..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Mustafa Þakarcan




28 Mart 2010
Size Nasýl Bir Ordu Lazýmdý?  
Mustafa Þakarcan
Tanýtýmý bitiren satýcý, baba ile oðluna döndü. Satýcýlara özgü bir tavýrla, çocuðun baþýný okþadý. Ayný profesyonel tavýrla, babaya sordu : -Ordu modellerimiz bunlar. Siz hangisini isterdiniz.? Size nasýl bir ordu lazýmdý acaba ?


:BJFG:

Baba oðul, büyük oyuncakçý maðazasýndaydýlar. Raflar arasýnda sabýrsýzca dolaþan 8-10 yaþlarýndaki çocuk, askeri oyuncak alma derdindeydi. Bu bölüme geldiklerinde, satýþ görevlisi yardýmcý olmak için karþýladý. Tanklar, uçaklar, gemiler, çeþitli silahlar, ateþ eden asker oyuncaklarý arasýnda bir o yana, bir bu yana koþturan çocuðun peþinden, babasý da çaresiz adýmlarla dolanýyordu.

Fakat, henüz bir karar vermemiþlerdi. Satýcý, oyuncaklarý teker gösterip özelliklerini ballandýra ballandýra anlattý. Bu, uzaktan kumanda ile þöyle ateþ eder, bu þöyle ses çýkarýr, bu yerde þöyle sürünür… En çok ta baba olmak üzere, þaþkýn bir halde satýcýyý dinlediler. Babanýn zengin olduðu nu anlayan satýcý, onlarý çok daha pahalý oyuncaklar bölümüne götürdü.

-Bakýn burada oyuncak ordular var. Karþýlýklý savaþýyorlar. Böylece, birkaç çocuk oynayabiliyor. Çeþitli tipleri var. Þimdi, teker teker tanýtayým.
Yemek masasý büyüklüðündeki tablada, ortada küçük bir deniz, karþýlýklý kýyýlarda daðlar, ormanlar, sanayi tesisleri, kentler ve çeþitli silahlarý ile askerlerin olduðu savaþ alaný göz alýcýydý. Herþey, bir uzaktan kumanda aleti ile yönetiliyordu. Satýcý, askerlerinin kollarýnda ülke bayraklarý olan oyuncak ordularý tanýtmaya baþladý.

-Buna, þu jetonlarý atýnca savaþmaya baþlýyor. Gördüðünüz gibi, çok fazla uçaðý, gemisi ve silahlarý var. Önce düþmaný uzaktan bunlarla vuruyor. Adeta yerle bir ediyor. Sonra da askerler vahþice saldýrýyorlar. Önüne geleni öldürüyorlar. Düþman ülkesini ele geçirdikten sonra, ‘’Burayý da özgürleþtirdik’’ yazan bir levha çýkartýyorlar. Bakýn iþte böyle…
‘’Yaþasýn özgürlük ‘’ diye baðýrarak ülkenin her þeyine de, bir güzel konuyorlar…
Fakat, jetonu bitince tamamen duruyor. Elinizdeki jetonlar yetmeyince, bizden alabilirsiniz. Biraz pahalý ama, çok moda bir oyuncak.

Baba oðul, þaþkýnlýkla dinliyorlardý.

Satýcý, isteksizce diðer tarafa yöneldi .
-Ha, bakýn burada evvelce çok sattýðýmýz bir ordu modeli göstereyim. Buna jeton atmýyorsunuz. Savaþý da o baþlatmýyor, karþýdan saldýrý olunca savaþmaya baþlýyor. Çok disiplinli ve cesurlar. Ölmekten korkmuyorlar. Komutanlarý iþaret verdiði anda; karþýdan gelen ateþe aldýrmadan ilerli yorlar. Her askeri, ölürken ‘’Vatan sana caným feda’’ diye baðýrýyor. Düþman öldürünce üzülüyorlar. Aslýnda, yufka yürekliler ama belli etmiyorlar. Bunlarýn hepsi ölmeyince, düþmaný içeriye sokmuyorlar. Hem daha da ucuz…
Doðrusu, artýk bu modele pek ilgi gösterilmiyor. Elimizde bir tek bu kaldý. Yenisi de gelmez sanýrým.

