..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Kurban Bayramý ve Adanmýþlýk Ruhu  
M.NÝHAT MALKOÇ
Heyecanlarýn, sevgi ve baðlýlýklarýn doruk noktasýna ulaþtýðý zaman dilimleridir bayramlar… Bu günlerde ruhlar Hakk’a yakýnlaþmakla ve zikirle kendilerini tazeler; adeta küllerinden yeniden doðarlar. Ýnþirah neþesi çepeçevre kuþatýr yürekleri. Ýçimizde batan güneþler tekrar doðar battýðý noktadan… Ýman rüzgârý yeniden eser, doldurur içimizdeki pörsümüþ yelkenleri… Vicdanlar merhamete uyanýr derin uykularýndan. Bayramýn capcanlý renkleriyle boyarýz gönül tuvalimizi. Kalbimiz, kaybettiði noktada bulur yitirdiði ritmini. Perde perde açýlýr ufuklar; ruhlar bir kuþ gibi kanatlanýr masmavi göklere… Mabetlerden taþan tekbirler kulaklarýmýzýn pasýný silerek gönül telimizi oynatýr. Diriliþ muþtusu gönülleri bayram yerine döndürür. Azalan yanlarýmýzý tekmil eder iman aðacýnýn bereketli meyveleri…


:ABCD:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Heyecanlarýn, sevgi ve baðlýlýklarýn doruk noktasýna ulaþtýðý zaman dilimleridir bayramlar… Bu günlerde ruhlar Hakk’a yakýnlaþmakla ve zikirle kendilerini tazeler; adeta küllerinden yeniden doðarlar. Ýnþirah neþesi çepeçevre kuþatýr yürekleri. Ýçimizde batan güneþler tekrar doðar battýðý noktadan… Ýman rüzgârý yeniden eser, doldurur içimizdeki pörsümüþ yelkenleri… Vicdanlar merhamete uyanýr derin uykularýndan. Bayramýn capcanlý renkleriyle boyarýz gönül tuvalimizi. Kalbimiz, kaybettiði noktada bulur yitirdiði ritmini. Perde perde açýlýr ufuklar; ruhlar bir kuþ gibi kanatlanýr masmavi göklere… Mabetlerden taþan tekbirler kulaklarýmýzýn pasýný silerek gönül telimizi oynatýr. Diriliþ muþtusu gönülleri bayram yerine döndürür. Azalan yanlarýmýzý tekmil eder iman aðacýnýn bereketli meyveleri…

     “Bayram” çoðu insan için benzer þeyler ifade etse de bazýlarý için farklý þeyler ifade edebilir. “Bayram gelmiþ neyime/Anam anam garibem/Kan damlar yüreðime/Anam anam garibem” dörtlüðü bayramýn mahzun yüreklerdeki yansýmasýdýr. Birileri bayram ederken, birilerinin yüreði kan aðlar. Duyarlý insanlar, yürekleri kan aðlayanlara da bayram neþesini yaþatmanýn gayreti içerisinde olur. Bu gayretle çýrpýnanlarýn bayram sevinci daha da artar.

     Bereket ve feyiz membaýdýr bayramlar… Kadýný erkeði, genci yaþlýsý, çocuðu büyüðü; müslümaný gayrimüslimi bayramlarda birbiriyle sýmsýký kenetlenir. Zira bayramlar sýradan günler deðildir; kuruyan gönül çeþmelerinin ab-ý hayat hükmündeki suyudurlar. O su, çatlayan yüreklere can ve heyecan verir. Bayramlar bizi kendimize getirirler. Unutulmuþlar hatýrlanýr bayram günlerinde. Böylece üzeri nisyan tozlarýyla kaplanmýþ kadim dostluklar perçinleþir. “Bayram” kelimesi birçok çaðrýþýmý beraberinde getirse de bana daha çok Ýstanbul sevdalýsý büyük þair Yahya Kemal’in “Süleymaniye’de Bayram Sabahý” isimli uzun þiirini hatýrlatýr. Bayramý ancak bu kadar güzel ve derinden anlatýr bir þiir. Bu bayram þiiri sarar bizi derinden:

“Artarak gönlümün aydýnlýðý her saniyede,
Bir mehâbetli sabah oldu Süleymaniye’de.
Kendi gök kubbemiz altýnda bu bayram saati,
Dokuz asrýnda bütün halký, bütün memleketi
Yer yer aksettiriyor mavileþen manzaradan,
Kalkýyor tozlu zaman perdesi her ân aradan.
Gecenin bitmeðe yüz tuttuðu andan beridir,
Duyulan gökte kanat, yerde ayak sesleridir.
Bir geliþ var!.. Ne mübarek, ne garib âlem bu!.. “

Çok kere “Nerede o eski bayramlar!…” diye baþlarýz söze. Bu, geçmiþe özlemden baþka bir þey deðildir. Diðer tabirle nostalji… Oysa o eski bayramlarý bütün güzelliðiyle tekrar yaþamak bizlerin elindedir. Birçok þey gibi, bayramlar da bizler tarafýndan yozlaþtýrýldý, içleri hoyratça boþaltýldý. Çaðdaþlýk adýna geleneksel deðerlerimiz hayatýn dýþýna itildi, bir anlamda boca edildi. Neticede dökülen su, bardaðýný doldur(a)madý. Kimi kime þikâyet ediyoruz ki? ‘Yiðit düþtüðü yerden kalkar’ Bizler de o günleri tekrar canlý hale getirebiliriz.

Bugünlerde Kurban Bayramý’ný idrak ediyoruz milletçe. Kurban Bayramý, aramýzdaki baðlarý güçlendiriyor. Küskünlükler unutuluyor bayram günlerinde. Barýþ, gerçek anlamýný bugünlerde gösteriyor bütün haþmetiyle. Ýç burkuntularýmýz, yerini saadet iklimine býrakýyor.

Bilindiði üzere ‘Kurban’, adanmýþlýk ruhunun zirvesi olan bir hadiseye; Hz. Ýbrahim’in, oðlu Hz. Ýsmail’i kurban etme düþüncesine dayanýr. Bu bayram günlerinde “Allahü ekber, Allahü ekber/La ilahe illallahü vallahü ekber/Allahü ekber ve lillahil-hamd” nidalarý yüreklerden taþarak semalara yükselir. Ne mutlu kendini ulvi sevdalara adayanlara!...

Bayram; Lübnan’da, Irak’ta, Filistin’de ve Afganistan’da zor þartlarda inançlarýný yaþama mücadelesi veren ümmetin gariplerini ve unuttuklarýmýzý hatýrlamaktýr. Ne mutlu ümmetin derdini kendine dert edinerek bayramý gayesine uygun biçimde yaþayabilenlere!...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.