..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > HAMZA EKÝZ




5 Kasým 2009
Yürek Sýzýsý  
HAMZA EKÝZ
YANLIÞ SEVDALAR KARÞISINDA ACIMADIMI YÜREÐÝMÝZ DERÝNDEN?


:BBDC:
duran bakýr sini, üzerinde çaydanlýk ve ince belli bardaktan odaya yayýlan demli çay kokusu. Olmazsa olmazý ciðer yalan sigaranýn dumanýyla yaþýyordu kendine özgü yalnýzlýðý. Kulaðýnda ince saz ve yüreði yanlýþ sevdalarýn ezikliðinde. Gözleriyle, karþýsýndaki boþ duvara yansýyan onu ondan alan ve tekrar karmakarýþýk ona veren geçmiþinin yansýmasýný izliyordu. Baþ ucunda odayý aydýnlatmaya çalýþan mum aðlýyor, karanlýk bir karabasan misali dolduruyordu odayý. Gözlerinden akan yaþlar yýkarken çökmüþ yanaklarýný, sigaradan derin deri çekip bir yudum çayda buluyordu kýrýk dökük mutluluðun en önemli tadýný.

     Titrek ve korku dolu bir küfür savurdu kendi benliðine. Yüreðini çýkartýp atmak istedi göðüs kafesinden ve son nefesini almak istedi sevdalardan uzak. Sevdalarýn altýnda eziliyordu benliði. Nefesi kesildi birden, týkandý, yutkunamadý. Sýzladý bedeni derinden en acý çeken yanýyla, gözleri yavaþça kapýya takýldý. Yalvarýyordu içinden haykýrýyordu tüm hücreleri” çal lanet olasý” diye. Ama her adýmda yakaladýðý umutlarýn yok oluþu gibi bu haykýrýþý da kaybolmuþtu karanlýðýn gizeminde. Sarýldý ince belliye bir sigara daha yakýp kýsýk bir sesle “neden?” dedi. Yüreðini sorguluyordu. Neden en yanlýþ olaný yapmýþtý? Neden her nefeste utanç duyacaðý bir sevdayý yaþamakla karþý karþýya kalmýþtý. Hýzlýca ayaða kalkýp voltalar atmaya baþladý yarý savruk küfürlerin eþliðinde. En nefret dolu sözcükleri savurdu aynanýn karþýsýnda insanlýktan bir haber suratýna.” Þerefsiz!....Adi herif…. Nasýl olurda sevdalý bir yüreðe sevdalanýrsýn!.... Lanet olasý neden bu acýyla yaþatýyorsun beni?” bu sözler aðzýndan çýkarken bile utanýyordu kendinden dizlerinin üzerine çökerek ve baþýný ellerinin arasýna alarak kalakalmýþtý hýçkýrýklar içinde. Utanç duygusu karanlýðýn karabasanýný kovmuþ, savruk bir beden býrakmýþtý ortada. Çaresiz ve yapayalnýz.

