..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tasavvuf > Hilâl Erboyacý




23 Temmuz 2010
Dinle Neyden Duy Neler Söyler Sana  
Dinle Neyden Duy Neler Söyler Sana

Hilâl Erboyacý


’Mevlâna’nýn meyhanesi gönül meyhanesidir, kudret meyhanesi. O’na þarap sunan,kudret elidir, Tanrý Habibi’nin tertemiz eli. O’nun sevgilisi, tek sevgilidir; sevgiyi yaratan eþþiz, ortaksýz sevgili. O’nun mecazlarýný anlamayanlar, hiç olmazsa anlamadýklarýný, anlayýþsýzlýklarýný anlasalardý.


:CIEI:

’Mevlâna’nýn meyhanesi gönül meyhanesidir, kudret meyhanesi. O’na þarap sunan,kudret elidir, Tanrý Habibi’nin tertemiz eli. O’nun sevgilisi, tek sevgilidir; sevgiyi yaratan eþþiz, ortaksýz sevgili. O’nun mecazlarýný anlamayanlar, hiç olmazsa anlamadýklarýný, anlayýþsýzlýklarýný anlasalardý.

Abdülbaki Gölpýnarlý’nýn cümleleriyle baþladýk söze. Olur ya, Mevlâna’nýn kapýsýnda haddimizi bilmez,kaptýrýveririz kendimizi eriþemiyeceðimiz âlemlere. Boyumuzdan büyük laflar eder Mecâlis-i Sab’a’sýnda söylediði gibi:

’Horoz vakitsiz öttü mü
Vakitsiz öten horozun baþýný kesmek vaciptir. ’ gafletine düþeriz farkýna varmadan.

Biz yine onun sözlerinden güç alalým:
’Gene gel, gene
Ne olursan ol, ister kâfir ol, ister ateþe tap, ister puta
Ýster yüz kerre tövbe etmiþ ol, ister yüz kerre bozmuþ ol tövbeni
Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý, nasýlsan öyle gel!’ çaðrýsýna kulak verip, en azýndan onu tanýmaya çalýþalým.

Sene 1200, Horasan’ýn Belh þehri. Mevlâna Celalettin Rûmi en büyük Ýslam alimlerinden Bahaeddin Veled’e müjdelenir. Bilinmeyen nedenlerden bir süre sonra Belh þehrinden ayrýlan Veled ailesi ,Niþabur, Baðdat, Mekke, Medine, Þam, Halep derken son olarak Anadolu’da konaklar.

1228,Mevlâna’nýn Konya’ya geliþi. Ýþte ne olduysa bundan sonra olur. Konya Konya olalý böyle bir âlim tanýmamýþtýr. Ne kadar ilim irfan sahibi varsa toplanýrlar etrafýna, feyz alýrlar ondan.Ta ki Þems-i Tebrizi ile karþýlaþana kadar. Mevlâna, Þems’in ýþýðýnda aydýnlanýr. Ýlahî aþkýn sýrrýna eriþilmez güzelliklerini onun sayesinde keþfeder. Birlikte dinlerler neyin sarýp sarmalayan sesini, can gözlerinden ayrýlýp, perdeyi kaldýrýrlar aradan.

Ýnsanoðlu çið süt emmiþ. Çevresindekiler çekemezler Þems’le Mevlâna’nýn dostluðunu. Mevlâna hocasýndan ayrýlmak istemez, Þems de onu býrakmak istemez ama baþka yolu kalmamýþtýr. Þems Þam’a gider, Mevlâna’yý ayrýlýk, hasret ateþi içinde yapayalnýz býrakýr.

’Tebriz’li Tanrý Þems’i nereye gitti, nerdedir? Nerde peþine düþüp giden âvâre gönlümüz?’ diyen yakýnmalarýnýn ardýndan Mevlâna gün geçtikçe olgunlaþmakta, sabra sýðýnmaktadýr:

’Sabret Tebriz’li Þemsettin uðruna acele etme, insan yatar, melek kalkarsýn; o, pek büyük bir ihsan sahibi padiþahtýr. Sabrýn sonu selamet. Mevlana ulaþýr hakikate:
"Tanrý, aklýný baþýna al a kýsa görüþlü, var olan benim ancak deyip durmada, yani ululayýþta hak ve din Þems’i bir bahane ancak.
Sen küçülmez de Tebriz’in övüncüyle övünürsen, benim özümü övmüþ olursun, a sýnanmýþ kiþi; bu demektir bu."

