..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > harun þeker




30 Ocak 2011
Tiryakisi Olmak  
ALIÞKANLIKLAR TÝRYAKÝLÝÐE MÝ DÖNÜÞÜYOR

harun þeker


tUTKUN VE TUTSAK OLMAK


:AFII:

TÝRYAKÝSÝ OLMAK
     Mevsim kýþ olmasýna raðmen hala kar yaðmadý. Yukarý tepelere düþen kar ve yaðmur Çarþamba çayýnýn rengini deðiþtirmiþ batmakta olan kýþ güneþiyle ayný renge dönüþtürmüþtü. Zaten ruhumun da akan sudan bir farký yok gibiydi.
Elimdeki kola tenekesinden bir yudum alýp suyun akýþýný seyre daldým. Yoldan gelip geçen araçlarýn sesini duymadan adeta su ile bende akýp gidiyordum. Birden elimdeki tenekenin sesiyle irkildim. Meðer fazlaca sýkmýþ olmalýyým ki týk sesi beni sarstý. Birden karþý kahveden gelen ; “Ben zaten her acýnýn tiryakisi olmuþum, ömür boyu bitmeyen dert ile yoðrulmuþum” sözleri, beni tiryakisi olmak kelimesine baðladý. Birden bir zamanlar meþhur olan “Tiryaki sözleri” adlý eseri anýmsattý. Tiryaki Hasan Paþa kimdi? Neden Tiryaki dendi ki? Kimlere Tiryaki denir? Sorular çoðaldýkça çoðaldý. Ýnsanoðlu nelerin tiryakisi olmuyor ki. Tiryaki olmadan olunmaz mý? Demek ki tutsaklýk isteði insanýn kendi içinde var galiba. Küçük çocuklar, cips ve küçük yoðurtlar, büyükler sigara vb içecekler. Neden bu kadar tutsaðý oluyoruz bazý þeylerin. Bizi kim baðlýyor bunlara. Takým tutarken hep ayný takýmý, her sabah çay içmeyi, kahve içmeyi neden bu kadar çok arzuluyoruz. Bir yazarýn ifadesiyle asrýn tapýnaklarý olan alýþveriþ merkezlerini neden ziyaret etmeden duramýyoruz. Bir þehrin, bir evin, bir sevgilinin, bir iþin patronun esiri olmadan yaþamak çok mu zor? Ya da tutsak olmazsan ne olur. O zaman da Namýk Kemal’in ifadesiyle “Ey özgürlük sen ne büyüleyicisin ki esaretten kurtulduk derken senin esirin olduk.”Yani özgür olalým derken özgürlüðün tutsaðý olduðumuzu anlatmýþ þair. Tutsaklýk ve esaret ne kadar birbirinden uzaksa o kadar da bir birine yakýn bir kelime galiba.
Her þeyiyle disiplinli bir arkadaþým vardý. Dakik çantasýnda ne ararsan var. Ýhtiyaç anýnda çantadan çýkarýr verirdi. Sohbet esnasýnda ben kurallarýmý kendim koyar ve uygularým. Kimseye tutsak olmam türünde anlatýrdý. Bizde gülerek seni kendi kurallarýn esir almýþ, baþkalarýna esir olmana gerek yok, senin saplantýlarýn var, onlarý bize kurallarým var diye yutturuyorsun, diye takýlýrdýk. Bazý tiryakiliklerde bir hinlik var gibi geliyor. Acaba bizim bilmediðimiz bir þeyleri, yediðimiz ya da içtiðimiz þeylere ekleyerek bizleri baðýmlý kýlýp ondan sonra hayat boyu bizden paramý kazanýlýyor. Yani bir içeceðe, ya da yiyeceðe abone olmak zorunda mý býrakýlýyoruz. Denetimler hepsinde tam mý? Eðer böyle bir ürün varsa neden kullanýlmasý uygun. Bir önlem alýnýyor mu? Böyle olursa yakýnda her þeyin tiryakisi olmaktan kendimizi alamayýz.
Tiryaki, tutkun, tutsak, esaret, kelimelerini yeniden sorgulamak lazýmdýr. Farkýnda olmadan yönlendiriliyor muyuz? En son hangi tiryakiliklerimiz var? Bizi kendine baðlayan en son þey nedir? Tamam, býrakmalýyým bu tutsaklýðý. Gerçi benim ne tutsaklýðým var ki? Yok, yok. Diye düþünürken elimdeki meþrubat tenekesini bitirdiðimi fark ettim.
Siz neyin tiryakisisiniz?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gavut ve Gölle

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yerköprü'den Taþkent'e
Nevbahar Oldu
Otuz Üç Yaþýna Kadar Neler Öðrendim
Sanal Dünyada Zamane Ýnsaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Baþkadýr Benim Kasabam Gezlevi [Öykü]
Topacýmýn Kabarasý Yok [Öykü]
Köylü Annelerin Günü [Öykü]
Dýþarda Sonbahar Ýçerde Bitmeyen Ýþler [Öykü]
18. Yüzyýlda Göksu Vadisindeki Köyler [Ýnceleme]


harun þeker kimdir?

edebiyatý severim

Etkilendiði Yazarlar:
A. Haþim


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © harun þeker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.