..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Siyah - Beyaz (En Uçlar) > Hulki Can Duru




22 Þubat 2011
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý  
Hulki Can Duru
Söz konusu yasa Ýslami çevreleri rahatsýz etmiþtir. Çünkü yasa TECAVÜZCÜLERÝ HADIM ETMEYÝ ÖNGÖRMEKTEDÝR. Ýþte bu nedenle Prof. O. Çeker sorunun odaðýnda aslýnda “kadýn” olduðuna vurgu yaparak "Sorunun odaðýnda kim var? Kadýn var. Kardeþim sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karþýlaþman sürpriz olmayacaktýr. Tahrik ettikten sonra sonucundan þikayet etmen makul deðildir. Öncelikle belirtmeliyim ki dinimizde böyle bir ceza yok. Bu siyasi otoritenin kararý ile uygulanan bir ceza yöntemidir" demektedir.


:DAGB:
Ýz Edebiyat’ta Sn Vildan Sevil’in “Tecavüz Meþru Mudur?” yazýsýna katký olarak Selçuk Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Orhan Çeker’in sözlerine naçizane açýklýk getirmeye çalýþýyorum:

1) Prof. Orhan Çeker’in sözleri 15.2.2011 günü TBMM'ye sunulan ve kamuoyunda "HADIM YASASI" olarak yanký bulan "CÝNSEL SALDIRI SUÇU ÝLE ÇOCUKLARA VE REÞÝT OLMAYANA TECAVÜZDEN YARGILANANLARIN HADIM EDÝLMESÝNÝ" öngören yasa tasarýsýyla ilgilidir.

2) Bu “Tecavüz Yasa Tasarýsý” Ýslami çevreleri rahatsýz etmiþtir. Çünkü yasa TECAVÜZCÜLERÝ HADIM ETMEYÝ ÖNGÖRMEKTEDÝR. Ýþte bu nedenle O. Çeker sorunun odaðýnda aslýnda “kadýn” olduðuna vurgu yaparak "Sorunun odaðýnda kim var? Kadýn var. Kardeþim sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karþýlaþman sürpriz olmayacaktýr. Tahrik ettikten sonra sonucundan þikayet etmen makul deðildir. Öncelikle belirtmeliyim ki dinimizde böyle bir ceza yok. Bu siyasi otoritenin kararý ile uygulanan bir ceza yöntemidir" demektedir.

3) Yani aslýnda O. Çeker þuna iþaret etmek istiyor: “Dinimizde tecavüzcüleri hadým etme cezasý yoktur. Bu dine aykýrýdýr. Kadýn açýk saçýk dolaþtýðýndan erkekleri tahrik etmektedir, kadýn suçludur, örtünmelidir ! “

4) Çünkü, konuþmasýnýn devamýnda, Prof. Çeker hem tecavüz suçunu iþleyen erkeði, hem de bu suçun iþlenmesinde erkeði tahrik eden kadýný suçluyor: "Lakin bu suçun iþlenmesinde dekolte ve tahrik edici kýyafetler giyinen kadýnýn da etkisi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Bu konuda tabi ki erkek suçludur ama kadýnýn da suçu gözardý edilirse meseleyi çözümde yanlýþ adým atmýþ oluruz. Bu olayda her iki taraf da suçludur." Yani, ona göre “tecavüze uðrayan kadýn” da suçludur.

5) Peki, þeriata göre tecavüz eden erkeðe ve tecavüze uðrayan kadýna verilen ceza nedir? Ýmdi, Kuran’da belirgin bir þekilde “cinsel taciz” veya “cinsel tecavüz”den söz edilmez, ancak, “zina”dan söz edilir. O halde, “cinsel tecavüz” ancak “zina” kapsamýnda mütala edilebilir ve suçu iþleyen kadýnla erkek teþhir edilerek yüzer sopa vurmak gerekir: “ Zinâ eden kadýnla zinâ eden erkeðin herbirine yüzer sopa vurun ve Allah dinindeki bu hüküm husûsunda onlarý esirgemeniz tutmasýn ve azaplarýný da inananlarýn bir bölüðü görsün.” (A. Gölpýnarlý, Kuraný Kerim, Nur Suresi: 2)

6) Sopa cezasý bekar olanlar içindir. Evli olanlarýn cezasý taþlanarak öldürülmektir. Bu baðlamda Gölpýnarlý’nýn ayetle ilgili açýklamasý þöyle “Dayakta, üsteki palto, kürk gibi þeyler çýkarýlýr, diðer elbise çýkarýlmaz. Sopanýn, yalnýz deriyi incitmesi, ete tesir etmemesi þarttýr. Bunun için vuran kiþinin, dirseðini bedeninden ayýrmamasý gerektir. Bu bakýmdan dayak, adeta bir teþhir cezasýndan ibarettir. Zinada dayaðýn þartý, zina edenle zina edilenin evli olmamalarýdýr. Aksi takdirde, bele kadar topraða gömüp taþlayarak öldürme cezasý tatbik edilir.” (A. Gölpýnarlý, Kuraný Kerim Çevirisi, 217 no.lu dipnot)

7) Yahudi þeriatýnda ise, tecavüz kentsel veya kýrsal alanda iþlenmiþ olmasýna göre, ceza deðiþiklik gösterir: "Eðer bir adam kentte baþka biriyle niþanlý bakire bir kýzla karþýlaþýr ve onunla yatarsa, ikisini de kentin kapýsýna götürecek, taþlayarak öldüreceksiniz. Çünkü kýz kentte olduðu halde yardým istemek için baðýrmadý; adam da komþusunun karýsýyla iliþki kurdu. "Eðer bir adam kýrda niþanlý bir kýzla karþýlaþýr, onu yakalayýp tecavüz ederse, yalnýz tecavüz eden adam öldürülecek. Kýza hiçbir þey yapmayacaksýnýz. Çünkü kýzýn ölümü hak edecek bir günahý yoktur. Bu, komþusuna saldýrýp onu öldüren adamýn davasýna benzer. Adam kýzý kýrda gördüðünde niþanlý kýz baðýrmýþsa da onu kurtaran olmamýþtýr.” (Tevrat, Tesniye 22: 23-25)

8) Gördünüz deðil mi? Ne kadar ilmi, fýkhi, seri ve adaletli cezalar var. Böyle adil cezalar var iken “Hadým Yasasý” çýkartarak erkekleri hadým etmeye ne gerek var beyler, hanýmlar?

(Not: Prof. O. Çeker ile ilgili alýntý www.8sutun.com internet sitesinden derlenmiþtir.)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: imdi..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
22 Þubat 2011
ben bunlarýn varya ...........

:: ...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
22 Þubat 2011
Konunun, hukuk ve teolojik bilgi gerektiren diðer boyutunu ele alarak yaptýðýnýz katkýlara teþekkür ederim. Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým
Tevfik Fikret'ten Teröre Övgü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.