..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Abdullah Mehmed Özçam




8 Aralýk 2009
Þiþeleri Satanlar  
Abdullah Mehmed Özçam
Bence yazarlar, içmeye devam ettikleri sürece, þiþeleri satmalarýnda sakýnca yok.


:AEEH:
Yazarlarýn para kazanmasýnýn doðru olup olmadýðýna dair bir tartýþma var. Yazarlarýn satýldýklarýný söyleyenler de var, yazarlarýn kýsýrlaþtýrýldýklarýný söyleyenler de var. Daha baþka þeyler söyleyenler de mutlaka vardýr.
Ýyi yazarlarýn satýn alýnarak belirli bir amaç uðruna yazmalarýnýn saðlanmasý benim açýmdan da elbette ki ahlaki deðil. Ancak ben, yazarýn özgürce yazdýklarýný para karþýlýðý yayýnlamasýna karþý deðilim.
Bazýlarý paranýn yazarlarý üretemez hale getirdiðini iddia ediyor. Ben bu görüþe de katýlmýyorum. Bence yazarlarý üretemez kýlan para deðil, þöhret. Tanýnmýþ bir yazar tanýnmadýðý zamanlardaki kadar özgürce, pervasýzca, korkusuzca yazamýyor. Ýnsanlarýn gözlerini üzerinde hissetmek, onun kalbindekileri olduðu gibi ortaya koymasýný güçleþtiriyor.
Para, bazý insanlarý deðiþtirebilir, bunu kabul ediyorum. Para harcamayý ön plana alarak yazmaya ara verebilir bazý yazarlar. Ancak unutulmamalý ki bir yazarýn iþine konsantre olabilmesi için baþka hiçbir þeyi düþünmemesi gerekir. Bütün zamanýný gözleme, okumaya ve yazmaya ayýran bir yazar en ideal iþi yapmýþ olur. Bence ancak bu þekilde en verimli hale gelir. Bunu için de para gerekli.
Çocukluktan aklýmda kalmýþ çocuksu bir fýkrayý anlatmak istiyorum;
Ýki arkadaþ varmýþ, bunlardan biri gece gündüz çalýþýr durur, türlü türlü iþler yapar, sürekli iþini geliþtirmeyi, yeni yeni iþ sahalarý açmayý düþünürmüþ. Diðer arkadaþ ise hiçbir iþ yapmaz, sabah, akþam içki içermiþ. Bunlar belirli aralýklarla karþýlaþýrlar, birbirlerinin halini, hatýrýný sorarlarmýþ. Her defasýnda da biri iþten güçten bahsederken, diðeri içkiden söz edermiþ.
Yine bir gün karþýlaþmýþlar. Ýþadamý sarhoþa neler yaptýðýný sormuþ.
"Hiç" demiþ sarhoþ "içiyorum iþte. Yeni bir içki keþfettim, bu içki beni bundan önceki içkilerden daha güzel sarhoþ ediyor. Eee sen neler yapýyorsun?"
"Eski iþimi býraktým, ayný dükkanda baþka bir iþ yapmaya baþladým, þimdi daha çok mal satýyor, daha çok para kazanýyorum" demiþ iþadamý."Ýþler o kadar iyi gidiyor ki yakýnda bir dükkan daha kiralayýp iþi büyütmeyi düþünüyorum."
Ayrýlmýþlar.
Bir müddet sonra tekrar karþýlaþmýþlar. Ýþadamý iþlerin yolunda olduðundan, her geçen gün daha çok para kazandýðýndan bahsetmiþ. Sarhoþa da neler yaptýðýný sormuþ.
Sarhoþ "hiç" demiþ, "ne yapayým içmeye devam ediyorum iþte. Bu hayat ayýk kafayla çekilmez. Ýçtiðim zaman hayat öyle güzel oluyor ki, olumsuz hiçbir þeyi gözüm görmüyor" demiþ.
Ayrýlmýþlar. Bir müddet sonra iþadamý iflas etmiþ. Kaldýrýmda kara kara düþünerek yürürken, yanýna son model bir araba yanaþarak korna çalmýþ. Ýþadamý bir de bakmýþ ki arabanýn içinden sarhoþ arkadaþý ona sesleniyor.
"N'aber ya, nasýl gidiyor?"
"Hiç sorma, iflas ettim" demiþ. "Peki sen ne yaptýn, hani hiçbir iþ yapmýyorum, sabahtan akþama kadar içiyorum diyordun, peki bu arabayý nasýl aldýn?" diye sormuþ meraklý meraklý.
"Þiþeleri sattým" demiþ sarhoþ.
Yazarlar bildiklerini satýyorlar. Kimisi okuyup öðrendiklerini satýyor, kimisi görüp öðrendiklerini, kimisi yaþayýp öðrendiklerini, kimisi hayal edip öðrendiklerini...
Leyla ile mecnun'dan bir bölüm geliyor aklýma;
Padiþah Leyla'yý merak edip huzuruna çaðýrmýþ, bir de bakmýþ ki kara, kuru bir kýz, mecnunu çaðýrtmýþ. "Sen bu kara, kuru kýz için mi bu kadar kendini paralýyorsun?" demiþ.
Mecnun þöyle savunmuþ kendini;
"Siz kadehi görüyorsunuz sadece. Halbuki onun içindekini bir bilseniz..."
Bence yazarlar, içmeye devam ettikleri sürece, þiþeleri satmalarýnda sakýnca yok.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Satmasýna satsýn da...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
3 Þubat 2010
Saydýklarýnýzý yazar tabii ki satsýn.Buna itirazým olamaz,ama vicdanýný,onurunu satan yazarlara ne demeli?Kalemini bugün birilerine yarýn ise baþkalarýna kiralayanlara ne demeli?Yazý güzeldi.Tebrikler.Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþký Dinlemek
Yalnýzlýðýn Ýlacý
Sevmek, Tapmak
Ýskeleler ve Ben

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bekliyorum [Þiir]
Ýþte Seni Bunun Ýçin Çok Seviyorum [Þiir]
Beni Baþkalarýyla Bir Tutma [Þiir]
Sevmek, Sevilmek [Þiir]
Ýçimdeki Seni Ararken [Þiir]
Sarýl Bana [Þiir]
Ben Seni Sultan Zannettim [Þiir]
Sarhoþ Eden Kadeh [Þiir]
Gidiyorum [Þiir]
Anlarsýn ki Herþey Rüya Ýmiþ [Þiir]


Abdullah Mehmed Özçam kimdir?

Doðum ile ölüm arasýna sýkýþmýþ kýsacýk bir hayat.

Etkilendiði Yazarlar:
klasikler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Abdullah Mehmed Özçam, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.