..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Cahit KILIÇ




1 Mayýs 2010
1 Mayýs ve Muhatabýna Göre Sorular  
Cahit KILIÇ
Yoldaþlara kýsa kýsa sorular...


:AHGD:
Bugün 1 Mayýs…
1977’deki kanlý 1 Mayýs’ýn üstünden 33 yýl geçmiþ.
Ve o kanlý 1 Mayýs’tan sonra ilk defa Taksim Meydaný’nda kutlama yapýlacak. Kutlama falan deðil tabii, iþçi adýna sendika aðalarýnca hamaset nutuklarý atýlacak, etrafta üç para için kepenk açan esnafýn camlarý kýrýlacak, arabalarý hurdaya dönüþtürülecek, polise taþ atýlacak…
Umarým ve dilerim öyle olmaz.

Ýþçi bayramý kutlamasý bir sosyalizm geleneðidir. 1 Mayýs’ý sosyalist iþçi sendikalarý tertipler. Emeðin karþýlýðý için bir nevi gövde gösterileri yaparlar. Bizde sol kesim malum “sosyalist sloganlar” atarlar. Bayram, daha doðrusu kýrýp döktükleri o kadar þeyden sonra gösteri bitince; “ Yahu, þu bizim sendika baþkanlarýnýn neden hanlarý, hamamlarý, villalarý, Mercedes arabalarý var?” diye sormazlar…

Ýmdi, soralým bakalým…
Siz gerçekten solcu musunuz? Hâlâ sosyalist misiniz? Hâlâ ezilen iþçi ve emekçi kesimin haklarýný, toplum içinde etnik ve dini farklýlýklarýn hak ve hukukunu mu savunuyorsunuz?

Eski liderleriniz Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Kemal Türkler’in yolunda sosyalizmi mi savunuyorsunuz yoksa çoktan tornistan edip Mussolini tipi bir faþizme mi dümen kýrdýnýz? Marksist, Leninist düþüncelerinizde yerli yerinde kalýp, sosyalistlikte kararlý mýsýnýz? Yoksa Lenin öldü yaþasýn Atatürk mü diyorsunuz? Ya da hem Marksist, Leninist hem de Kemalist olunur diyen et kafalýlardan mýsýnýz?

Nazým Hikmet’in þiirlerini de okur, yoldaþý bol bol yâd edersiniz kesin bugün. Nazým’ý iki defa kodese týkan Kemalist ideolojiyi de göðsünüzü gere gere savunursunuz. Yalnýz karar verin Kemalist misiniz yoksa Marksist mi?

Bugün Mustafa Suphi’yi de anacak mýsýnýz? Eskiden olduðu gibi gene “ Mustafa Suphi’nin katili faþist Kemal” naralarý da atacak mýsýnýz?

Eskiden halklarýn kardeþliði diye, Kürtlerin kültürel haklarýnýn verilmesini savunuyordunuz. Günümüzde sizler için “ en iyi Kürt ölü Kürt’tür” sloganýný bugün Taksim Meydaný’nýnda dillendirecek misiniz yoksa “ Gel yoldaþ, biz dil, din, ýrk ayrýmý yapmayan sosyalistleriz “ mi diyeceksiniz?
Eðer ikincisini diyecek olursanýz: Hangi yüzle Dersimcilere sahip çýkýyorsunuz?

Ha unutmadan bir de bugün “ Enternasyonal Marþý mý okuyacaksýnýz yoksa Ýstiklal Marþý mý?”

Son olarak ulusalcýlýk mý yoksa eski Demir Perde ülkelerinde moda bir deyim olan “patriotism” karþýlýðý olan Yurtsever deyimi mi size uyar? Ulusalcýlýðýn karþýlýðý açýkça “racism”dir. Hem Marksist hem de Kemalist olunmayacaðý gibi hem sosyalist hem de rasist olunmaz oðlum.

