..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > eyyüp yýldýrmýþ




24 Ekim 2009
Cumhuriyet Tarihinde A - Rmhc ve Kemalizm Gerçeði  
eyyüp yýldýrmýþ
23 Nisan 1920 günü açýlan BMM ‘ nin yapýsý incelendiðinde 19 Mart 1920 seçim talimatýna göre seçilmîþ üyeler, Meclis-i Mebus an’dan gelen üyeler, Yunanistan ve Malta'dan gelen...


:BJBF:
23 Nisan 1920 günü açýlan BMM ‘ nin yapýsý incelendiðinde 19 Mart 1920 seçim talimatýna göre seçilmîþ üyeler, Meclis-i Mebus an’dan gelen üyeler, Yunanistan ve Malta'dan gelen üyelerden oluþtuðu göze çarpar. O zamanki üyeler arasýnda da gruplaþma ve muhalefetten söz etmek mümkündür.

Ülkenin düþman istilasýndan kurtarýlýþýnda “Müdafaa-i Hukuk” cemiyetlerinin yeri inkar edilemez. Ýþte o zamanki meclis çatýsý altýnda toplanan mebuslarý Mustafa Kemal Paþa

(*)1) Tesanüt grubu (dayanýþma grubu)

2) Ýstiklâl grubu (baðýmsýzlýk grubu)

3) Müdafaa-i Hukuk zümresi (haklarý savunma grubu)

4) Halk zümresi(halk grubu)

5) Islahat grubu(reform grubu) diye sýnýflandýrýr. Ayný resmi Julýan E. Gillespie ise "Kemalistler, Ýstiklâl grubu, Enver Paþa taraftarlarý ve Bolþevikler" diye çizmektedir. Nasýl tarif edilirse edilsin þurasý bir gerçek olarak karþýmýzda durmakta; Kemalizm. Nedir Kemalizm, (***)Cenk Yaldýrak’a (2004) göre, “Kemalist, ilk defa Anadolu’da örgütlenmeye baþlayan Müdafaa-i Hukuk örgütlerinin vatanýn baðýmsýzlýðý için savaþan örgütlü bireylerine verilen bir adlamadýr.”(s.7). Bundan neyi anlamak icap eder derseniz bazýlarýnýn ýsrarla söyledikleri gibi Kemalizm kavramý Atatürk’ün ölümünden sonra ortaya atýlmýþ bir kavram deðildir. Hatta kimilerinin iddia ettiði gibi halktan kopuk bir kavram hiç deðildir.

Kemalizm kavramýný en iyi kim tarif edebilir, tabiî ki Mustafa Kemelin kendisi bakýn kavram nasýl ifade buluyor. (**)Atatürk’ün 1 Kasým 1937 Millet Meclis Tutanak Dergisi’nde yer alan Kemalizm ile ilgili sözleri þöyledir (Aktaran Cenk Yaltýrak, 2004); “Büyük davamýz, en uygar ve en refaha kavuþmuþ ülke olarak varlýðýmýzý yükseltmektir. Bu, yalnýz kurumlarýnda deðil, düþüncelerinde köklü bir inkýlâp yapmýþ olan büyük Türk Milletinin dinamik ülküsüdür. Bu ülküyü en kýsa zamanda baþarmak için, düþünce ve eylemi birlikte yürütmek zorundayýz. Bu giriþimden baþarý, ancak hukuki bir planla ve en verimli bir biçimde çalýþmakla gerçekleþebilir. Bu nedenle, okuyup yazma bilmeyen tek vatandaþ býrakmamak, ülkenin büyük kalkýnma savaþýnýn ve yeni yapýsýnýn istediði teknik elemanlarý yetiþtirmek, ülke davalarýnýn ideolojisini anlayacak, anlatacak, nesilden nesile yaþatacak, kiþi ve kurumlarý yaratmak, iþte bu önemli ilkeleri en kýsa sürede saðlamak, Kültür Bakanlýðýnýn üzerine aldýðý büyük ve aðýr görevler arasýndadýr. Belirttiðim bu ilkeler, Türk gençliðinin beyninde ve ulusun bilincinde her zaman canlý tutmak, üniversitelerimize ve yüksek okullarýmýza düþen baþlýca görevdir.”(s.8).

