..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > HAMZA EKÝZ




26 Þubat 2010
Ýnadýna Yaþa Bebek…  
HAMZA EKÝZ
SEVÝL ve BEHZAT AR Çiftinin güzel yavrularý ALÝ EREN YOLDAÞ’ a…


:BAIF:
Yaþamýn kýyýsýnda durmuþ, izliyorum akýp giden hayatý. Neresindeyim ben bu hengâmenin? Satýlmýþlýklar, yalanlar, aldatmacalar ve mide bulandýrýcý onca olay. Ben neresindeyim bu tükeniþin? Biz kimiz? Sizler kimsiniz? Ne kadar tanýyoruz birbirimizi ve ne kadar gerçekten tanýmak için çaba gösteriyoruz. Kirlenmiþ beyinlerimiz ve kirleþmiþ yüreklerimizle hep bir kargaþa ve ön yargýyla yaklaþýyoruz birbirimize. Neresindeyiz bu güvensizliklerin.

Sistem bizi biz sistemi kabullenemiyoruz ama içimize iþlemiþ bu sistemin kiri. Ne kadar güvenebiliyoruz birbirimize yürekten çýkarsýzca yada ne kadar açýyoruz yüreklerimizi birbirimize yalansýz? Aramýzdaki bu ön yargýlar niye? Neden bu yok oluþ? Neden kendi dünyalarýmýzýn kar deliklerinde yaþýyoruz? Neden soframýzda dostlarýmýz eksik kalýyor? Neden onlarýn omuzlarýndaki güven veren el bizim elimiz deðil? Neden uzun gece sohbetlerinde dertlerimizi yürekten açamýyoruz? Neden sevdalarýmýzý söyleyemiyoruz dünyayý yýkarcasýna baðýrarak? Neden sevdiðimiz, savunduðumuz, emek verdiðimiz kiþiler bizi hep yarý yolda umarsýzca býrakýp gidiyorlar? Ve bizler ezilen sömürülen iþçi sýnýfýnýn saflarýnda yer alan emekçiler, neden patronun cebinden çýkacak 3 kuruþa yada baðýrsaklarýnda o kapitalin kiri dolaþan kalýn enseli yaratýðýn gözüne girebilmek için emekçi arkadaþlarýmýzý satýyoruz bir kalemde? Neden biz aðlarken baþkalarý gülüyor? Neden düþmemizi bekleyen yüzlerce göz var üzerimizde? Ýnsan insanýn hatasýný örter diye öðretti bize büyüklerimiz, peki neden þimdi insanlar hatalarý bekliyor pirim yapmak için? Dünya hayvanat bahçesine mi döndü sebepsiz?

Bir kahkaha ile ýsýnan ev neden soðuk þimdi? Bir tebessümle umutlara gebe kalan yürek neden inançlara küs þimdi? Gözlerdeki o ýþýltýlý fere ne oldu? Neden mücadele edemiyoruz bir çift ela göz için? Nenden evimizde çiçeklerimiz kuruyor sebepsiz? Kim bizi biz yapan deðerlerle oynuyor acýmasýzca? Ayaðýmýzdaki çarýk neden aþaðýlanýyor? Köylü Mehmet aða neden sarý öküzünü satýyor içi acýyarak 3 kuruþa? Neden alýn terinin karþýlýðýný alamýyor köylüm? Neden kanýyor nasýrlý elerli durmaksýzýn? Kim ölüm kusuyor karanlýkta. Kim içiyor mazlum halklarýn kanýný? Sevdalar neden kirletildi hoyratça? Neden Ferhat olamýyoruz Þirin için? Ya neden Þirin gibi dolu dolu sevdalar besleyemiyor kadýnlar? Kim kirletti umutlarýmýzý? Kimin kirli eli deðdi sevdalarýmýza? Neden koyun oldu benim kurtuluþ savaþý destanýný yazan halkým? Titrek bir mum alevi iken biz karanlýkta ve aydýnlatmaya çalýþýrken çevremizi, kim titretti bedenimizi ve kim son nefesini üfledi üzerimize? Neden karardý gece?

