..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Fatih KAYABAÞI




5 Aralýk 2010
Bir Poyraz Öncesi Ýstenmeyen Bir Evlilik ve Zoraki Ayrýlýk  
Fatih KAYABAÞI
Gölgemiz altýnda ne haltlar karýþtýrmýyordu ki insanoðlu: çekirdek çýtlatýp kayýn validelerinin dedikodularýný yapmalarý, öðrencilerin sýnavlarda hocalarýnýn gözünün önünde nasýl kopya çektiklerini kahkahalarla bir marifet gibi anlatmalarý, genç kýzlarýn ve erkeklerin ilk öpücükten sonra orasýný burasýný oynama gibi çeþitli oynak haller bunlardan birkaçýydý.


:BJHA:
Havalar soðuduðu zaman terk ederiz biz baðlýlýðýmýzý. Çünkü biz yapýlmasý gerekileni, bizim kalbimize aþýlananý yaparýz. Güze adým atmaz sararan vücudumuzu kasým ayýyla birlikte poyraza emanet edip koparýz uzaklara doðru. Mesafelerimizi rüzgârýn yönü, kýzgýnlýðý, soðukluðu ve derecesi belirler. Utancýmýz olmasýn diye aðacýmýzdan uzak yerlere taþýnmayý dileriz. Çünkü onun gövdesine bakacak ne bir yüzümüz kalýr ne de karþýsýnda vakurlu duracak bir rengimiz. Belki yaratýcý tekrar vazifelendirir bizi bir aðaçta ya da bir reenkarnasyon geçirip bir baþka yaprakta var oluruz. Kim bilir? Örneði var diyordu ayný dalda aylardýr komþuluk yaptýðýmýz bir yaprak arkadaþýmýz. O da son poyrazda veda etmiþti bizlere. Þu anda nerede, ne ile meþgul, nelere tanýklýk ediyor elbette büyük bir muamma. En aðýrýma giden de ýssýz bir yerde olan aðacýmýzýn ve bu aðacý aðaç yapan biz yapraklarýn lüzumsuz iþler çeviren insanlarý geçen yaz döneminde o denli sýcaðýn altýnda serinletmekti. Allah bu görevi bize vermeseydi zýrnýk koklatmazdýk serinleticiliðimizden. Þükretsinler Yaratýcýya.

Gölgemiz altýnda ne haltlar karýþtýrmýyordu ki insanoðlu: çekirdek çýtlatýp kayýn validelerinin dedikodularýný yapmalarý, öðrencilerin sýnavlarda hocalarýnýn gözünün önünde nasýl kopya çektiklerini kahkahalarla bir marifet gibi anlatmalarý, genç kýzlarýn ve erkeklerin ilk öpücükten sonra orasýný burasýný oynama gibi çeþitli oynak haller bunlardan birkaçýydý.

Yaprak arkadaþlarýmla muhabbetinden en çok zevk aldýðýmýz kiþi, bir üniversitede bitki üzerine çalýþmalarý olan ve coðrafya ve biyoloji öðrenimi gören öðrencilere bitki coðrafyasý dersini veren Prof. Dr. Oya Bilir hanýmefendiydi. Allah’ýn her günü aðacýmýzýn altýna gelir bizlere doðru baþýný kaldýrýr ve o gün içinde yaþadýklarýný, sevinçlerini, hüzünlerini bizlere anlatýrdý.

Oya hoca doðada en çok aðaçlarý, böcekleri, börekleri, çörekleri ve insanlarý çok severdi. Hocamýz bunca börek çörek sevdalýsý olmasý sonucu eh iri kýyým da demezsek birazcýk þiþmancýk sayýlýrdý. Yüzü bembeyaz, kaþlarý ve dudaðýnýn üst kýsmýndaki býyýk demesek de tüyleri alýnmamýþ, yanaklarý tombulca, cana yakýn mý yakýn, kötülere, büyücülere, hurafelere, muskalara uzak mý uzak bir bayandý. Aðaçlar içinde en çok sevdiði benim de bir parçasýný teþkil ettiðim çýnar aðacý, böcekler içinde en çok sevdiði yaratýk uður böceði, börek-çörek ikileminde kaldýðý o yiyeceklerden de en çok sevdiði su ve kol böreði, insanlar içinde en çok sevdiði varlýk ise geçen yaz dünya evine zorla soktuðu Cerrahpaþa týp fakültesinden mezun olduktan sonra Tus’u kazanamamayý alýþkanlýk edip Ýstanbul’da bir saðlýk ocaðýnda doktorluk yapan, çelimsiz bir yapýya nüfus etmiþ bedenin taliplisi Oya hanýmýn talihsiz bir tanecik çocuðu Burak’tý. Burak yakýþýklý bir genç olmamasýna raðmen Týp Fakültesinde okumasýnýn verdiði gaz bombardýmanýndan dolayý burnu bir hayli havadaydý. O yüzden midir bilinmez bundan 15 ay evvel burun estetiði yaptýrmýþtý.

Burak ne kadar uðraþýrsa uðraþsýn tipsizliðinden ödün vermiyordu. Onca dersinin, bunca anti yakýþýklýlýðýn arasýndan da çapkýnlýða da fýrsat bulmuyor deðildi. Her sene vize-final arasýnda bir sevgili deðiþtirirdi. Kýzlar Burak’ta ne buluyorlardý yaprak arkadaþlarýmýzla bir türlü anlam veremiyorduk. Hatta mayýs ayýnda bu konu üzerine arkadaþlarýmýzla çýnar aðacýmýzda sempozyum düzenledik, makaleler yazdýk. Makalemizin sonuç bölümünde: ‘‘ Bu kýzlarý anlamak gerçekten zor.’’ Çözüm önerileri kýsmýnda da‘‘ Kýzlarýn yüzde doksanýna gözlük daðýtýlmalýdýr.’’ Maddeleri göze çarpmýyor deðildi.

