..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Hulki Can Duru




14 Þubat 2011
Kaðýttan Kaplan ile Sivrisinek  
"Emperyalizm kaðýttan kaplandýr" Mao Zedung

Hulki Can Duru


Bir gün Nasrettin Hoca yanýna kaðýttan kediyle demirden fareyi almýþ gidiyormuþ. Bir göl kenarýna gelmiþler. Hoca yoðurt bakracýný çýkarmýþ, eline az yoðurt döküp kaðýttan kediye vermiþ. Kedi mýncýk mýncýk olmuþ. Sonra demir fareye dönmüþ… (Gerisini anlatmayacaðým iþte ! Çünkü masal dinleyip ülke sorunlarýyla ilgilenmediðiniz için size kýzdým…:))


:BFII:
Sivrisineðin biri kaplanýn karþýsýna dikilmiþ: “Senden korkum yok, benden güçlü deðilsin, bu ülkede benim borum öter, göster kendini, hodri meydan” demiþ.

Kaplan gururla gülmüþ: “Sen bana ne yapabilirsin ki ? Benim güçlü kaslarým, sivri týrnaklarým, keskin diþlerim var. Seni un ufak ederim.” demiþ ve yavrusunu býrakýp yuvadan fýrlamýþ.

Sivrisinek hiç týnmamýþ “O dediðini kocalarýný döven karýlar bile beceriyor, seninle dövüþe hazýrým. Her keresinde bir tanecik doðuruyorsun, oysa biz çoðunluðuz, milyonlarcayýz” diyerek borusunu öttüre öttüre kaplanýn üzerine saldýrmýþ. Kaplaný burnundan sokmuþ.

Acýyla kývranan kaplan “bir tanecik doðururum ama kaplan doðururum” diyecek olmuþ ama kimse oralý olmamýþ. Tüm çabasýna raðmen sivrisineði bir türlü yakalayamamýþ. Debelenmiþ, debelenmiþ, pençeleri hep boþa gitmiþ, sivrisinek yerine havanda su dövmüþ, üstü baþý kan içinde kalmýþ.

Sivrisinek bu arada onu yüzlerce kez sokmuþ öyle ki artýk kaplanýn burnu davul gibi þiþmiþ, nefes alacak, kendini savunacak hali kalmamýþ. Kaplan sonunda pes etmiþ. Bitkin bir halde yuvasýna sýðýnmýþ, bir de bakmýþ ki yavrusunu sýrtlanlar ve çakallar parçalamýþ.

Sivrisinek borusunu öttürmüþ “meðer sen kaðýttan kaplanmýþsýn” diye sevinç kahkahalarý atarak kurula kurula uçup gitmiþ.

Uçmuþ, uçmuþ ta borusunu gururla öttürürken saðýna soluna bakmadýðýndan bir örümcek aðýna takýlmasýn mý? Kurtulmak için çýrpýndýkça daha beter dolanmýþ. Borusu ötmez olmuþ. Sonunda dev bir örümceðin üzerine doðru geldiðini görünce öleceðini anlamýþ ve baþlamýþ inlemeye:

“Ben ki koca koca kaplanlara meydan okudum, onlarla boy ölçüþtüm, onlarýn kanýný emdim, dünya alem bana hayran kaldý, bu pis örümceðin elinde ölmek reva mýdýr bana” demiþ…

Yorasý: Boru öterse, örümcek gelir. Tuzak kuran da tuzaða düþer. Kaplanla sivrisinek avlanmaz. Savaþýn bedelini yavrular öder.

(Aisopos/Ezop’un bir masalýndan esinlenerek)







.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Etme Bulma Dünyasý
Gönderen: Aysel AKSÜMER / , Türkiye
15 Þubat 2011
Çok beðenerek okudum. Tebrik ederim. Saygýlarýmla..

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
15 Þubat 2011
Anlayana... Evet anlayana çok þey var bu hikayede. Teþekkürler üstadým. Saygýlarýmla.

:: mirim
Gönderen: Aysu / , Türkiye
14 Þubat 2011
boþuna mý yazdýk lütfen anne dedik ,sen karþý dur dedik ,pislikler pislikleri oyunlar oyunlarý,söylemler baþka tuzak söylemleri,saplarýn samanlarýn karýþtýðý dönemde,ne sineklerin výzýltýlarý ,ne aslanlarýn kükremesi ,hangileri gerçek hangiler arkadan kurulu düzenekle hareket ediyor,boþuna mý annemize sýðýnýyoruz / saygýmla




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sürüngenlerin Þöleni
Filizkýran
Türk Savaþ Uçaklarý Diyarbakýr'ý Bombalýyor!
Balkondaki Adam
Soytarý Zaman
Patigül
Ýki Eski Kayakçýnýn Son Mektuplarý
Daðlarý Delen Budala Ýhtiyar
Ampulistanya Gözlemleri (Bir Uzaylýnýn Gözüyle)
Dragos Hülyalarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.