..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Salih Zeki Çavdaroðlu




5 Ocak 2011
Vefatýnýn 5o. Yýldönümünde Saygý Ýle Andýðýmýz Bir Devlet Adamý :  
TEVFÝK ÝLERÝ ( 1912- 31 Aralýk 1961 )

Salih Zeki Çavdaroðlu


DP dönemi Bakanlarýndan Tevfik Ýleri' nin siyasi hayatýna dair bir araþtýrma...


:BJAA:
Türk siyasi tarihinin önemli bir devlet adamý olan Tevfik Ýleri’ nin geçtiðimiz günlerde vefatýnýn 50. yýldönümü idi. Ne var ki bu büyük insan hak ettiði ilgiyi siyasi, akademik ve medya çevrelerinden maalesef göremedi.
Sýradan bir artist, manken ve sporcunun parmaðý kanadýðýnda, ya da herhangi bir yazarýn köpeðinin ölümü durumunda aðýtlar yakan ve bunu büyük bir abartý ile günlerce temcit pilavý gibi milletin önüne koyan gazete ve televizyonlarýn Tevfik Ýleri ismi ile herhangi bir tanýþýklýðýnýn olmadýðýný gördük.
Onun 31 Aralýk olan ölüm gününe denk düþen yýlbaþý akþamýnda, ekranlar yine vur patlasýn çal oynasýn anlayýþýyla milletin deðerleri, acýlarý, anýlarý konusunda büyük bir kayýtsýzlýk içinde incir çekirdeðini doldurmayacak nafile haber ve programlarla reyting yükseltme çabasý içindeydiler.
Bu konuda bir tek yazýya rastladým. O da sayýn Mustafa Erdoðan’ ýn Zaman Gazetesinin 2 Ocak 2011 günlü sayýsýnda “ Bir memleket Sevdâlýsý: Tevfik Ýleri “ baþlýklý , son derecede dramatik ve duygu yüklü makalesi idi.
Oysa Ýleri, 27 Mayýs Darbesi’ nin bedelini en aðýr þekilde ödeyen isimlerden biridir. Darbe olduðunda T.C. Hükümeti’ nin Bayýndýrlýk Bakaný’ dýr.
Öðrenimini 1933 yýlýnda ÝTÜ Yüksek Mühendislik Okulu'n dan mezun olmakla bitirir. Öðrencilik yýllarýnda Milli Türk Talebe Birliði (MTTB) baþkanlýðýný yapar.
Erzurum'da Karayollarý mühendisliði, Çanakkale ve Samsun'da Bayýndýrlýk Müdürlüðü ve Samsun Karayollarý 7. Bölge Müdürlüðü görevlerinde bulunur. 1950 seçimlerinde Demokrat Parti milletvekili olarak TBMM'ye girer.
Milletvekili olmasý ile TBMM baþkanvekilliði görevine getirilir ve kýsa bir süre sonra Bakan olarak hizmetine devam eder. Sýrasýyla Ulaþtýrma, Milli Eðitim, Devlet Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýlýðý , Bayýndýrlýk Bakanlýðý yapar.
Bakanlýk görevi sýrasýnda, 27 senelik tek parti döneminin devrim anlayýþý gereðince dýþlanan, yok sayýlan, Din derslerini, velilerin tercihleri içinde, ilkokul müfredat programlarýna yerleþtirir. 1930 yýlýnda kapatýlan Ýmam Hatip Liseleri'nin yeniden açýlmasýný saðlar. Ýstanbul'da ilk Yüksek Ýslam Enstitüsü kurar. Atatürk Üniversitesi ve ODTÜ’ nün kuruluþlarýnda önemli bir yer tutar.
Birinci Boðaz Köprüsü projesi, “ o “ nun bakanlýðý döneminde hazýrlanýr. Hatta, köprünün Haziran 1960’ da ihalesi yapýlacakken, 27 Mayýs darbesi ile gerçekleþmesi imkansýz bir hale gelir. Bu tarihten sonra Türkiye Projenin uygulanabilmesi için 10 yýl dahabekleyecektir.
Tevfik Ýleri’ nin kiþiliðini bir de 27 Mayýs darbesinden sonra MTTB Baþkanlýðý yapan , daha sonra da Erzurum Milletvekili olan Rasim Cinisli’ den dinleyelim :
“…Sayýn Cinisli Ýleriyi anlatýrken " Kulluk idrakinde bir mümin. Tefekkür edebilen büyük bir ruh." dedi.
Rasim aðabey iki tür aydýn tipi ortaya koydu. Ýlmiyle gençleri aydýnlatan hocalar, Anadolu’ dan Ýstanbul' a tahsil için gelenlere paylaþarak hayatý öðreten aðabeyler. Adnan Ötüken bir aðabeydi. Ali Fuat Baþgil Hoca bir hocaydý.
Merhum Ýleri eðitimden ahlaký kastetmiþti. Bunun için Milli eðitim Þuralarý gibi iki kez "Ahlak Þurasý" toplamýþtý.



