..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sevgi ve Nefret > Cahit KILIÇ




24 Mayýs 2010
Gandi Ya da Tovorish Kemal  
Cahit KILIÇ
CHP Kurultayýnda konuþan Kemal Kýlýçdaroðlu; süslü sözlerle slogan atmaktan öteye gidemeyince tekrar bunlarý düþündüm.


:AHII:


Yýllardan beri söylediðim bir tespitim ile yazýya baþlamak istiyorum: 20. yüzyýlda Bolþevik Devrim’in ardýndan dünyayý kasýp kavuran bir Sosyalist Akým yayýldý ve dünyanýn en ücra köþelerine kadar ulaþtý. Bu, öyle bir akým ki rüzgâr olmaktan çýkýp kasýrgalara dönüþtü; halk ayaklanmalarýna, devrimlere, karþý ihtilallara, askeri ve despotik yönetimlerin gelmesine sebep oldu. Yüzyýlýn sonlarýna doðru gittikçe hýz kesen bu akým; Gorbaçov’un bir fiskesiyle devrilip gitti.

Yýkýlýp gitmesine gitti ama dünyanýn birçok ülkesinde bu sosyalist akýmýn etkisiyle çok fikir adamlarýnýn yetiþmesine de sebep oldu ve/veya açýkça fýrsat verdi. Ve o fikir adamlarý; düþünceleriyle, önerileriyle, yazdýklarý kitaplarýyla ülkelerinin geleceðine yön verdiler, halklarýnýn ufkunu açtýlar.

Hayýflanarak söylüyorum: Maalesef bizde bu tür fikir adamlarý yetiþmedi. Süslü sözlerle bol bol slogan ürettiler.

CHP Kurultayýnda konuþan Kemal Kýlýçdaroðlu; süslü sözlerle slogan atmaktan öteye gidemeyince tekrar bunlarý düþündüm.

Ýmdi, köken ve siyaseten bu akamýn bir mensubu olan Tovorish Kemal (siz Tavariþ olarak okuyunuz, Rusça’da Yoldaþ demektir), süslü sözlerle halkýn desteðine yürümek yerine: Çok sesliliðe, demokratik özlemlere, insan hak ve özgürlüklerine, dini inançlara, örtünme ve eðitim hakkýna cevap verecek bir politika mý geliþtirecek? Yoksa yýllar öncesinden sol çizgiyi terk edip katý ve despotik bir zemine oturtulan klasik CHP zihniyetine mi teslim olacak?

Her Doðu ziyaretinde demokratik söylemleri dile getiren Tovorish Kemal, Ankara’ya dönünce: “ Sen ne ettin Kemal, söylediklerini kulaðýn duyuyor mu?” diyerek susturulurken ve yüz seksen derece çark ettirilirken; þimdi baþýnda demoklesin –pardon- Deniz’in kýlýcý olmadýðýna göre, yeniden o söylemleri dile getirecek mi? Örneðin Onur Öymen’e “gereðini” yaptýracak mý?

Ya da bir takým medyanýn verdiði gazla “biz nasýl olsa iktidara geleceðiz, çizgi deðiþtirmeye gerek yok” mu diyecek?

Tovorish Kemal unutmamalýdýr ki tarihin koynu, medya gazýyla havalanýp uçurulan ve sonradan ayný medya tarafýndan tepe taklak aþaðý indirilenlerle doludur.

Mavi gömleði ve köylü kasketiyle uçurulup sonradan “bir bölen” olarak linç edilen Kara Oðlan örneðini mi versek…

Yoksa “sarýþýn güzel kadýn” örneðini mi?

Tovorish Kemal 62 yaþýnda olduðuna göre “eski tüfek” sayýlýr. Eski tüfekler komitacýlýðýn ne anlama geldiðini iyi bilirler.

Ýttihat ve Terakki komitacýlarýnýn son örneði Ýsmet Ýnönü ve Celal Bayar’dan sonra günümüze yansýyan en büyük komitacý Deniz Baykal’dý…

Eski CHP’de hizipçiliði ile öne çýkan, siyasi yasaklarýn kalkmasý ile SHP’de genel baþkanlýk yarýþýna giren; Erdal Ýnönü karþýsýnda üç defa yenilgiye uðramasýna raðmen inadýndan ve hizipçiliðinden asla vazgeçmeyen…

Kapatýlan siyasi partilerin “siyasi hayata yeniden dönmelerini saðlayan yasa” çýkar çýkmaz derhal koþup CHP tabelasýný asan; CHP’yi yeniden örgütleyerek genel baþkan seçilen…

Murat Karayalçýn’nýn temiz ve saf kiþiliðinden faydalanarak, iktidar ortaðý olan SHP’yi yutup ona genel baþkan ve –hiçbir emek sarf etmediði halde- koalisyon iktidarýndan dýþ iþleri bakanlýðý koltuðunu kapan…

CHP teþkilatýnýn tamamýný kendi çizgisine göre dizayn; aykýrý seslerin tamamýný tasfiye eden, koca partiyi tek bir ses, tek bir nefes haline getiren…

Deniz Baykal’ýn üstün komitacýlýðýndan þüphe edilebilir mi?

