..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Soyadýyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardým  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon deðerli bir simasýný daha ebediyete uðurladý. Akçaabat’ta yaptýrdýðý güzel okulla Türk Millî Eðitimine büyük katkýda bulunan, Akçaabat Sebatspor’u Türkiye Birinci Ligi’ne çýkaran ‘efsane baþkan’ olarak nitelendirilen Mevlüt Selami Yardým’ý kaybettik.


:BDDI:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Trabzon deðerli bir simasýný daha ebediyete uðurladý. Akçaabat’ta yaptýrdýðý güzel okulla Türk Millî Eðitimine büyük katkýda bulunan, Akçaabat Sebatspor’u Türkiye Birinci Ligi’ne çýkaran ‘efsane baþkan’ olarak nitelendirilen Mevlüt Selami Yardým’ý kaybettik.

     ‘Yardým’ soyadýyla müsemma bir insandý; yardýmseverdi. Gönül zenginliði dünyevî zenginliðinin çok ötesindeydi. O, Akçaabat’a yürekten sevdalýydý. Akçaabat onun ilk ve son göz aðrýsýydý. Bu güzel þehrin derelerinde çimmiþ, bayýrlarýnda dik nefes yürümüþ, koþmuþ ve sokak aralarýnda yýrtýk kara lastikleriyle top oynamýþtý. Buranýn buz gibi sularýndan içmiþti.

     O, merhum Hacý Hafýz Yardým’ýn oðluydu. Ailelerinde dürüstlük ve inanç her þeyin önünde gelirdi. 1934’te böyle bir aile içinde doðar Mevlüt Selami Bey… Yedi yaþýnda Akçaabat Merkez Ýlkokulu’nda baþlar eðitim hayatý… Fakat ancak beþ yýllýk bir eðitim hayatý olur. Zamanýn þartlarý onun eðitim hayatýný devam ettirmesine müsaade etmez. Bir an evvel iþ hayatýna atýlmak mecburiyetindedir Küçük Mevlüt… Nitekim O da öyle yapar. Babasýnýn manifatura dükkânýnda çalýþmaya baþlar. Henüz 16 yaþýnda Ýstanbul’a atar kendini. Çünkü düþleri ve düþünceleri Akçaabat sýnýrlarýný çoktan aþmýþtýr onun… Önce amcasýyla çalýþýr, daha sonra ailesi de Ýstanbul’a taþýnmaya karar verir. Babasýyla birlikte Beþiktaþ’ta manifatura üzerine iþ yeri açarlar. Baba-oðul helalinden kazanmak için geceyi güne katarlar.

     O da her Türk genci gibi askerlik vazifesini yapmak için ayrýlýr ocaðýndan. Mevlüt Selami, iki yýllýk askerlik hayatýndan sonra tekrar iþine döner. 31 yaþýnda yuvasýný kurar. Yaþý büyüdükçe iþleri de büyür. 1966’da Ýstanbul Sultanhamam’da toptan konfeksiyon imalatýna ve satýþlarýna baþlar. Çoluk çocuða karýþýr bu arada… Kesesi ve kasasý para görünce bunu ülkesiyle paylaþmaya karar verir. Ýlk iþ olarak; doðduðu, çocukluðunu geçirdiði, masmavi sularýnda yüzdüðü, kýzgýn kumlarýnda güneþlendiði memleketi Akçaabat’a bir eðitim yuvasý kurmaya niyetlenir. 1991’de okulun temeli atýlýr. Boþa geçirilecek zaman yoktur. Bu yüzden bir yýl gibi kýsa bir sürede söz konusu okul, açýlma safhasýna gelir. Görkemli bir törenle okulun açýþ kurdelelerini keser zamanýn Milli Eðitim Bakaný Köksal Toptan… Mevlüt Selami Yardým’ýn keyfine diyecek yoktur. Onun ikinci doðumu gibidir bu eseri ülkesine kazandýrmak… Bu okulu yaptýrmakla adýný da ebedileþtirmiþ olur Mevlüt Selami Yardým…

Bu hayýrsever iþadamý; okulu yaptýrmakla kalmaz, söz konusu okulun donanýmý için de elinden gelen her türlü desteði verir. Okulun saðlýklý iþlemesi için her türlü ihtiyaçlarýný giderir. Bu okulda okuyan öðrenciler doðuþtan þanslýdýr. Zira burada okuyan ihtiyaçlý öðrencilere þefkat elini uzatýr Mevlüt Selami Yardým… Onlarýn giyecek, yiyecek ve kýrtasiye ihtiyaçlarýnýn giderilmesi için her türlü fedakârlýðý gösterir. “Damdan düþenin halini ancak damdan düþen anlar” demiþler. Çünkü yoksulluðun ne demek olduðunu çok iyi bilir kendisi. Onun elinden tuttuðu çocuklar bugün ülkemizin önemli yerlerinde canla baþla çalýþarak ülkelerine hizmet vermektedirler. Türkiye’nin yarýnlarý bu eðitim yuvasýnda yetiþmektedir. O öldüðünde okulun internet sitesinin giriþ sayfasýnda yazýlan þu sözler de pek manidardýr:

“Bu toprak çok insan yetiþtirdi. Ama O, bu topraðýn gül kokusuna, yosununa özlem duydu. Ýstedi ki, bu topraktan çýkan gençler iyi yetiþsin, iyi geliþsin. Ýlkin ‘eðitim’ dedi. Sonra cami... Sonra yoksullar... Sonra Akçaabat Sebatspor... Hep güzeli, iyiyi yaptý. Hep doðruya koþtu. Ýstedi ki, bu toprakta güzellikler olsun. Tam bir Akçaabat sevdalýsý... Tam bir Ýstanbul beyefendisi olan M. Selami Yardým, Hakk’ýn rahmetine kavuþmuþtur. Üzüntümüz büyüktür. Onun manevi çocuklarý olarak kendisine Cenabý Hakk’tan rahmet, ailesine, dostlarýna, Akçaabat halkýna, Trabzon halkýna, eðitim camiasýna, sevenlerine sabýrlar diliyoruz.”

Merhum Mevlüt Selami Yardým, Türk futboluna, Trabzon futboluna ve Akçaabat Sebatspor’a da çok büyük katkýlarda bulundu. Bir ilçe takýmý olan Sebatspor onun baþkanlýðý döneminde iki sezon Fenerbahçe’yi, Galatasaray’ý ve Beþiktaþ’ý bu þirin ilçede misafir etti. Ýlçenin tanýtýmýnda pay sahibi oldu. Yardýmsever Yardým’a Allah’tan rahmet diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Bir Köprübaþý Sevdalýsý: Ahmet Sancak
Kuruluþunun 44. Yýlýnda Kuþakkaya Gazetesi
Eski Türkler'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü
Ýslâmiyet ve Türkler

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.