..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþk eski bir masaldýr ama her zaman yepyenidir. -Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Son dönem Türk þiirinin köþe taþlarýndan birisidir Þinasi Özdenoðlu!.... Gümüþhanelidir köken olarak!... Þairliðinin yanýnda yazardýr da… Güçlü bir kalemi vardýr. Siyasal Bilgiler ve Ankara Hukuk Fakültesi mezunudur. Ben oldum olasý hukukçularýn þiire ve edebiyata olan tutku derecesindeki baðlýlýklarýna hayret ederim. Bir o kadar da takdir ederim bu ince zevklerini.


:BDGC:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Son dönem Türk þiirinin köþe taþlarýndan birisidir Þinasi Özdenoðlu!.... Gümüþhanelidir köken olarak!... Þairliðinin yanýnda yazardýr da… Güçlü bir kalemi vardýr. Siyasal Bilgiler ve Ankara Hukuk Fakültesi mezunudur. Ben oldum olasý hukukçularýn þiire ve edebiyata olan tutku derecesindeki baðlýlýklarýna hayret ederim. Bir o kadar da takdir ederim bu ince zevklerini.

     Özdenoðlu güzel yurdumuzun çeþitli ilçelerinde kaymakamlýk görevlerinde bulunmuþtur. Daha sonra avukatlýk yapmýþtýr. 1960 senesinde Kurucu Meclis Üyesi olmuþtur. 1969’da da milletvekili olarak meclise girmiþtir.

     Þiirle genç yaþlarda danýþan þair, elli yýlý aþkýn bir süreden beri sanatla ve edebiyatla ilgilenmektedir. Bu arada çeþitli ödüllerle taltif edilmiþtir. Bunlardan bazýlarý “Macar Rapsodisi” adlý eseriyle “Nemzetör”,çevreyle ilgili yapýcý gayretlerinden dolayý “Baþkent Onur Ödülü” sayýlabilir. Atatürk’le ilgili olarak yazdýðý þiiri Kültür Bakanlýðý tarafýndan seçilerek “100.Yýl Atatürk Marþý” olarak bestelenmiþtir. Sanat ve edebiyatýn þiir, deneme, öykü ve siyaset dallarýnda yirmi civarýnda eser vermiþtir.

     Þinasi Özdenoðlu tam bir Türkiye sevdalýsýdýr. Bu aþk onda tutku derecesinde saðlam ve güçlüdür. Bunu pek çok þiirinde görebiliriz. Paris’te yaþadýðý altmýþlý yýllarda yazdýðý mýsralar bu aþký tüm ihtiþamýyla ortaya koymaktadýr:

     “Ey gelecek kuþaklar, duyuyor musunuz beni?
     Ey yoksul topraklarým, yumarken gözlerimi
     Son nefesimde uzanýp
     En uzak yýldýzlara
     Son nefesimde bile
     Adýný yazacaðým:
     Vataným!”

     Osmanlý Devleti, bir Cihan Ýmparatorluðu’ydu. Türkiye Cumhuriyeti, onun enkazý üzerine kurulmuþ bir devlettir. Üç kýtaya sýðmayan Osmanlý’dan þimdi eser yok. O büyük devlet, dünyaya adalet daðýtýrdý. Nedense o düzeye bir daha gelemedik; týlsým bozuldu. Dýþardan körüklenen fitne fesatla birbirimize düþürüldük. Teknoloji yolunda ilerleyen araca bindik ama sözde dostlarýmýz gaz yerine hep frene bastýrdýlar bizi. Onun için de yerimizde kalakaldýk. Avrupa uzayý bölüþme projeleriyle uðraþýrken biz iç dünyamýzdaki bir kafese hapsolup kaldýk. Bu durum Avrupa’da yaþayan Türkleri de rencide etmektedir; aþaðýlýk kompleksine kapýlmalarýna sebep olmaktadýr. Bir süre Fransa’da yaþayan Özdenoðlu bu duruma temas ederek Osmanlý’nýn eski görkemli günlerine atýfta bulunarak adeta o büyük devletin ikliminde gölgelenmektedir. Bunu buruk bir ruh burkuntusuyla dile getirmektedir:

     “Fransa’nýn tarihi varsa, benim de var
     Padiþaha sýðýnan bir Françesko vardý
     Kanunî konuþtuðu an dünya susardý
     Þimdi susmak sýrasý bana mý geldi?”

     Anadolu insanýnýn sýcaklýðýný, samimiyetini, insan sevgisini, merhametini ve bütün sýkýntýlara raðmen hayata baðlýlýðýný dünyanýn hiçbir yerinde bulamazsýnýz. Bizim insanýmýz karþýlýksýz sever, sevginin ardýnda menfaat izlerine rastlayamazsýnýz. Dertlerle yüklüdür yedisinden yetmiþine kadar!.... Ama bu dert onun coþkusuna kem vuramaz hiçbir zaman…Yalana dolana yer yoktur bizim insanýmýzýn sevgi ve hoþgörüsünde!... Her þey týpatýp aslýna uygundur yürekten çýktýðý hâliyle… Anadolu insanýnýn bu saflýðýný Avrupa’da boþ yere aramayýn; arasanýz da bulamazsýnýz çünkü… Her þey çýkara dayalýdýr orada. Bu, baba-oðul iliþkisinde bile kendini gösterir. Avrupa’yý gezmiþ bir insan olarak Özdenoðlu bunun fevkalâde farkýndadýr. Ama geri kalmýþlýk kader diye alýnlarýna yazýlmýþtýr bu insanlarýn. Oysa bu olsa olsa tembelliðin yansýmasý olur. Özdenoðlu insanýmýzý bu geri kalmýþlýk hastalýðýndan kurtarýp uzay yarýþýna sokmanýn özlemini duymaktadýr:

     “Ben, Türkiye sevgisini senin gibi anlamadým
     Hiçbir yalancý þarkýya hayranlýk duymadým!
     Ýnsaný harcatmadan, tüketmeden, köle etmeden
     Sevgi ve alýnteri sürerek kurþun yerine namlulara
     Koþar adýmla varmak en öndeki siperlere
     Geri kalmýþlýðýn rezil uykusundan uyandýrmak
     Milyonlarý…
     Ýyicene bir sarsarak
     Ha þöyle!
     Uzay yarýþýna sokabilmek Türkiye’yi…”

     Ýnsanýmýzýn acýlarý,yalnýzlýðý,hasreti,kaderine terk edilmiþliði þairi yürekten yaralar.Onun içindir ki onun yurt güzellemelerinde biraz da aðýt havasý vardýr.Yurdumuz cennetten koparýlmýþçasýna güzel ama ne yazýk ki asýrlardan beri bu topraklarýn bekçiliðini yapan insanlarýmýzýn bahtý kara!... Budur þairi yürekten yaralayan!.... Topraklarýmýzda gözü olan ecnebi milletler böyle olmasýný istemiþ… Bizim ilerlememiz onlarýn çýkarlarýna hizmet etmediði için hep kösteklemiþler bizi. Bu da insanýmýzýn yaþamýna yansýmýþ bugüne dek… Þinasi Özdenoðlu bunun böyle devam edeceði kanaatinde deðildir. Çünkü ona göre geri kalmýþlýk kader deðildir. Silkinip kendimize geleceðiz en kýsa zamanda. Buna inanýyor ve þöyle haykýrýyor:

     “Uyanacaksýn bir gün, “Uyan!” diye diye
     Yiðit insanlar ülkesi,Büyük Türkiye!…”






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.