..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > Mustafa Acungil




9 Kasým 2010
Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden  
Mustafa Acungil
Günümüzde mekanik bir kol, gerçek bir kolun yapabildiði her þeyi yapabilecek yetkinlikte. Ýnsanlarýn önemli organlarýnýn kendilerinden alýnan hücrelerle laboratuar ortamýnda geliþtirilerek yedeklerinin oluþturulabilmesi bu alandaki en yakýn zamana ait ve en önemli geliþmelerden biri. Ama böyle organlar bile ‘orijinal’ kabul edilmiyor.


:AHII:
Ýnsanlarýn sanal mevcudiyet sahibi olmaya baþlamasý ve sayýlarý her geçen yýl artan çeþitli organlarýn laboratuar þartlarýnda üretilmeye baþlamasý önceleri fiziksel bedenlerin önemini giderek kaybetmesine sebep olacak sanýldý.

Oysa geliþmeler pek de öyle bir sonuç ortaya çýkarmadý.

Sanal mevcudiyetlerin ortaya çýkabilmesinde en temel faktörlerden birisi veri depolama alanlarýnýn kapasite ve hýzlarýnýn geometrik olarak artmasý oldu. Ama bu yeterli bir etken deðildi. Sanal mevcudiyetlerinin asýl geliþmesini saðlayan, insan beyniyle bu depolama alanlarý arasýnda daha doðrudan bir iletiþim þeklinin kurulabilmesi oldu. Bu hýzlý veri yolunun oluþumundan itibaren de sanal varlýk geliþtirebilenler beyinlerini en etkin kullanabilenler ve gerek duyulan olaðanüstü disiplini kendinde geliþtirebilenler oldu. Size belki garip gelebilir belki de gelmez ama yüksek beyin etkinliði ve yüksek seviyede disiplin, ancak fiziksel bedenleri de çok saðlýklý insanlar tarafýndan saðlanabildi. En azýndan çoðunlukla…

Üstelik keyif ve zevk sanal bir mevcudiyetle yaþandýðýnda kendi gerçek fiziksel varlýðýnýzýn yaþayacaðý seviyelere asla ulaþamadý.

Sanal bir bifteði ýsýrmanýn sanal zevki var elbette, ama gerçekten diþlerinizin arasýnda yumuþakça ezilen etin tadýný verebilmesi pek olasý deðil. Duyubilimsel açýdan iki deneyim arasýnda neredeyse hiç fark kalmamýþ olsa da, toplumun deðer yargýlarýnda sanal zevkler her zaman ikinci planda kaldý. Bunun sonucu olarak da insanlarýn zevk algýsý her zaman gerçek varlýðýn yaþadýðýndan yana bir yanlýlýk oluþturdu.

Çýkma organ, takma organ ve yedek organ gibi konularda da benzer bir durum yaþandý. Bir insandan baþka bir insana bazý organlarýn nakledilebilmesi zaten hayli eski bir olgu. Kornea, deri, göz, böbrek, kalp, karaciðer derken bazý beyin parçalarý bile nakledilebilmeye baþladý. Mekanik alternatifler de hayli geliþti. Günümüzde mekanik bir kol, gerçek bir kolun yapabildiði her þeyi yapabilecek yetkinlikte. Ýnsanlarýn önemli organlarýnýn kendilerinden alýnan hücrelerle laboratuar ortamýnda geliþtirilerek yedeklerinin oluþturulabilmesi bu alandaki en yakýn zamana ait ve en önemli geliþmelerden biri. Ama böyle organlar bile ‘orijinal’ kabul edilmiyor.

Durumu algýlamak için sizin dönemlerinizde arýza görüp yenilenmiþ arabalarýn nasýl deðer kaybettiðini düþünün.

Ýnsan yaþamýný devam ettirmek için bu imkanlardan her geçen yýl çok daha fazla yararlanýlmaya devam edildi. Ama yetenek geliþtirmek, güzelleþmek ya da sadece keyif için yapýlan müdahaleler yaygýnlaþtýkça insanlarýn bunlarýn en ustalýkla bile yapýlanlarýný anlama becerileri geliþti. Orijinal olmayan her parça, o parçayý taþýyan kiþinin toplumsal deðerinin bir kademe düþmesine sebep olmaya baþladý.

Tüm tartýþýlan yönleri bir kenara, insan yaþamýnýn devamý için yapýlabilen þeyler gerçekten olaðanüstü.

En önemli geliþmelerden birinin insanýn kendi hücrelerinden laboratuar ortamýnda yedek organlar üretilebilmesi olduðunu söylemiþtim. Bu hayli uzun süren ve çoðu zaman baþarýsýzlýkla sonuçlanan bir giriþim olduðu için acil durumlarda yedek organ üretmek mümkün olmuyor, bunun yerine önemli organlarýn yedekleri önceden üretilip saklanabiliyor. Daha baþarýlý, ama çok daha pahalý bir yöntem!

Bir baþka önemli geliþme ise, yeni çýkan bir hastalýða –artýk neredeyse her yýl daha önce görülmemiþ ve çoðunlukla öldürücü, üstelik bazen çok hýzlý yayýlan hastalýklar ortaya çýkýyor- baðýþýklýk kazanan herhangi bir hayvan keþfedildiðinde, sadece aylar süren bir çalýþmayla ilgili direnci saðlayan genin bulunup bu gen üzerinden hastalýða karþý bir tedavinin geliþtirilebilmesi.

Tüm bunlara raðmen, evlilik yapacak bir genç insan için seçimde en önemli kriterlerden birisi, karþý tarafýn orijinal yapýsýna mümkün olduðunca yakýn olmasý! Bunun böyle olmadýðý ülkelerde zaten evlilik kurumu da çok yaygýn ve uzun ömürlü deðil.

(2054'te yaþayan Kamil Asma'nýn dilinden, Yazar: Mustafa Acungil)

Not: Bu yazý, Kamil Asma aðzýndan yazdýðým yazýlarýn sonuncusu. Gelecek Postasý baþlýðý altýnda (chip.com.tr'de) yazmaya devam ettim, ama Kamil Asma aðzýndan ve gelecekten deðil. Gelecek Postasý'nda yazdýðým diðer yazýlarý ÝzEdebiyat'a her yazýyý uygun olduðu kategoriye koyarak eklemeyi düþünüyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birleþik Soylar
Gelecek Postasý 15 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 1 - Otobot
Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Saðlam Kafa Saðlam Vücutta Bulunur
Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik
Kurgu'nun Sonu
Gelecek Postasý - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2
Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - Ýliþkiler, Ýliþkiler, Ýliþkiler
Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir?
Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalý Paralel Mevcudiyetler
Gelecek Postasý 16 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 2 - Yapay Zekanýn Sonu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Su Döngüsü [Þiir]
Ýkizler [Þiir]
Gözden Irak / Gönülden Irak [Þiir]
Namütenahi [Þiir]
Kelimelerle Bile [Þiir]
Yürüyüþ [Þiir]
Mesai [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Þehir [Þiir]
Dumankan [Þiir]


Mustafa Acungil kimdir?

Öðrenmek, öðretmek, okumak, yazmak. . . Hayatýmýn temel belirleyici unsurlarý. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.