..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Bahattin Ceyhan




22 Aðustos 2010
Objektiflik - Enflasyon (Marslý'nýn Köþesi 1)  
MARSLI'nýn Köþesi

Bahattin Ceyhan


Enflasyon ve objektiflik adýna köþe yazýsý tadýnda bir makale-inceleme...


:AHJE:
Ýlk kez yazýyorum. Evet ilk kez. Köþe yazýsý tadýnda olsun diliyorum. Ve sizlere sunuyorum.
Konu olarak ilk objektifliði seçtim... Enflasyon peþinden geldi.

Ýnsanlar objektif olamýyor, benbildimlikten kurtulamýyor. Ve bu doðrultuda kýrýlganlýklar öne çýkyor. Gölgeler üzerine karalanan resimler gibi oldu insanlarýn muhabbetleri. El üstünde sevgi gözterisi gibi gözükürken. Gölge baþka noktaya kaydýðýnda, elaltýnda koca bir karalama... Anlayana... Ýnsanlýk bilgisayar ve diðer iletiþim araçlarýnýn geliþmesi ile benbildim olma yolunu hýzlý bir þekilde katetti. Benim düþüncemdeki baðlar: Enfilasyonun dahi bu yolun eseri olduðunu açýklar... Þöyleki satýþ yapan firmalar, müþterilerine ürün satmak yerine, bilgi satmaya baþladý. Ýstekleri müþterim bilgili olsun. Saf ve masum bir düþünce. Ama iþler öyle yolunda gitmedi iþte... Müþteri yarým yamalak bilgi yüklemesi ile benbildim rollerine soyundu. Satýcý benim müþterim bilgili müþteri diye fiyatýný kýrdý ve çeþitini azalltý. (Ki bu konum olarak deðiþime de uðrayabilir, aþýrý çeþit stoðu...) Ve sonrasý malum, fiyatlarýný kýran kýrana. Enflasyon çaðýn sorunu oldu. Karlýlýk azaldý. Sýfýrlara yaklaþtý... Hatta kimi þirketler ben bu müþteriyi kapayým diye zararýna mal vermeye baþladý. Nitekim; müþteri burada aþýrý bir þekilde bilinçlenmiþti... Bir dahaki sefere baþka müþteriye aç satýcýya yöneldi.. Ve sonrasý malum... Yanlýþ alýþveriþ iliþkileri.
Türkiyenin durumu bu ölçüde farklý. Türkiye temiz yapýlaþma diyebileceðimiz. Büyük marketler yapýlaþmasýna tam da Dünya mali krizlere selam verirken geçti... Sonrasý malum, zengin daha zengin, fakir daha fakir...

Objektiflikte devam edelim. Ýnsanlar objektif olma yolunda adým atmadýðý sürece önyargý kavgalarý, yanlýþ anlamalar, seneler sonra barýþmalar ve diðerleri yýllarca devam edecektir... Sorun sadece karþý tarafý anlamakla bitmiyor, objektif olmak ülkemizin büyük bir sorunu olmuþ durumunda. Daha üç gün öncesinde, yan yana evim olan kürt arkadaþýma yan gözle bakmaya baþladým. Temkinli davranýþlar içine girmeye baþladým. O bana karþý farklý mý, o da ayný... Sorun Alevi açýlýmýnda ya da Kürt açýlýmýnda deðil, bunlar çok kolay çözüme ulaþabilir. Sorun objektiflikte... Ki bu yolda tek bir açýlým yetmiyor veya bir kaç açýlým... Genel bir açýlým çözüm yoludur. Bunun için yapýlanlar taviz olmaktan öteye gitmiyor. Ki tavizler fena halde yerini buldu. Adamlar utanmadan muhattab APO dur diyor... Zamanýnda nice idamlar yapan ülkenin Apo yakalandýðýndan beri idam yapmaya yüreði kalmadý. Boþ verelim bu yalanlarý... Objektif olalým. Açýkçasý bu günkü hükümet pek çok güzel iþ yaptý. Pek çok güzelliði de elimden aldý... Diðerleri çok mu farklý hepsi ayný. Ben baþta olsam farklý mý yapardým, aynýný yapardým. Farklý yapardým diyebilen gece yataða yattýðýnda sahtekarlýðýný sorgulasýn... Fazla siyaset dostlarýma olmasýn necaset...

Objektiflik son bbir kaç yýldýr bana öyle iþlemiþ ki, bu gün seçim olsa oy verecek parti bulamýyorum. Hepsi için ayrý eksilerim var. Açýkçasý Kötünün iyisini seçme yolunda olacaðým.

Satýrlarýmý bir rock grubunun sözleri ile ile bitiriyorum...
Gece-Gamsýz

"Gamsýz yaptý dünya beni
Gece - gamsýz Kadere razýyým ben
Yorgun ve þikayetsiz
Her þeye hazýrým ben

Ekmeksiz soðansýz hayatýn tadý yok
Benim olmayan güzelin adý yok

Olsun varsýn biz yine de memnunuz.
Bu dünyada olmazsa ahrette huzur buluruz.

Yolsuz yaptý dünya beni
Yollarý görmez oldum
En sonunda anladým
Sus oldum sus pus oldum.

Gaddar dünya arsýz mý yaptýn bizi
Hep beraber bulduk mertebemizi

Olsun varsýn biz yine de memnunuz.
Bu dünyada olmazsa ahrette huzur buluruz."



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Nasihat Ne Musibet
Kokular - Bahaneler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþme [Þiir]
Deli Saçmasý [Þiir]
Yok_sun [Þiir]
Aþk mý Bu Þimdi? [Þiir]
Cani - Sin [Þiir]
Ecel Aný [Þiir]
Ýsyan Çýðlýðý [Þiir]
Aþkýn Kitabý [Þiir]
Elzem Ýlaç Sen [Þiir]
Aþk Köþe Bucak Sýkýþmýþ [Þiir]


Bahattin Ceyhan kimdir?

Doðduðu günden beri çevresinde fark edilen bir tipti Marslý. Lise yýllarýnda takýldý lakabý ona. Edebiyata ortaokul yýllarýnda kompozisyonlar yazarak baþladý. Sonra þiir geldi. Ve bir gün Metal Fýrtýna diye bir kitap çýktý ortaya. Çýktýðý hafta okumuþtu. Orkun Uçar'ý tanýmýþ oldu bu kitapla. Sonra Xasiork'u tanýdý. Xasiork sayesinde öyküler yazmaya baþladý. Roman yazýyor, kimbilir belki bir iki yýla ünlü bir yazar olup çýkar!

Etkilendiði Yazarlar:
Orkun Uçar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bahattin Ceyhan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.