..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Anýl YÜCEL




31 Aralýk 2010
Afrika Açlýktan Kýrýlýrken...  
Anýl YÜCEL
Hayatýnýz boyunca hiç aç kaldýnýz mý? Öyle bir kaç saatliðine açlýktan bahsetmiyorum… Þöyle 24 saat boyunca aç kalýp da kurt gibi acýktýðýnýz ve bulduðunuz her þeyi yiyebilecek kadar iþtahlý olduðunuzu düþünün...


:BAII:
Hayatýnýz boyunca hiç aç kaldýnýz mý? Öyle bir kaç saatliðine açlýktan bahsetmiyorum… Þöyle 24 saat boyunca aç kalýp da kurt gibi acýktýðýnýz ve bulduðunuz her þeyi yiyebilecek kadar iþtahlý olduðunuzu düþünün.Bu açlýðýn vermiþ olduðu hisle sokakta bulabileceðiniz çöpleri karýþtýrdýðýnýzý da…

Dýþarýda çöplerden bulabileceðiniz o bayat, üzeri yeþillenmiþ ve kupkuru ekmeði bile hiç bir tiksinme belirtisi göstermeden ve hiç yüzünüzü buruþturmadan yiyecek kadar aç olduðunuzu hesaplayýn ama bunu bile bulamýyorsunuz, yiyecek hiç bir þey yok… Ýþte Afrika’da açlýk böylesine bir his.

Dünya’nýn pek çok bölgesinde yemek bolluðundan kaynaklanan obezite’yle savaþ verilirken, insanlar sürekli diyetlerle zayýflamaya çalýþýrken öte yandan Dünya’nýn öbür tarafýnda Afrika’da yaklaþýk 14 milyon kiþi açlýktan ölme tehlikesiyle yüz yüze…

Uzun yýllardýr süregelen ve devam eden bu sýkýntý, gerek iç savaþlar, gerek kuraklýk, gerekse en temel ihtiyaçlarýn giderilememesi, baþta AÝDS, Ebola gibi bin türlü bulaþýcý hastalýk ve diðer dünya nüfusunun konuyla ilgili yaklaþýmlarýnýn çözümde yeterli olmamasý ya da olamamasýndan dolayý aþýlamýyor.

Afrika tarihini incelediðimizde insanlýk dramýnýn en büyük zulümlerinden birine þahit oluyoruz. Açlýktan ölen insanlarý, toplu mezarlarý, salgýn hastalýklarý ve sömürgeciliðin en aðýr boyutlarýný görmek mümkündür. Sömürgeci güçlerin bir zamanlar Afrika insanýný gemilere doldurup, köle ticareti için çýktýðý yollarda Avrupa’ya ve Amerika’ya taþýdýðý dönemlerde, Batýnýn insanlýk tarihinin en karanlýk ve en vahþi dönemlerini yaþatan anlayýþlarý bugünde özgürlük ve insan haklarý konusunda her ne kadar nutuklar atsa da günümüzde Afrika’nýn içinde bulunduðu zorlu koþullarýn en önemli suçlularý olarak en ufak bir deðiþiklik belirtisi dahi yoktur.
Afrika halký çaðdaþlarýndan çok farklý bir hayat sürdürmektedir, yýllarca ezilmiþ, sömürülmüþ ve doðanýn en sert koþullarýna maruz býrakýlmýþtýr. Bütün bunlar kapitalizmin acýmasýz sonuçlarýndan biridir. Batý her ne kadar bunlara yapay çözümler sunsa da ve insanlarýn gözünü boyamaya kalksa da izlediði politikalar Afrika’daki açlýðýn ve kýtlýðýn her anlamda en önemli sebebidir.

Batý bugün bile bahsettiði özgürlük ve demokrasi anlayýþýyla Afrika’daki açlýðý da kendi lehine, kendi çýkarlarý doðrultusundan yürütebilmek için önemli bir propaganda malzemesi olarak seçmiþtir.

Bu dünya’nýn kanayan bir yarasý ve büyük bir ayýbýdýr. Bu yüzden insan olarak onlara her bakýmdan sorumluyuz.

Anýl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ne yazýk ki..
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
2 Ocak 2011
Çok doðru yazmýþsýnýz. O insanlarý kurtarmadýkça dünyadan bi b..k olacaðýna inanmýyorum. Bir zincir en zayýf halkasý kadar güçlüdür. Saygýlar, Sayýn Anýl Yücel.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Engelleri Yok Edelim!
Ötekileþtirme, Ötekileþtiriciler ve Ötekileþenler...
Osmanlý Tarihinde Mehteran
Atatürk Döneminde Türkiye
Çaðdaþlýk ve Engelli Olmak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'e Özlem... [Deneme]
Çöplükte Geçen Bir Rüya... [Deneme]
Kurnazlýk ve Zeka [Deneme]
Dünya'yý Deðiþtirmek Ýstermisiniz? [Deneme]
Dokunma Keyfine Ýþsizliðin... [Deneme]
Bir Moðol Hakaný Cengiz Han! [Ýnceleme]
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaþý [Ýnceleme]
Tolstoy'un Edebiyatý... [Ýnceleme]
Türkçe'nin Yozlaþtýrýlmasý! [Ýnceleme]


Anýl YÜCEL kimdir?

Anýl Yücel Malatya/Ýstanbul, Turkey 19 kasým 1985 Ankara doðumluyum. . . Malatya Ýnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Ýþletme bölümü 3. sýnýf öðrencisi. . . Emlak Müþavirleri Derneði üyesi ve Emlak danýþmaný. . . Siyaset ve dýþ politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeþitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuþmalar ve çalýþtaylar. AB projeleri yapým ve uygulamalarý, çaðdaþ yaþam adýna çalýþmalar. Engellilere yönelik çeþitli çalýþmalar ve engelliler için hazýrlanan "EngelSizce Dergisi" çýkartýlmýþtýr.

Etkilendiði Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl YÜCEL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.