..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Öner KARADAÐ




1 Ocak 2011
Tarih Bize Ne Anlatýyor 9  
Öner KARADAÐ
körfez gazetesinde çýkan köþe yazýlarýndan


:AGCA:
TARÝH BÝZE NE ANLATIYOR ?
Merhaba sevgili okurlar. Bugün 2010 yýlý bitiyor. Acaba güzel ülkemin sýkýntýlarý da bitecek 2011 farklý bir yýl olacak mý merak ediyorum. Hem yýlbaþýnýn tarihi kökenini yazacaðýz hem de biten yýl ülkeden neler götürmüþ gelen yýl neler vaat ediyor incelemeye çalýþacaðýz. Yýlbaþýný köken olarak incelersek :
Noel kelimesinin kökeni Latince natalis (doðum) kelimesidir.
Bir diðer iddiaya göre Noel kelimesi, Galya dilinde (Keltçe) yeni anlamýna gelen “noio” ile güneþ manasýna gelen “hel”in birleþmesiyle oluþmuþtur ve “yeni güneþ” anlamýna gelmektedir. Noel kelimesi o devrin putperest toplumunda yeni yýlýn baþlangýcýnda yapýlan þenliklere ad olmuþtur. Ayrýca Roma Ýmparatorluðu döneminde halk, mutlu bir olayý karþýlamak ve kutlamak için, duygularýný “noel, noel” diye baðýrarak dile getirirdi.
Noel kelimesinin kökeni ile ilgili bir diðer açýklama ise Fransýzca “haber” anlamýndaki “nouvelle” kelimesinden geldiðidir. Noel ayrýca Almanca'da “kutsal gece” anlamýndadýr.
Günümüzde baþta Ýngilizce konuþan coðrafya olmak üzere bazý batýlý ülkelerde Noel anlamýnda kullanýlan Christmas ve benzeri diðer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve Latince miss (yollanmýþ, gönderilmiþ) kelimelerinin birleþmesinden oluþmuþtur. "Yollanmýþ, gönderilmiþ" kelimelerinin, Ýsa'nýn Son Akþam Yemeði'ndeki son sözlerini sembolize ediyor olabileceði düþünülmektedir.

Noel, Hristiyanlýk'ta Ýsa'nýn doðum günü olarak kutlanýlýr. Ýsa (d. M.Ö. 8-2 - ö. M.S. 29-36), Hristiyanlýk'taki temel figürdür. Ýslamiyet'e göre peygamberdir. Doðum ve ölüm tarihleri ile ilgili olarak kimi tarihçiler ve araþtýrmacýlar farklý görüþler belirtirler. Hristiyanlýk'ta Nasýra'lý Ýsa olarak da bilinir. Hristiyan kaynaklarýnda ve yer yer Kur'an'da Ýsa Mesiho larak anýlýr.
Ýsa, Roma Ýmparatorluðu'nun Yahudiye eyaletinde kendisi de bir Yahudi olan Meryem'den dünyaya gelmiþtir. Hristiyanlýk'ta ve Ýslamiyet'te tanrý tarafýndan babasýz doðduðuna inanýlýr. Soyu, üvey babasý Yusuf'a göre tayin edilir. Buna göre soyu Davud peygambere dayanýr.
Ýsa, Hristiyanlýk'ta tanrýnýn oðlu ve kendisidir. Ýnsan doðasý ve tanrý doðasý karýþmazlar ve ayrýlmazlar. Ýsa’nýn doðumu, Hristiyan inancýnda tanrýnýn yeryüzünde göründüðü gün anlamýna gelmesi sebebiyle çok önemli bir gündür.
Ýsa'ýn doðumundan Kitab-ý Mukaddes'te yalnýzca Luka ve Matta Ýncil'lerinde bahsedilir. Bazý iddialara göre Ýsa kýþ mevsiminde doðmamýþtýr. Luka Ýncili'ne göre Ýsa’nýn doðduðu zaman çobanlar çayýrlarda sürülerini otlatmakta idiler. Eski Ahit, kýþ mevsiminin, çobanlarýn açýk havada barýnamayacak kadar yaðýþlý olduðunu söylemektedir. Bununla birlikte Hristiyanlýk'ta Eski Ahit olarak anýlan Tanah, Ýsa'nýn doðumundan önceki yaklaþýk 12 yüzyýllýk süreçte Yahudi din adamlarý, din büyükleri ve alimleri tarafýndan yazýlmýþtýr.
Bazý kaynaklara göre Vaftizci Yahya Yahudi Fýsýh (mayasýz ekmek) bayramýnda yani 15 Nisan’da doðmuþtur ve Vaftizci Yahya'dan altý ay sonra doðan Ýsa'nýn Ekim ayý içinde doðmuþ olmasý gerekir.

