..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Dün Akþam Neredeydiniz?..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Yeni bir yýla “Merhaba” demenin mutluluðunu yaþýyoruz. Bir yýl daha mazinin bulutlarý arasýnda kaybolup gitti. Geride býraktýðýmýz 2009 yýlýnda kimileri beklediklerine nail olurken, kimileri de hayal kýrýklýklarý yaþadý. Ýlk gününü yaþamakta olduðumuz 2010 yýlý baþlanmamýþ, tertemiz bir sayfa olarak önümüzde duruyor. Bu temiz sayfayý hayýrlarla veya þerlerle doldurmak bizlerin elindedir. Cüzi irademizle yol haritamýzý çizip öylece geleceðe yol alacaðýz. Önümüze engeller çýkacak, çok defa da þeytan musallat olacak bize. Fakat nefsi semirten ve ona daima þer fýsýldayan þeytaný inancýmýzla alt edeceðiz. Hakk’ýn ve hakikatin yolunda gideceðiz. Çünkü her geçen gün büyük hesap gününe daha çok yaklaþýyoruz.


:BDAJ:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Yeni bir yýla “Merhaba” demenin mutluluðunu yaþýyoruz. Bir yýl daha mazinin bulutlarý arasýnda kaybolup gitti. Geride býraktýðýmýz 2009 yýlýnda kimileri beklediklerine nail olurken, kimileri de hayal kýrýklýklarý yaþadý. Ýlk gününü yaþamakta olduðumuz 2010 yýlý baþlanmamýþ, tertemiz bir sayfa olarak önümüzde duruyor. Bu temiz sayfayý hayýrlarla veya þerlerle doldurmak bizlerin elindedir. Cüzi irademizle yol haritamýzý çizip öylece geleceðe yol alacaðýz. Önümüze engeller çýkacak, çok defa da þeytan musallat olacak bize. Fakat nefsi semirten ve ona daima þer fýsýldayan þeytaný inancýmýzla alt edeceðiz. Hakk’ýn ve hakikatin yolunda gideceðiz. Çünkü her geçen gün büyük hesap gününe daha çok yaklaþýyoruz.

     Sözün bu noktasýnda, yeni bir yýlýn arifesinde, “Dün neredeydiniz?” sualini yöneltmek istiyorum sizlere. Bu soruya vereceðiniz cevap sizin kimliðinizi de ele verecektir. Þayet “Her zaman olduðu gibi evimizde çocuklarýmýzla beraber olaðan hayatýmýzý yaþýyorduk” diyebiliyorsanýz ne mutlu size; istikamet üzere, düzgün bir yolda ilerliyorsunuz. “Yýlbaþý akþamý da evde oturulmaz ya, elbette yeni yýlý arkadaþlarla birlikte kutluyorduk” diyorsanýz size söyleyecek çok sözüm var. Hayatýnýzý yeni baþtan gözden geçirmenizde fayda vardýr.

     Öncelikte belirtmek gerekir ki bizim kültürümüzde Noel kutlamasý yoktur. Bu gelenek Hýristiyan kültürüne aittir. Hýristiyan dünyasý, Noel ve yýlbaþýný Hz. Ýsa’nýn doðumuyla iliþkilendirerek kutluyor. Durum bu iken Müslümanlara ne oluyor da Hýristiyanlarýn bu dinî eðlencesine iþtirak ediyor? Müslüman, Hýristiyanlarýn bu dinî merasimiyle kendi arasýnda nasýl bir bað kurabiliyor? Yozlaþmanýn bu kadarýna da pes doðrusu demek geliyor içimden.

Noel konusunda sapla saman birbirine karýþmýþ durumdadýr. Zira Noel kutlamalarýnýn temelinde Hz. Ýsa’nýn doðumunu kutlama geleneði yatmaktadýr. Bilindiði gibi eskiden Romalýlarýn yýlý 1 Ocak’ta baþlýyordu ve bu Ortaçað’da bazý ülkelerde sürmüþtü. Bu milâdi takvim Hýristiyanlýktan önce kabul edilmiþti ve “Jülien Takvimi” olarak biliniyordu. Daha sonra bu milâdi takvimin Papa XII. Gregorius tarafýndan 1582 yýlýnda toplanan konsilde Hýristiyanlar tarafýndan da kullanýlmasýna karar verilmiþtir. 31 Aralýk’ý 1 Ocak’a baðlayan gece yapýlan yeni yýl kutlamalarý Noel kutlamalarýna özenilerek bu noktaya getirilmiþtir. Görünen o ki, yýlbaþý ve Noel farklý olmakla birlikte, adet ve gelenekler bakýmýndan birbiriyle özdeþleþtirilmiþtir. Yani yýlbaþýnda Noel yortusu mu yapýlýyor, yoksa yeni yýlýn geliþi mi kutlanýyor belli deðildir. ‘Eðlence olsun da nasýl ve ne sebeple olursa olsun’ anlayýþýndayýz.

Her milletin kendine mahsus yaþam biçimleri vardýr. Müslüman olduðunu söyleyenlerin müslümanca yaþama sorumluluðu vardýr. Ýslam ümmeti, kendine benzemek mecburiyetindedir. Peygamber Efendimiz “Herhangi bir millete benzeyen, onlardandýr.” buyurmuþtur. Bu sözün altýnda ezilmek istemiyorsak bizimle zýt deðerlere sahip milletlerin taklitçisi olmamalýyýz. Fakat bu, ilmî konularý kapsamaz. Zira “Ýlim müminin yitiðidir, onu nerede bulursa alýr.” hadisi de buna iþaret etmektedir. Bunlarý birbirine karýþtýrmamak gerekir.

Bizim inançlarýmýzda, gelenek ve göreneklerimizde var olmayan yýlbaþý kutlamalarýný birileri bizim hayatýmýza soktu. Yýlbaþý gecesi sabahlara kadar çýlgýnlar gibi eðlenmek, içkiyi su gibi içmek, evlerin içini çam aðaçlarýyla süslemek, bu gecenin sözde þerefine hindi kesmek, þans oyunlarýna bulaþýp bunlardan kazanç elde etmek müslümana asla yakýþmaz.

Müslümanlarýn da kendilerine ait yeni yýlý vardýr. Muharrem ayýnýn birinci gecesi Müslümanlarýn yýlbaþý gecesidir. Ýslam ümmetinin yeni yýlý, Muharrem ayýnýn birinci günü baþlar. Ne yazýk ki Müslümanlarýn önemli bir kýsmý kendi kültürlerinin ve inançlarýnýn bir parçasý olan Ýslamî yýlbaþýndan haberdar deðillerdir. Bu ümmet için ne acýnacak bir durumdur.

Dün akþam(yýlbaþý gecesi) yeni yýl kutlamalarý için sabahlara kadar uyumayanlara, nefislerinin gösterdiði yolda yürüyenlere kýzmaktan çok, üzülmek gerekir. Kiþi, inandýðý gibi yaþamazsa gün gelir yaþadýðý gibi inanmaya baþlar. Bu da manevî iflasýn bariz iþaretidir. Ýnsan nasýl olur da ölüme bir yýl daha yaklaþtýðý böyle bir zamaný çýlgýn eðlencelerle karþýlayabilir?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.