..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Aydýn Coþkun




14 Eylül 2010
Bu Müzik Benim Deðil  
Aydýn Coþkun
Kendi kültürümüzü yaþayacak ve yaþatacaksak, bunun içine baþka kültürlerin rüzgarini estirmeyelim.


:BJJD:
BU MÜZÝK BENÝM DEÐÝL
Güzel sanatlarýn bir dalý olan müzik evrenseldir. Þarkýyý veya türküyü söyleyen kiþinin anadili farklý olsa bile, beden dilinden, jest ve mimiklerinden, onun neler icra ve ifade ettiðini az çok anlarsýnýz yada anlarýz.
Biz þimdi kalkýp ta size Ýngilizce, Almanca bir þarký veya türkü yazýp bu þarkýnýn sözlerini analiz edecek deðiliz tabii ki. Biz, Türk müziði hakkýnda bir þeyler anlatacaðýz; bize göre iyiye iyi, kötüye de kötü diyeceðiz.Daha açýk bir ifadeyle eleþtireceðiz.
Son beþ yýlda artan radyo ve TV kanallarý, özellikle bölgesel kanallar, yeni sanatçýlar, amatörler vb. Tabii bu kanallarý fazla da eleþtirmeyeceðiz. Adamlarýn niyeti belli…Saatlerce yayýna akýþýna program yetiþtirmek kolay deðil. Onun için bol bol reklam, paparazzi, yeni þarkýcý ve türkücülerimizin yeni çýkýþlarý. Sanatý, toplum için yapanlarý fazla eleþtirmem. Sanat adýyla, para pul, þöhret, macera, sonradan görme kompleksi yapanlar vardýr; bizimde sözümüz ve eleþtirimiz onlaradýr. Zirvede kalan sanatçýlar, boþuna zirvede oturmazlar. Onlar, halkýn ne istediðini bilir, ona göre bestesini yapar, kaset veya cd hazýrlar. Yine onlar bilirler ki, toplumun deðiþik yörelerine yine deðiþik bir atmosfer gerektiðini bilirler. Daha anlaþýlýr bir ifade kullanacak olursak: Nabza göre þerbet vermesini çok iyi bilirler. Bir parçanýn, yurdun her kesimi tarafýndan, entellektuel, muhafazakar, varoþlar, kentte yaþayanlar veya yüksek zümreden kiþilerce sevilmesi, benimsenmesi biraz zordur, hatta çok zordur.Ýþte o zorluðu aþanlar ve her þarkýsý liste baþý olanlar ülkemizde mevcuttur. Bu kiþilerin adlarýný burada açýklamak, konumuzun amacý deðildir; buna gerekte yoktur. Zaten onlar kendilerini biliyor ve sizlerde biliyorsunuz.
Þunu bir kere kabul edebilir miyiz?:Her bölgenin kendine has bir müzik kültürü, anlayýþý, motifleri, folkloru vardýr. Öyle mi? Peki, yýllarca karadenizin kökleþmiþ oyun þekline, sözlerine kim bir ekleme, deðiþtirme, yenileþtirme adý altýnda, þarkýcýnýn adýndan baþka hiç bir yeri Karadeniz türkülerine uymayan bu besteleri yapma hakkýný verdi? Bu müzik benim tercihimdir; istediðim gibi bestemi yaparým. Bir tanede dansöz bulursun veya bir kaç tane kýlýp çekersin. Sonrada albüm yaparsýn. Her gün seni bu yerel kanallarda bu millet izler. Sen öylemi sanýyorsun? Ne þarkýcýlar geldi, gitti bu piyasadan…Bakýn, zirvede kalanlara!... Karadeniz bölgesinde, hiç bir türküde veya bu türküye eþlik eden oyunlarda horon dan baþka bir figür bulamazsýn. Kadýný, kýzý, erkeði hep ayný türde hareket ederler.Kýlýpleriniz de bayaðý revaçta..Suyun içinde, havada, karada, denizde yada denizin dibinde. Kýlýp te oynayan kýzlarda Karadenizli deðil.Bu iþi para için yapan sosyete ve magazin çevreleri dolu. Daha fazla karýþtýrmayayým barý. Yalnýz, þunu bilin ki: Ýçinden geldiðin veya içinde doðduðun toplumu, sunni þeylerle deðiþtirmek, modernleþiyoruz diyerek müziðimizi periþan etmeyin. Zaten bu müzik benim deðil. Baþka biri çýkýp ta, bu müzik bizim deðil… Demeden,siz biraz daha düþünün. Bin yýllýk sanat ve kültürümüzü, “üç beþ kuruþ para kazanacaðým” yada deðiþik bir þey yapmalýyým” diyerek yok etmeyin.

























Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevda Yarasý [Þiir]
Sanal Muhabbet [Öykü]
Özgürlüklerin Arkasýna Saklanmak [Deneme]


Aydýn Coþkun kimdir?

Emekli Öðretmenim. Yayýnlanmýþ her hangi bir kitap veya dergim yok. Yalnýz Son üç yýldýr, yukarýda adresini yazdýðým ve bana ait olan bu siteye yazýlarýmý yazarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Atatürk, A .Fuat Köprülü, Yilmaz Öztüna


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Coþkun, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.