Roma Ýmparatorluðu'nun Hristiyanlýðý kabul etmesi
Roma Ýmparatorluðu, Roma Ýmparatoru Büyük Konstantin’in M.S. 313 yýlýnda Hristiyanlýðý kabul etmesinden önce putperestdi.
Roma Ýmparatorluðu'nda 25 Aralýk, güneþ tanrýsýnýn doðum günü olarak kabul ediliyordu. Bazý kaynaklar Ýsa’nýn doðum günü olarak 25 Aralýk'ýn seçilmesinin, 3. yüzyýl baþlarýnda Ýsa’nýn ölüm tarihinin 25 Mart olarak tahmin edilmesiyle baðlantýlý olduðunu rivayet etmektedirler.
Roma Ýmparatorluðu'nda Ýsa'ýn doðumu anýsýna kutlanan bayramlarla ilgili en eski tarih olarak, 325 ve 336 tarihleri söz konusu edilmektedir. Buna göre Noel bayramý Ýmparator Büyük Konstantin'in saltanatýnýn sonundan itibaren kutlanmaya baþlanmýþtýr. M.S. 354 yýlýnda Papa Liberius, 24 Aralýk'ý 25 Aralýk'a baðlayan geceyi Ýsa'nýn doðum günü yýldönümü olarak ilan etmiþtir. Aralarýnda Ermeniler'in de olduðu Doðu Hristiyanlarý ise 6 Ocak tarihini üçüncü yüzyýldan itibaren Ýsa'nýn doðumu olarak kutlamaya baþlamýþtýr.
Noel Baba
Noel Baba (Santa Claus), özellikle Hristiyan dünyasýnda Noel kutlamalarýnýn en önemli figürlerinden biridir.
Hristiyan inanýþýna göre; M.S. 4. yüzyýlda Anadolu'da Myra (bugünkü Demre-Antalya) yöresinde yaþamýþ olan Nikolaos adýndaki Hristiyan azizi, Roma Ýmparatoru Büyük Konstantin'in rüyasýna girdi ve idama mahkum edilen 3 subayý kurtardý. Bu olaydan sonra ünü gittikçe yayýlan Nikolaos, zamanla Rusya ve Yunanistan gibi ülkelerin hayýr kurumlarýnýn, loncalarýn, çocuklarýn, denizcilerin ve bazý þehirlerin koruyucu azizi olarak benimsendi. Çocuklara özel armaðanlar getirdiðine inanýlan ve Noel Baba olarak anýlmaya baþlanýlan Nikolaos efsanevi bir kiþiliðe büründü.
Nikolaos'un Noel Baba haline sokulmasý ilk önce Almanya'da görüldü. Bu efsanevi gelenek zamanla Protestan kiliselerin çoðunlukta olduðu Avrupa ülkelerinde yayýldý. Sonra ABD'nin New York þehrine gelip yerleþen Hollanda'lý Protestanlarýn Nikolaos'u iyilik sever bir kimse olarak anmalarý da çok sevilmesine yol açtý. Ayrýca ABD ve Ýngiltere'de kutlanan çocuk bayramlarýnda da yer verilmeye baþlandý. Geleneksel aile ve çocuk bayramý olarak kutlanan Noel yortusunun koruyucusu olarak kabul edildi.
Noel Baba'nýn þiþman, neþeli, kýrmýzý ve beyaz piskoposluk giysileri içindeki tasvirleri Amerikalýlar tarafýndan gündeme getirildi. Noel Baba olarak bilinen Nikolaos'un bazen yalnýz, bazen yardýmcýsýyla ata binerek, bazen de sekiz Ren geyiðinin çektiði arabasýyla evlerin damlarýnda dolaþtýðý efsanesi yaygýnlaþtý.
Ýnanýþa göre sýrtýnda içi hediye dolu bir heybeyle dolaþan Noel Baba evlere bacadan girer ve armaðanlarýný uslu çocuklarýn ayakkabýlarýnýn ya da þöminede asýlý çoraplarýnýn içine koyar. Noel Baba, "yaþayan" bir folklorik olaydýr.