     Öldürmeliydi içindeki bu sevdanýn ezikliðini. Yok etmeliydi sevdanýn utancýný. Yanaklarýnýn nemini silip üzerine bir ceket alýp attý kendini sokaða. Havanýn ayazý iþledi bedenine, havadaki gýrtlak yakan kömür kokusuna aldýrmadan yürümeye baþladý. Beynindeki her soruyu sorguluyor ve bulduðu her cevapla düþman oluyordu yüreðine. Ayýn etrafýný saran ve yýldýzlarý kýskanan kara bulutlarýn þahitliðinde bir sigara daha yaktý ve dudaklarýndan “ meydan savaþýnda korkular aþký aðýr yaralamasaydý eðer” kelimeleri savruldu. Can baba düþtü aklýna ve düzenin içine savurdu en cezp edici küfürleri ve cennet bahçesinin ýrmaðý düya bahçesinin günahý düþtü aklýna. Hayam düþtü bedenine. “Evet” dedi. “Günah tüm hücrelerime kadar iþlemeli onu düþünerek iþlemeli ve son haddinde kusmalýyým tüm bedenimden bu günahý.” Attý kendini bir günah mahzeninin önüne. Ýçeriye girip cebindeki paralarý döktü masaya. Burjuvaziye küfürler savurarak. Maaþýný 2 aydýr alamýyor ve istediði hayatý bile yaþayamýyordu madem öle neden yaþamak gibi kaygýsý vardý? 2 þiþe þarap alýp yürümeye baþladý. Þaraplarý ceketinin cebine sokmuþ sýkýca sarýlýyordu, uzaklarda kalan bir yare kavuþmuþçasýna. Dudaklarý þiþeyle buluþunca en aðýr yok oluþ karýþýyordu kanýna. Daha beþinci köþeyi dönmeden ikinci þiþeyi açtý. Soðuk iliklerine kadar iþlemiþti. Kuytu bir köþe arýyordu gözleri polis sirenlerinin es geçtiði yalnýz kalabileceði ve kendiyle yüzleþebileceði bir köþe. Bir duvarýn arkasýna geçin mesken tutu yarý aðlamaklý, kendiyle çeliþmeler yaþayarak. Þarap þiþesine sýkýca sarýlmýþ yudum yudum içiyordu.yarý kýsýk küfürlerle ýsýnýyordu bedeni. Birden bir gölge belirdi. Korktu önce, irkildi birden kafasýný kaldýrýp baktý anlamsýzca. Yýrtýk kabaný, uzamýþ sakalý ve yaðdan keçe gibi olmuþ saçlarýyla elinde bir þarap þiþesi olan biri ona bakýyordu derinden.
- Genç oturabilirmiyim?
Biraz korkarak birazda çekinerek.
-     Ta…ta….tabi.
-     Derviþ derler bana genç ya senin adýn nedir?
-     Nesimi
-     Hýýýýý!.. ismin çok güzel anlamlý ama halin yaman olmuþ bu hal nedendir be genç?
-     Boþver be Derviþ abi!.... boþverrrr..
-     O zaman çek bakalým be Nesimi arkadaþ…..

Þiþelerin sesiyle bozuldu gecenin bakirliði. Yaþlý adam anlamýþtý yürekteki yaranýn derinliðini ama nasýl bir yaraydý bu anlayamamýþtý. Ayrýlýktan öte, Özlemekten farklý bir hal vardý. Belki bir türkü lal olan bu dili çözer düþüncesiyle bir yudum çekip þaraptan geceyi saran bir sesle söylemeye baþladý…..
“Gönül Gurbet Ele Varma,
Ya Gelinir Ya Gelinmez.
Her Güzele Gönül Verme,
Ya Sevilir Ya Sevilmez.
Gel Ey, Gel Ey Ey.
Her Güzele Gönül Verme ,
Ya Sevilir Ya Sevilmez.
Gel Güllü'm Gel, Gel Tellim Gel, Gel Nazlým Gel,
Gel Ey Gel Ey, Gel Ey Gel Ey, Ey.
Has Bahçenin Nar Aðacý,
Kimi Tatlý Kimi Acý.
Zalim Derdimin Ýlâcý,
Ya Bulunur Ya Bulunmaz.
Gel Ey, Gel Ey Ey.
Zalim Derdimin Ýlâcý, Ya Bulunur Ya Bulunmaz.
Gel Güllü'm Gel, Gel Tellim Gel, Gel Nazlým Gel,
Gel Ey Gel Ey, Gel Ey Gel Ey, Ey.”

     Diþlerini sýkarak eþlik ediyordu Nesimi Derviþ’e. Derviþ söylerken bir sigara yaktý ve her nefesten sonra doldurdu damarlarýný þiþedeki günahla. Gözleri doldu, sýktý kendini, Derviþ sustu.

-     Sevdim be Derviþ abi. Sevdim. Dedi titrek bir sesle…
-     Yüreðinde sevda olan birini sevdim, Þerefsizim ben. Gömemedim sevdamý, haykýrdým ve haykýrdýkça ezildim, ezildikçe çeliþtim.ve ve sevdim be Derviþ abi. Sadece sevdim.

Hýçkýrýklarla kesildi kelimeler. Derviþ bir yudum çekti þarabýndan. Kafasýný iki yana sallayarak bir elini Nesimi’nin omzuna attý ve kendi duyacaðý bir sesle” koduðumun yüreði öyledir” dedi. Yarý mahcup yarý kederli bir surat ifadesiyle.

-     Sen anlat bakalým nesimi arkadaþ!... kus þu içindeki seni senden alan sevdayý… hele bi paylaþ þu deli Derviþle…
-     Paylaþtým daha önce iþe yaramadý be Derviþ abi olmadý iþte olmuyor!....
-     Hücrelerine kadar yaþadýðýn sevdayý anlattýn mý Nesimi? Döktünmü o içindeki sevdanýn güzelliklerini sana yaþattýðý umudu kederi ve coþkuyu. Hiç paylaþtýn mý bu dediklerimi bir baþkasýyla?

