..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Serdar ULUSOY




27 Mayýs 2010
"Sultan - Üþ Þuara" (Þairlerin Sultaný) Necip Fazýl Kýsakürek  
Serdar ULUSOY
Yüzyýlýn þairi, fikir ve dava adamý, Necip Fazýl Kýsakürek’i Vefatýnýn 27. yýl dönümünde rahmetle anýyorum. Necip Fazýl Kýsakürek, Türkiye’nin en sancýlý dönemlerini yaþarken seyirci kalmayýp, kurtuluþun ancak, manevi deðerlere sýmsýký sarýlmýþ bir millî þahlanýþla gerçekleþebileceðini göstermiþtir. Bu yolda Büyük Doðu Hareketini bir model olarak ortaya koymuþ ve fikirlerini baþta “Ýdeolocya Örgüsü” isimli ve “baþ eserim” dediði kitabý olmak üzere birçok kitap, gazete ve mecmuada neþretmiþtir


:BCEH:
“ Lafýmýn dostusunuz, çilemin yabancýsý,
Yok mudur, sizin köyde, çeken fikir sancýsý?”

Yüzyýlýn þairi, fikir ve dava adamý, Necip Fazýl Kýsakürek’i Vefatýnýn 27. yýl dönümünde rahmetle anýyorum. Necip Fazýl Kýsakürek, Türkiye’nin en sancýlý dönemlerini yaþarken seyirci kalmayýp, kurtuluþun ancak, manevi deðerlere sýmsýký sarýlmýþ bir millî þahlanýþla gerçekleþebileceðini göstermiþtir. Bu yolda Büyük Doðu Hareketini bir model olarak ortaya koymuþ ve fikirlerini baþta “Ýdeolocya Örgüsü” isimli ve “baþ eserim” dediði kitabý olmak üzere birçok kitap, gazete ve mecmuada neþretmiþtir.

“N.Fazýl Kýsakürek, vapurla Kadýköy’e geçerken, yanýna biri yaklaþýp:
- Üstad, diye sormuþ. Peygamberlere ne diye gerek duyuldu? Biz yolumuzu bulabilirdik.
Necip Fazýl, okuduðu kitaptan baþýný kaldýrmadan:
- Ne diye vapura bindin ki, cevabýný vermiþ. Yüzerek geçsene karþýya…!!!”

Kýsaca Üstad Necip Fazýl Kýsakürek;

Ahmet Necip Fazýl Kýsakürek, (d. 26 Mayýs 1904, Ýstanbul - ö. 25 Mayýs 1983, Ýstanbul) Türk þair, romancý, hikâyeci, piyes yazarý ve fikir adamýdýr. Kýsaca NFK olarak bilinir. Necip Fazýl Kýsakürek, yazdýðý Kaldýrýmlar adlý þiir çok beðenilmesinin ardýndan ömrünün geri kalaný boyunca Kaldýrýmlar Þairi olarak anýlmýþtýr.

Necip Fazýl Kýsakürek, Çemberlitaþ, Ýstanbul'da 26 Mayýs 1904 tarihi, Perþembe günü sabaha karþý doðmuþtur. Babasý Abdülbaki Fazýl Bey, Mekteb-i Hukuk mezunu olup Bursa'da âzâ mülazýmlýðý, Gebze savcýlýðý ve ömrünün son yýllarýnda Kadýköy hakimliði görevlerinde bulunmuþtur. Annesi Mediha Haným ise Girit muhacirlerindendir. Necip Fazýl'ýn çocukluðu dedesinin Çemberlitaþ'taki konaðýnda dadýlar, mürebbiyeler ve lalalarýn arasýnda geçmiþtir. Dedesi Maraþlý Kýsakürekzade Mehmet Hilmi Efendi, kendi babasýnýn adý olan Ahmet Necib adýný torununa vermiþtir. Necip Fazýl adý babasýnýn adý ile birleþerek ortaya çýkmýþtýr.Büyük babasý Hilmi Efendi, Ýstanbul Cinayet Mahkemesi ve Ýstinâf Reisliði'nden emeklidir. Soyu da Maraþ'taki Dulkadiroðullarý'na baðlý Kýsakürekler soyuna mensup Mevlâna Bektut'dan gelmektedir.

