..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > M.NÝHAT MALKOÇ




5 Aralýk 2010
Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde...  
M.NÝHAT MALKOÇ
“1997 yýlýnda Avrupa’da Yýlýn Müzesi seçilmek gibi önemli bir baþarýya imza atan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Atpazarý olarak isimlendirilen semtte, Ankara Kalesi’nin dýþ duvarýnýn güney doðu kýyýsýnda, yeni iþlev verilerek düzenlenmiþ iki Osmanlý yapýsýnda yer alýr. Bu yapýlardan biri Mahmut Paþa Bedesteni, diðeri Kurþunlu Han’dýr. Bedestenin; Fatih Dönemi baþ vezirlerinden Mahmut Paþa tarafýndan 1464-1471 tarihleri arasýnda yaptýrýldýðý tahmin edilmektedir. Kitabesi yoktur. Kaynaklarda Ankara sof kumaþlarýnýn buradan daðýtýldýðý yazýlýdýr. Yapýnýn planý klasik tiptedir. Ortada 10 kubbe ile örtülü dikdörtgen planlý kapalý mekân, karþýlýklý yerleþtirilen üstü beþik tonozlarla örtülü 102 dükkândan meydana gelen bir arasta ile çevrilmektedir.”(www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr)


:BBEJ:
ANKARA’DA ANADOLU MEDENÝYETLERÝ MÜZESÝ’NDE…

M.NÝHAT MALKOÇ

     24 Kasým Öðretmenler Günü nedeniyle Trabzon’u temsil etmek üzere Ankara’ya gittiðimde 81 ilden 81 öðretmen arkadaþla Ankara’nýn önemli yerlerini de gezip görme imkâný da bulduk. Milli Eðitim Bakanlýðý yetkililerinin rehberliðinde, Ankara Büyükþehir Belediyesi’nin temin ettiði araçlarla Ankara’nýn güzelliklerini temaþa ettik. Bu çerçevede bugün kendine özgü koleksiyonlarý ile dünyanýn sayýlý müzeleri arasýnda yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni de ziyaret ettik. Müzeye girdiðimizde güler yüzle karþýlandýk. Müzede görevli rehber arkadaþ, ziyaret boyunca müzedeki bütün eserleri bizlere tanýttý. Çok keyifli bir geziydi bu… Müzedeki tarihî eserleri incelerken geçmiþe uzun bir yolculuk yaptýk. Eserler belli bir kronolojik sýraya göre dizilmiþti. Müze binasý çok enteresan ve de güzeldi. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin binasý tarihi özellikler taþýyor ve þöyle tanýtýlýyor:

“1997 yýlýnda Avrupa’da Yýlýn Müzesi seçilmek gibi önemli bir baþarýya imza atan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Atpazarý olarak isimlendirilen semtte, Ankara Kalesi’nin dýþ duvarýnýn güney doðu kýyýsýnda, yeni iþlev verilerek düzenlenmiþ iki Osmanlý yapýsýnda yer alýr. Bu yapýlardan biri Mahmut Paþa Bedesteni, diðeri Kurþunlu Han’dýr. Bedestenin; Fatih Dönemi baþ vezirlerinden Mahmut Paþa tarafýndan 1464-1471 tarihleri arasýnda yaptýrýldýðý tahmin edilmektedir. Kitabesi yoktur. Kaynaklarda Ankara sof kumaþlarýnýn buradan daðýtýldýðý yazýlýdýr. Yapýnýn planý klasik tiptedir. Ortada 10 kubbe ile örtülü dikdörtgen planlý kapalý mekân, karþýlýklý yerleþtirilen üstü beþik tonozlarla örtülü 102 dükkândan meydana gelen bir arasta ile çevrilmektedir.”(www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr)

Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ilk açýldýðý yýllarda sadece Hitit dönemine ait eserlerin sergilendiði bir müzeydi. Daha sonra müzeye birçok döneme ait eserler daha kazandýrýlmýþtýr. Günümüzde söz konusu bu müzede Paleolitik Çað’dan günümüze kadar yüzlerce eser sergilenmektedir. ‘Bugün bu müzede insanlýk tarihi sergilenmektedir’ dersek sanýrým abartmýþ olmayýz. Çünkü bu müze, insanlýk tarihini belgelerle ortaya koyuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Yontma Taþ Çaðý eserlerinin en güzel örnekleri Güney Anadolu sahillerinde, Antalya civarýnda yer alan Karain Maðarasý buluntularýdýr. Burada yaklaþýk 10.5 metre kalýnlýðýndaki dolgu malzemesi içinde Yontma Taþ Çaðý’nýn bütün evrelerine ait kültür tabakalarý ortaya çýkarýlmýþtýr. Bu tabakalar içerisinde çeþitli taþlardan yapýlmýþ aletler arasýnda el baltalarý, kazýyýcýlar, uçlar ele geçmiþtir. Kemikten yapýlmýþ aletlerden býzlar, iðneler, süs eþyasý gibi kalýntýlar da bulunan eserler arasýndadýr.

Eski Yakýndoðu ve Ege’nin en geliþmiþ Neolitik Merkezi Konya’nýn 52 km. güneydoðusunda, Çumra ilçesinin kuzeyinde yer alan Çatalhöyük’tür. Müzede eserleri sergilenen ikinci önemli Neolitik yerleþme yeri Burdur’un 25 km. güneybatýsýndaki Hacýlar’dýr. Müzede Doðu Anadolu’nun Orta Kalkolitik Çaðý, Tilkitepe malzemeleri ile temsil edilmektedir. Müzede Eski Tunç Çaðý, Asur Ticaret Kolonileri Çaðý, Eski Hitit ve Hitit Ýmparatorluk Çaðý, Frig Krallýðý, Geç Hitit Krallýðý, Urartu Krallýðý, Lidya Dönemi, M.Ö. 1200’lerden Günümüze Anadolu Uygarlýklarý, Çaðlar Boyu Ankara” boy göstermektedir.

Müzeler insanlarý geçmiþ zamana götürür. Aslýnda tarih ve medeniyet dersleri müzelerde verilmelidir. Böyle olsa öðretilenler çok daha kalýcý olur. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde “Roma Dönemi Bronz Boða Heykelciði, , Hattuþa’da çýkarýlan bronz tablet, Horoztepe’de çýkarýlan bronz heykel, Roma imparatoru Traianus, Ýki baþlý Tanrýça Figürü, Urartulu bir savaþçýnýn kemeri, Bir Roma tanrýça heykeli baþý, Kadýn formunda içecek kabý, Bronz heykel, Hitit Güneþ Kursu, Bronz Geyik Heykeli” gibi eserler özellikle dikkatimi çekti.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde zaman sanki donmuþ gibidir. Bu müzeyi herkesin gezmesi gerekir. Ýyi ki Avrupa’yla boy ölçüþebilecek böyle müzelerimiz var. Gelin bu tarihî zenginliðimizi önce çocuklarýmýza, sonra da ülkemizi ziyaret eden yabancýlara hakkýyla anlatalým. Bize müzeyi gezme imkânýný saðlayanlara yürek dolusu þükranlarýmýzý sunuyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Âh Þehir! Rüya Þehir!
Trabzon Büyür Gözbebeklerimde–1
Bir Bað - I Ýrem"dir Trabzon…
Kentin Hafýzasýna Yolculuk...
Selâm Trabzon'uma!..
Bir Baþkadýr Köprübaþý
Þehrin Aynasýndan Yansýyanlar...
Yeþil Trabzon Özlemi
Trabzon Atatürk Köþkü
Gel Çýkalým Zigana'ya!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.