Nesimi sustu..bir sigara daha yakýp bir yudum daha çekti günahtan.
     
-     Aþk nedir? Derviþ abi Sevda nedir?

Derviþ ufak bir tebessümle yanýtladý.

-     Evlat daha bu soruya ne cevap verebilecek kadar içtim, nede bi o kadar erdim. AÞK? Aþk sendedir, aþk bendedir, aþk yürektedir. Aþk bir çift gözdedir Nesimi yada bir sözde….

Sade bir gülücük savurdu nesimi karanlýða ve derviþe dönüp;

-     Kaçma nesimi abi bu cevap mý þimdi?

Derviþ sustu, dalgý gözleri karanlýðýn en aydýnlýk yerine. Tabakasýna çýkartýp bir tütün kendine bir tütün Nesimi’ ye sardý. Sonra derin derin çekti ciðerlerine dumaný. Gözleri doldu. Sustu þarapla buluþtu. Sessizliðe teslim oldu iki beden ve gözler aradý karanlýðýn içindeki aydýnlýðý çaresizce yalnýzlýklar içinde… Derviþ bir yudum daha çekerek þaraptan bir türkü daha mýrýldandý kendini anlatan ve yýllarýn acýlarýný paylaþýrcasýna ve hasret dolu bir týnda….

“Yaralý ceylaným senden baþkasýna
Gönül vermem
Elin meslediði gülden ol bu caný
Sana vermem
Yandý yürek yana yana
Savur külün döne döne
Soðumadan elde kýna
Zülfün telin yere sermem
Amman yare, amman yare
Hey pir ver bu derde çare
Bir ok düþtü yaralandým
Dost elinden parelendim
Dar günümde karalandým
Dil lal olur seni yermem”

-     Aþk türküdür, türkülerde doðar türkülerde ölür genç.

Nesimi derviþ’e döndü bir sigara uzattý. Bir yudum daha þarap çekti.bir nefes sigaradan çekti.

-     Haklýsýn Derviþ abi türkülerde baþlar her þey. Türkülerde buluþur gözler ve yürekler dolar taþar sevda olarak. Adýný koyamadýðýn bir sýcaklýk iþler her bir hücrene. Yerinde duramaz olursun. Ýçinde adýný koyamadýðýn bir sýcaklýk olur, iþler tüm hücrelerine. Yerinde duramaz olursun. Ýçine tükürdüðün hayat yaþanýr hale gelir. Dünyaya bir baþka gözle bakarsýn sana bakan sevda dolu bir çift gözün sýcaklýðýnda. Her an aldýðýn her nefeste özlersin onu, o bir baþkasýný özlerken. Seversin, delice atar yüreðin, o nun yüreði bir baþkasý için çarparken. Gecenin karanlýðýnda içtiðin sigarada bulursun nefesinin tadýný, hiçbir zaman dokunamayacaðýn saçlarýnýn yumuþaklýðýný özlerin. Nefesini duymasan da, aldýðýn her nefeste özlemektir. Çocukça özlemek ama, masumca incitmemek adýna. Dünyanýn tüm deðerlerini yüklemektir. Ne biliyim ya bir çiçeðe adýný verip, çiçekle konuþmaktýr saatlerce, çiçeðin yapraklarýna dokunup onu hissetmektir. Akþamlarý yalnýzlýkta kapýya bakmaktýr derin derin, sanki gelecekmiþ gibi gelmeyeceðini bilerek. Ve sevmek, yanlýþta olsa sevmek insan için deðimlidir Derviþ? Kayboldum boncuk gözlerinde, gülüþü ýsýttý beni derinden. Varlýðý karþýmda da olsa ulaþýlmazda olsa benim için umuttu kaybeden bende, yokluðu ise sonsuz karanlýk. Yaralý bir ceylandým ve gönlümü çýkarýp verdim Derviþ. Bir baþkasýna seven birine uzattým. Utanýyorum be Derviþ insan sevmekten utanýr mý? Ýnsan sevmekten utanýr mý? Ýnsan sevdiði insana doyumsuz bakmaktan korkar mý? Varlýðýnda özledin mi birini Derviþ?

Nesimi bir sigara daha uzattý Derviþ’e ve þiþelerin buluþmasý çýnlattý kulaklarý. Yudum yudum günahla buluþurken iki beden artýk vakit günah kusma vaktiydi. Derviþ bir türkü daha söylemek için temizledi gýrtlaðýný ve sessizlik dondu kaldý Derviþ’in titrek sesiyle.