Aylardan haziran, haftalardan ikinci hafta, günlerden perþembeyi cumaya baðlayan bir günün devir teslimi sýrasýnda aðacýmýzýn altýnda bir hýþýrtý sesi duyuldu. Birkaç dakika hýþýrtý sesinin hemen akabinde ve detayýnda alt taraftan acayip sesler etrafa yayýlmaya baþladý. Herkes ama herkes o gelen sese kulak kabartmýþken bizler de karanlýðýn verdiði rehavet ve salgýladýðýmýz karbondioksitin etkisiyle hiçbir þey görememenin acýsýný yaþýyorduk. Hemen aþaðýmýzda tuhaf þeyler oluyordu. Bir evcilik oyununu anýmsatan bu ses dalgasýndan anlaþýldýðýna göre aþaðýda iki genç, biri erkek biri diþi sýk diþini bitir iþini oyununu oynuyordu. Bütün dikkatler bu iki gence kesilmiþken ücretsiz sinemaseverler bir kürek sesiyle irkildiklerinin, sonra da güzel bir ses tonuyla kendine gelmelerinin farkýna varmalarý gecikmedi. Bu kürek sesinin ardýndan duyduðumuz naif mi naif ses Oya Bilir hanýmefendinin sesinden baþkasý deðildi.

Ses giderek kaybolmuþ, gün aðarmýþ hatta ne aðarmasý gün ortasýna kadar gelinmiþti ki Oya Bilir hanýmefendi aðacýmýzýn altýnda hüzünlü ve titrek sesiyle yine dert yanmaya baþlamaya hazýr bir kývama gelmiþti. Derken Oya haným derdiyle dertlenmeye baþladý: Sevgili çýnar aðacý dün gece ne oldu biliyor musunuz? Tabi ki biliyorsun çünkü her þey senin gözünün önünde cereyan etti. Benim Burak var ya iþte o kör olasýca haylaz çocuðum staj yaptýðý bir hastanede yeni göreve atanmýþ bir hemþire kýzla birkaç aydýr sevgililermiþ. Sen gel kýzý getir bu Çýnar aðacýna sonra evcilik oyunu oyna. Biz de Burak beyi bekleyeduralým gece on ikilere kadar. Allah’tan evim hemen þuracýkta. Yine gecenin bir vaktinde yalnýzlýktan dem vurmaya geliyordum ki bir de ne göreyim Burak bir kýzla - burada söylenmez - bir haltlar karýþtýrýyor hem de en sevdiðim aðacýn altýnda. Ben de bu aile tablosuna dayanamadým þu ilerideki hanýmlar lokali inþaatýndan elime bir kürek aldýðýmla buraya hücum etmem bir oldu. Bir Burak’a vuruyorum bir de ismini sonradan öðrendiðim Fatmagül’e. On-on beþ dakika onlarý kovaladým. Malum yaþlandýk be Çýnar aðacý. Nefes nefese kalýnca býraktým kovalamayý. Tilkinin dönüp dolaþacaðý yer kürkçü dükkanýdýr ya Burak sonunda eve dönüþ yasasýndan faydalanýp evimize teþrif edecektir. Ben ona dünyanýn kaç bucak, köy, kasaba, mezra olduðu göstereceðim.

Ýþte Oya haným sözünün eri olduðunu aðustos ayýnýn sonlarýna doðru gösterdi. Burak’ý Fatmagül’le zorla evlendirdi. Þimdi diyeceksiniz ki Burak, gençliðinin baharýnda olan hatta cemrenin suya yeni düþtüðü aný yaþayan Fatmagül’ü kandýrýp aðacýmýzýn altýnda fair play bir þekilde konuk etti. Kýzcaðýzýn dünyanýn kötülüklerinden bi haberken, Yüzde bilmem kaç suçlu Burak denen o kör olasýca herife adamakýllý ceza verdiniz tamam da burada Fatmagül’ün suçu ne? diyebilirsiniz. Sevgili okuyucunun yüzde bilmem kaçý size sesleniyorum: Ne bileyim ben?


Poyraz yeniden esmeye baþladý.



Fatih KAYABAÞI



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Allah"ýn Emri ve Peygamber"in Kavli - I -
Bomba Gibi Bir Hikâye
Allah"ýn Emri ve Peygamberin Kavli - II -
Allah"ýn Emri ve Peygamberin Kavli III

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saatim Sen'i Sen Geçiyor [Þiir]
Sessizliðin Týrmalýyor Kulaklarýmý [Þiir]
Gelmiþine Geçmiþine [Þiir]
Sen Kokuyor Bu Þiir [Þiir]
Bugün Gözlerine Ýhtiyaç Duydum [Þiir]
Yokluðunda Yokluðumu Hissettim [Þiir]
Uykuya Dalýnca Bu Þehir... [Þiir]
Bu Mevsimde Böyle Olur Þiirler [Þiir]
Üç Nokta… [Þiir]
ve Yine Yanlýþsýn Benliðim! [Þiir]


Fatih KAYABAÞI kimdir?

Ýnþaallah bir gün tanýrsýnýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Sezai Karakoç, Mustafa Kutlu, Numan Arýman, Orhan Veli


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fatih KAYABAÞI, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.