Ýþte yazýmýzýn baþýndan beri anlatmaya çaba gösterdiðimiz Cumhuriyet tarihimizde önemli bir yer tutan ve Cumhuriyetin var olmasýný saðlayan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk ” Cemiyetlerinin daha sonra CHP adýný alýp siyasallaþmasý sürecinin sonunda da Kemalizm, CHP’nin Mayýs 1935 tarihinde toplanan Dördüncü Büyük Kurultayý’nda kabul edilen CHP Programý ile oldu. Programýn “Giriþ”kýsmýnda Kemalizm ile ilgili þu deðerlendirme yapýlýyor(****)“Cumhuriyet Halk Partisi’nin programýna temel olan ana fikirler, Türk Devrimi’nin baþlangýcýndan bugüne kadar yapýlmýþ olan iþlerle, yalýn olarak ortaya konmuþtur.

Bundan baþka, bu fikirlerin baþlýcalarý, 1927 yýlýnda Parti Kurultayý’nca da kabul

olunan tüzüðün genel esaslarýnda ve Genel Baþkanlýðýn, ayný kurultayca onanmýþ olan

bildiriðinde ve 1931 kamutay seçimi dolayýsiyle çýkarýlan bildirikte saptanmýþtýr.

Yalnýz birkaç yýl için deðil, geleceði de kapsayan tasarýlarýmýzýn ana hatlarý burada

toplu olarak yazýlmýþtýr.

Partimizin güttüðü bütün bu esaslar, Kamâlizm prensipleridir” denmiþtir.

Günümüzde her kavram gibi Kemalizm kavramý da içi boþaltýlýp bozulmaya ve kargaþa ortamýna çekilmeye uðraþýlmaktadýr. Tüm bunlara karþý uyanýk olmak her Türk ferdinin görevi olmalýdýr. Yazýmý Atatürk’ün “Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatlarý! Yorulsanýz dahi beni takip edeceksiniz... Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliði gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.” Özdeyiþi ile bitirmek istiyorum.

(*)http:// www.gozlemci.net/1204-cok-partili-doneme-gecis (**)http://kulup.sabanciuniv.edu/~Ataturk/?p=415

(***)Yrd. Doç. Dr. Hakký UYAR

(****)http://kisi.deu.edu.tr/hakki.uyar/21.pdf

(Bir not):1927 yýlýnda "Cumhuriyetçilik", "Halkçýlýk", "Milliyetçilik", "Laiklik" CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. Aþaðýdaki linki ziyaret edebilirsiniz. http://www.akifhamzacebi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=11



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kapitalizmin mi Yoksa Bretton Woods' Un Sonumu?
Ben veya Siz de Olabilirdiniz!
Çok Yüzlü 1 Mayýs
Siyasi Partiler
Hiperaktif Eþeklikler
Sigara Yasaðý; Ýçmeyin Þu Zýkkýmý!
Uðurlar Olsun

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öldürülen Gazeteciler ve Uður Mumcu
Modern Kölelik Nedir?
Evet, Soykýrým Yapýlmýþtýr, Ýnkâr Boþuna!
Türkiyenin El Beþir'le Vals'i
Türkiye"nin Ýki Ýbret Günü (6–7 Eylül 1955)
Darwin' Ý de mi Allah Yarattý
Yurdumun Kuþlarý
Alman Vatandaþ Hareketi ve Vatandaþ Bile Olamayan Almanlar
Latin Amerikanýn Unasur' U
24 Nisan ve "Musa Daðlý Çocuklar"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.