Pekiyi, ne oldu bu kadar üstün vasýflarý olan bu komitacýya?

Uçkur düþkünlüðünün düþmanlarýna altýn tepsi ile sunduðu bir fýrsat ile yýkýldý gitti.

Skandalýn ortaya çýkmasýnýn hemen akabinde CHP medyasýndaki istifa taleplerinden vazgeçtim.

Skandalýn üçüncü ya da dördüncü günü “CHP genel baþkanlýðýna adaylýðým söz konusu deðildir” deyip kýsa bir süre sonra da adaylýðýný açýklayan birinin verdiði sözlere, vaatlerine ne kadar güven olur?

Hani, bu nedenle bizzat bu komplonun aktörlerinden biri olduðunu da düþünmüyor deðilim.

Kravatsýz ve Ecevit þapkasýyla kurultay kürsüsünden “yokluk, yoksulluk edebiyatý” ve de “Recep Bey istihzasý” yaparken; elin oðlu, giydiði gömleðin 350 TL’lik ( yazýyla da üç yüz elli Türk Liralýk ) Etro marka olduðunu fotoðrafla tespit eder ve Twitter adlý sosyal paylaþým sitesinde on binlere ulaþtýrýr. Bu satýrlarý yazan fakir de Etro marka pahalý bir gömlek markasýnýn varlýðýndan haberdar olur.

Bir daha imdi, Mahatma Gandhi ile özdeþ hale getirilmeye çalýþýlan Kemal Kýlýçdaroðlu’nun, en azýndan kurultayda siyasi rakibi için yaptýðý Recep Bey istihzasý; onun asla “Þiddet göstermeme, benim inancýmýn ilk maddesidir. Ayný zamanda o, itikadýmýn da son maddesidir.” diyen bir Mahatma Gandhi olamayacaðýnýn ilk belirtisidir.

Onun için en iyisi: Selefleri gibi süslü sözlerle süslü sloganlar atan bir Tovorish Kemal olmasýdýr.

Hiç merak etmesin, süslü sözlere ve sloganlara alýþýk olan halk kesimi de oylarýný ona yaðdýracaktýr. Sittin senedir tek baþýna iktidar olamamýþ bir siyasi görüþü iktidar yapamazsa da yerlerde sürünmekten kurtarmýþ olacaktýr. Hele bahtýna bir de koalisyon çýkarsa, yemesin de yanýnda yatsýn…

Son söz: SSK’yý batýran Sigorta Müdiri ülkeyi de batýrmaz mý?

El cevap: Batýrýrsa müstahak deðil miyiz?


Cahit Kýlýç



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Osman Bey,
Gönderen: Cahit KILIÇ / , Türkiye
27 Mayýs 2010
Ýlginize çok teþekkür ederim.

:: Mustafa Bey,
Gönderen: Cahit KILIÇ / , Türkiye
27 Mayýs 2010
56 yýldýr bu ülkede yaþýyoruz. Saçý sakalý Uganda'daki bir deðirmende aðartmadýk. Yazdýklarýmýz, birebir ülkede yaþayarak þahit olduðumuz olaylardýr... Sizinle ayný kulvarda yürümüyor, ayný siyasi görüþleri taþýmýyor olabiliriz. Bu yüzden düþüncelerim hoþunuza gitmeyebilir ve militanca niteleyebilirsiniz.Buna saygý duyarým. Ama mesnetsiz dediðiniz de ona saygýyla yaklaþmam. Lütfen yazdýklarýmýn hangisinin ya da hangilerinin mesnetsiz olduðunu yazar mýsýnýz? Saygýlarýmla.

:: tþk
Gönderen: osman demircan / , Türkiye
27 Mayýs 2010
Türkiye'de kimlikler anayasal güvence altýna alýnmalý. Böyle büyük icraatlar bekliyoruz kim olursa olsun siyasetçilerimizden.

:: Üzüntü ile hayret
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
26 Mayýs 2010
Yazýnýz, siyasi körlük derecesine varan militanca görüþlerin neye yol açtýðýný görerek okudum. Mesnetsiz karalamalar ile dolu ve ancak bir siyaset kürsüsünden okunabilecek içerikte. Hayret dolu üzüntülerimle... Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Monolog...
Boðanlar ve Boðulanlar…
Devrimler ve Ýlkeler!
Dil Meselesi…
Savaþ Cinayettir!
Aydýnlarýmýz ve Biz!
Despotizmin Hâlleri…
Mevzular Derin!..
Örgütlenmiþ Cehalet!
Makûs Talih…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.