“Seviyorum seni
Ekmeði tuza banýp
Banýp yer gibi
Geceleyin ateþler içinde uyanarak
Aðzýmý dayayýp musluða
Su içer gibi
Ne zaman seni düþünsem
Bir ceylan su içmeye iner
Çayýrlarý büyürken
Büyürken görürüm gülüm
Her sabah yeþil bir zeytin tanesi
Bir parça mavi deniz alýr beni
Seni düþündükçe
Gül dikiyorum ellerinin
Deðdiði yere
Atlara su veriyorum
Daha bir seviyorum
Daðlarý gülüm her akþam seninle
Yeþil bir zeytin tanesi
Bir parça mavi deniz alýr beni”


     Nesimi göz yaþlarýna hakim olamýyordu namelerde. Titrek sesiyle eþlik ederken sigarasýndan derin derin çekiyordu. Derviþ sustu, Nesimi derviþe dönerek bir elini omzuna atarak .

-     Sevda nedir be Derviþ? Aþk nedir?

Derviþin sesi titriyordu, hakim olamadý kendine göz yaþarlý kirli sakalýný yýkarken titredi dudaklarý. Þarap þiþesini kavradý ve bir yudum çekti.

-     Sevdayý da aþký da yaþýyorsun evlat. Sevdalarý yaþayan bilir hele birde karþýlýk bulamadýn mý buhranlar kopar içinde. Oysa asýl olan çocukça sevmektir, düzenin tüm kirinden uzak masumluk kokmalýdýr sevdalar. Ýþte sen sevmiþsin be arkadaþ hiç yüklenmeyecek bir deðer yükleyip hiç sevilmeyecek kadar sevmiþsin. Taþýnmaz bir onur yüklemiþsin o güzele ve titrek bir hüzün yüklemiþsin ona. Savrulma be arkadaþ sende bu yürek olduktan sonra… Satarsýn dünyanýn anasýný iki þiþe þaraba gelirsin içeriz dertleþiriz. Anlayana diyeceksin be arkadaþ anlayana. Kimi anlar seni yol tutarsýn yarýnlarý, kimini sen anlamazsýn uzaklaþýrsýn an kadar yakýn umutlardan iþte kimisi de böyle seni anlamaz kalýrsýn bir duvar dibinde kendinden utanarak.

Nesimi derin bir nefes alýp. “ Ömrümün çocuksu bacýsý” deyip sustu. Derviþ dona kaldý bu sevda karþýsýnda üþüdü bedeni. Nesimi sevda denizinin ortasýnda boðulurken, sevdiði insaný çoktan kardeþ gözüyle bakmaya baþlamýþ ama asýl utancýndan dertlenip içiyormuþ. Kendiyle kavgalar yaþýyormuþ bu genç. Þaþkýn þaþkýn baktý. Yanaklarýný yýkayan yaþlarý kirli elleriyle silerek nesimin omzuna dokundu.

-     Genç arkadaþ!. Sevdayý anlatacak kadar arif, insan gibi bir insan sevecek kadar Derviþ’sin. Umarým sendeki bu büyük sevdayý hak edecek birini bulursun. Bana müsaade. Hadi eyvallah….

Derviþ yavaþça doðruldu ve sallana sallana karýþtý gecenin karanlýðýna. Nesimi taþ duvara sýrtýný verdi. Bir sigara daha yaktý. Derin bir nefes çekip doðruldu. Ve bir küfür savurdu var olmanýn acý yanýna. Dünya dönüyordu. Sýcak yataðýna ilk adýmý atarken en mahmur yanýyla, titrek dudaklarýndan sadece bir kelime döküldü. Sevdalara düþmaným artýk!.

Tam var olacaðým derken, bir sevda ateþi yok etmiþti bu kýrýlgan bedeni. Kýrýlgan umutlarý eþliðinde yaþadý hayatý ve bir daha sevemedi Nesimi… Sevemedi korktu sevmelerden…..


www.hamzaekiz.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gökyüzü
Kalemle Aydýnlanan Düþler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gülüp Geçin…… [Deneme]
Deðiþim [Deneme]
Þuursuz Bir Yazý… [Deneme]
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin? [Deneme]
Biz Kimiz* [Deneme]
Ama Ben Seni Çok Sevdim……. [Deneme]
Yorulur Mu Bir Ýnsan? [Deneme]
Unutmadýmaklýmda!.. [Deneme]
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm…… [Deneme]
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz? [Deneme]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.