..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Ali Berkay Bircan




19 Nisan 2010
Ýyi Ýnsanlarýn Ýntikamý, Uysal Atýn Çiftesi  
Ali Berkay Bircan
geri dur ve bana iyi deme. iyi insan kavramý, bazýlarýnýn üzerine, diðerlerinin kendilerini rahatlatmak için attýðý bir yaftadýr.


:AHFG:
geri dur ve bana iyi deme.

iyi insan kavramý, bazýlarýnýn üzerine, diðerlerinin kendilerini rahatlatmak için attýðý bir yaftadýr.

buna mukabil; insanlar, iyilerin intikam almayacaðýný düþünürler, ya da ona inanmak isterler. bu insanlarýn yalnýz olmasýný da iyiliklerine baðlarlar, çevrelerinin geniþ olmasýný da. bu tezatý göremeyen insan çoktur. iyiler de intikam alýrlar. ama siz bunu istediðiniz kadar yumuþatarak, farklý yerlere çekersiniz. bu, alýnan intikamýn mahiyetini deðiþtirmek, hoþgörünün ardýna sýðýnýp, istediðini yaptýrmak.

bazen susmak, en iyi intikam biçimidir, kiþi kendi vicdanýnla baþbaþa býrakýlýrç vidanýyla baþbaþa kalan bunu intikama yormaz, yormak istemez. iyiler intikam alýrsa kötü olur diye düþünür çünkü. sen öyle san.istediðini yap iyilere, nasýlsa onlar kaldýrýlar kötü durumlarý, en büyük acýlarý bile büyük bir sakinlikle dinlerler, yere düþtüðünde kaldýrýlar. ama öyle bir an gelir ki, hiçkimse o durumu kaldýramaz, olduðundan baþka görünmeye tahammül edemez artýk, susar, susar ki, artýk insanlar kendi dertleriyle kendileri baþetsin.

iyi insan ya da kötü insan yoktur. bunlar sizin kafanýzda kendinizi rahatlatmak, hareket alanýnýzý eniþletmek, toplumsal sorumluklarýnýzý azaltmak için ortaya çýkan düþüncedir. insanýn yüzüne iyi olduðunu söylemek, onu baský altýna almaktýr, intikam almamasýný engellemek içindir. onu insaný vasýflarýn uzaklaþtýrýp, kendi nefsinize yaptýramadýklarýnýzý onun üzerine yýkmaktýr. bunun en açýk örneði ise, bir kiþi tarafýndan iyi olarak nitelenen insanýn, ertesi gün ayný kiþi tarafýndan kötü olarak nitelenmesidir. bu neresinden bakarsan bak ikiyüzlülüktür.

sen onu kafanda nasýl bir mertebeye yükselttiysen artýk, elinden ekmeðini, baþýndan baþörtüsünü alýnca, camisine gitmesine laf etmeyeceðini sanýyorsun. müslüman iyidir, kin tutmaz, intikam almaz. yalan. müslüman müslümandýr, ama önce insandýr. insanî olan herþeyde ve her yerde intikam duygusu olacaktýr. sen kendi klavyenin bile kralý olunca çekilmez bir adam oluyorsun zaten. sonra da çýkýyorsun müslüman iyidir, güzeldir hoþtur. önce bir aynaya bak, sen kendi iyi kavramýnda bile sýrýtýyorsun.

iyi insanlarýn intikamlarý bilinmez, çünkü intikam almadan önce kötü olmuþlardýr, bazýlarýnýn kafalarýnda iyi ve ya kötü diye yer etmiþlerdir. kim inanýnca göre hareket ettiyse, dünyanýn herhangi bir yeri olabilir bu, buna kötü gözle bakýldý hep, atesitin kendini savunmasýna, agnostikin ya da bir müslümanýn savunmasýna. ama herkes, önce insandý, herkesin derdini taþýyamazdý, kendi dertlerini dahi taþýyamazken. kendini savunabilirdi ama baþkalarýnýn iyi yaftasýndan kurtulamadýðý için yapmadý, yapamadý bunu. insan olamazdý o, o bir melekti ya da þeytandý, üniversitenin önünde eylem yapamazdý, iyiydi. taksimde eylem yapamazdý, iþçiydi, komünistti. insan deðildi, kötücüldü kimine göre.

ben bir insaným, bu teori baþtan aþaðýya yalanlanabilir, çökebilir, ama tarih boyunca insanlarýn hoþgörüsünden yaralanýp, parazit gibi yaþayanlarýn ikiyüzlülükleri devam edecktir. sonra iyiler faklý bir þey yaptýklarýnda ya da tokat gibi cevap verdiklerinde hoþgörüsüz diye yaftayý yiyecekler, narsist olacaklardýr, önce kendi iyilikleri düþündükleri için, protest olacaklardýr, haklarýný savunduklarý için. artýk nasýl yaftalanabilirse bir insan.

eðer iyilerin bir intikam çeþidi varsa budur bence: uysal atýn çiftesi. herkes insan ve herkesin sýnýrý var. geri dur ve bana iyi deme.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aslyum

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kemikleri Sayýlabilen Afrika Çocuðunun Kör Çýðlýðý
Avrupai Bir Dünyada Nefes Almak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Devrik Cümle Düzeltmesi [Þiir]
Kaðýt Uçak [Þiir]
Kalemi Kýrdým, Yeni Ýçinde Kaldý. [Þiir]
Eu Thanatos (Euthanasia) [Þiir]
Katil Kimliðine Suikast [Þiir]
Zemberek No: 21 [Þiir]
Kardeþime Söz [Þiir]
Çok Güvenli Madenlerde Ölmek Gibi [Þiir]
Babamý Yürümek [Þiir]
Stockholm [Þiir]


Ali Berkay Bircan kimdir?

henüz üniversite öðrencisi bir edebiyat aþýðý, yazmaktan çok okumayý seviyor.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Berkay Bircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.