..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Toplumcu > sevgierol




19 Aralýk 2010
Japonya  
son

sevgierol



:AEIC:
Size son 50 yýlýn en iyi filmini anlatacaðým;
Sizde diyeceksiniz ki bu kýz hep sinema filmi anlatýyor; Ancak bu film farklý Bu film Japonya ya ait bir filmdir. Adý Son Veda Ýngilizce adý"Departuares" tir.
Son veda filmi geçen yýlýn sonlarýna doðru izlediðim ve de DVD' sinin çýkmasýný sabýrsýzlýkla beklediðim bir filmdi. Ve artýk büyük müzik ve film satan maðazalarýn raflarýnda görebilirsiniz.
Kimse zannetmesin ki bu film Japonya sinemasýnýn diðer örneklerindeki gibi karate, seks, savaþ sahneleri vardýr diyenler yanýlacaktýr. Çünkü bu film tanýmadýðýmýz bir kültürü anlatýr.

Kahramanýmýzýn adý daiga dýr .Resimde gördüðünüz de eþi Mika dýr. Daiga bir orkestra da çello çalmaktadýr. Ancak orkestra maddi sebeplerle daðýlýr. Birkaç gün sonra gazetedeki ilaný turizm seyahat acentesi iþi sanarak gider. Ancak iþ ölen insanlarý kefenleme iþidir. Önce kabul etmez, sonra patron ona " 500 yen vereceðim . Eðer iþi sever de profesyonel olursan 50000 yen bile kazanabilirsin "dedi Ve iþi kabul etti

Yaptýðý þey karþý taraf görmeden cenazenin elbiselerini çýkarmak geniþ bir bez örtü altýndan cenazenin her tarafýný silip geniþ ropteþemmýr(!) benzeri ayakucuna kadar uzun olan bez giydirmek ve ikinci beyaz bezi giydirip kuþaðýndan baðlamak, ayaklarýna da ropteþemmýr benzeri kumaþýn çoraplarýný (Bazýsý babaannelerine normal yün çorap giydirilmesini istiyor)giydiriyor. Tabuta koyup kilise ayinin ardýndan, yakýlma için götürülür.

Ýlk iþi çok kötüydü kendisi de tiksinmiþ ve hamamda yýkanma sahnesi 1 ila 2 dakika sürmüþtü. Birkaç gün sonra patronun yanýna gidip iþi býraktýðýný söylemek gibi niyetinin olduðunu söylemiþtir,Patron söze "þu tavuðu görüyor musun o da bir canlýydý.Her canlý yaþamak için baþka bir canlýyý yemek zorundadýr. Bir tek bitkiler canlý yemez." "Yaþamak istiyorsan yemek zorundasýn. Ölüm bir kapýdýr. Bu zamandan ayrýlýp bir sonraki aþamaya geçmektir." Dedi .Daiga çalýþmaya devam etti.
Onu bir gün orkestra da çalýþtýðý arkadaþlarýndan biri daiga yý gördü ve onu ayýpladý daha düzgün bir iþ bulmasý konusunda uyardý. Karýsý da onun bu cenaze iþi yaptýðýný öðrenince evi terk etti.

Bir süre sonra karýsý Mika eve geri döndü ",bu iþini çocuðumuza anlatabilecek misin "diye sorduðunda daiga "deneriz" dedi.
Birkaç gün sonra babasýnýn ölüm haberi gelir .Babasý daiga'yý çocukken terk ettiði için önce cenazesine gitmek istemez.Eþinin ve patronun ýsrarýyla Obihiro ya babasýnýn cenazesine giderler. Ancak gittiklerinde baþka cenaze kefenleme þirketi çalýþanlarý babasýný karga tulumba götürmek üzeredirler ki buna izin vermez .

Daiga babasýnýn kýyafetlerini çýkarýp uzun ropteþemmýrý giydirmek için göbeðinin üstünde birleþik duran ellerini ayýrdý. Babasýnýn yumruk olmuþ elini açmak isteyen Daiga,babasýnýn parmaklarýný açtýðýnda, elinden küçük beyaz bir taþ yere düþtü. (Bu taþý daiga çocukken babasýna vermiþti Babasý da ona büyük bir taþ vermiþti.)O anda eþi ile göz göze gelip aðlamaya baþladý. Babasýný vücudunu silip ikinci ropteþemmýrýný giydirip, güzel kokular sürdü.Dini ayin sonrasý yakýldý.

Taþlarýn anlamý ise; Eski çaðlarda insanlar hislerini ifade eden taþlarý bulup karþý tarafa verirlermiþ. Aðýrlýðýna ve dokusuna bakýp karþýsýndakinin hislerini anlayabilirlermiþ, Taþ pürüzsüz küçük ise iyi bir durumu , Pütürlü büyük ise kötü bir durumu anlatýrmýþ.

Film Obihiro' nun güzel manzarasý ve çello melodileri eþliðinde bitiyor.

(!)ropteþemmýr benzeri geniþ ayaðý kadar uzanan geniþ kollu kýyafet.rengi beyaz veya pembemsi.

Siz býrakýn amerikan sinemasýný, amerika dünyaya filmleri aracýlýðý ile kültürel yozlaþma, cinsellik satýyor.
....




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müzik Sevismek mi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Süper Baba [Öykü]
Evlenmeden Olabilir [Roman]
Yaþam Koçu [Deneme]
Ermenistan [Eleþtiri]


sevgierol kimdir?

güzel þeyler

Etkilendiði Yazarlar:
aklýma gelmedi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sevgierol, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.