..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Zarif Bir Yürek: Cahit Zarifoðlu  
M.NÝHAT MALKOÇ
Þâirler yüreklerimizin tercümanýdýr. Onlarla görürüz, onlarla düþünür, onlarla hayal ederiz. Bu yürek dostlarý olmasa nasýl ifade ederdik hislerimizi?.... Dünya onlarla güzel… Kanýn ve barut kokusunun gök kubbemizi sardýðý bu çaðda þâirler az da olsa hayatýmýza renk katýyorlar. Bize insanî hislerin ölmediðini haykýrýyorlar. Katýlaþan yüreklerimizi yumuþatýyorlar.


:AFIG:
           M.NÝHAT MALKOÇ

     Þâirler yüreklerimizin tercümanýdýr. Onlarla görürüz, onlarla düþünür, onlarla hayal ederiz. Bu yürek dostlarý olmasa nasýl ifade ederdik hislerimizi?.... Dünya onlarla güzel… Kanýn ve barut kokusunun gök kubbemizi sardýðý bu çaðda þâirler az da olsa hayatýmýza renk katýyorlar. Bize insanî hislerin ölmediðini haykýrýyorlar. Katýlaþan yüreklerimizi yumuþatýyorlar.

     Hislerimizin soylu tercümanlarýndan olan Cahit Zarifoðlu’nu bundan 18 yýl evvel kaybettik. 1 Temmuz 1940 tarihinde Ankara’da baþlayan hayat serüveni 47 yýllýk bir ömürden sonra 7 Haziran l987’de Ýstanbul'da tamamlandý. Bu kýsa ömre çok þey sýðdýrdý O… Dördü þiir, biri hikâye, biri roman, biri deneme, biri günlük, biri tiyatro ve altýsý çocuk hikâyesi olmak üzere on beþ eser býraktý bizlere...

     Bir elinde birden çok karpuz tutan ender þahsiyetlerden biri olan Cahit Zarifoðlu, edebiyat dünyasýnda þâir olarak tanýttý kendini. Her ne kadar hikâye, roman, deneme, günlük ve tiyatro türlerinde eserler yazsa da þiirde yoðunlaþtý. “Ýþaret Çocuklarý” adýný taþýyan þiir kitabý onun þiirinin çýkýþ ve zirve noktasýdýr.

     O da pek çok þâir gibi Maraþlý’dýr. Maraþ’ýn bu kadar çok ve büyük þâirler çýkarmasý da ayrý bir merak ve araþtýrma konusudur.

Onun dört tane þiir kitabý var, demiþtik. Bunlar: “Ýþaret Çocuklarý (1967)”, “Yedi Güzel Adam (1973)”, “Menziller (1977)”, “Þiirler (1989)” adlarýný taþýyor.

Zor þiirlerdir Cahit Zarifoðlu’nun yazdýklarý… Vasat bir okuyucu onu anlamakta hayli zorlanýr. Onun için de geniþ kitlelere hitap edememiþtir. Fakat bu durum onun þiirinin edebî açýdan kýymetini asla düþürmez; aksine artýrýr.

O,þiirlerinde sürekli bilinçaltýný kurcalar durur. Bununla beraber felsefî uzantýlarý var þiirlerinin… Yazdýðý pek çok þiirde gözle görülür bir derinlik mevcuttur. Bazen kelimeleri þifreler… Anahtar rolü oynayan mazmunu bulduktan sonra mânâ, çorap söküðü gibi gelir. Onu ve þiirlerini anlamak için okuyan kiþinin belli bir fikri altyapýsý olmasý gerekir. Bu yönüyle onu Behçet Necatigil’e benzetenler de olmuþtur.

Aslýnda Zarifoðlu, þiirlerinde sade bir dil kullanmýþtýr. Bu yönüyle anlaþýlýr gözükse de þiirsel derinliði çözme bakýmýndan zordur eserleri… Ýlk bakýþta sýradan gözükür yazdýklarý… Fakat her kelimede bir derinlik ve mesaj yükü vardýr. Bunu anlamak için köklü bir þiir bilgisi ve felsefi birikim gerekir. Bu demek deðildir ki bütün þiirleri böyledir. Vasat okuyucunun vakýf olabileceði þiirleri de vardýr.

Onun þiirlerinde ölçü ve kafiye bulamazsýnýz. Bu boþluðu mânâ derinliðiyle doldurmuþtur. Yani kafiyenin ahenginden istifade etmemiþtir. Lâkin þiirlerinde zaman zaman bir iç kafiye sezilir. Kelimeleri kullanýþý ölçülüdür. Görünürde basit gözükse de yazmaya kalktýðýnýzda zor olduðunu fark ettiðimiz þiirlerdir bunlar… Bu þiirlerin çok uzun zaman dilimlerinde yazýldýðý da bir gerçektir. Bazý insanlarýn sandýðý gibi bir çýrpýda yazýlmamýþtýr bu þiirler… Bir çilenin ve fikir sancýsýnýn ürünüdürler. Dostlarýyla ve þiirle ilgili enteresan kanaatleri vardýr Zarifoðlu’nun... Bunlarý kendisinden dinleyelim isterseniz:

“Biri benimle þiirim yüzünden ilgilenirse ve hele beðenirse, çok sýkýlýrým. Tepeleme bir þâir gibi yaþarým. Ama þiir hayatýmda hiç yer almaz. Þiir yazdýðýmdan habersiz çok samimi arkadaþlarým vardýr. Bilmelerini de hiç istemem, zira hemen tavýr alýrlar. Onlar bu yönde belli bir tavýr alýnca da benim þâir yaþamýmý etkiler. Zira, dostlarým "halktan" tabir edilen kiþilerdir. Esnaf, küçük memur, þoför, balýkçý, küçük muhasebeci, iþçi vs. gibi kiþiler…

Ben yaþarým. Hareketli, canlý, kývýl kývýl yaþarým. Ve hayattan sýzlandýðým hemen hiç görülmez. Günlük dýþ hayatýmda þiir hiç yoktur. Ama içimde her an kilolarla þiir aðýrlanýr. Hep þiir tezgâhlayan bir mekanizma vardýr içimde. Aman ne de bencildir. Þiir bir tüm olarak hep kendisinde kalsýn ister. Ne zaman ki doymuþ bir eriyik gibi, þiire doyar ve benim içeriye habire dolduklarýmý artýk kabul edemez olup, gelenlerin ýsrarý karþýsýnda bir yara gibi zonklamaya baþlar, o zaman izin verir, bir-iki þiir yazarým. Onun vekili gibi yaþarým...”

Bazý insanlarýn zannettiði gibi Cahit Zarifoðlu, halktan kopuk ve içine kapanýk bir insan deðildir. Yüreði sevgi dolu, sýcak bir yürek dostudur. Þiirini anladýðýmýzda þüphesiz ki onu daha çok sevecek ve kendimize yakýn bulacaðýz. Bu, kadri bilinmemiþ, büyüklüðü göz ardý edilmiþ aydýný ve þâiri ölümünün 18. yýlýnda rahmetle anýyoruz. Býraktýðý boþluðu her geçen gün daha çok hissediyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.