..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Hilâl Erboyacý




1 Ocak 2011
Söylemler ve Eylemler - 1 -  
Söylemler ve Eylemler - 1 -

Hilâl Erboyacý


Sayýn HÜSMÜLLÜ, yine ayný yazýsýnýn 27. Bölümünde ‘-Haksýzlýklarýn artmasý cesur insan sayýsýnýn azaldýðýný gösterir. ‘diyor…Sizce yeterince haksýzlýklar artmadý mý?!....


:BAEA:


Uzun süredir deðerli felsefe öðretmeni ve yazar Sayýn Ömer Faruk Hüsmüllü’nün Edebiyat defteri ve Ýzedebiyattaki ‘ Oruç Baba’dan Aforizmalar’ yazý dizisini merakla takip etmekteyim. – Bu arada tüm dostlara öneririm – Öyle cümleler var ki ‘evet’ diyorsunuz,’ iþte bu!’. Hepsi için sayfalarca yazý yazýlabilir, hepsi için ayrý bir tartýþma konusu açýlabilir. Ancak beni her okuduðumda düþündüren bu sözlerin bize ne kadar çarpýcý gelirse gelsin yaþamýmýzda ne kadar uygulayabildiðimiz ya da uygulayabileceðimiz. Mangalda kül býrakmayan nice insanlar tanýdým. Tanýdýktan sonra söylemleriyle eylemleri arasýnda uçurumlar olan. Hatta tamamen çeliþen…

Yazacaðým her þeyden Sayýn HÜSMÜLLÜ’yü tenzih ederim. Beyefendiliðiyle, nezaketiyle, saygýnlýðýyla her zaman bana ýþýk tutmuþ, bu yazýyý yazmamda en büyük katkýyý saðlamýþ deðerli bir isimdir kendisi. Ben sadece deðerli yazýlarýnýn rüzgarýyla ivme kazandým ve düþüncelerimi kaðýda dökme kararý aldým.

Bu vesileyle ne zamandýr þöyle eteðimdeki taþlarý dökeyim rahatlayayým derim de bir türlü fýrsat bulamam dünya telaþesinden. Bugün yazmaya kararlýyým. Uzun süredir insanlar arasý iletiþimde zor olanýn ne olduðunu ya da neler olduðunu düþünür dururdum. Birbirimizden þikayet edip dururken aslýnda þikayet ettiðimiz pek çok konunun temelinde yatan acý gerçeðin bencilliðimiz, hýrslarýmýz ve psikolojik dengemizdeki sarsýlmalar olabileceði ihtimalinden söz etsem: ‘ Bu muydu günlerce düþünüp sonuca vardýðýn tespit? ’ deyip beni ya da yazacaklarýmý hafife almanýzý anlayabilirim. Elbette sorunun kaynaðýnda hepimizin çok iyi bildiði böyle sýradan görünmesine raðmen aslýnda tüm yaþantýmýzý etkileyen nedenler de var.

Ben baþka bir konudan söz edeceðim. Baþlýktan da anlayacaðýnýz üzere ‘Söylemler ve Eylemlerden’….Bir insaný tanýmanýn ilk koþulu o insanla diyalog kurabilmektir. Öyle ya atalarýmýz bile :’ Hayvanlar koklaþa koklaþa , insanlar konuþa konuþa’ demiþler. Hatta ‘Kadý anlatýlana göre fetva verir’ gibi insanlarýn söylemlerinin önemli olduðunu vurgulayan ne güzel veciz sözler býrakmýþlar bize.

Böyle deðil iþte. Söylemler yanýltýyor insaný. Eylemlerse incitiyor. Bakýyorsunuz karþýnýzdaki insan sayfalar dolusu yazý yazmýþ, ‘Aman ne kadar bilgili!’ diyorsunuz, öyle felsefi laflar etmiþ, öyle didaktik inciler döktürmüþ ki ‘ Vay, ne kültürlü bir insan!’ diyor, mesafeleri daraltýyor, tüm iyi niyetinizle sarýlýyorsunuz. Bu kez atalarýn kulaklarýný çýnlatýyor: ‘Doðruymuþ, bir insaný tanýmak için ya ayný sofraya oturacaksýn; ya ayný evde kalacaksýn; ya da alýþ-veriþ yapacaksýn demeleri…’ diyiveriyorsunuz.