2010’ a son söz ;
ne yazýyoruz sonsöz olarak sana biten yýl, Parti baþkaný ne derse el kaldýran milletin vekili olamamýþlarý mý, Manisa’da öðrencilerini tehdit eden rektörcüklerimi, yumurta atan çocuktan þikayetçi olan ama teröristi davul zurnayla karþýlayanlarýmý, dayak yiyen öðrencinin kimden hamile kaldýðýnýn peþine düþen Bülent ARINÇ gibi siyasilerimi, milletimin deðil de partilerin valisi olanlarýmý, deniz feneri yolsuzluðu belgeli iken araþtýrmayýp ta hala uydurma bir ergenekon davasýyla aydýnlara ve ordumuza saldýranlarýmý,açýlým masalý ve demokrasi yalanlarýyla halký bölünme noktasýna getirenlerimi,Yahudi Soros’tan para alýp “Taraf” tutanlarýmý, özgürlüðü sadece Türban zannedip baþka her hakkýn çiðnenmesini reva görenlerimi, halkýn þans oyunlarýna artan tutkusunu mu, gençliðin facebook, Twitter, Msn gibi sosyal paylaþým sitelerine baðýmlýlýðýný mý, halkýn büyük çoðunluðunun açlýk ve yoksulluk sýnýrý altýnda oluþunu mu, baþlarýn ayak ayaklarýn baþ olmasýný mý, Erbakan’ýn siyasete dönüþünü ve Çiller’in göz kýrpýþýný mý,dizilerin hayatýmýzý esir alýþýný mý,her geçen an ABD’nin biraz daha boyunduruðuna giriþimizi mi, yeni Osmanlý tuzaðýyla Cumhuriyetimizin deðerlerinin örselenmeye çalýþýldýðýný mý, belediye kaynaklarýnýn seçim kazanmak için tüketilmesini mi, AB kapýlarýna düþtük diye havai fiþekler patlatan AKP’nin hala kapýda bekletiliþini mi, o kadar çok ki neleri yazayým son söz bitsin þu 2010.
2011’E ÖNSÖZ :
Herkes kendi hayalindeki ülkeyi yazsýn ben önsöz yazmayacaðým bu yýl. Herkese mutlu yýllar dilerim. Saygýlarýmla!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih Bize Ne Anlatýyor 7
Tarih Bize Anlatýyor 10

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih Bize Anlatýyor 17
Tarih Bize Ne Anlatýyor 8

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Maça Kýzý [Þiir]
Seven Bir Erkek Bir Ülke Gibidir [Þiir]
Deniz Mahirdir Kýyýya Ulaþmakta [Þiir]
Zeytin Karasý [Þiir]
Bu Bahçe Çiðnenmiþtir Artýk [Þiir]
Kendi Beynindeki Teröre Yeniksin [Þiir]
Ay Karanlýk Geceyi Iþýtmýyorsa Sende Unutmuþsundur [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Bu Hasat Bizimdi Bu Sene [Þiir]
Bu Saatte Telefonu Kim Açarsa Kýymetli Olur [Þiir]


Öner KARADAÐ kimdir?

ben tanýnmamýþ bir neslin oðluyum ve tanýnmadýðýmýzdan memnunum. anlatacaðýz kendimizi ama önce hazýr olmasý lazým anadolunun


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Öner KARADAÐ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.