..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Müþerref ÖZDAÞ




27 Nisan 2010
Beyaz Atlý Hayaller  
Müþerref ÖZDAÞ
Her þeye raðmen güzel bir geleceði umut etmek, beklemek; gerçeðin kýyýlarýndan çok açýklara yüzmemek koþuluyla, en doðal hakkýmýzdýr. Yoksa kendi yarattýðýmýz hayallerin içinde boðulma tehlikesi de vardýr.


:BCJB:


BEYAZ ATLI HAYALLER

‘’ Beyaz atlý, þimdi geçti buradan… ‘’

Ömründe bir defa da olsa Beyaz Atlýsýný beklemeyen, düþlemeyen bir kadýn var mýdýr acaba? Ýtiraf edilmese de sanýrým yoktur. Genç kýzlar, genç kadýnlar, bekler durur o beyaz atlýyý. Þimdilerde TV ekranlarýnda, kriterlerin önceden belirlenerek, ilanen beyaz atlýnýn beklenmesi, aranmasý modasý var. Nedir o kriterler?

-Önce iyi bir gelir,
-Çocuksuz,
-Her dediðimi yapacak,
-Evi olmazsa olmaz,
-Yaþamayý, gezip tozmayý sevecek,
-Ben nereye istersem gelecek,
-Boyu boyuma, huyu huyuma uyacak… vb.

Sýralanýr gider böylece… Bayanlar ayrý, baylar ayrý sýralar. Bir umuttur beklenir.

Nerededir bu beyazlar giyinenler, yolu gözlenenler? Nerden gelir, nereye giderler? Hangi duraklarda soluklanýrlar? Beyaz atlý sizin hanýnýzda ne zaman konaklayacaktýr? Belki de size gelinceye kadar baþka hanlarda, baþka hancýlarla karþýlaþacaktýr.

Beklemeli mi, yolunu gözlemeli mi, yoksa gelip geçerken durmayacak gibi olursa, yolunu kesip zorla durdurmalý mý? Gelen atlý gerçek beyaz atlý mýdýr, yoksa boyanmýþ mýdýr? Ýlk yaðmurda gerçek açýða çýkacak mýdýr? Diyelim ki atlý geldi ve konakladý, kalýcý mýdýr? Yoksa yorgunluðunu giderip yoluna devam mý edecektir?

Veya sizi de taþýyabilecek kadar güçlü ve saðlýklý mýdýr atý? Kararlý ve iyi huylu bir at ve atlý mýdýr? Elden kaçýrmamak için ne yapmalýyýz? Gücünden fazla yüklenmemeli miyiz? At ve atlý dik baþlý da olabilir elbette. Onu eðitmeye, baþýný eðmeye , ehlileþtirmeye çalýþmalý mýyýz?Yoksa olduðu gibi mi kabul etmeliyiz?...

Öðretilmiþ, dayatýlmýþ isteklerden vazgeçip, kendi halinde bir yayada da aradýklarýmýzý bulabilir miyiz? Yoluna yoldaþ olabilir miyiz? Bir lokma aþýmýzý bölüþebilir miyiz? Cebinden çýkarýp sorduðu adres baþka birine götürecekse, ona düzgün bir yol tarifi yapabilecek miyiz? Güle güle, yolun açýk olsun yolcu, diyebilecek miyiz?

Dünyamýzý güzel hayallerle süsleriz. Sevmek ve sevilmek güzeldir. Beklentilerimiz vardýr. Bunlarý karþýlamasýný istediðimiz, gelmesini beklediðimiz, umutlarýmýzý baðladýðýmýz kiþiler vardýr. Gelen, mükemmelimiz olur bir anda. Olmadýðýný fark edinceye kadar geçen bir zaman vardýr. Gün gelir, gözümüzde devleþtirdiðimiz, birden sýradanlaþýr…

Yaþam ýsmarlama mutluluk üretmiyor. Bizim kurallarýmýzý dinlemiyor. Kendi kurallarý çerçevesinde sunumunu yapýp kabulümüzü bekliyor. Sunulaný kabul edip baþköþeye konuk etmeli, tanýmaya çalýþmalýyýz. Soluklansýn, biz soralým, o anlatsýn; dinleyelim, anlayalým… O sorsun, biz söyleyelim…

Tam da bu noktada çýkar sorunlar. Dinlemek, duymak, anlamak farklýdýr. Bakmak ile görmek arasýndaki fark gibi… Þairin ‘’ Anlam’’ adlý þiirinde dediði gibi ( *1):

