..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Emine Piþiren




16 Mart 2010
Ýnternet A - Sosyalleþtiriyor Mu Bizi?  
Emine Piþiren
Bir yerde okumuþtum: Ýstanbul'daki bir bankaya 250 adet kaktüs alýndýðýný ve sürekli bilgisayar baþýnda olan banka memurlarý bu kaktüsler sayesinde çalýþýrken radyasyonun çevreye yayýlmasý da önlenecekmiþ. Baþka bir haber de Amerika'dan; "Nasa çevresine neden sürekli kaktüs ekilmektedir? Nasa'nýn çevreye yaydýðý radyasyonun emilimini bu kaktüsler sayesinde olduðu..."


:AGHI:

"Düþünmeden öðrenmek, zaman kaybetmektir. Konfüçyüs"


Yukarýdaki karikatür e-postama geldiðinde uzun bir süre düþündüm. Evde, iþte ve toplum içinde internet insanlarýn psiko-sosyal yapýsýný da deðiþtirdi. Sosyalleþme, kiþisel geliþim sürecimizi geriletip, a-sosyalleþtirip kendi yalnýzlýklarýmýza çekilip, mutsuzluklarýmýzý saðmaya baþladýk.

Yýllar önce bir gazetenin sayfalarýnda sýkýþýp kalmýþ bilgiyi akýl kutumdan çýkarttým. Amerika'da son on yýl içinde þizofren hastalarýnýn neden arttýðý konusunda bir araþtýrma yapýlmýþ. Efendim, haberin içeriði ürkütücüydü.

"Bir kimse günde 2,5 saatten fazla internette-bilgisayarda kaldýðý sürede aldýðý radyasyon ve uydudan gelen elektromanyetik kirlilikle on yýl sonra þizofren olacaktýr."

Teknolojiyi ne kadar doðru kullanýyoruz?

Bilgi iþlem dünyamýzda iþlerimizi, bilgi alýþ veriþlerle eðitim ve öðretimde alternatif olan internet, ayný zamanda insan saðlýðýný tehdit eden risk faktörü taþýmaktadýr. Son yýllarda artan kanser ve akýl ruh saðlýðý hastalýklarýn; bilgisayarýn direkt insan vücuduna temas etmesi nedeniyle, baz istasyonlarýndan daha çok risk taþýdýðý artýk bilinmektedir.
Tabi bilgisayarýn zararlarý bunlarla da kalmýyor.

Vücudumuzun dolaþým, kas ve iskelet sitemini de büyük oranda etkiler. Bel, baþ ve boyun aðrýlarý, omuz ve boyun tutulmasý, boyun ve belde disk zorlanmalarý, sýrt bölgesinde þekil bozukluklarý, eðilmeler, osteoporoz gibi bölgelerde aðrýlarýn oldukça sýk görülen rahatsýzlýklardýr. Gözlerin sulanmasý ile gözyaþý azalmasý ve görme kusurlarýmýzýn artmasýna neden olmaktadýr.
Ve en önemlisi de psikolojimizin bozulmasýdýr.
Çocuklarýmýzýn ders çalýþma sürelerini kýsa tutarak on line oyunlarýnda zaman tüketmeleri ile sigara baðýmlýlýðýndan kötü bir "oyun-kumar" baðýmlýsý yapýp; agresifleþmeleri, sosyal adaptasyon uyumsuzluðu, dikkat daðýnýklýðýna neden olmaktadýr.

Sonuç:

Hasta olmadan bir teknoloji harikasý olan bilgisayarý nasýl kullanabiliriz?

- Bilgisayar karþýsýnda dik olarak oturmalý ve uzun süre ayný pozisyonda oturmamalýyýz.
-Bilgisayar ekraný göz seviyesinde olmalý, uzun süreler çalýþmayýp ara vermeli ve çalýþma süresini planlamalýyýz.

