..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > sevgierol




16 Þubat 2011
Ermenistan  
ermenistan tarihi

sevgierol


ermenistan


:AGGF:
Ermenistan’ýn tarihi geliþim sürecini yazmak istedim. Deðiþik bir bakýþ açýsý ile Ermenistan nasýl bir ülkedir ?.
Ermenistan (ermeniyye) adýna en erken M.Ö. 510 tarihli Bisutun Anýtý'nda rastlanýr. MÖ 399 yýlýnda, bölgeyi gezerek ayrýntýlý tasvirler yapan; Yunanlý tarihçi Ksenofon'un eserinde ülke adý Armenia olarak geçer. Türkçe metinlerde 15.yyýl’a kadar rastlanýr.19 yyýl’a kadar tarihi bir metin olarak hatýrlanýr.19.yyýl ile beraber milliyetçi politikalar ile tekrar önem kazandý. Çaðdaþ Ermenistan'ýn doðuþu tarihi Ermenistan'ýn bir kýsmý olan bugünkü Ermenistan Ýran (Kaçar Hanedaný)'ýn Revan Hanlýðýndan (Erivan Hanlýðý) ibaretti. 1827'de Paskeviç yönetimindeki Rus ordusu tarafýndan fethedilmiþ ve Kaçarlar 22 Þubat 1828 tarihli Türkmençay Antlaþmasý ile 4. Maddesi gereðince Revan Hanlýðý üzerindeki hak talebinden vazgeçmiþtir. 1917’li yýllara gelindiði zaman: 1917 Devrimi'nden sonra Rus Devletinin çöküþü üzerine kurulan Transkafkasya Federasyonu 26 Mayýs 1918'de üç cumhuriyete bölündü. 28 Mayýs 1918'de Erivan'da Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ilan edildi. Ýki buçuk yýl süren baðýmsýzlýðý sýrasýnda ekonomik, askeri ve siyasi krizlerle sarsýlan cumhuriyet 1920 Kasým ayýnda; Türk ve Sovyet ordularýnýn eþ zamanlý iþgaline uðrayarak baðýmsýzlýðýný kaybedince; 2 Aralýk 1920'de Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adýyla Sovyetler Birliði'ne katýlmýþtýr.
Ermenistan 1991 yýlýna kadar; Sovyetler birliðine baðlý iken S.S.C.B’nin daðýlmasýyla beraber baðýmsýzlýðýný ilan etti. Türkiye, Ermenistan'ýn baðýmsýzlýðýný 16 Aralýk 1991 tarihinde tanýyarak ülkeyi tanýyan dünyanýn ilk ülkelerinden birisidir.

2008 yýlý nüfus sayýmýna göre Ermenistan’ýn nüfusu 3.230.000 kiþidir. Coðrafi açýdan bakarsak Ermenistan: , Asya'nýn Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kýyýsý olmayan bir ülkedir. Karadeniz ve Hazar Denizin arasýnda bulunarak, kuzeyinde Gürcistan, doðusunda Azerbaycan, güneyinde Ýran ve batýsýnda Türkiye ve Azerbaycan'ýn Nahçývan bölgesi ile sýnýr paylaþmaktadýr. Ermenistan'ýn toplam alaný 29.743 km2'dir.Ermenistan’ýn iklim özelliði karasaldýr; yazlarý sýcak ve kurak, kýþlarý ise soðuk oluyor. Isý derecesi genellikle rakýma göre deðiþiyor. Ermenistan'ýn daðlarý, Karadeniz ve Akdeniz'in iklimsel etkilerini engelliyor, böylece mevsimsel çeþitlilik var. Ermeni Platosu'nda kýþ ortasý ortalama derecesi 0°C, yaz ortasý ortalama derecesi 25 °C'i aþmaktadýr.
Ermenistan’ýn da iki tane gölü vardýr: Erivan gölü, Sevan(gökçe) gölüdür. Sevan gölünün özelliði vardýr, Kafkasya’nýn en büyük gölüdür.
Bugün Ermenistan da Ermenicenin yaný sýra ikinci dil olarak Rusça da konuþulur. Çünkü Sovyet döneminde okullarda öðretim dili Ermenice ve Rusça idi.
Devletin dini olarak hristyanlýðý benimsemiþ dünyanýn ilk ülkesidir. Din ve vicdan özgürlüðü anayasal olarak desteklenmiþtir. Nüfusun geri kalan kýsmý; Yezidii ve Müslümandýr.
Ermenistan da yapýlan spor çeþitleri; En popüler spor tabii ki Futboldur. Daha sonraki popüler sporlar, basketbol, voleybol, yüzme, hokeydir. Zekâ oyunu olan satrançta çok ileridedir. Garri Kasparov gibi meþhur Ermenistan asýllý oyuncular vardýr. Ermenistan 1994 Kýþ Olimpiyatlarý'na baðýmsýz bir ülke olarak ilk defa katýldý. Olimpiyatlarla Ermenistan’ýn baðýmsýzlýðýndan bütün ülkeler haberdar oldu. Ermenistan da bulunan madenlere bakacak olursak: Ermenistan bakýr, demir, boksit, molibden, altýn, kurþun ve çinko bakýmýndan zengindir. Büyük ponza, mermer, tüf, perlit, kireç taþý, bazalt ve tuz yataklarý da bulunmaktadýr. Ýhracat ürünleri arasýnda; bakýr, elmas, metal mekanizma parçalarý bulunur.

; Vikipedia. com, ülkeler.net
Haberler.com,Ýskenderiye.com. dur




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Japonya [Þiir]
Müzik Sevismek mi [Þiir]
Süper Baba [Öykü]
Evlenmeden Olabilir [Roman]
Yaþam Koçu [Deneme]


sevgierol kimdir?

güzel þeyler

Etkilendiði Yazarlar:
aklýma gelmedi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sevgierol, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.