Sen ne türlü desen, söz dinleyenden alýr anlamýný,
Öyledir görüntü de, bin kiþi bakar denize,
Denizi görür biri…

Ýletiþim büyük bir sorundur iliþkilerde. Düþüncelerimizi söyleyemiyorsak, doðru ifade edemiyorsak, beni anlamýyorlar demek ne derece doðrudur? Bu esaslý bir sorundur iþte. Sevginin göstergesi karþýmýzdaki sevilenin düþüncelerine her an katýlmak, kabullenmek de deðildir. Sevgi, hayatý ve fikirleri paylaþmaktýr, deðer vermektir. Yaþamýmýzda duygulara yer veriyorsak da mantýðý da elden býrakmamak gerekir. Mutluluktan baþýmýzýn döndüðü anlarda bile ilerde dünyamýzýn kararmamasý için mantýðýmýz hep devrede olmalýdýr. Biz onun iptal veya duraklatma düðmesine basmýþ isek, aslýnda duraklayacak olan yaþamýmýzdýr, iptal edilecek olan beklentiler, hayallerdir.

Ben kimim, yaþamdan ne istiyor, ne bekliyorum? Karþýmdaki bana ne verebilir? Birbirimizi kýrýyor muyuz, inciniyor muyum? Bunlar tekrarlayýcý bir hal mi aldý? Sevdiðim kiþi ne kadar tutarlý, verdiði sözlere ne kadar baðlý? Bana güven veriyor mu? …Alacaðýmýz cevaplara göre deðiþecektir geleceðimiz.

Baþýmýzda kavak yellerinin en delisi esse de, hatalar yapsak da, hayal kýrýklýklarýmýz olsa da, yine de süsleyecektir hayaller dünyamýzý. Renkleri tozpembe olsa da görürüz ki gerçeklerin rengi farklýdýr. . Her þeye raðmen güzel bir geleceði umut etmek, beklemek; gerçeðin kýyýlarýndan çok açýklara yüzmemek koþuluyla, en doðal hakkýmýzdýr. Yoksa kendi yarattýðýmýz hayallerin içinde boðulma tehlikesi de vardýr.

Ýþte bu yüzden, yaþamýmýzý dengeler üzerine kurmak zorundayýz. Günün birinde kendimize ‘’ Þimdi ne yapmalý?’’ deriz. Oturup geçmiþe aðýt mý yakmalý, bir çare mi aranmalý? Tüm yollar kapanmýþ, geçit yok gibi de görünebilir gözümüze. Ama acele etmeden düþünülürse ve doðru zamanda harekete geçilirse her zaman bir çözüm bulmak da mümkündür.

Çözümsüz, sevgisiz, hayalsiz, umutsuz kalmamanýz dileðiyle…

(*1 ): Necati Cumalý

Müþerref ÖZDAÞ


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Beyaz atlý prensleri hep bekledik:)
Gönderen: Rüya Bayram / , Türkiye
27 Nisan 2010
Ben de yazýnýzý çok severek ve duygularýnýza karýþarak okudum Müþerref haným.Sevgiler

:: Hayallerin güzel olmadýðýný kim söyleyebilir?
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
27 Nisan 2010
Hastalýk derecesine varmamak koþuluyla býrakalým da insanlar istedikleri gibi hayal kursunlar.Bu hayallerin ne kendilerine ne de baþkalarýna bir zararý olabilir."Beyaz atlý"yý hiç böyle düþünmemiþtim.Beyaz atlý deyince aklýma ilk gelen "Pamuk Prenses" masalý olurdu,hepsi o kadar!Yazýnýzý okurken gülümsediðimin farkýna vardým.Çünkü hoþtu,güzeldi.Teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Umutlar Tükenirse
Aldanmalar,aldatmalar ve Yalanlar Üzerine Düþüncelerim
Sevgi Bekler mi?
Aþk mý? Alýþkanlýk mý?
Ýzler, Yaslar ve Yaþlar
Kalanlar ve Gidenler
Günümüzün Dürüstlük Anlayýþý Sorunsalý
Yaþamýn Ortasýnda Bir Yalnýz Adam
Tozlu Bir Rafta ve Anýlarda Kalmak
Korkularým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çiçekleri Döken Bahar
Sevgi Sihirdir
Geceler Günahý Saklar
Hayvan Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Muhteþem 8 Yýl
4g : Gittim - Gördüm - Gezdim - Geldim (Eskiþehir’in Yeni Yüzü)
Sevgi Þehri Þehir Rehberi
Daðýlan Bulutlarým
Gelecek Daha Kaç Tecavüze Gebe?
Tanrýya Mektup

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.