-Uzun süre ekran baþýnda kaldýysanýz; ayaða kalkýn ve sað elinizle sol omuzunuzu, sol elinizle sað omuzunuzu sýkýca kavrayýn. Baþýnýzý da kolunuzun aksi yönüne çevirebildiðiniz kadar çevirin. Böylelikle boyun kaslarýmýz güçlenecek ve kireçlenmeyi önleyeceðiz.

- Ayrýca boynumuzu on kez saða-sola öne-arkaya doðru hareket ettirelim. Her iki omzu, dirsek , el bileði eklemlerimiz ve parmaklarýmýzý 2-3 saat ara ile açýp kapayarak harekat ettirmeliyiz.

-Ve hareketsizlikten dizler ve belimizde kireçlenmeler olacaðýndan, oturduðunuz yerden kalkarak ayakta durunuz ve dizlerinizi kýrmadan parmaklarýnýz yere deðecek þekilde öne eðilin. Ayrýca saða sola ve arkaya belden eðilmeye çalýþýn.
- Akciðerlerimizin de solunum egzersizleri ile ivme kazanmasý lazým. Ýþte bu nedenle derin nefes alýp vererek hem gerginliði azaltacaðýz hem de diafram ve kaslarýmýzý gevþetmiþ olacaðýz.

Yukarýda saydýklarým ilk baþta zor görünse bile zamanla alýþkanlýk hale gelecek ve saðlýðýmýzý riske atmayacaðýz.
Ama durun, asýl unuttuðum ve özellikle baþ aðrýlarýmýza neden olan elektro manyetik dalgalarý ve radyasyonu nasýl saf dýþý edeceðimizi, söylemeyi unuttum.
Bir yerde okumuþtum:
Ýstanbul'daki bir bankaya 250 adet kaktüs alýndýðýný ve sürekli bilgisayar baþýnda olan banka memurlarý bu kaktüsler sayesinde çalýþýrken radyasyonun çevreye yayýlmasý da önlenecekmiþ.
Baþka bir haber de Amerika'dan;
"Nasa çevresine neden sürekli kaktüs ekilmektedir? Nasa'nýn çevreye yaydýðý radyasyonun emilimini bu kaktüsler sayesinde olduðu..."
Peki bu ne derece doðru?
Liseli yýllarýmýzda anýmsarsa; evrendeki tüm bitkiler gibi kaktüsler de ýþýðý emerek fotosentez yaparlar. Kaktüslerinde yaþamlarýný doðada sürdürmeleri için radyasyonu emerek fotosentez yapmasý ve besin üretmesi zorunludur.
Ee, bu kadar ürkütücü yan etkilere neden olan bilgisayardan oldukça týrsýp; evime þimdiden üç adet kaktüs aldým bile...


Anlayanlar anlamayanlara anlatsýn, demiþ Nasrettin Hoca...


Gerçek güzellik fiziksel görünüþe baðlý deðildir, ancak kalptedir!
Gerçek mutluluk, gördüðün þeyde deðil, asýl görünmeyen yerdedir...
Gerçek sevgi, yapýldýðý bilinen þeyde deðil, yapýldýðý halde bilinmeyen þeydedir!


Sevgi ve ýþýkla


Emine Piþiren/Edremit-Akçay
16.Mart.2010

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ürkütücü...
Gönderen: Fatih KAYABAÞI / , Türkiye
16 Mart 2010
Gerçekten ürkütücü... Ýnternet akabinde bilgisayar Bizleri a-sosyalleþtiriyor. Bunun nedenini toplumdan kpoarak kiþiselleþtiðimize baðlýyorum. 10 yýl sonra þizofren hastalýðýna neden olabileceðini dile getirdiniz. Pc baþýnda egzersiz yapmamýzý önerdiniz. Kaktüs meselesi de ilgi çekici. Gerçekten bizleri aydýnlattýnýz. Önerileriniz ve bilgileriniz için teþekkür ederim Emine Haným. Saygýyla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bak Anne! Artýk Gülebiliyorum.

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.