Bundan sonrasý mý? Mevlana derya deniz. Ýncilerini feyz ve ýþýk kaynaðý olarak Divan-ý Kebir, Mektubat, Mecalis-i Sab’a, Fihi Mafih adlý eseriyle saçar önümüze:

Neydi neyin derdi? Þikayetlerini dile getirirken, iniltileri arþý tutarken ne anlatmaya çalýþýyordu? Bunun cevabýný eserlerinin tümünde çeþitli manzum hikayelerle, Kur’andan ayetlerle, Peygamber’in hadisleriyle verecek; bütün söylediklerini her seferinde aþkta birleþtirecekti:

"Birisi aþýklýk nedir diye sordu. Dedim ki benim gibi olursan bilirsin" Mademki:
"Ne sen sensin, ne ben benim
Hem sen bensin, hem ben senim" o halde kiþi yeter ki iyiliði, cömertliði ,fazilet saysýn, yeter ki sabretsin, gelip geçici ,aldatýcý güzelliklerle kandýrmasýn kendini o aþký bulamazsa, aþk onu bulacaktýr.

Benlik, bencillik yolunu kapar insanýn. Çýkmaz sokakta hýrstan, kinden, tamahtan baþka bir þey bulamazsýnýz. Oysa bunlar aynayý lekeleyen kir ve paslardýr:

"Ýnsan görüþten ibarettir; ötesi ettir, deridir;
Gözü neyi görürse odur, o þeyden ibarettir.
Gördüðün bildiðin pisse, bil ki osun sen"

Dürüstlük, mertlik, çalýþkanlýk açar insanýn yolunu. Aranan cevherse önce kendinizi tanýmalý, içimizdeki etten, tenden ayrýlmýþ gönül zenginliðinin sýrlarýný bulmaya çalýþmalýyýz.

"Bir can var canýnda o caný ara.
Beden daðýndaki gizli mücevheri ara,
Ey yürüyüp giden dost, bütün gücünle ara
Ama dýþarda deðil, aradýðýný kendinde ara."

Zulüm, adaletsizlik, haset, kendini beðenmiþlik kalbini karartýr insanýn.Güneþin önüne perde çekmek deðil de nedir bu?
''Þaþarým o kula ki yaptýðý iþlerin, söylediði sözlerin zerre zerre hesaplanacaðýna , "Artýk kim bir zerre aðýrlýðý hayýr yapmýþsa görür onu" ayetine inanmýþtýr; adalet terazisinin asýldýðýný bilir; böyle olduðu halde nasýl olur da olmayacak iþlerle oyalanýr?"

Neyin iniltisi bizi buralara getirdi. Sem’a ise tüm kötülüklerden arýndýrýr insaný, fenalýklardan, gönül kýrýcý sözlerden uzaklaþtýrýr, dedikodudan, haksýzlýktan, iftiradan, haramdan, yalandan korur.Çünkü Sema insaný, Tanrýya ulaþtýran bir vecd, bir aþk , ruhun aslýna kavuþmak istercesine yücelme çabasýndadýr.

Bir Þeb-i Arus (Düðün gecesi)’ nde Mevlana Celaleddin Rumi’yi böylece yad ettikten sonra sözlerimizi onun Mesnevisi’nde söylediði þu beyitlerle noktalayalým..

"Geçti gün!" der, etmeyiz yersiz keder;
Var ol, ey sen tertemiz insan! yeter.
Anlamaz olgun adamdan, ham adam;
Söz hem az hem öz gerekir vesselam.’

(Vesselam)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Edebiyatýnda Sonbahar/ XXI. Uluslararasý Kýbatek Edebiyat Sempozyumu
Türk Edebiyatýnda Egzistansiyalizm (Varoluþçuluk)
Türk Edebiyatýnda Dine Baðlý Egzistansiyalizm/ Varoluþçuluk
Mehmet Akif Ersoy'u Anarken
Bâkî (16. Yy)
Bayburtlu Zihni
Kutadgu Bilig
Ali Þîr Nevaî (15. Yy)
Türk Dil Bayramý
Hayallerim ve Ben

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.