Yaþamýn kýyýsýnda sorunlarla çalkalanýrken beynim bir çýðlýk yankýlandý kulaklarýmda. Tüm bu karanlýklara, satýlmýþlýklara ve yozlaþmalara inat titredi bedenim. Kulaklarým çýnlýyordu delice. Kararan yüreðime bir ýþýk düþtü yavaþ yavaþ. Kulaklarýmda o hýrçýn çýðlýk. Bir nefes merhaba dedi dünyaya umarsýzca, çýkarsýz ve inadýna yýrtarak karanlýðý. Var olmanýn inancý sardý dünyayý ve yürekleri. Gözlerdeki karanlýk yerini aydýnlýða teslim etti yavaþça. Ve Nazým ustayla doldu yürekler;
hoþ geldin bebek
yaþama sýrasý sende
senin yolunu gözlüyor kuþpalazý boðmaca kara çiçek sýtma
ince hastalýk yürek enfarktý kanser filan
iþsizlik açlýk filan
tiren kazasý otobüs kazasý uçak kazasý iþ kazasý yer depremi sel baskýný
kuraklýk falan
karasevda ayyaþlýk filan
polis copu hapisane kapýsý falan
senin yolunu gözlüyor atom bombasý falan
hoþ geldin bebek
yaþama sýrasý sende
senin yolunu gözlüyor sosyalizm komünizm filan.


Bunca olumsuzluklarýn, karanlýðýn, krizin ortasýnda merhaba dedi bir yürek dünyaya. Satýlmýþlýklardan, karanlýklardan ve soysuzluklardan uzak bastý çýðlýðýný derinden. Titredi Anadolu’mun topraðý. Ve bu saf, temiz kirlenmemiþ yürek; düzenin çarkýna en kalýn sopayý sokup sattý karanlýklarýn anasýný avradýný 7 den 77 ye tüm sülalesini ilk haykýrýþýyla.

Dinledi yavaþça dünyayý. Yorgun bir bedene umut, onu var edenlere inanç olduðunda habersiz. Usulca titredi bedeni ona bakan gözlerden habersiz. Karanlýklarýn ordularý saldýrdý ona ilk günden bu temiz yüreði kirletmek adýna ama o ufacýk elleriyle sýktý gýrtlaðýný karanlýðýn ve haykýrdý benim adým aydýnlýk diye. Yüzlerdeki inanç, gözlerdeki umut ve yüreklerin en heyecanlý atýþý kalkan olmuþtu ona. Korktu karanlýk kaçtý bir daha yaklaþmamak üzere o bedene. Ve en derin nefesinin çekerken en derin uykusuna daldý masumca o minik yürek.

Ýlk günden baþlamýþtý karanlýkla kavgasý ve ilk günden baþlamýþtý aydýnlýða olan hasreti. Bunca olumsuzluða raðmen mademki inadýna doðdun bebek þimdi yaþama zamaný… insanca yaþama zamaný. Ýnsan ol bebek ve umut ol, inanç ol, aydýnlýk ol ilk günkü gibi. Hoþ geldin bebek. Sana söz ki sana söz seni bekliyor olacak sosyalizm. Ve bugün karanlýksa , her geçen gün seninle koþacak aydýnlýða ülkem. Ýnadýna yaþa bebek. Ýnadýna gül bebek ve inadýna haykýr bebek baðýmsýzlýðý. Ve sende Mustafa Kemal ol bebek en onur kokan saf ve temiz yanýyla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgiliye
Ayrýlýk
Haksýzmýyým
Hoþgeldin Bebek
Ölüm...
Sonbahar
Baba!..
Bilmiyorum
Türküler
Hüzün Yaraþýyor Bana

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Unutmadýmaklýmda!..
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.