Satýcý zevkle gülümsedi ve :
-Þimdi size en yeni ordu modelimizi göstereceðim. Sanýrým, ona bayýlacaksýnýz !
Satýcý, kollarýnda tanýnmayan bir ülke bayraðý taþýyan askerlerin olduðu oyuncak ordu modeli önünde durdu.
- Bu ordu modelimiz, biraz deðiþik. Bazý yönleri krallýk, padiþahlýk dönemlerini yansýtýyor. Bazý yönleri de bir þirketi ... Bakýn jetonlarý birkaç türlü... Her jetonun görevi farklý. Kimi jeton ile müzik dinliyorlar. Ýþte bunu…
Satýcý jetonu atýnca, mistik bir müzik sesi yayýldý. Ticaret yapýp zengin oluyorlar. ‘’Sen de kazan, ben de kazanayým’’ levhalarý var. Bu, az sayýdaki jetonla da savaþýyorlar. Bu ordu düþmanýn saldýrýsýnda hiç yerinden çýkmýyor, karþýlýk vermiyor. Düþman askerleri yaklaþýrken isteksizce, yavaþ yavaþ çýkýyorlar. Komutanlarý önde, askerler arkada sýnýrda bekliyorlar. Düþman gelince de, komutan kollarýný yana açýp gülerek karþýlýyor. Þöyle söylüyor :

-Aman efendim aramýzda teklif mi var? Dükkan sizin, buyurun.

Düþman içeriye giriyor. Askerler de, düþmaný sevinç gösterileri ile karþýlýyorlar… Hediyeler alýnýp veriliyor. Sohbetler þakalar, gýrla gidiyor. Birlikte hatýra fotoðrafý bile çektiriyorlar. Ýþte bakýn böyle…

Tanýtýmý bitiren satýcý, baba ile oðluna döndü. Satýcýlara özgü bir tavýrla, çocuðun baþýný okþadý. Ayný profesyonel tavýrla, babaya sordu :
-Ordu modellerimiz bunlar. Siz hangisini isterdiniz.? Size nasýl bir ordu lazýmdý acaba ?
28 Mart 2010 / Çanakkale


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ordu lazým deðilmiþ!...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
30 Mart 2010
Bazýlarýna göre ordu lazým deðil.Savunmaya harcanan paralar ekonomik kalkýnma için kullanýlmalýymýþ!.. Güçlü bir ordun olmadan o sahip olduðun zenginlikleri korumak mümkün mü?Þimdi bize yutturulmaya çalýþýlan dolma bu.Pasivize edilmiþ bir ordu,sindirilmiþ komutanlar,empryalistlerle iþbirliði yapan askerler...Ýþte istenen ordu bu!..Siz bunlarý þüphesiz benden daha iyi bilirsiniz,ama yapýlanlara insan sinirleniyor ve bir iki kelime yazayým diyor.Ellerinize saðlýk.Saygýlarýmla. (Yazar cevabý: Yazýyý yazdýran duygu ve düþüncelerimiz ayný. Selam ve saygýlar sayýn hocam.)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arabalý Vapurda
Babam Cehennemde Çalýþýyor
Bir Karþýlaþma

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dolambaçlý Yollarda [Deneme]
Bir Gazinin Ricasý [Deneme]
Diplomasi Oyunlarý Wikileaks [Deneme]
Bugün Babalar Günü [Deneme]
Yök' Ün Katsayý Kararý [Eleþtiri]
Neden Hayýr? [Eleþtiri]
Bir Eðitim Projesi [Eleþtiri]
2009'un En Bi Þeyleri [Eleþtiri]
Kamyonun Ardýndan [Eleþtiri]
Açýlýmýn Ýkramiyeleri [Eleþtiri]


Mustafa Þakarcan kimdir?

1955 yýlýnda Ýstanbul, Üsküdar'da doðdum. Evli, bir çocuk babasýyým. Emekli Deniz Astsubayýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduklarýmýn çoðundan, az ya da çok etkilenirim. Fakat edebi etkilenme için, edebi bir seviye olmasý gerektiðine inanýyorum. Kendimi, þu anda o seviyede görmüyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Þakarcan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.