Veysel’lerin, Karacaoðlan’larýn, Pir Sultan Abdal’larýn aðzýyla konuþuruz. Maganda aðzý, bize yakýþmaz. Bir öðretmene, asla!


:BFDB:
Sevgili anne- babalar ! Çocuklarýnýza tv haberlerini izletmeyin. Hele hele genel seçimlere kadar mümkünse tv’nize kilit vurun. Aksi halde, çocuðunuzun dili bozulur. Aklýnýza gelmeyecek küfürler, hakaret içeren sözler öðrenir.

Diyelim bir akþam çoluk – çocuk geçtiniz tv karþýsýna, haberleri izliyorsunuz. Bir siyasi, hükümeti eleþtiren ana muhalefet partisi için çýkar þöyle der: “ Önce onlar kendi pisliklerini temizlesinler. Siz, ailenin sigortasýný attýrdýnýz, aile kurumunu kirlettiniz.”… Sorabilir çocuðunuz: “ Baba! Ailemizin sigortasý nasýl atar ? ” Sonra, bir lider alýr sözü: “ Falan partinin kadýnlarý tornadan çýkmýþ gibi.” …Çocuðunuzun yaþý küçükse, size sorar: “Anne- baba! Torna ne demek ? Tornadan nasýl çýkýlýr ? Anne, yoksa sen de mi tornadan çýktýn ? …Bir bakarsýnýz, ekranda Bekir Bozdað, bütün kinini kusuyor: "Cumhuriyet Halk Partisi'nin ismi Cumhuriyet Halt Partisi olarak deðiþtirilsin. Çünkü karýþtýrmadýklarý halt kalmadý.”

Çocuðunuz on – on iki yaþýndaysa veya daha büyükse; hakaretteki kelime oyununu hemen anlar ve sorar size: “ Anne ! Burada halt olan; parti mi, yoksa cumhuriyet mi ? Yoksa, ikisi de mi ? Bence, her ikisi de halt demek istiyor.”…. Siz de cumhuriyete kýyamayacaðýnýz için; “Yok yavrum yok, sadece parti.” diyerek yalan söylemek zorunda kalýrsýnýz. Bazýlarýnýn sorununun aslýnda cumhuriyet rejimiyle olduðunu, bunu doðrudan söyleyemedikleri için, sanki partiye lâf atýyormuþ gibi göründüklerini söyleyemezsiniz. Acý gerçeði bile bile inkâr edersiniz.

Gazeteci- Yazar Mümtaz Türköne, konferans öncesi kendisini yumurta atarak- ki asla tasvip etmiyorum- protesto eden öðrencilere “ parazitler ” demiþti. Tesadüfen bu habere rastladýnýz diyelim. Haberi dinleyen çocuðunuz sorabilir size: “ Baba ! Parazit denen þey, benim kakamla beraber çýkardýðým þey deðil mi? Ööðð ! ”…Yüzünüz kýzarýr ve yine yalana baþvurmak zorunda kalýrsýnýz. “ Hayýr yavrum, hayýr. Koskoca yazar, koskoca öðretim görevlisi olan biri , gençleri hiç böyle iðrenç bir þeye benzetir mi ? Baþka bir þey demek istemiþtir.”

AKP’ li Þükrü Ayalan, geçen sene yaptýðý yazýlý açýklamada þöyle demiþti: “ Menopoz-antropoz sendromu etkisindeki yöneticiler tarafýndan idare edilen bu parti, ülkemizin temel sorunlarýndan da adeta bihaber bir tutum içindedir.”...Meraklý çocuðunuzun size “Anne! Antropoz ne demek, menopoz ne demek ? ” diye sormasýndan korkup, “ Ben bi çay koyayým.” diye mutfaða kaçmak zorunda kalýrsýnýz.

Adýyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ; bir gazetecinin “ Kamer Genç’ in Meclis’ in rengi olduðu ve hoþgörüyle tahammül edilmesi gerektiði” yönündeki sözleri üzerine, “ Rengi de, afedersiniz biraz b.k rengi oluyor.” diye konuþmuþtu. Bu haberi çocuðunuzla dinlediðinizde, muzip çocuðunuz kýkýrdayarak size ; “ Baba ! ...k ne renk ? ” diye sorabilir....” Benim ..k’um bazen baþka baþka renkte çýkýyor.” diyebilir. Birçok siyasinin sýk sýk kullandýðý cibilliyetsiz , namert , þerefsiz , soysuz gibi sözcüklerden söz etmiyorum bile. Çünkü çocuklarýmýz; bu sözcükleri normal bir hitap þekli olarak görüyor olabilirler son zamanlarda. Televizyonlardan dinleye dinleye, gazetelerden okuya okuya kanýksadýlar artýk.

Çocuklarýmýzla birlikte haber izlemeyi bize çok gören siyasilerimiz için ne desem bilemiyorum. Ahlâk kurallarý dýþýna çýkamayacaðýma ve kendilerinin kullandýðý maganda aðzýyla konuþmayacaðýma göre, ne diyebilirim ki ! “ Hay sizin dilinizi eþek arýsý soksun.” demeye bile terbiyem müsade etmez. Hiç olmazsa, “ Böyle düzeysiz söylemlerde bulunan siyasilerin diline deve dikeni batsýn inþallah ! ” diyeyim.

Az daha benim de aðzýmý bozacaklardý. Neyse ki dilimi tutmayý baþardým. Çünkü; öðretmenlerim- büyüklerim bana, dilimizi güzel kullanmamý öðütlediler hep.

Bu durumlarda Yunus Emre’ yi anýmsarým :

“ Söz ola, kese savaþý
Söz ola, kestire baþý
Söz ola, aðulu aþý
Yað ile bal ede bir söz.”

Biz; Yunus Emre’ lerin, Aþýk Veysel’ lerin, Karacaoðlan’ larýn, Pir Sultan Abdal’ larýn aðzýyla konuþuruz. Maganda aðzý, bize yakýþmaz. Bir öðretmene, asla !

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bu viz degil vizirti
Gönderen: Ýbrahim Derûn / , Almanya
20 Mart 2011
ya kardesim, zaten bizim usaklar" ögrenecekleri seyleri aski memnu muhtesem yuzyildan vs. ögrendiler, evlerde pratik uygulama amca dayi teyze sulaniyorlar... velhasil; o, bunun yaninda viz degil vizirti.

:: neden olmasýn..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
18 Mart 2011
neden olmasýn maganda aðzýyla konuþmak, anlatmak, hatta fýrça çekmek...istediðimiz kadar bu aðzý eleþtirsek de bu adamlar bu iþi çok iyi biliyor çünkü karþýlarýnda bir maganda yýðýný olduðunu da çok iyi biliyor..yani böyle baþa böyle tarak misali gibi...ne dersiniz?....arz talep meselesi gibi bir þey...yunuslarý, veyselleri de pek düþünmezler sanýrým...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.