Pek çok hatýra. Yassýadada yasal bir suç bulunamýyor. Karar açýklanýrken namaza duruyor. Arkadaþlarý ikaz ediyor.

-" Allah'ýn bana verdiði emaneti on yýl taþýdým. Þimdi o emaneti benden aldýlar. Þükür secdesi ediyorum." Diye cevap veriyor…” 1
Tevfik Ýleri DP’ nin 10 yýllýk iktidarýnda gerek hükümet içinde bir bakan olarak, gerekse þahsi meziyetleri, bilgi ve kültür birikimi ile devrin Baþbakaný Adnan Menderes’ in en yakýnýnda olan birkaç kiþiden biridir. Siyaset öncesinde, özellikle BÜYÜK DOÐU yazar kadrosu içinde oluþunun verdiði misyon ile Baþbakan ile Necip Fâzýl yakýnlaþmasýnda önemli bir iþlevi olmuþtur.
Oðlu Cahit Ýleri’ nin anlattýðý bir anekdota göre :
Ýhtilal sabahý tutuklanarak Harp Okulu'nda bir koðuþta gözaltýna alýnan Bakanlarýn endiþeyle bundan sonra neler olacaðý konusunda tartýþtýklarýný, bu sýrada koðuþtan bir horultu sesi duyduklarýný, bu sesin uyumakta olan Ýleri'den geldiðini anlarlar. Kendisini hemen uyandýrýp, hepimiz can derdinde olduðu bir durumda nasýl olup da bu kadar rahat uyuyabildiðini sorduklarýnda, aldýklarý cevap þu olur :
-Tam 10 yýldýr omuzlarýmdaki aðýr yükler sebebiyle bir gece bile rahat uyuyamamýþtým. Þimdi artýk o yük omuzumda deðil. Býrakýn da þöyle rahat bir uyku çekeyim.
Yine Oðlu’ nun ifadelerine göre Yassýada duruþmalarýnda :
`Babam hep `Allah`ým müdafaamý yapana kadar ölmeyeyim. Bizi isterlerse idam etsinler, ama þerefimi koruyayým` diye dua etti. Allah, bu duasýný kabul etti.` derken Tevfik Ýleri’ nin þeref ve haysiyeti konusunda ne kadar tavizsiz bir kiþilik taþýdýðýný anlatýyordu.
Bu gerçekten bir samimiyet ve Allah’ a olan büyük bir tevekkülün ifadesidir.
Allah’ a olan inancý o kadar büyüktür ki, bunu Yassýda’ da yaþayacaðý zâlimane tavýrlar karþýsýnda da asla kaybetmeyecektir :
“…Arkadaþý Atýf Benderlioðlu anlatýr. Tevfik Ýleri Yassýada' da hapistedir. Namazýný orada da býrakmayan Ýleri, seccadesindeyken, içeriye bir subay girer ve "O bilmem ne çocuðu Tevfik Ýleri nerde?" diye baðýrýr. Namaz kýlmakta olduðunu söylerler. Subay onu namaz kýlarken görünce tekmelemeye baþlar. Ýleri istifini bozmaz. Tekmeler altýnda secdeye gider, rükua varýr, selamýný verir, duasýný tamamlar. Subay attýðý tekmelere zerre kadar kýymet vermeyen bu mümin karþýsýnda çýlgýna dönmüþtür. 'Be adam', der, 'bela mýsýn, nesin? Seni öldüreceðim, bir þey söyle!' Merhum Ýleri aðýr aðýr baþýný çevirir subaya ve 'Asýl bela, belayý gönderenden gafil olmaktýr' der. Olayý aktaran Agâh Oktay Güner'in dediði gibi "velayet makamýnda" söylenebilecek bir sözdür bu…” 2
Darbe ile baþlayan bu ve benzeri iþkencelerin ardý arkasý kesilmez. Kýzý Cahide Ýleri o günleri þöyle anlatýr :
“…19 yaþýnda iken Sýhhiye'deki evlerinde tank sesleriyle uyandýðý darbe gününü hiç unutmamýþ. Babasý, Harbiye'ye götürüldükten sonra evin kapýsýna nöbetçi asker dikilmiþ. Yakýnlarýnýn getirdiði erzaklarý bile süngülerin gölgesinde teslim almýþlar. Babasýnýn Yassýada'ya naklini ise þöyle anlatýyor: "Uçakta elleri kelepçeli olduðu halde, yerde seyahat etti. Tekme atýldýðýný, uçaktan yuvarlayarak indirdiklerini biliyoruz. Maddi ve manevi iþkence yaptýlar. Gözü, aldýðý darbeler sonucu morarmýþtý…” 3