Sayýn Hüsmüllü: ‘Oruç Baba’dan Aforizmalar’ adlý yazýsýnýn 21. Bölümünde:’- Söylemediklerimi de anlayacak bir dost arýyorum.’ diyor. Bakarsýnýz bu yazdýklarým Sayýn Hüsmüllü’nün belki de söyleyemediklerini anlamama sebep olur:)) Elbette þaka yapýyorum hatta yazdýklarýmý biraz yumuþatmaya çalýþýyorum; ama üzülüyorum. Üzülüyorum, Ýnsanlarýn hasisliklerine, bencilliklerine. Üzülüyorum, iki yüzlülüklerine. Üzülüyorum, haklarýnda pek çok dedikodu yapýp sonra da sütten çýkmýþ ak kaþýk gibi yüzlerine gülen riyakarlýklarýna. Üzülüyorum, Ellerine geçen küçücük fýrsatlarý insanlar üzerinde baskýya dönüþtüren, -söylemlerine kendileri bile inanmadan- insanlara egemen olmak için rant arayan davranýþlarýna.

Septik olmaktan nefret ederim. Her þeyi yaþayarak öðrenmek isteyenlerdenim. Sözüm þüphe duyduðum, hissettiðim, yazýlarýndan sonuca vardýðým- ki bunu hiçbir zaman yapmam- insanlar için deðil elbette. Bire bir tanýdýðým, þahit olduðum, hayretler içinde kaldýðým, demagojinin ustalarý içindir. Sayýn Hüsmüllü’den öðrenmiþtim pragmatik bir çaðda olduðumuzu. Yani faydacýlýðýn ve çýkarcýlýðýn egemen olduðu çað… Bunu çoðu zaman arkadaþlarýmla yaptýðým sohbetlerde neo-liberalizmin ‘ Haklý olmak için her þey mübahtýr .’ anlayýþýyla da açýklamaya çalýþýrdým içim yanarak. O zaman ne? Býrakalým etik ve ahlaki olan þeyleri!.. Sayýn Hüsmüllü’nün söylemleri ve eylemleri uçuþsun gitsin. Alkýþlayalým, övgüler dizelim sonra da bir þey olmamýþ gibi ‘adam sen de!’ deyip bildiðimizi mi okuyalým?

Sayýn HÜSMÜLLÜ, yine ayný yazýsýnýn 27. Bölümünde ‘-Haksýzlýklarýn artmasý cesur insan sayýsýnýn azaldýðýný gösterir. ‘diyor…Sizce yeterince haksýzlýklar artmadý mý?!....


Devam edecek….

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Hilâl Erboyacý / , Türkiye
1 Ocak 2011
Sayýn HÜSMÜLLÜ, öncelikle teþekkürler ediyorum deðerli yorumunuz için. Hassasiyet noktasýnda idealist ve doðrulardan yana eylem gerçekleþtirme çabasýnda olan onun için de çoðu zaman yazarken eli titreyen bir insan olduðum doðru. Çabasýnda olan sözcüklerini ýsrarla kullandým. Çünkü hepimiz hatalarýmýzla sevaplarýmýzla sonuçta insanýz.Ancak en azýndan çabasýnda olmak gerekmiyor mu? O zaman yaþamanýn ya da yazmanýn anlamý anlamý ne? Ben Aforizmalar üzerine yazmaya devam edeceðim.Kýzdýðýnýz herhangi bir þey olursa lütfen uyarýn hemen silerim. Hiçbir zaman yazýlarýnýza ve emeðinize zarar vermek istemem. Biliyorum birileri alýnýrsa diye düþünebilirsiniz. Elbette yarasý olan gocunur ;ancak bu tür özelliklerini belirlediðim kimseyi yakýnýmda barýndýrmam ve kolay unuturum -siz daha iyi bilirsiniz bir nevi savunma mekanizmasý-.Benim yazým genele hitap eden özel isimlerle ilgisi olmayan bir yazý. Çok saðolun verdiðiniz rüzgar için. En ari saygý ve selamlarýmý gönderiyorum.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
1 Ocak 2011
Hilal hanýmefendi, öncelikle kutlarým bu güzel yazýnýz için. Çok hassas bir ruhsal yapýya sahip olduðunuz kesin. Olaylar ister istemez sizi fazla etkiliyor. Ama lütfen saðlýk ve mutluluðunuz için bu etkilenmeyi en aza indirin. Dünyayý dilediðimiz gibi kuramayýþýmýzýn sýkuntýlarýný daha çok yaþayacaðýz. Umduðumuz gibi dost bulamayacaðýz belki, ya da dost sandýklarýmýzýn ihanetine uðrayacaðýz. Hak, hukuk, adalet, insanlýk diye nutuk atanlarýn en büyük haksýzlýklarý yaptýklarýna tanýk olacaðýz belki de... Paylaþým için teþekkürler. Ayrýca beni mahcup ettiðinizi de söylemeden geçemeyeceðim. Selam ve saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sakýnan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Söylemler ve Eylemler - 5 -
Söylemler ve Eylemler - 4 -
Söylemler ve Eylemler - 2 -
Söylemler ve Eylemler - 3 -
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Trafik Karmaþasý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.