Necip Fazýl, dört-beþ yaþýnda iken, dedesinden okuma-yazmayý öðrenmiþtir. Ýkinci Meþrutiyet ilan edildiði dönemde babasý Ýstanbul'a gelen ilk arabalardan birini satýn almýþtýr.1912 yýlýnda Gedikpaþa Fransýz Mektebi'nde okumuþtur. Ardýndan Amerikan Mektebi'nde okumaya baþlamýþ ve sýrasýyla Büyük Dere Emin Efendi Mahalle Mektebi'nde, Büyük Reþit Paþa Nümûne Mekebi'nde okumuþtur ve Vaniköy Rekber-i Ýttihad Mekteb-i Fünunu Bahriye'ye (Askerî Deniz Lisesi) girmiþtir. Bu sýrada babasý annesinden ayrýlmýþ ve baþka biriyle evlenmiþtir. Bahriye Mektebi'ndeki hocalarý arasýnda dönemin ünlülerinden Yahya Kemal Beyatlý, Ahmet Hamdi (eski Diyanet Ýþleri Baþkaný), Hamdullah Suphi Tanrýöver, Hüseyin Cahit Yalçýn ve Ýbrahim Aþký gibi isimler vardýr. 29 Kasým 1920 tarihinde babasý ölmüþtür.Bahriye Mektebi'nden ayrýlan Necip Fazýl, 1921 yýlýnda Darülfünun Felsefe Bölümü'nde okumaya baþlamýþtýr. Bu öðrenimini de tamamlayamamýþ ve hükümetin açtýðý bir yarýþmayý kazanarak burs almaya baþlamýþtýr. Felsefe öðrenimi için Paris'e gitmiþtir.

Necip Fazýl Kýsakürek'in Eyüp'teki mezarý12 yaþýnda þiire baþlayan Necip Fazýl'ýn ilk þiir kitabý daha 17 yaþýnda iken yayýnlandý ve þiirleri M.E.B'in ders kitaplarýnda okutuldu. Genç yaþta yazdýðý tiyatro eserleri, dönemin tiyatrolarýnda aylarca kapalý giþe sahnelendi.Paris dönüþü yayýmladýðý Örümcek Aðý ve Kaldýrýmlar adlý þiir kitaplarý onu çok genç yaþta ünlü yaptý. Henüz otuz yaþýna basmadan çýkardýðý yeni þiir kitabý Ben ve Ötesi (1932) ile takdir toplamayý sürdürdü. Yine M.E.B'in yayýnladýðý bir Türk þairleri Anatolojisi kitabýnda, 'N.F. Kýsakürek herkes tarafýndan en iyi þair olarak kabul edilmese bile, Ben ve Ötesi Türk Edebiyatý nýn en kuvvetli þiir kitabý olsa gerek, der. Meslektaþlarý tarafýndan da çok sevilen þair 'Üstat Necip Fazýl Kýsakürek, olarak anýlmaya baþlandý.

Þöhretinin zirvesinde iken felsefi arayýþlarýný sürdürüp içinde yeni bir dönemin doðum sancýsýný hisseden Necip Fazýl için 1934 yýlý gerçekten de hayatýnýn yeni bir dönemine baþlangýç olur. 30'lu yaþlarýnda bohem hayatýný en koyu rengiyle yaþadýðý günlerde Beyoðlu Aða Camii'nde vaaz vermekte olan Abdülhakim Arvasi ile tanýþýr ve bir daha ondan kopamaz.

Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak, Nam-ý Diðer Parmaksýz Salih gibi piyesleri büyük ilgi görür. Bu eserlerden Bir Adam Yaratmak, Türk tiyatrosunun en güçlü oyunlarýndandýr. Cinnet Mustatili adlý eserinde hapishane anýlarý yer alýr. Sýk sýk kapatýlan ve çeþitli bahanelerle toplatýlan Büyük Doðu'nun çýkmadýðý sürelerde günlük fýkra ve çeþitli yazýlarýný Yeni Ýstanbul, Son Posta, Babýalide Sabah, Bugün, Milli Gazete, Her Gün ve Tercüman gazetelerinde yayýnladý.

Büyük Doðu Hareketi'ni baþlattýðý Büyük Doðu dergisinde çýkan yazýlarýyla Ýsmet Paþa ve tek parti (CHP) yönetimine þiddetli bir muhalefet sürdürmesi sonucu hakkýnda açýlan çok sayýda davada yüzlerce yýl hapsi istendi. 163. maddeye aykýrý bulunan yazýlarý ile birkaç yýlda bir hapse mahkûm oldu.

1980'de Kültür Bakanlýðý Büyük Ödülü'nü, Ýman ve Ýslam Atlasý adlý eseriyle fikir dalýnda Millî Kültür Vakfý Armaðaný'ný (1981), Türkiye Yazarlar Birliði Üstün Hizmet Ödülü'nü (1982) almýþtýr. Ayrýca Türk Edebiyatý Vakfý'nca 1980'de verilen beratla 'Sultan-üþ Þuara' (Þairlerin Sultaný) unvanýný kazanmýþtýr.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dündar Taþer'in Büyük Türkiyesi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonumsun,bensin,canýmdan Ötesin
Bayýndýr Ýl Olmuþ Haberimiz Yok!
Benim Sýrrým
Baþbuðum Demek Yürek Ýster

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Delikanlýmýsýn..? , Kývýrcýkmý..? [Eleþtiri]
Ballý,nallý,güllü Þimdide Ak - Kurtlar Türedi [Eleþtiri]
Referanduma Dirisi Yetmez,ölüsünüde Kaldýrýn [Eleþtiri]
Gözü ve Kulaðý Kirada Olmayan Baþým [Eleþtiri]
Hayýrlý Ýþlerde Yarýþalým,ayrýk Otu Olmayalým [Eleþtiri]
Yüzünüzün Akýyla Haklandýnýzmý? [Eleþtiri]
Hesabý Olanlara Selam Olsun [Eleþtiri]
Aldattýnýz, Kandýrdýnýz, Parçalýyorsunuz. Sýradaki Ne Hemþerim? [Eleþtiri]
Timsah Gözyaþlarý Meslek Olmuþ [Eleþtiri]
Sabun Leventeden,para Avantadan [Eleþtiri]


Serdar ULUSOY kimdir?

Kolay olmadý bu yaþa gelmek, saniyeler dakikalar boþa geçti ömürden gitti gibi görünsede;bu yaþa gelmenin bedelini alnýmdaki kýrýþýklýklarla ödediðimi düþünüyorum. Ýnsan olmamýzýn getirdiði özellikten olsa gerek kimi zaman boþluklara düþüp hatalar yapýldýðý gibi benimde hatalarým olmuþtur. Bu hatalarýmý miras kabul etmediðim gibi savunmadým hatta savunmayýda düþünmedim. Bunlarý kötü hayat tecrübeleri olarak hayatýma yön vermede yeterince kullandým yada kullanamadým bu ayrý bir mesele lakin yaþamýmda kaderimi deðiþtirmiþ bazý hadiseler yüzünden de olumsuzluklara kapýlýp hayata küsmedim, depresyona girmedim sürekli yarýnlarýn daha güzel olabileceðini hayal ederek daha mutlu daha güzel günleri yaþamanýn benim hayatýma nelerin yön vereceðini sürekli düþünerek bu yaþýma geldim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar ULUSOY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.