Cahide Haným sözlerinin devamýnda, Darbe yönetiminin, mektuplarý 50 kelime ile sýnýrladýðýný, buna raðmen babasýna gönderdikleri birçok mektubun da zaten babasýna ulaþtýrýlmadýðýný sonradan öðrendiðini söyler. Hatta, mektuplarda kullandýklarý sevgi ifadelerinin üzerine kalemle çizik atýldýðýný, bazý mektuplarýn yýrtýldýðýndan söz eder.
Böylesine acýmasýz yargýlama þartlarý altýnda babasýnýn kýsa bir süre içinde 15 kilo verdiðini söyleyen Cahide Haným, babasýný ziyarete gittiðinde kendisini tanýyamadýðýndan söz eder ve bunun sonucunda babasýný ölüm yolculuðuna doðru hýzla sürüklediðini anlatýr.
Oysa Tevfik Ýleri, hýzla zayýflamaya baþlayýnca kuþkulanýr ve revir doktorlarýna tedavi için gittiðinde, doktorlarýn, her defasýnda `Bir þeyin yok, nazlanma!` diye kendisini azarladýklarýndan söz eder.
Ne acýdýr ki Askerî yönetim, eþi Vasfiye Haným ve çocuklarýna, Ýleri’ yi Yassýada`daki günleri boyunca sadece 20 dakika görebilmelerine izin verilmiþtir.
Tevfik Ýleri, Yassýada’ da tuttuðu günlüklerinde cezaevindeki son günlerine doðru sürekli ateþlendiðine deðinir. Yassýada’ da kurulan, Türk Hukuk tarihinde kara bir utanç lekesi olan göstermelik Darbe Mahkemesi karþýsýnda duruþunu cesurca sergiler ve savunmasýný þöyle bitirir :
"… Baþsavcý baþýmýzla oynamaktan hoþlanýyor. Varsýn oynasýn. Onun peþinde deðiliz ama, þeref ve namusumuzla oynamasýna asla müsaade etmeyeceðiz. Son nefesimizde dahi namuslu olduðumuzu iddia edeceðiz ve ispat edeceðiz…
Ölüm belki de kurtuluþtur. Memleketin huzuru benim ölümüme ve hapishanelerde çürümeme baðlýysa kararýnýzý böyle verin. Memleketimin hayrý için buna da razýyým." sözleriyle bitirir.
Mahkeme idamýna karar verir, daha sonra cezasý MBK’ nce ömür boyu hapse çevrilir. Hüküm kesinleþtikten sonra Kayseri cezaevine gönderilir. Burada bir ay kaldýktan sonra aðýrlaþýnca önce Kayseri Devlet Hastanesi`ne, daha sonra Ankara Hastanesi’ ne sevk edilir.
Vasfiye Haným, Hastane Baþhekimi’ nin izniyle vefatýna kadar hep eþinin yanýnda refakatçi olarak kalýr. Bu dönemlerde Tevfik Bey eþine sürekli olarak “Arkadaþlarým hücrede ben ise hastane yataðýnda da olsam burada rahat içindeyim. Onlar o halde iken burada olmak olmuyor. Ýnþallah iyi olurum da hücreme dönerim.” diyecek kadar da hakperest ve vefâlýdýr.
Ýki ay tedavi gördükten sonra. , 31 Aralýk 1961 günü, silahlarýn gölgesindeki hasta yataðýnda çocuklarý ve eþiyle son kez buluþur ve hakkýn rahmetine kavuþur. Baþbakaný Menderes ve iki Bakan arkadaþý Zorlu ile Polatkan’ ýn 3 ay önce idam sehbasýnda katettikleri þehadet mertebesine, Tevfik Ýleri de zulüm ve iþkence sonucunda hastanedeki çileli geceler geçirdiði yataðýnda eriþmiþtir inþaallah…
Bugün Tevfik Ýleri’nin adý , baþta kadirþinas Rize olmak üzere Türkiye’ nin çeþitli þehirlerinin okullarýnda ve caddelerinde yaþatýlýyor .
Kabri nûr; mekâný cennet olsun…

D Ý P N O T L A R :
1 Ahmet FÝDAN, “ Rasim Cinisli’ nin Dilinden Tevfik Ýleri “www.tyb.org.tr
2 Mustafa ARMAÐAN, “Bir Memleket Sevdâlýsý : Tevfik Ýleri “, Zaman Gazetesi, 2 Ocak 2011
3 Buðra Kardan, “ Darbeciler Mektuplardaki Sevgi Ýfadelerini Bile Sansürledi “, Zaman Gazetesi, 2 Mayýs 2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Büyük Türkiye' Sevdalýsý Bir Yiðit : Dündar Taþer
Devlet Kuran Bir Kurum Olarak Birinci Meclis ve Ýçindeki Demokrat Muhalif Bir Milletvekili
"" Elit "" Ler Cumhuriyeti

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.