..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Uzat Elini Öpeyim!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Mümbit yürek tarlasýný yýllarca ekip biçen usta bir bahçývandýr öðretmen… O ki tipide, boranda ve kýþta elinden tutup selamet sahiline çýkarýr körpe bedenleri. Aþsýzlara aþ, umutsuzlara umut, huzursuzlara huzur olur en zor zamanlarda. Bir meþale gibi ýþýk saçar bütün karanlýklara. Tohumu fidan, fidaný aðaç yapar öðretmen… Bir aslan gibi kükreyerek atýlýr kör cehaletin üzerine. Dört mevsim solmaz onun, bahçelerimizi süsleyen gonca gülü…


:AHBI:

M.NÝHAT MALKOÇ

Mümbit yürek tarlasýný yýllarca ekip biçen usta bir bahçývandýr öðretmen… O ki tipide, boranda ve kýþta elinden tutup selamet sahiline çýkarýr körpe bedenleri. Aþsýzlara aþ, umutsuzlara umut, huzursuzlara huzur olur en zor zamanlarda. Bir meþale gibi ýþýk saçar bütün karanlýklara. Tohumu fidan, fidaný aðaç yapar öðretmen… Bir aslan gibi kükreyerek atýlýr kör cehaletin üzerine. Dört mevsim solmaz onun, bahçelerimizi süsleyen gonca gülü…

     Öðretmen; hakikatin coþkun seli, dilsizlerin söyleyen dili, elsizlerin tutan elidir. Bu sel, önünde yalan ve riya adýna her ne varsa alýr götürür. Bu dil, hakikatin yolundan ayrýlmaz hiçbir zaman, onu terennüm eder durur. Bu el düþkünleri tutar kaldýrýr düþtüðü yerden…

Öðretmen bir sevgi çaðlayanýdýr yüreklerde. O, bir tohumu bin eder sevgi ve ilgisiyle. Soylu çýnarlar yetiþir köklerinden. O, nefret köprülerini yýkýp sevgi köprüleri kurar yüreklerden yüreklere. Acýyý siler süpürür körpe gönüllerden. Anasýza ana, babasýza baba olur. Yarýnlarýmýz ona emanettir, o bu emaneti korumak ve geleceðe taþýmak için çýrpýnýr durur gece gündüz demeden. Mesai kavramý yoktur onun kitabýnda. O her zaman ve her yerde öðretmen olduðunun bilinci içerisinde hareket eder. Nefesi tükenmeden bu vasfý sürer gider.

     Onulmaz acýlara merhemdir öðretmen… Tarumar olmuþ yüreklere bilgiden görkemli anýtlar diker, onlarý cilalar, sevgilerle donatýr. Suskunluðun dayanýlmaz noktaya vardýðý demlerde mazlumlarýn kalbinden kopan bir çýðlýk olur. O, taçsýz bir kraldýr taç ve taht istemese de… Zemherilerde üstümüze örtülen yorgandýr. Sýmsýcak bir tebessümdür solgun dudaklarda. Gözlerimizin feridir aydýnlýðýn gölgelendiði demlerde. Nihayet vicdanýmýzýn sesidir. Barýþa uçan nazlý bir güvercindir; gerekli olduðunda da bir þahindir savaþýn kucaðýnda. Geçit vermez yüce daðlarýn belidir, zenginlerin fakirlere uzanan merhamet elidir o… Âþýklarýn sazýnýn teli, bir uzun havanýn en yürek yakan yeridir. Gerçekleri görmeyene göz, hakikatin gür sesini duymayana kulaktýr. O; dünden bugüne, bugünden yarýna uzanan muhkem bir köprüdür. Ancak bu köprüden geçenler kendilerini selamet sahilinde bulur.

     Mazluma el, yolunu kaybedenlere yoldur öðretmen… Onun en büyük silahý kalemdir. Onunla cehaleti tam alnýndan vurur. Sevgiye, hoþgörüye ve barýþa kastedenlerin þahdamarýna indirir bilgi hançerini. Ýhanetin kollarýný ve ayaklarýný baðlar, hain oyunlarý bozar basiret ve dirayetiyle... Onlar bizi yýlmadan ve yorulmadan sýrtlarýnda ideallerimizin doruklarýna taþýr.

Sevgiyle atan kalplerimizin eþsiz sultanýdýr öðretmenler… Sevgileri katýksýz ve içtendir onlarýn. Ferhat, Aslý için daðlarý nasýl deldiyse onlar da kalemleriyle cehalet daðlarýný öylece delip bilginin ýþýðýna ve öz kaynaðýna varýrlar. Onlar yürek tarlalarýna sevgi ekip ordan saygý biçerler. Onlar, daima bardaðýn dolu tarafýný görerek hayata iyimser gözlerle bakarlar. “Güzel bakan güzel görür, güzel gören güzel düþünür, güzel düþünen de hayattan lezzet alýr” anlayýþý içerisinde hareket ederler. Hayata bu minvalde, böyle bakan bir nesil yetiþtirirler.

Ortaçað karanlýðýna bir güneþ gibi doðar liyakatli öðretmenler… Pozitif bilimlerin kapýsýný açan altýn anahtardýr onlar… Ýlim aðacýnýn hem kökü, hem de dalýdýrlar. Bu aðaçta yetiþir birbirinden güzel bilgi meyveleri. Öðretmen bilir ki uçmak için iki kanat gerekir; tek kanatla uçulmaz zira... Bu kanatlardan biri pozitif ilimlerse öteki de dinî ilimlerdir. Bu dengeyi saðlar öncelikle… Gücünü þanlý tarihinden, hýzýný geleceðe olan inancýndan alýrlar.

Arýdýr, kovandýr, baldýr öðretmen… Dað baþlarýnda açan kýr çiçeðidir. Vuslattýr aþk acýsýyla yanýp tutuþan yüreklerde. Onun bilgi pýnarý, ilme susayan yüreklere bengisu olur.

Çileyi ilmek ilmek iþler gönül gergefine… Mehter marþýyla uyanýr uykusundan; Ulubatlý Hasan’a dönüþür. Bir yanýk türkü duysa Ferhat kesilir daðlarýn göðe en yakýn yerinde. Millî gururumuzun sarsýlmaz kalesidir. Soframýzýn tuzu, gönül göðümüzün yýldýzýdýr.

Öðretmen irfan çeþmesinin suyudur; ilim kapýsýnýn eþiðidir. Bir ressamdýr bilgi fýrçasýyla gönül tuvalimize deðer katan. Tertemizdir onlarýn yürek aynalarý… Ýyi ki varlar, hep var olsunlar. Onlarsýz bir hayat, nerden bakarsanýz bakýn, eksiktir. Onlarý çok seviyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Çocuk Olmak...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.