Ha ben mi kimim? Kýrk yýl önce de milliyetçi ve demokrattým bugün de milliyetçi ve demokratým. 1977 yýlýnda Kürtlerin ve diðer azýnlýklarýn dil ve kültür özgürlüklerini savunuyordum. Evet, yanlýþ okumadýnýz. Milliyetçiydim ve bunlarý savunuyordum. Zira ana dilimde Azerbaycan radyosundan uzun aralýklar ile de olsa Azeri Türkçesiyle yayýn yapýlýyordu. Sovyetler Birliði’nin katý rejiminin buna izin vermesine saygý duyuyor, bizim ülkemizde de (güya cumhuriyet ve demokrasi ile yönetiliyorduk, en azýndan o zamanlar ben öyle sanýyordum) etnik ve dini azýnlýklarýn kendi dillerinde eðitim ve de basýn yayýn haklarýnýn verilmesini istiyordum.

Ayrýca, Atatürk’ü asla tartýþmam ve baþkalarýnýn tartýþmasýna da asla rýza göstermem. Benim meselem sahte Kemalistler iledir.

Son bir not daha: Otuz yýl öncesinde adam gibi solcular vardý. 12 Eylül tufanýndan sonra kimseye baþlarýný eðmediler. Takla atýp Kemalist numarasý yapmadýlar. Ya köþelerine çekildiler ya da bu diyardan çekip gittiler. Hah, iþte onlara çok saygý duyuyorum.




Cahit Kýlýç

Ýstanbul, 1 Mayýs 2010



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
4 Mayýs 2010
Haklýsýnýz hocam, çok haklýsýnýz.. Sahte temeller üstüne bir yönetim þekli kurdular.Güya halk için kurulan sistem, sonunda, kendi çýkarlarýný koruma sistemine döndü.. Ýttihat-terakki oluþumu bu günlere kadar hýzýný kesmeden devam etti..Asker, memur, aða,iþadamý yönetimini halk yönetimi diye yutturmaya çalkýþtýlar.. Hakkýný arayaný ezdiler, sürdüler, cezaevine týktýlar, öldürdüler ve de Vatan haini dediler..Dýþ ülkeler farketmesin diye yeri geldi, üniformayý çýkarýp örgüt kurdular, aydýnlarý öldürdüler.. Ayný Ýttihat- Terakki dönemin de olduðu gibi taktikleri günümüze kadar uyguladýlar.. Cumhuriyet ile yönetilirken, kominist yönetimi yaþattýlar.Ordu devlet el ele diye.. Cumhuriyet ile yönetilirken Faþizmin babasýný yaþattýlar bize.Ýþkenceler, Maraþ olaylarý Emniyetin alt katýndaki hücreler de.. Cumhuriyet, laiklik derken Þeriatizm yönetimini desteklediler..Diyanetle, hocalarla, okullarla Sivas olaylarýyla.. Köylü kurnazý felsefesiyle bu ülkeyi bu günlere kadar getirdier..Saðcý, solcu, dinci, ortacý, yancý artýk hepsi birbirine karýþtý.. 1 Mayýs, sonun da onu da 23 Nisan çocuk bayramýna çevirdiler.. Dünyanýn hiç bir ülkesinde olmayan bir sistemimiz ve insanýmýz var, deðerli Hocam..Zor iþimiz çok zor..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boðanlar ve Boðulanlar…
Despotizmin Hâlleri…
Mevzular Derin!..
Örgütlenmiþ Cehalet!
Makûs Talih…
Aydýn Kaypaklýðý!..
Ýhtiras ve Kara Propaganda!
Çökülen Matbuat!
Güney Kafkasya’daki Kazanda Türkiye Kaynatýlmak Ýsteniyor!..
Her Devrin Putperestleri Var!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Monolog...
Devrimler ve Ýlkeler!
Dil Meselesi…
Savaþ Cinayettir!
Aydýnlarýmýz ve Biz!
Ar Damarý Meselesi…
Baþý Dik Adamýn Ölümü!
Dersimiz Demokrasi Olsun!
Bireysel ve Toplumsal Cehalet!
Yakýn Tarihin Despotlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.