..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Kanunî Deyip de Geçme...  
M.NÝHAT MALKOÇ
Gerçek kahramanlarýný tanýmayan milletlerin istikbaline yön verecek gençleri, çizgi film kahramanlarýný kendilerine örnek edinirler. Bu durum, tarihi olmayan devletler için fazla yadýrganmasa da Osmanlý gibi dev bir devletin torunlarý için fazlasýyla yadýrganýr. Osmanlý’da altý asýr boyunca devleti idare etmiþ kiþilerin hangisine uysanýz sizi selamet sahiline götürür. Osmanlý’da vatana hýyanet eden padiþah yoktur. Bunlara Vahdettin de dahildir. Durum bu iken bazý kesimlerin Osmanlý padiþahlarýný hain ilan etmesini anlamak mümkün deðildir.


:BAGA:

               M. NÝHAT MALKOÇ

     Gerçek kahramanlarýný tanýmayan milletlerin istikbaline yön verecek gençleri, çizgi film kahramanlarýný kendilerine örnek edinirler. Bu durum, tarihi olmayan devletler için fazla yadýrganmasa da Osmanlý gibi dev bir devletin torunlarý için fazlasýyla yadýrganýr. Osmanlý’da altý asýr boyunca devleti idare etmiþ kiþilerin hangisine uysanýz sizi selamet sahiline götürür. Osmanlý’da vatana hýyanet eden padiþah yoktur. Bunlara Vahdettin de dahildir. Durum bu iken bazý kesimlerin Osmanlý padiþahlarýný hain ilan etmesini anlamak mümkün deðildir.

     Osmanlý Ýmparatorluðu, basiretli padiþahlarýn omzunda yükselerek üç kýtaya hakim olmuþtur. Osmanlý’nýn dev padiþahlarýndan biri de Trabzon’da hayata gözlerini açan, Yavuz Sultan Selim’in oðlu Kanunî Sultan Süleyman’dýr. Kanunî’nin babasý Trabzon’da vali olarak görev yaptýðý için O da bu topraklarda doðmuþ ve çocukluðunu burada geçirmiþtir. Çok iyi bir eðitim görmüþ Sultan Süleyman… O, ilk eðitimini annesinden ve babaannesi Gülbahar Hatun’dan almýþtýr. Babaannesi Gülbahar Hatun’un mezarý Trabzon’da Atapark mevkiindedir. Babasý Yavuz Selim’in ölümü üzerine, 30 Eylül 1520’de, henüz 25 yaþýndayken Osmanlý tahtýna çýkmýþtýr. Erkek kardeþi olmadýðý için taht kavgalarýyla uðraþmak zorunda kalmamýþtý.

Kanunî, Osmanlý tahtýnda en uzun süre kalan padiþahtýr. Kanunî, tam 46 yýl boyunca Osmanlý’yý baþarýyla idare etmiþtir. Sultan Süleyman’ýn erkek çocuklarý Ýkinci Selim, Bayezid, Abdullah, Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir ve Mustafa’dýr. Kanunî, Osmanlý’nýn onuncu padiþahýdýr. Avrupalýlarýn “Muhteþem” dedikleri Süleyman Han, babasýndan kendisine intikal eden topraklarý iki katýna çýkarmýþtýr. Þarkiyatçý Ortalon, Kanunî’yi þöyle anlatýyor: “Sultan Süleyman’ýn eserleri bir araya konsa, en altta muharebeleri, onun üstünde býraktýðý abideler ve en üstte ise kurmuþ olduðu ilmî ve hukukî müesseseler gelir.” Büyük bir devlet adamý, güçlü bir þair ve cesur bir komutan olan Kanunî, Zigetvar kuþatmasýný idare ederken, 7 Eylül 1566’da 71 yaþýnda vefat etmiþtir.

Kanunî’den söz edip de Hürrem Sultan’dan bahsetmemek bence bir eksiklik olur. Çünkü dünyaya hükmeden Kanunî’nin biricik eþidir Hürrem Sultan… Ukraynalý olan Hürrem Sultan’ýn asýl adý Aleksandra Lisowska’dýr. Hürrem Sultan’ýn oðlu 2. Selim tahta çýkmýþtýr. Kanunî’nin Mahidevran Sultan’dan olan oðlu Þehzade Mustafa’nýn babasý tarafýndan öldürülmesinde Hürrem Sultan’ýn etkisinin olduðu söylenir. Hürrem Sultan, eþinden evvel 52 yaþýnda ölmüþtür. Hürrem Sultan’ýn güzelliði ve zekiliði hususunda tarihçiler hemfikirdir.

“Kanunî Sultan Süleyman” adý Trabzon’la özdeþlemiþtir. Doðumunun 500. yýlý münasebetiyle 1995 yýlýnda Trabzon’da Kanunî Sultan Süleyman’la ilgili bir vakýf kurulmuþtur. Bu vakýf “Muhteþem Kanunî Sultan Süleyman Vakfý” adýný taþýmaktadýr. Vakfýn amacý, Kanunî Sultan Süleyman’ý bütün yönleriyle araþtýrýp, onu lâyýk olduðu biçimde gelecek nesillere tanýtmaktýr. Bu amaçla, her yýl 27 Nisan-2 Mayýs tarihleri arasýnda “Kanunî Haftasý” etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde hem Kanunî gelecek nesillere tanýtýlmakta, hem de Trabzon þehrinin içte ve dýþta tanýtýmý gerçekleþtirilmektedir.

Kanunî Vakfý yetkililerine hizmetlerinden dolayý þükranlarýmýzý sunuyoruz. Fakat her yýl benzer þeyler yapýlmaktadýr. Bence öncelikle yapýlmasý gereken þey, kapsamlý bir “Muhteþem Kanunî Sultan Süleyman Sempozyumu” düzenlemektir. KTÜ ile iþbirliði yapýlarak uluslararasý bir sempozyum düzenlenebilir. Bu sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirilerek Türkiye’deki il halk kütüphanelerine ve belli kiþilere gönderilebilir. Geçtiðimiz yýllarda öðrenciler arasýnda þiir yarýþmalarý düzenleniyordu. Bu yýl yapýlmadý bu yarýþma. Bence Kanunî’yle ilgili Türkiye genelinde büyüklere yönelik bir þiir ve makale yarýþmasý düzenlenebilir. Okullarda “Kanunî” konulu bilgi yarýþmalarý yapýlabilir.

“Muhteþem Kanunî Sultan Süleyman Vakfý” bugüne kadar güzel çalýþmalara imza attý ama ben bu çalýþmalarýn çok daha ileri götürülmesi gerektiði düþüncesindeyim. Öncelikle bu güzide vakfa; alanýnda uzman, donanýmlý, Osmanlý sevgisiyle dolu kiþiler üye yapýlmalýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
23 Nisan Coþkusu ve Çocuklarýmýz
Kuruluþunun 40. Yýlýnda Þampiyon Trabzonspor
40. Yýlda Trabzonspor

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.